logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić zwrotnicę pasywną DVB-T2 na aktywną z zasilaniem 12V?

spacemen 10 Cze 2025 11:11 1035 40
Najlepsze odpowiedzi

Jak przerobić pasywną zwrotnicę anteny DVB-T2 tak, aby przepuszczała 12 V do wzmacniacza?

Tę zwrotnicę najlepiej po prostu wymienić na gotową wersję przepuszczającą 12 V, bo zasilanie wzmacniacza podaje się od strony TV przez separator, a nie przez samą pasywną zwrotnicę [#21577350][#21580795] W tej antenie zwrotnica tylko łączy VHF i UHF, a wzmacniacz rurkowy montuje się bezpośrednio na dipolu VHF; od wzmacniacza idzie przewód do separatora i dalej do odbiornika [#21578533][#21579054][#21581766] Jeśli chcesz zachować oryginał, forumowicze sugerują wziąć podobną zwrotnicę z przejściem zasilania i przerobić swoją na jej wzór, zamiast dłubać „w ciemno” [#21581454] Najprostsza przeróbka DIY to dodanie dwóch dławików i dwóch kondensatorów, ale bez gwarancji efektu [#21580925]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21574988
    spacemen
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Jak przerobić zwrotnicę pasywną do anteny DVB-T2 na aktywną przepuszczającą napięcie 12V ?
    Antena kierunkowa z dipolem UHF i VHF
  • REKLAMA
  • #3 21576011
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    spacemen napisał:
    Jak przerobić zwrotnicę pasywną do anteny DVB-T2 na aktywną przepuszczającą napięcie 12V ?
    Antena kierunkowa z dipolem UHF i VHF

A jaki jej model, symbol anteny, zwrotnicy ? Zamiast pisać o przerabianiu napisz co masz, co chcesz zrobić.
    Jeśli chodzi ci o tą co jest w antenie to daje się wzmacniacz "rurkowy",
    np. PAR 820.
  • #4 21576162
    spacemen
    Poziom 13  
    Antena bx1000.
  • #5 21576216
    LeDy
    Poziom 43  
    spacemen napisał:
    Antena bx1000.

To antena Olympia BX-1000. Odpowiedź już masz jaki wzmacniacz dać.
    >>21576011
  • REKLAMA
  • #6 21577105
    spacemen
    Poziom 13  
    Wzmacniacze przykręcane nie działają bo antena ma zwrotnicę która nie przepuszcza napięcia 12v i trzeba ją albo zmienić albo przerobić.Ja chcę przerobić ale jak ?
  • #7 21577187
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1141
    Dlaczego wzmacniacz ma niby nie działać? Podkręcasz pod wyjście anteny i koniec.
  • #8 21577337
    spacemen
    Poziom 13  
    W puszce jest zwrotnica a do anteny przykręcony wzmacniacz a z zewnętrznego zasilacza podane napięcie 12v i zwrotnica nie działa.Po wymianie zamiast zwrotnicy na wzmacniacz w puszcze jest ok.Natomiast gdy jest oryginalna zwrotnica i dokręcam wzmacniacz i podaję napięcie nie działa.Podobno te zwrotnice nie nadają się pod wzmacniacze dokręcane bo nie przepuszczają napięcia.Chciałbym zmodyfikować zwrotnicę tak aby napięcie przepuszczała i działał dipol VHF i UHF razem tak jak powinno.
  • #9 21577350
    andpol 33
    Poziom 39  
    Jak przerobić zwrotnicę pasywną DVB-T2 na aktywną z zasilaniem 12V? Co Ty odpowiadasz. Kabel z domu podkręcasz bezpośrednio do wzmacniacza. Zasilanie 12 V nie przechodzi przez żadną zwrotnicę .
  • REKLAMA
  • #10 21577388
    LeDy
    Poziom 43  
    spacemen napisał:
    Wzmacniacze przykręcane nie działają bo antena ma zwrotnicę która nie przepuszcza napięcia 12v i trzeba ją albo zmienić albo przerobić.Ja chcę przerobić ale jak ?

Zasilanie wzmacniacza idzie od TV więc co ma nie przepuszczać? Czegoś się naczytał? Zasilacz przy TV.
  • #11 21578354
    spacemen
    Poziom 13  
    Zwrotnica jest wmontowana w puszkę ale nie przepuszcza napięcia.Zasilanie idzie z zasilacza (z podłączeniem wszystko ok) kablem do wzmacniacza rurkowego a potem do puszki w której jest zwrotnica pasywna a w drugim dipolu symetryzator.Aby wszystko było ok i wzmacniacz spełniał swoją rolę trzeba przerobić lub zmienić zwrotnicę pasywną na aktywną i skąd moje pytanie jak przerobić zwrotnicę z pasywnej na aktywną ? Antena będzie działać na zwrotnicy pasywnej i symetryzatorze w odległości do 40 km od nadajnika a powyżej wzmacniacz i zwrotnica aktywna.
  • #12 21578361
    andpol 33
    Poziom 39  
    Coś sobie kolego ubzdurałeś. Zasilanie już ze wzmacniacza nie wychodzi bo niby i po co?
  • #13 21578393
    spacemen
    Poziom 13  
    Podobno zwrotnica w tej antenie jest pasywna i jest problem ze wzmocnieniem sygnału
  • REKLAMA
  • #14 21578411
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1349
    Ja bym wrócił do korzeni czyli do początku, gdzie zdałem pytanie? A po co przerabiać gdy antena odbiera nawet 120 km patrz link: Link
    Może problem jest w czym innym? Autorze problemu podeślij nam zdjęcia jak zamontowałeś tę antenę (widok ogólny), gdzie mieszkasz, z jakiego nadajnika odbierasz oraz wszystkiego co masz w jej puszkach, jak nie tu to na priv gdy nie chcesz ujawniać swoich danych? A także czy zmieniałeś zawartość puszek, oraz zdjęcia co wyjąłeś a co włożyłeś do puszek? Może jeszcze wiek anteny i przewodu antenowego? Zapewne Twoje postępowanie i pytanie było czymś podyktowane, ja daleki jestem od wyrażania opinii na temat czyjejś wiedzy, bo wiedzę każdy ma, tylko może nie w każdym temacie dostateczną co wynika nieraz jak tutaj z braku danych jakich do tej pory nie podałeś oprócz nazwy anteny. Nie podałeś też nazwy ani zdjęcia zwrotnicy a jest ich setki.... Gdy tę wiedzę uzupełnimy to raczej jest szansa na to, że ktoś w końcu udzieli Ci właściwej porady? Tylko nie przysyłaj zdjęć z internetu np. z tego linka Link a z Twojej natury... Czy masz broszurę instrukcji obsługi jaką producent załącza do tej anteny? Proszę Cię skseruj ją dla mnie OK? Pytanie dodatkowe: masz multimetr i lutownicę?
  • #15 21578533
    LeDy
    Poziom 43  
    spacemen napisał:
    Podobno zwrotnica w tej antenie jest pasywna i jest problem ze wzmocnieniem sygnału

A jaka zwrotnica ma być? Tu przecież tylko łączy VHF i UHF. W dipolu VHF z którego wychodzi sygnał VHF + UHF , kabel do dekodera, jest sygnał VHF+UHF i tam podłączasz wzmacniacz rurkowy, z niego przewód , na końcu przewodu separator zasilacza i do TV.
    Wzmacniacz wzmacnia sygnał VHF+UHF.

andpol 33 napisał:
    Jak przerobić zwrotnicę pasywną DVB-T2 na aktywną z zasilaniem 12V? Co Ty odpowiadasz. Kabel z domu podkręcasz bezpośrednio do wzmacniacza. Zasilanie 12 V nie przechodzi przez żadną zwrotnicę .

Wzmacniacz podłącza się do dipola VHF a nie UHF. Zdjęcie jest złe.
    Tak ma być.
    Jak przerobić zwrotnicę pasywną DVB-T2 na aktywną z zasilaniem 12V? Oczywiście bez rozgałęźnika.
  • #16 21578990
    spacemen
    Poziom 13  
    Antena ma oryginalny symetryzator i zwrotnicę.Połączenia są ok bo sprawdzane na innej antenie.Zwrotnice w nowych antenach nie przepuszczają napięcia i należy wymienić na takie które przepuszczają ( najłatwiej) ale ma chciałbym przerobić aby przepuszczała i podawała napięcie z dipola VHF do dipola UHF które są razem połączone a w dipolu UHF zamiast symetryzatora jest wzmacniacz.
  • #17 21578994
    andpol 33
    Poziom 39  
    Czyli Ty założyłeś wzmacniacz zamiast oryginalnego symetryzatora? Jaki? Pokaż zdjęcie.
  • #18 21579054
    LeDy
    Poziom 43  
    spacemen napisał:
    Antena ma oryginalny symetryzator i zwrotnicę.Połączenia są ok bo sprawdzane na innej antenie.Zwrotnice w nowych antenach nie przepuszczają napięcia i należy wymienić na takie które przepuszczają ( najłatwiej) ale ma chciałbym przerobić aby przepuszczała i podawała napięcie z dipola VHF do dipola UHF które są razem połączone a w dipolu UHF zamiast symetryzatora jest wzmacniacz.

Skąd tyś to wziął? Zasilanie jest od strony TV, dekodera, idzie do wzmacniacza "rurkowego".Czego w tym nie rozumiesz? Napięcie na wzmacniacz nie przychodzi od strony zwrotnicy a TV, odbiornika !
    Tu masz zdjęcie podłączania.

Jak przerobić zwrotnicę pasywną DVB-T2 na aktywną z zasilaniem 12V? Na dipolu VHF przykręcasz bezpośrednio wzmacniacz rurkowy, do drugiego końca wzmacniacza przewód antenowy, do przewodu zasilacz z separatorem i wtyk separatora do TV.

Jak przerobić zwrotnicę pasywną DVB-T2 na aktywną z zasilaniem 12V? Jakiego używasz wzmacniacza??
  • #19 21580777
    spacemen
    Poziom 13  
    Przykręcony do niej wzmacniacz Opticum WZ-20 nie działa.Rozmawiałem ze znanym serwisantem Yotuberem z Poznania który stwierdził że ta antena na źle zestrojoną zwrotnicę.Po jej wywaleniu i wstawieniu wzmacniacza antenowego LNA 188 5g UHF antena działa super ale jak podpiąć dipol VHF ze wzmacniaczem do tej anteny ?
    Mamy zwrotnice pasywne i aktywne.Jak przerobić zwrotnicę z tej anteny pasywnej na aktywną ?
  • #20 21580792
    LeDy
    Poziom 43  
    spacemen napisał:
    Przykręcony do niej wzmacniacz Opticum WZ-20 nie działa.Rozmawiałem ze znanym serwisantem Yotuberem z Poznania który stwierdził że ta antena na źle zestrojoną zwrotnicę.Po jej wywaleniu i wstawieniu wzmacniacza antenowego LNA 188 5g UHF antena działa super ale jak podpiąć dipol VHF ze wzmacniaczem do tej anteny ?
    Mamy zwrotnice pasywne i aktywne.Jak przerobić zwrotnicę z tej anteny pasywnej na aktywną ?

Jak ty takich autorytetów słuchasz to nie moja wina.
    Licz na serwisanta. Szkoda na ciebie czasu.
  • #21 21580795
    andpol 33
    Poziom 39  
    Dopiero w 19 poście przyznałeś, że jest włożony LNA do puszki. Skoro już takie kombinacje to zastosuj zewnętrzną zwrotnicę z przejściem zasilania np Telmor albo zamiast LNA wzmacniacz Link
  • #22 21580872
    spacemen
    Poziom 13  
    Na temat wymiany zamiast zwrotnicy i wstawienie LNA wiem jak zrobić.Moje pytanie jest takie jak przerobić oryginalną zwrotnicę jaka siedzi w tej antenie z pasywnej na aktywną ?
  • #23 21580881
    andpol 33
    Poziom 39  
    Nikt nie będzie się zajmował przerabianiem chińskiej badziewnej zwrotnicy w antenie.
  • #24 21580925
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    spacemen napisał:
    Moje pytanie jest takie jak przerobić oryginalną zwrotnicę jaka siedzi w tej antenie z pasywnej na aktywną ?

Najprostszy DIY to dodać dwa dławiki plus ze dwa kondensatory. Pozostaje jedynie pytanie, co wyjdzie.

Tylko, ja bym się nie bawił - zwrotnica AMS-a to około 50zł i nie dość, że rozwiązanie sprawdzone, to jeszcze powinno poprawić jakość odbieranych sygnałów, bo zwrotnice w takich antenach wiadomo jakie bywają.
  • #25 21580941
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Tylko zapytam.

Mały dipol jest w płaszczyźnie prostopadłej do kierunku (wg. mnie normalnie), dlaczego duży leży? l
  • #26 21581149
    spacemen
    Poziom 13  
    Wiadomo najlepiej byłoby wywalić z dipola VHF dwa w jednym:zwrotnicę +symetryzator który podobno jest niedostrojony w tej antenie i z dipola UHF symetryzator i wstawić:AMS ZA-204Ms lub DPM-MM407 plus LNA 188 5G +zasilanie z tunera lub dodatkowego zasilacza i temat byłby zamknięty ale wiadomo chciałbym przerobić coś co już oryginalnie siedzi. Antena z bebechami oryginalnymi + wzmacniacz Opticum W-20 HD (liniowy) nie działa.Podejrzewam że powinien być wzmacniacz przelotowy ale wtedy zwrotnica robiłaby zwarcie.Macie jakiś ciekawy pomysł ?
  • #27 21581169
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1349
    A skąd wiesz na pewno, że jest niedostrojony?:
    spacemen napisał:
    symetryzator który podobno jest niedostrojony w tej antenie
    elktrod napisał:
    Nie podałeś też nazwy ani zdjęcia zwrotnicy a jest ich setki.... Gdy tę wiedzę uzupełnimy to raczej jest szansa na to, że ktoś w końcu udzieli Ci właściwej porady? Czy masz broszurę instrukcji obsługi jaką producent załącza do tej anteny? Proszę Cię skseruj ją dla mnie OK? Pytanie dodatkowe: masz multimetr i lutownicę?
    Jak mamy Ci pomóc gdy olewasz nasze prośby i patania?
    spacemen napisał:
    chciałbym przerobić coś co już oryginalnie siedzi.
    A skąd niby mamy wiedzieć co siedzi u Ciebie gdy sam zmieniasz zawartości puszek??
  • #28 21581227
    spacemen
    Poziom 13  
    OLYMPIA BX1000 COMBO jak na zdjęciach + wzmacniacz rurkowy Opticum WZ-20 HD +zasilacz.Podłączenie jest ok ale nie działa.Z tego co mi wiadomo zwrotnica w tej antenie jest pasywna.
  • #29 21581270
    LeDy
    Poziom 43  
    spacemen napisał:
    OLYMPIA BX1000 COMBO jak na zdjęciach + wzmacniacz rurkowy Opticum WZ-20 HD +zasilacz.Podłączenie jest ok ale nie działa.Z tego co mi wiadomo zwrotnica w tej antenie jest pasywna.

A jaka ma być? Włóż to co było, podłącz jak pisałem, pokaż zdjęcia jak to masz podłączone i wezwij kogoś co zdiagnozuje przyczynę.
  • #30 21581330
    spacemen
    Poziom 13  
    Wszystko siedzi oryginalnie w tej antenie i przykręcony wzmacniacz Opticum WZ-20 HD i nic nie działa.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki zwrotnicy pasywnej w antenie kierunkowej DVB-T2 (Olympia BX-1000) na aktywną, umożliwiającą przepuszczanie napięcia 12V do zasilania wzmacniacza antenowego. Problemem jest brak przepływu napięcia przez oryginalną zwrotnicę, co uniemożliwia poprawne działanie wzmacniacza rurkowego (np. Opticum W-20 HD) podłączonego do dipola UHF. Użytkownik chce zachować oryginalne elementy anteny, unikając wymiany zwrotnicy na gotowy model aktywny, i poszukuje sposobu na modyfikację istniejącej zwrotnicy, aby umożliwić zasilanie wzmacniacza oraz współpracę dipoli VHF i UHF. W odpowiedziach sugerowano, że zasilanie 12V powinno pochodzić od strony odbiornika (TV/dekodera) i nie przechodzić przez zwrotnicę, a wzmacniacz podłącza się bezpośrednio do dipola VHF. Wskazano również, że zwrotnice dostępne na rynku (np. AMS, Telmor) są zaprojektowane do przepuszczania napięcia i ich wymiana jest prostszym rozwiązaniem niż przeróbka oryginalnej zwrotnicy. Propozycje DIY obejmują dodanie dławików i kondensatorów, jednak brak jest jednoznacznej instrukcji przeróbki. Dyskusja podkreśla trudności techniczne i brak powszechnie dostępnych schematów modyfikacji zwrotnicy pasywnej na aktywną w tej antenie. Użytkownik rozważa dalsze eksperymenty i dzielenie się wynikami, a także zwraca uwagę na wpływ konstrukcji symetryzatora i zwrotnicy na jakość odbioru sygnału na odległościach powyżej 40 km, szczególnie w warunkach zakłóceń od sieci GSM/4G/5G.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA