logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kia Sportage II – silnik gaśnie i traci moc po włączeniu klimatyzacji

Xander111 18 Cze 2025 07:34 375 5
REKLAMA
  • #1 21582512
    Xander111
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z Kią Sportage 2, a dokładnie z klimatyzacją. Rok temu zamontowałem nową sprężarkę i wszystko działało, natomiast teraz po włączeniu samochód traci moc, gaśnie i wyrzuca błędy wału (czujniki wału i wałka wymienione), czasami odłącza immobiliser. Gdy klimatyzacja jest wyłączona, samochód działa normalnie. Ma ktoś jakiś pomysł, co to może być?
    AI: Jaki dokładnie jest rok produkcji i wersja silnikowa (pojemność, rodzaj paliwa) Twojej Kii Sportage II?
    2.0 benzyna/gaz
    AI: Jakie konkretnie kody błędów pojawiają się po podłączeniu samochodu do komputera diagnostycznego, gdy występuje problem?
    P0335 lub brak błędów
  • REKLAMA
  • #2 21582579
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    Niestety masz zatartą sprężarkę klimatyzacji. Dobrze ze choć trochę sięobraca i nie zerwała paska osprzętu...
    Pozdr. J.
    ps w podobnym przypadku w Espace 4 zerwało mi pasek i do warsztatu jechałem bez ładowania i wspomagania...
  • REKLAMA
  • #3 21582590
    Xander111
    Poziom 2  
    >>21582579 Sprężarka jest nowa i działa bez zarzutu. Sprawdzałem. Problem jest gdzie indziej.
  • REKLAMA
  • #4 21582856
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    A jak ją sprawdzałeś?
    Coś daje obciążenie po załączeniu sprzęgła sprężarki.
    Wszystkie pozostałe objawy wskazują na spadek napięcia na pokładzie ( uzasadniony, bo spadają obroty)
    Niewielka jest jeszcze szansa że sprzęgło sprężarki ma zwarcie i obciąża na max instalację elektryczną pojazdu i to dalej daje konsekwencje tego spadku, ale od tego jest bezpiecznik ( jak jest właściwy) i powinien zareagować...
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #5 21582927
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6625
    Możesz mieć za dużo czynnika jak również zatartą sprężarkę jeżeli poprzednio wymieniałeś bo ci się zatarła i nie została układ wyczyszczony to właśnie już zebrała po tym roku te wszystkie syfy i zaczyna się dalej. Równie dobrze możesz mieć problem z alternatorem. Bez diagnozowania tylko pytanie co może być i hasło nie no jest dobre rok temu wymieniałem bo 5 lat temu wymieniałem nie ruszam cię w żaden sposób z miejsca.
  • #6 21599064
    Xander111
    Poziom 2  
    Zagadka rozwiązana. Czujnik ciśnienia klimatyzacji rozbił zwarcie. Po wymianie i nabiciu klimy od nowa wszystko działa jak należy.
REKLAMA