spacemen napisał: Temat siatkówki już działa .
Jak zamontować dipol poziomy przed reflektorem i direktory VHF (wymiary,odległości,sposób) do anteny Opticum ?
Wymiana symetryzatora na wzmacniacz to wiadomo mimo iż inny rozstaw śrubek (nikt o tym nie pomyślał projektując wzmacniacze )
Chciałem przerobić symetryzator i zwrotnicę aby UHF przepuszczało napięcie bo oryginalnie nie przepuszcza (żaden producent nie pomyślał o zworce przekładanej lub przełączanej). Dipol VHF w antenie Combo ma 2dB a nie jak piszą 14,18dB i może ale nie musi obniżać działanie na UHF.
Chcę poprawić antenę która jak widać na rynku od 2013 roku i częsty problem na forum i dalej nie rozwiązany.Na odległości 20km to na drucie będzie działać ale na odległości 60km i więcej i w trudnych warunkach:blisko nadajników GSM 4G i 5G zaczynają się schody.Siatkówka z dipolem pionowym i wzmacniaczem LNA 188 5G i zasilaczem działa wiele lat lepiej niż dzisiejsze nowe anteny kierunkowe.Wiadomo nowości niedopracowane i przydałoby się naprawić błędy producentów jak :zwrotnica bez zworki przełączającej napięcia UHF I VHF lub rozstaw śrub w puszkach antenowych pod wzmacniacze jak wielkość samej puszki aby wejście było poza puszką a nie w puszce.Producenci projektują ale jest dużo błędów i niedociągnięć i bez "rzeźby" ani rusz.Czekam na ciekawe pomysły z tą anteną,inne też mają podobne.
Zasilacz impulsowy jest lepszy niż zwykły z diodą -sprawdzone ,mniej zakłóceń ale wiadomo cena.
Niestety ale nie zrozumiałeś co napisałem. Pisałem, że ten dipol VHF od anteny Olympia umieszczasz go w tym miejscu jak był ale jego wyjście podłączasz na wejście LNA-188 kabelkami, kabelkiem jaki ma a , że tak można podałem ci przykład na antenie siatkowej. Kodu nie podasz booo ???? Ja bym wiedział, jakie masz warunki odbioru.