logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B7 – słabo chłodzi klima, świeżo po serwisie

Bartek_86 26 Cze 2025 18:59 741 10
REKLAMA
  • #1 21590442
    Bartek_86
    Poziom 11  
    Ocena: 47
    Witam. Problem z klimatyzacją w A4 B7. Jak samochód jest mocno nagrzany, to bardzo długo trwa schłodzenie wnętrza. Jak stoi w cieniu, ale jest gorąco to schładza szybko, ale mocniej z lewej strony niż z prawej. Jest świeżo po serwisie klimy, 2 lata temu wymieniana była sprężarka, osuszacz, skraplacz. Podłączałem pod komputer, i lewa strona pokazuje temp. wnętrza w miarę dokładnie, a prawa strona zaniża o jakieś 10 stopni. Wszystkie klapy działają, nie zacinają się, w sterowniku brak błędów. Szukać problemu w czujnikach temp.? A co z czujnikiem nasłonecznienia, który jest na górze deski rozdzielczej? Jak go oszukać, żeby go zdiagnozować?
    W tamtym roku chłodziła idealnie, szybko i mocno. Ogólnie układ cisnieniowy, sprężarka - wszystko sprawne, wymieniane no nowe.
  • REKLAMA
  • #2 21590453
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 312
    Jak auto stoi na słońcu i jest mocno nagrzane to normalne że zejdzie mu dłużej schłodzić niż by stał w cieniu. Tak nawet w nowym aucie będzie. To że lewa strona lepiej chłodzi jak prawa to raczej wina silnika klap powietrz , który nie domyka / otwiera klapy. Możesz podłączyć pod kompa i wykonać nastawy podstawowe, Może pomóc ale nie musi , wtedy wymiana silniczka lub regeneracja potencjometru.
  • #3 21590495
    Bartek_86
    Poziom 11  
    >>21590453
    Wiem, że jak jest nagrzane, to ciężej go schłodzić, ale to trzeba 15km zrobić, żeby chłodne poleciało. W tamtym roku zimne powietrze leciało po 2 min od odpalenia. Nastawy podstawowe robiłem, wszystkie silniczki pracowały od 0 do 225 kroków, błędów brak.
  • REKLAMA
  • #4 21591848
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 312
    Może faktycznie wina czujnika który zaniża odczyt temp, , bo to dziwne że niby wszystko sprawne a objawy jak piszesz. Sprawdz jeszcze czy nie uciekło ci czynnika w układzie bo to że rok temu było robione i napełnione nie świadczy o tym że układ dalej szczelny.
  • REKLAMA
  • #5 21591854
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3370
    Bartek_86 napisał:
    Podłączałem pod komputer, i lewa strona pokazuje temp. wnętrza w miarę dokładnie, a prawa strona zaniża o jakieś 10 stopni

Skoro zaniża aż o 10 stopni to prawdopodobnie usterka czujnika, ale gdy weźmiesz na "lo" to czujniki powinny być pominięte i klima ma chłodzić na max.
  • #6 21591874
    Bartek_86
    Poziom 11  
    No to tak nie jest, jak biorę na LO to za bardzo nic się nie zmienia. Może faktycznie potencjometry siedzą, dzisiaj się za to biorę, wyjmuję silniczki klap odpowiadające za regulację temp. Nowe potencjometry już mam, coś może uda się wyrzeźbić 😁

Dodano po 7 [minuty]:

danielzy napisał:
    Może faktycznie wina czujnika który zaniża odczyt temp, , bo to dziwne że niby wszystko sprawne a objawy jak piszesz. Sprawdz jeszcze czy nie uciekło ci czynnika w układzie bo to że rok temu było robione i napełnione nie świadczy o tym że układ dalej szczelny.

