logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo laptop Windows 10 – brak dźwięku z głośników(HDMI jest) i Bluetooth nie działa

kamilop22 09 Cze 2025 15:01 690 6
REKLAMA
  • #1 21574231
    kamilop22
    Poziom 10  
    Witam. Mam dziwny problem z dźwiękiem, jak i z BT w laptopie. Dawno z niego nie korzystałem, ale wczoraj odpaliłem i pojawił się problem. Zaznaczę, że wcześniej Bluetooth i dźwięk działały normalnie i mogłem przełączać między słuchawkami BT, audio z TV, jak i z laptopa.

Może zacznę od dźwięku.
    Działa on normalnie po podłączeniu go przez HDMI do telewizora, natomiast gdy chcę przełączyć z TV na laptopowe, jest brak dźwięku. Próbowałem reinstalować sterowniki, włączać, wyłączać urządzenie, robić aktualizacje, sprawdzać usługi Windows, odinstalowywać urządzenie i dodawać ręcznie, bo tak nie chciało się zainstalować. W menadżerze urządzeń

BT podobnie, nagle zniknęła ikonka do możliwości wł./wył., a w menadżerze urządzeń również sterownik zniknął. Jedynie po włączeniu opcji "pokaż ukryte urządzenia" wszystkie sterowniki od Bluetooth były, natomiast nie można było z nimi nic zrobić, bo niby włączone, a sterowniki aktualne. Więc je odinstalowałem. Gdy próbuję zainstalować oryginalne sterowniki ze strony producenta, wyskakuje komunikat, że ta aplikacja nie będzie działać na tym urządzeniu "Broadcom Bluetooth software". Więc próbuję dodać to jakoś ręcznie. Próbowałem jeszcze takie coś:

Windows PowerShell (administrator)

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Scanhealth
    DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth
    DISM.exe /online /cleanup-image /startcomponentcleanup
    sfc /scannow

Zrzut ekranu z Menedżera urządzeń Windows, rozwinięta lista „Wejścia i wyjścia audio” z zaznaczonym urządzeniem „Głośniki (2 — High Definition Audio Device)”.

Ma ktoś jakieś pomysły? Czy nagle sprzęt padł?

Laptop Lenovo, Windows 10 64
  • REKLAMA
  • #2 21574305
    pawelklosmobile
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Nie napisałeś, jaki to model Lenovo...
    Zamiast skupiać się na głośnikach, pokaż zdjęcie urządzenia z wykrzyknikiem i jego stan.

Moja rada: Zaloguj się/Zarejestruj się na stronie Lenovo i pobierz sterowniki do audio i BT. Oczywiście zainstaluj pobrane pliki.
    Odpisz, czy nastąpiły pozytywne zmiany.
  • REKLAMA
  • #3 21574330
    kamilop22
    Poziom 10  
    pawelklosmobile napisał:
    Nie napisałeś, jaki to model Lenovo...
    Zamiast skupiać się na głośnikach, pokaż zdjęcie urządzenia z wykrzyknikiem i stan jego

Moja rada: Zaloguj się/Zarejestruj się na stronie Lenovo i pobierz sterowniki do Audio i BT.
    Odpisz, czy nastąpiły pozytywne zmiany

Już pobierałem ze strony Lenovo (IdeaPad Z570), później najnowsze ze strony Realtek (audio), Broadcom (BT) – żaden sterownik nic nie daje. W przypadku audio instalacja przebiega poprawnie, ale dźwięku nadal nie ma, BT nie chce w ogóle się zainstalować, jedynie ręczne dodawanie sterownika, ale po dodaniu w menadżerze urządzeń jest komunikat, że urządzenie może nie działać poprawnie. Poza menedżerem jest jakieś miejsce, gdzie można całkowicie usunąć sterowniki? Może w rejestrze coś koliduje, nie mam pojęcia.

Nie mam żadnych wykrzykników, tam był tylko jeden, ale już ręcznie odinstalowałem, bo ręcznie dodałem drugi, sądząc, że to coś da. Dźwięk nadal mam tylko przez HDMI, a gdy przełączam na głośniki, nadal cisza.

A w menedżerze urządzeń widzę tylko te ukryte urządzenia, tak jakby były nieaktywne/wyłączone.
  • #4 21574354
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3561
    kamilop22 napisał:
    Poza menedżerem jest jest jakieś miejsce gdzie można całokowicie usunąć sterowniki?

Czytaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4042042.html#21011763
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4117355.html#21534423
  • REKLAMA
  • #5 21574430
    Pan_Tofel
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Odinstaluj sterownik audio i restart systemu. Windows 10 ma już w sobie uniwersalne sterowniki i zainstaluje je, dzwięk powinien być ale bez realtek HD który jest do uzyskania efektów przestrzennych.Jak nie będzie zmiany to test z Linuxem Live
  • REKLAMA
  • #6 21574541
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3561
    kamilop22 napisał:
    ... później najnowsze ze strony Realtek (audio), Broadcom ...

Odinstaluj to oprogramowanie za pomocą HiBit Uninstaller i instaluj te pobrane wyłącznie ze strony producenta tego laptopa.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4109292.html#21463073
  • #7 21574677
    pawelklosmobile
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Masz 2 urządzenia Realtek High Definition Audio, w tym jedno z wykrzyknikiem. Wykasuj oba, zresetuj i po resecie system powinien wykryć je ponownie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy laptopa Lenovo IdeaPad Z570 z systemem Windows 10, w którym dźwięk działa tylko przez HDMI do telewizora, natomiast głośniki laptopa nie emitują dźwięku. Bluetooth również przestał działać – sterowniki zniknęły z menedżera urządzeń, a po ręcznym dodaniu pojawia się komunikat o nieprawidłowym działaniu urządzenia. Próby reinstalacji sterowników audio (Realtek) i Bluetooth (Broadcom) ze stron producentów nie przyniosły efektu. W menedżerze urządzeń widoczne są ukryte, nieaktywne urządzenia Bluetooth. Zalecane jest usunięcie sterowników audio (Realtek High Definition Audio) z wykrzyknikiem, restart systemu i pozwolenie Windows 10 na automatyczną instalację uniwersalnych sterowników. Wskazano także na możliwość użycia narzędzia HiBit Uninstaller do całkowitego usunięcia oprogramowania oraz test systemu z Linux Live w celu wykluczenia problemów sprzętowych. Sugerowano pobranie sterowników wyłącznie ze strony Lenovo po rejestracji urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA