logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Andoria 4C90 po 5 latach postoju – jak skutecznie zablokowany silnik rozruszać?

LENIWIEC_PL 22 Cze 2025 14:44 552 7
REKLAMA
  • #1 21586305
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    Witam.
    Otóż w dniu dzisiejszym po cenie złomu zakupiłem silnik Andoria 4c90, który był zamontowany w Żuku, który stał pod chmurką 15 lat, sam silnik 5 lat temu został wymontowany, odpalony, a po odpaleniu trafił do stodoły gdzie spędził właśnie te 5 lat. Silnik jest kompletny w zestawie z sprzęgłem, dociskiem, flanszą pod skrzynie, rozrusznikiem, który ma ułamany elektromagnes, oraz pompą wtryskową, wtryskami, alternatorem itp.
    Problem jest taki, że silnik nie da się obrócić wałem, podejrzewam, że stoi na cylindrach lub coś wpadło gdzieś w okolice docisku, co najprawdopodobniej dziś wykluczę.
    Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na rozruszanie silnika lub jakieś specyfiki sprawdzone do podania do cylindra?
    Liczę się z tym, że najprawdopodobniej czeka mnie remont dołu, ale chce spróbować rozruszać, może akurat szczęście mi dopisze.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21586519
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1601
    78db78 napisał:
    Nic nie da żadne rozruszanie silnik do całkowitego rozebrania.

Dokładnie, jak silnik stanął to tylko rozbiórka. Może i udało by się go ruszyć ale na pewno nie będzie z niego pożytku
  • #5 21587611
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Witam.
    Dziś udało się ściągnąć głowicę z silnika co wbrew pozorom nie było łatwe bo nie chciała zejść z szpilek no ale po 1 godzinie meczarni zeszła.
    Cylindry te znajdujące się najdalej od pompy wody w stanie idealnym, cylinder ten najbliżesz pompy centralnie w środkowym położeniu i stoi a w nim woda pomieszana z olejem.
    Wyczyszczenie, wydmuchanie, nalanie DOT4 i czekanie 1 godzinkę, po godzince szmatka, czyszczenie i inny specyfik bo wd40 który nie zdał wogule egzaminu więc powrót do dot4, czekanie, wyczyszczenie szmatką, przedmuchanie, drewienko, puknięcie młotkiem i poszło, jak ruszył to dopchałem centralnie w dół, rdzę zeszlifowałem papierkiem ściernym, potem przedmuchałem itp i finalnie pod palcem wrzery nie są wyczuwalne więc zobaczymy co pokaże pomiar kompresji po złożeniu.
    Ogólnie nie wiem czy nie jest pęknięta głowica gdzieś między kanałem wodnym a kanałem dolotowym powietrza do tego właśnie cylindra ponieważ na zaworze było sporo rdzawego syfu,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21587620
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1601
    Kompresja to jedno ale może być problem z poborem oleju. W tych silnikach czasami pękały głowice, ale wody mogło się nalać przez uchylone zawory, zależy w którym momencie zatrzymał się silnik.
  • REKLAMA
  • #7 21591725
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Witam.
    Silnik poskładany, zrobiony prowizoryczny układ chłodzenia no i silnik odpalony działa.
    Troszkę odnoszę wrażenie, że go telepie delikatnie, pewnie z względu na ten słabszy 1 cylinder no i widać przedmuchy do skrzyni korbowej aczkolwiek nie dymi, no chyba, że delikatnie na czarno ale to przy mocnym pałowaniu.
  • #8 21702426
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Temat rozwiązany, rozwiązanie wyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Silnik Andoria 4C90, po 5 latach postoju w stodole i wcześniejszym 15-letnim okresie nieużywania w pojeździe Żuk, był całkowicie zablokowany i nie dało się go obrócić wałem. Po demontażu głowicy okazało się, że jeden cylinder jest zablokowany przez wodę zmieszaną z olejem. Próby rozruszania silnika za pomocą WD-40 nie przyniosły efektu, natomiast zastosowanie płynu hamulcowego DOT4 pozwoliło na poluzowanie tłoka i usunięcie rdzy. Po oczyszczeniu i delikatnym pukaniu młotkiem udało się ruszyć tłok i dopchać go do dolnego martwego punktu. Pomimo podejrzeń o pęknięcie głowicy i obecności rdzy na zaworze, silnik został złożony i uruchomiony na prowizorycznym układzie chłodzenia. Silnik pracuje, choć z lekkim telepaniem i przedmuchami do skrzyni korbowej, bez wyraźnego dymienia. Wskazano, że w takich przypadkach często konieczna jest rozbiórka silnika, a pęknięcia głowicy i problemy z poborem oleju są częste. Ostatecznie silnik został uruchomiony i temat uznano za rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA