logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chciałem oczyścić sodą syfon zlewu w piwnicy - nie udało się

remot 21 Cze 2025 19:08 651 7
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 21585733
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1555
    Jaką sodą, kaustyczną? Syfon aluminiowy?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21586142
    Janek088
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Temat nadaje sie na jakieś samosia.pl, a nie na tak poważne forum elektoda.pl, nawet jeżeli jest to w dziale HP. Po drugie jak to nawet ma iść w tą stronę, to jutro ktoś wstawi post, że autobus zatrzymał się na przystanku i zabrał jednego pasażera, a trzech innych stało.
  • #5 21586151
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7817
    remot napisał:
    Kaustyczną. Syfon plastikowy.

To raczej nie jest efekt działania NaOH. Szczur, czy inne zwierzę, osłabiło gryząc a reakcja NaOH która wytworzyła wyższą temperaturę załatwiła do końca.
  • REKLAMA
  • #6 21586164
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6657
    remot napisał:
    widać ślady ząbków szczura.
    Link

Wiem, wiem...
    Ekooszołomy zaraz mnie zlinczują, bo żadnych zwierzątek (w tym myszy i szczurów) nie wolno zabijać.
    Tylko co powiesz, gdy ci jakiś gryzoń zeżre przewody hamulcowe i rozwalisz się na drzewie, albo na innym aucie?
  • #7 21586168
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 450
    >>21585689 Jeżeli ten zlew nie jest zbyt potrzebny to zaślepił bym kanalizację przy pionie. Jak raz spróbowały to przegryzą ponownie po wymianie. No może wymiana na nierdzewne ale będzie drogo.

Chciałem oczyścić sodą syfon zlewu w piwnicy - nie udało się

Kiedyś widziałem leniwego który wygryzł zbyt mały otwór i zawisł na biodrach i tak dokonał żywota.
  • #8 21586397
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1436
    Janek088 napisał:
    Temat nadaje sie na jakieś samosia.pl, a nie na tak poważne forum elektoda.pl, nawet jeżeli jest to w dziale HP. Po drugie jak to nawet ma iść w tą stronę, to jutro ktoś wstawi post, że autobus zatrzymał się na przystanku i zabrał jednego pasażera, a trzech innych stało.

Widzę Kolega krótko na forum, lub mało przegląda Elektrodę - mi brakuje pewnych użytkowników i ich "problemów". ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem nieskutecznego oczyszczenia plastikowego syfonu zlewu w piwnicy za pomocą sody kaustycznej (NaOH). Uszkodzenia syfonu spowodowane są przez szczury, które przegryzły elementy instalacji, co widać na dołączonym zdjęciu. Reakcja chemiczna NaOH mogła jedynie przyspieszyć uszkodzenia poprzez podwyższenie temperatury, ale nie była przyczyną powstania dziur. Wskazano, że problem jest typowy dla gryzoni niszczących instalacje, co może prowadzić do poważnych awarii. Zaproponowano rozwiązanie polegające na zaślepieniu kanalizacji przy pionie, jeśli zlew nie jest niezbędny, lub wymianę syfonu na wykonany ze stali nierdzewnej, co jednak wiąże się z wyższymi kosztami. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące charakteru tematu i jego miejsca na forum.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA