logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson S51 Enduro 50cm3 – zalewanie silnika po montażu, dymienie, cieknący wydech

axpl 26 Cze 2025 08:11 258 6
REKLAMA
  • #1 21589785
    axpl
    Poziom 17  
    Ocena: 113
    Simson S51 Enduro elektronik, 50cm3.

Po uruchomieniu które jest możliwe tylko na ssaniu mocno dymi i w ciągu 5-10 sekund mocno go zalewa, na wolnych obrotach wogóle nie pracuje .Cieknie z kolanka przy głowicy oraz połączeniach na rurze wydechowej . Po tych kilku sekundach świeca jest mocno mokra a po odkręceniu gaźnika widać ślady paliwa na łączeniu gaźnik/cylinder.

-gaźnik 16n3-4 rozebrany, przedmuchany, pływak sprawdzony i wyregulowany (suwmiarka i „na szklankę 8mm”)zaworek sprawny. Śruba składu mieszanki wykręcona 3 obroty.

-zapłon ustawiony na 1.8mm GMP przy użyciu lampy stroboskopowej

-wymienione obydwa simeringi na wale

-świeca zmieniana

Obaj ten pojawił się nagle po wyciągnięciu silnika i ponownym założeniu. Co było zrobione :

-poprzedni właściciel podłączył od cewki magenta (od oświetlenia) przewód wraz z diodą bezpośrednio do akumulatora. Zapewne z powodu braku ładowania. Przewód został usunięty, nie było ładowania czego przyczyną była uszkodzona Elba. Po wymianie ładowanie wróciło.

-widzę że jedna z cewek (oświetlenie) magneta lekko ociera o koło magnesowe . Jest to śladowe otwarcia.

-kiedy silnik był wyciągnięty był obrany w różnych kierunkach , także do góry nogami . Czy mógł w jakiś sposób dostać się olej do skrzyni korbowej?

Na chwilę obecną nie wiem w jakim kierunku podążać, czy przyczyną jest zapłon a może zasilanie paliwem .Chce jeszcze podmienić cewkę WN, przewód i fajkę, ostateczność wymiana gaźnika .

Czy ktoś z Was miał do czynienia z podobnym przypadkiem i jest wystanie mi pomóc?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21589848
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    axpl napisał:
    Na chwilę obecną nie wiem w jakim kierunku podążać, czy przyczyną jest zapłon a może zasilanie paliwem .Chce jeszcze podmienić cewkę WN, przewód i fajkę, ostateczność wymiana gaźnika .

Wg mnie, to
    axpl napisał:
    Po uruchomieniu które jest możliwe tylko na ssaniu mocno dymi i w ciągu 5-10 sekund mocno go zalewa, na wolnych obrotach wogóle nie pracuje .Cieknie z kolanka przy głowicy oraz połączeniach na rurze wydechowej . Po tych kilku sekundach świeca jest mocno mokra a po odkręceniu gaźnika widać ślady paliwa na łączeniu gaźnik/cylinder.

już sugeruje, że coś nie tak jest z gaźnikiem, że silnik jak już pracuje, to dostaje za dużo paliwa, ale dlaczego, to trudno mi jest stawiać diagnozę, bo nie znam tego gaźnika. Nie sądzę, ale mogę się mylić, aby to był za wysoki poziom paliwa w komorze pływakowej, bo wtedy do uruchomienia silnika nie byłoby konieczne ssanie.
  • REKLAMA
  • #3 21590128
    axpl
    Poziom 17  
    Cewka WN, świeca, fajka, przewód WN podmieniony , niestety bez skutku.

Też zastanawiałem się dlaczego potrzebuję ssania do zapalenia a zalewa go …
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21590162
    gimak
    Poziom 41  
    axpl napisał:
    Też zastanawiałem się dlaczego potrzebuję ssania do zapalenia a zalewa go …

Tu pytanie jakie mnie się nasunęło - czy po uruchomieniu silnika na ssaniu, od razu zdejmujesz ssanie?
    Jeżeli nie, to błąd i to może być przyczyną zalewania.
  • #5 21590251
    axpl
    Poziom 17  
    Tak zdejmuje odrazu. Ale obojętnie czy jest ssanie włączone czy nie (po uruchomieniu) wystarczy max 10 sec i zaczyna go mulić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21590528
    gimak
    Poziom 41  
    Nie chcę gdybać, co do ewentualnych przyczyn, bo nie znam tego gaźnika i nie wiem jaką drogą benzyna dostaje się do gardzieli gaźnika. Nie sądzę też, ale również mogę się mylić, aby pływak był dziurawy, bo wtedy, wg mnie, byłyby kłopoty z uruchomieniem silnika, byłby permanentnie zalany.
    Może odezwie się ktoś bardziej kumaty. Ja z ciekawości, będę dalej kibicował.
  • #7 21591594
    axpl
    Poziom 17  
    Sprawa wyjaśniona. Kupiłem nowy gaźnik (inny typ) i motor pracuje super. Jednakże do teraz nie wiem co mogło być uszkodzone w starym gaźniku co powodowało takie problemy.

Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Simson S51 Enduro 50cm3 po ponownym montażu silnika miał problemy z zalewaniem i dymieniem przy uruchomieniu na ssaniu oraz cieknącym wydechem przy kolanku i połączeniach rury wydechowej. Gaźnik 16n3-4 został rozebrany, oczyszczony, pływak sprawdzony i wyregulowany, zapłon ustawiony na 1.8 mm GMP, wymieniono simeringi na wale oraz świecę, a także podmieniono cewkę WN, świecę, fajkę i przewód WN bez poprawy. Problem polegał na tym, że silnik po uruchomieniu na ssaniu dymił i zalewał się w ciągu 5-10 sekund, a na wolnych obrotach nie pracował. Po dyskusji i wykluczeniu innych przyczyn, ostatecznie zakupiono nowy gaźnik innego typu, który rozwiązał problem i silnik zaczął pracować prawidłowo. Przyczyna awarii starego gaźnika pozostała nieznana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA