Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Simson S51 Electronic - Simson nie dostaje paliwa.Działa na ssaniu-Enduro Electr

Bajo666 13 Jun 2014 10:39 4671 6
    Bajo666
    Level 9  
    Witam
    Mam problem z moim simsonem S51 Enduro Electronic 1990r.

Mianowicie:
    Simson zapali na ssaniu i trzeba go trzymać i obroty mu dawać (manetką od gazu) to chodzi i chodzi....
    Jak puszcze ssanie moze pochodzi z 10sec. i gasnie tak jakby mu brakowało paliwa :/

Sprawdzalem czy bierze paliwo i bierze.
    Gaźnik ustawialem prawie w każdej koombinacji ,czyscilem itp itd.
    Ściągałem tłumik i to samo
    No nie wiem co z nim począć :/

Gaźnik 16N3-

Kolega mi doradzil abym kupil nowy gaźnik ,ale pierwsze chce się was poradzić Wink (1)
    Z góry dzięki za pomoc !
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Na początek sprawdź poziom pływaka - float height 29 mm. Następnie sprawdź dysze główne - jeżeli to są podróbki bez żadnych oznaczeń to na bank masz pozamieniane miejscami, wtedy kup nowe oryginalne z wybitym oznaczeniem BVF. Główna 70, rozruchowa 60, biegu jałowego 35. Sprawdź także drożność kranika, możesz zmierzyć ilość paliwa które wypłynęło przez jedną minutę. Co ze śrubą regulacji mieszanki biegu jałowego (w kołnierzu przy cylindrze), była ona kręcona?
    Bajo666
    Level 9  
    dodam jeszcze ,że stało się to samo.... motor stał całą zimę potem jak go odpaliłem zaczęło mu odwalać

Dałem wtedy iglice na największa ilość paliwa i chodził powiedzmy dzień... potem już nie używałem.

Po dwóch tygodniach odpalam i zaczęło się tak dziać jak opisałem więc przeczyściłem wszystko ustawiłem pływak tak jak na schematach które znalazłem na necie ...dalej lipa.

Dałem go do znajomego który zna się na tym bo kiedyś mi ustawił super (z rok temu dałem mu do ustawiania bo nie miał wolnych obrotów) i tym razem powiedział ze się poddaje i nie wie co z tym ....żebym nowy gaźnik kupił.

Która to śruba regulacji biegu jałowego ?

edit:
    simsona mam 4 lata nie było z nim żadnego problemu nigdy.
    teraz gdy chce go sprzedać to zaczął coś odwalać hehe :D

drożność kranika sprawdzałem.
    ile ma wynosić ilość paliwa na minute ?
    Bajo666
    Level 9  
    jack63 poważnie mówisz ?
    dlatego niedostawałby paliwa >?
    jack63
    Level 43  
    Bajo666 wrote:
    jack63 poważnie mówisz ?

Tak.
    Oczywiście trzeba umyć, wydmuchać i wyregulować wstępnie gaźnik, ale jak to nie pomaga i na biegu jałowym nie chce pracować, to zdjalbym dekiel i obejrzał bym doł podstawy iskrownika. A najlepeij zdjął magneto i podstawę iskrownika. Ma byc sucho przy simmeringu.
    Jaki gaxnik?
    Jaką max długość iskry możesz uzyskać?