logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki internet mobilny wybrać? Orange TLC HH515L zawiódł.

marpap1 08 Cze 2025 21:21 1650 6
REKLAMA
  • #1 21573571
    marpap1
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Chciałbym pomóc koledze w doborze internetu mobilnego na wsi w pobliżu małego miasteczka (lokalizacja: 53.081662, 19.462524). Kilka dni temu dał się namówić na ofertę Orange za 125zł/miesięcznie z routerem TLC HH515L, która niestety nie sprawdza się. Prędkości słabe (szczególnie wieczorem), ale na szczęście sprzęt zamówiony przez stronę Orange więc skorzysta z przysługującego prawa 14- dniowego zwrotu.
    Trochę poczytałem na forum i chciałbym mu pomóc w wyborze operatora zapewniającego dobry internet. Wiem, że powinienem porobić pomiary sieci ale na początek na podstawie analizy pobliskich nadajników czy moglibyście podpowiedzieć od sprawdzenia jakich sieci zacząć i jaką ofertę operatora wybrać? Ewentualnie jaki zakupić sprzęt i jakąś tanią ofertę na kartę/abonament kupić bez długoterminowej umowy, w zależności od tego co wyjdzie korzystniej?
    Z tego co widzę to T-mobile ma sieć 5G w dwóch pasmach ale to jakieś 3,5 km od nadajnika w linii prostej, Play jest trochę bliżej. Wczoraj telefonem zrobiłem klika speed testów telefonem to w budynku, ping 31, prędkości słabe około 2-3Mb/s pobieranie i jakieś 0,5Mb/s wysyłanie. Na zewnątrz było już lepiej bo pobieranie około 15Mb/s i wysyłanie 2Mb/s.
    Jutro podjadę przetestować sieci przy pomocy programu Netmonster.
  • REKLAMA
  • #2 21573591
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Zwróć uwagę na ilość danych bardziej a nie prędkość, bo co Ci z prędkości jak po piątym filmie na Netflixie skończy Ci się limit i będziesz mógł tylko pocztę sprawdzić. Ja mam T-Mobile z prędkością 60Mb/s wystarcza do oglądania filmów w platform streamingowych, a co ważniejsze nie mam limitów na dane. Wieczorami chyba u każdego dostawcy zdarzy się, że prędkość będzie wolna z racji zbyt dużej ilości użytkowników, szczególnie w piątki.
    Odnośnie prędkości, możesz kogoś ze znajomych poprosić co ma telefon z danej sieci, żeby zainstalował speedtest i włączył go w miejscu gdzie ma być internet. Router Huawei ma już chyba z 6 albo 8 lat i działa dalej, po LTE.
  • REKLAMA
  • #3 21573609
    marpap1
    Poziom 11  
    Jasna sprawa. Internet dość intensywnie użytkowany więc najlepsza byłaby oferta bez limitu, ale prędkość też bardzo ważna. W dzisiejszych czasach myślę, że jakieś 20-30Mb/s to absolutnie minimum. Co do testów to Play, Orange i Plus ogarnę bez problemu, jedynie do T-Mobile będę musiał jakaś kartę startową kupić.
    Co do oferty T-Mobile to ktoś tu na forum pisał, że jest kiepska. W sensie, że są jakieś dziwne zapisy w umowach itp. Ale nie rozpatrywałem dokładnie o co chodzi. Ty z T-Mobile jesteś zadowolony?
  • REKLAMA
  • #4 21573623
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Zapisy są takie, przy najmniej na mojej, że jeżeli nie przedłużę umowy i przejdę na czas nieokreślony będę płacił chyba 105 złotych zamiast 75 tak jak obecnie, Więc albo muszę przedłużać, albo wcześniej wypowiadać, jak znajdę coś lepszego, ale od 8 lat nie zmieniłem T-Mobile. Chyba tylko T-Mobile jako jedyny ma ofertę bez limitu.
    Może jednak ktoś ma z bliskich znajomych telefon w T-Mobile. Najprościej, najszybciej, bo kartę jeszcze będziesz musiał rejestrować.
  • REKLAMA
  • #5 21573634
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5746
    W piatki trzeba uważać bo jak powszechnie wiadomo w ten dzień wszyscy siedzą na Netfliksie i wszyscy na internecie jedynego słusznego operatora czyli T-mobile. Kolega ma z Orange wiec na pewno w piatki nie jest zapchane.
    A na serio to T-mobile to jedno wielkie nieporozumienie jesli chodzi o oferty i ceny ale sieć na 5G N78 ma najlepiej rozwinietą.
    Co to za oferta z Orange? Ten szajsowaty TCL oczywiście do zwrotu, unikać ogólnie sprzetu TCL/Alcatel.
    Lokalizacja jest łatwa, tak samo jak wybór operatora i sprzętu, Orange jest poprawnym wyborem . Oferta bez limitu danych kosztuje 105zł , w zamian dostajesz kartę do internetu bez limitu danych w strefie domowej plus 100GB poza nia, 2 karta głosow z 300GB/m-c i rozmowy SMS/MMS bez limitu i do tego wybiera sie zestaw NE211+HX510, w ratach za 912 zł czyli rata 38 zł , razem za 143 zł masz 2 karty SIM oraz najnowszy sprzęt do 5G i prezent czyli 47 kanałów TV internetowej. Przy tej ofercie T-mobile to żart z klientów. Ewentualnie sprzęt kupujesz sam a korzystasz z pre-paid i ponad 1TB danych za 35 zł/m-c pierwsze 2 m-ce za darmo. Jest też no limit we Flex kilka kart z internetem bez limitu za 80 zł. Zestaw NE211+HX510 w Orange bez abonamentu to 984 zł, takze w ratach.
    Najblizszy BTS z 5G3600 n78 dla Orange na Młyńskiej, ma też LTE2600+2100+1800+900 , pierwszy sektor na azymut 50 czyli w twoim kierunku.
    Trzeba zrobić testy u niegio na zewnątrz, na telefonie, najlepiej w miejscu potencjalnego montazu zew. CPE 5G.
    Alternatywa to Play , który ma u niego zdecydowanie najlepsza infrastrukturę na LTE/5g ale oferta słaba i korzysta sie najtaniej z pre-paid na Virgin Mobile, 760GB za darmo. Sprzęt wlasny.
    T-mobile korzysta z tych samych stacji bazowych co Orange, wszyscy operatorzy maja oferty no limit , Orange ma najtaniej , sprzęt też w najlepszej cenie, potem Plus cena OK, sprzęt tez ale sieć tragiczna. Kolejny do Play, oferta droga tak samo jak sprzet a na koniec T-mobile za kupę kasy ze sprzetem na uzyczenie i zapisami w regulaminach nie do przyjęcia.

A szkoda bo sieć jest OK, ja korzystam oczywiście tylko z pre-paid od tego operatora za kilka zł na m-c ponad 1TB danych.
    Ogólnie pre-paidy u wszystkich, bo lubię testować. zmiana kart wiec za maksimum 30 zł/m-c mam kilka TB danych wiec nie wiem co to limity.
    Korzystam tez z TV na 5 urzadzeniach około 200 kanałów przez internet za 30 zł/m-c i wszystkich platform streeamingowych więc muszę mieć tyle danych , u mnie kazdy z 4 operatorów osiaga 100-300Mb/s i tylko na LTE lub 5G N1 na 2100MHz bo póki co nie ma zasiegu na 5G N78.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21574811
    marpap1
    Poziom 11  
    Matek451 bardzo dziękuję za rozjaśnienie mi trochę sytuacji. Byłem u niego wczoraj i dorobiliśmy testy. Prawdziwe 5G 3500 pojawia się na telefonie na karcie Orange (test zrobiony na zewnątrz przez okno w dachu) chodź transfery nie powalają. Sprzęt, który zaproponowałeś zamówiony. Przyjedzie to będziemy testować.

Zrzut ekranu z aplikacji SpeedTest.pl pokazujący wyniki testu prędkości internetu sieci Orange Mobile: ping 25 ms, pobieranie 11,93 Mb/s, wysyłanie 2,16 Mb/s.

Zrzut ekranu aplikacji diagnostycznej sieci komórkowej pokazujący informacje o połączeniu 5G i 4G Orange, w tym parametry sygnału i szczegóły komórki.

Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej sieci komórkowej pokazujący parametry sygnału 5G i LTE dla różnych pasm i nośnych.
  • #7 21576759
    marpap1
    Poziom 11  
    Dziś zamontowaliśmy zakupiony zestaw. Wszystko elegancko śmiga. Na razie do testów włożona karta T mobile. Transfery podchodzą pod 300Mb/s, przy pingu poniżej 20ms. Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc. Szczególne podziękowania dla matek451. Dzięki👍.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wyboru internetu mobilnego na obszarze wiejskim w pobliżu małego miasta (lokalizacja 53.081662, 19.462524). Oferta Orange z routerem TCL HH515L za 125 zł/mies. okazała się niewystarczająca ze względu na niskie prędkości, szczególnie wieczorem. Zwrócono uwagę, że ważniejszy od prędkości jest brak limitu danych, gdyż ograniczenia transferu szybko obniżają komfort użytkowania. Użytkownicy rekomendowali sieć T-Mobile ze względu na ofertę bez limitu danych i stabilne prędkości około 60 Mb/s, choć z zastrzeżeniem, że wieczorne spadki prędkości są powszechne u wszystkich operatorów. Wskazano, że T-Mobile posiada dobrze rozwiniętą sieć 5G w paśmie N78, choć oferta cenowa i warunki umowy mogą być mniej korzystne. Zalecano wykonanie testów prędkości na telefonach z kartami różnych operatorów (Orange, Play, Plus, T-Mobile) w miejscu użytkowania internetu. Zaproponowano zakup zestawu T-Mobile z routerem NE211 i modemem HX510, który oferuje łącze 5G z prędkościami do 300 Mb/s i niskim pingiem (~20 ms). Po instalacji zestawu z kartą T-Mobile potwierdzono znaczną poprawę jakości i stabilności połączenia. Podkreślono konieczność wyboru sprzętu i oferty bez limitu danych oraz elastyczności umowy (np. bez długoterminowego zobowiązania).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA