logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C-330 – brak paliwa na wtryskach po postoju, pompa wtryskowa po regeneracji

ChrisBerry 21 Cze 2025 20:15 1089 12
REKLAMA
  • #1 21585727
    ChrisBerry
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Cześć,
    mam problem z pompą wtryskową w ciągniku Ursus C-330. Pompa była kiedyś regenerowana, ale po tej regeneracji popracowała może z 20 motogodzin, a potem stała 10 lat z paliwem w środku. Ostatnio podjąłem próbę uruchomienia silnika i po odkręceniu rurek przy wtryskach nic nie leci.
    Wymieniłem filtry, pompkę zasilającą oraz odpowietrzyłem.
    Przy kręceniu rozrusznikiem paliwo w układzie wraca rurka powrotna, ale nie idzie na wtryski.
    Czy pompa mogła się przytkać lub zablokować po takim czasie? Da się ją jakoś uruchomić, czy tylko ponowna regeneracja?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21585742
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1606
    Dodajesz gazu przy kręceniu, normalnie działa Ci dźwignia gazu?
  • #3 21585746
    ChrisBerry
    Poziom 8  
    Tak cięgno gazu ustawione na opór na początku, a potem posuwane od 0 do oporu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21585811
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    ChrisBerry napisał:
    Wymieniłem filtry, pompkę zasilającą oraz odpowietrzyłem.

Wymieniono pompę zasilającą czy pompkę ręczną?
  • #5 21585820
    ChrisBerry
    Poziom 8  
    >>21585811 Pompkę ręczną tylko, pompka zasilająca, którą kupiłem, różniła się trochę i nie wymieniłem całości.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21585867
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1835
    Odkręć dekielek pompy i napisz czy przestawia się coś w niej przy ruszaniu dźwignią gazu. Pewnie sekcje stoją
  • #7 21587041
    ChrisBerry
    Poziom 8  
    Zdjąłem dekielek i niestety nie rusza się nic przy ruszaniu dźwignią gazu.
    Da się jakoś ruszyć tę sekcję?
  • REKLAMA
  • #8 21587189
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Zrób zdjęcie i pokaż co tam zastałeś. Sekcje idzie ruszyć bez problemu.
  • #9 21587220
    ChrisBerry
    Poziom 8  
    Ursus C-330 – brak paliwa na wtryskach po postoju, pompa wtryskowa po regeneracji
  • Pomocny post
    #10 21587313
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2567
    Zdaje się, że tłoczki sekcji stanęły w górnym martwym punkcie. Pompa do regeneracji, tzn. wymiany sekcji. Jeśli nawet WD40 by pomogło, to i tak sekcje stracą szczelność lub będą się zacierać.
  • #11 21587350
    ChrisBerry
    Poziom 8  
    A warto samemu zruszyć te sekcje? I w jaki sposób? Skoro pompa i tak by poszła do wymiany, regeneracji to i tak chyba mozna sprobowac.
    edit
  • Pomocny post
    #12 21587624
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Tloczki sekcji stanęły przez paliwo bio. Najprostszy sposób to odkręcenie króćca nad każdą z sekcji i wpuszczenie tam dobrego penetratora. Nieraz sekcje same z siebie puszczą po takim zabiegu, ale coś czuję, że będziesz musiał im pomóc. Najczęściej pomoc to wybijak fi6 i coś do puknięcia. Pompiarz będzie musiał zrobić to samo bo inaczej sekcji nie wyciągnie. Daje Ci 90% szans, że pompa będzie jeszcze chodziła
  • #13 21590348
    ChrisBerry
    Poziom 8  
    Pompa działa po zruszeniu sekcji :) cięgno gazu działa jak należy. Maszyna odpaliła z pomocą ognia.
    Dzięki wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W ciągniku Ursus C-330 po długim postoju z paliwem w pompie wtryskowej pojawił się problem z brakiem paliwa na wtryskach mimo wymiany filtrów i pompkę ręczną oraz odpowietrzenia układu. Po odkręceniu dekielka pompy okazało się, że sekcje tłoczków pompy wtryskowej nie poruszają się przy operowaniu dźwignią gazu, co wskazuje na zablokowanie tłoczków, prawdopodobnie przez zasychające paliwo bio. Zalecane było zastosowanie penetratora (np. WD40) przez króćce nad sekcjami oraz mechaniczne odblokowanie tłoczków za pomocą wybijaka i uderzeń. Po takim zabiegu sekcje udało się ruszyć, a pompa zaczęła działać, co pozwoliło na uruchomienie silnika. Pompa wtryskowa wymaga jednak regeneracji lub wymiany sekcji, gdyż zablokowanie tłoczków wskazuje na utratę szczelności i ryzyko dalszych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA