Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GOLF V - Niesprawna pompa ABS, brak komunikacji z VCDS, zablokowany IMMO

kamo502 15 Jan 2022 08:06 1797 10
    kamo502
    Level 20  
    Witam

Problem z GOLF V
    Dokończenie tematu:

Link

Po krótce: Wymieniono pompę ABS, która używana okazała się niesprawna.
    Podmiana na starą i problem z odpaleniem auta.

Mechanik który wymieniał mówi, że nic oprócz podpinania i odpinania kości ABS nie robił.

Problem, nie działający licznik i brak komunikacji z VCDS. Z pompą ABS się łącze
    IMMO zablokowało możliwość uruchomienia

Na gnieździe licznika stały plus i plus po zapłonie jest. Nie sprawdzałem masy.

Czy pady zegary? Myślałem jeszcze nad CANGATEWAY ale z nim się łącze
    Bezpieczniki wszystkie sprawne (pod maską i w kabinie)

Błędy zaraz po zamontowaniu pompy:
    Code: text
    Log in, to see the code

Błędy po kasowaniu co się udało:

Code: text
    Log in, to see the code
    berthold61
    Level 27  
    W zegarach jest zapisany pin do immo oprócz ECU więc masz do wymiany licznik inaczej nie odpalisz auta , tylko teraz zaczynają się problemy bo jak byś miał kopię eepromu to byś wrzucił do nowego licznika i byś jechał a tak czeka cię wylutowanie eepromu i wlutowanie go do nowego licznika , jest taki program vag-eepromer który działa ze zwykłym interfejsem vag-com i nim spokojnie eepromy szło ściągać ale u ciebie pewnie już się nie połączysz , ja miałem podobnie w audi i po taniosze kupiłem tzw zestaw startowy czyli licznik-stacyjka-kluczyk-ecu , dałem 260 zł z przesyłką i działa , powodzenia .
    kamo502
    Level 20  
    berthold61 wrote:
    W zegarach jest zapisany pin do immo oprócz ECU więc masz do wymiany licznik inaczej nie odpalisz auta

O tym wiem, tylko czy problem jest w zegarach czy CANGateway

I czemu wysiadł licznik przy wymianie pompy?

Albo problem z CAN?
    kamyczek
    Level 38  
    berthold61 wrote:
    ja miałem podobnie w audi i po taniosze kupiłem tzw zestaw startowy czyli licznik-stacyjka-kluczyk-ecu , dałem 260 zł z przesyłką i działa , powodzenia

I teraz mam nieprawidłowy VIN w aucie , tak dla jasności ...

kamo502 wrote:
    O tym wiem, tylko czy problem jest w zegarach czy CANGateway

O tym się dowiesz jak sprawdzisz , bo na odległość ciężko wyrokować . Generalnie nie pamiętam bym wymieniał gateway . Wyjmij zegar sprawdź zasilania i can , ewentualnie do zegara możesz się podłączyć bezpośrednio przy liczniku w kostce podłączysz tylko zasilania i can , opis znajdziesz w necie jest ich pełno .
    JayRo
    Level 35  
    Auto wiadomo już "wiekowe". Dobrze by było jak byś miał tymczasowo skąd podstawić jakiś licznik dla diagnostyki, żeby wyeliminować brak komunikacji z jego winy. Dziwny przypadek tak przy okazji. Ja bym sprawdził stan wiązek elektrycznych w komorze silnika na przetarcia oraz załamania. Akurat wokół pompy jest tam kumulacja. Trzeba by sprawdzić czy podczas manipulacji podczas wymiany pompy, któraś z wiązek nie ucierpiała. Możliwe że jakaś kostka się nie dopięła lub pin się zagiął lub wyłamał, albo gdzieś się straciła jakaś ważna masa. Trzeba jakoś to po kolei weryfikować.
    sigwa18
    Level 42  
    Masz problem z Canem albo brak zasilania na can gateway (bezpiecznik). Dwa podładuj akumulator bo 11.6 V to już niski stan. Jak nie działa licznik i brak z nim komunikacji to problem raczej z zasilaniem ( w nim siedzi immo ). Dla mnie podładuj aku i bezpieczniki do sprawdzenia.
    kamo502
    Level 20  
    Na liczniku cisza. Nic się nie działo.

Dostałem telefon z warsztatu że Golf zapalił i licznik działa. Nic nie było robione.

Dziwny temat.
    ignac112
    Level 21  
    Uprzedzam, że jak stało się raz to stanie się za chwilę kolejny