Klima robiona była 2 lata temu, nowa sprężarka, skraplacz, osuszacz, płukanie układu. W maju tego roku zauważyłem, że coś jest nie halo, więc pojechałem na serwis. Było 370g. czynnika. Nabił 500g. wg naklejki, więc powinno hulać. Problem jest gdzieś indziej.
  • REKLAMA
  • #7 21592569
    Bartek_86
    Poziom 11  
    Potencjometry silniczków wymienione, wszystko się rusza, reaguje na zmianę temperatury po naciśnięciu "+ i -" . Kalibracja zrobiona, klima chłodzi, błędów brak. Teraz czekamy na upalne, słoneczne dni i wtedy będzie wiadomo, czy coś to dało.
    Po włączeniu klimy ciśnienie w układzie waha się pomiędzy 10, a 12 barów wg wskazań komputera. Mam jeszcze pytanie, ten czujnik ciśnienia, który znajduje się w okolicach lewej lampy z tego co pamiętam, też może raz działać raz nie? Może on coś szwankuje? Może warto go wymienić, bo to groszowa sprawa, a zapewnie ma tyle lat co samochód...

A co do temperatury czujników na lewą i prawą stronę, to pokazywały tym razem poprawnie, lewa 31, a prawa 32 stopnie.
  • #8 21592575
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Bartek_86 napisał:
    Teraz czekamy na upalne, słoneczne dni i wtedy będzie wiadomo, czy coś to dało.

Fajna metoda, już sobie wyobrażam "proszę przyjechać jak będzie upalnie to się dowiemy czy naprawa się udała".
    Klimę sprawdza się tak :
    -filtr pyłkowy powinien być nowy, nie może być stary i zabrudzony.
    -włączasz klimę
    -wentylator ustawiasz na 2 pozycję lub około 1/3 dla elektronicznych
    -kierunek nadmuchu ustawiasz na "klatę" (środkowe wyloty z deski rozdzielczej)
    -zaleca się aby silnik pracował około 1500 do 2000 rpm
    -wkładasz termometr do klatek wylotowych w desce.
    Jeżeli klima jest w pełni sprawna to wartość temperatury powinna wynosić poniżej 8 stopni. W rzeczywistości osiąga wartości około 4 do 5 stopni, a bardzo często osiąga niższe wartości.
    Bartek_86 napisał:
    Może warto go wymienić, bo to groszowa sprawa, a zapewnie ma tyle lat co samochód...

Jeżeli ten czujnik nie działa to i klima nie działa. Na kokpicie non stop będzie podświetlony przycisk "econ".
    Czy kosztuje grosze ? Jak na czujnik klimy to jest bardzo drogi ponieważ musi być oryginał (zamienniki nie chcą chodzić), dostępny w ASO oraz hurtowniach, cena niecałe 300 zł (w tym roku jeszcze nie wymieniałem, ale te ceny tak szybko nie rosną).
  • #9 21592577
    Bartek_86
    Poziom 11  
    Aleksander_01 napisał:
    Bartek_86 napisał:
    Teraz czekamy na upalne, słoneczne dni i wtedy będzie wiadomo, czy coś to dało.

Fajna metoda, już sobie wyobrażam "proszę przyjechać jak będzie upalnie to się dowiemy czy naprawa się udała".
    Klimę sprawdza się tak :
    -filtr pyłkowy powinien być nowy, nie może być stary i zabrudzony.
    -włączasz klimę
    -wentylator ustawiasz na 2 pozycję lub około 1/3 dla elektronicznych
    -kierunek nadmuchu ustawiasz na "klatę" (środkowe wyloty z deski rozdzielczej)
    -zaleca się aby silnik pracował około 1500 do 2000 rpm
    -wkładasz termometr do klatek wylotowych w desce.
    Jeżeli klima jest w pełni sprawna to wartość temperatury powinna wynosić poniżej 8 stopni. W rzeczywistości osiąga wartości około 4 do 5 stopni, a bardzo często osiąga niższe wartości.
    Bartek_86 napisał:
    Może warto go wymienić, bo to groszowa sprawa, a zapewnie ma tyle lat co samochód...

Jeżeli ten czujnik nie działa to i klima nie działa. Na kokpicie non stop będzie podświetlony przycisk "econ".
    Czy kosztuje grosze ? Jak na czujnik klimy to jest bardzo drogi ponieważ musi być oryginał (zamienniki nie chcą chodzić), dostępny w ASO oraz hurtowniach, cena niecałe 300 zł (w tym roku jeszcze nie wymieniałem, ale te ceny tak szybko nie rosną).

Z tymi "oryginałami" bywa różnie, można kupić coś nie gorszego za mniejsze pieniądze. Na razie go zostawiam, jeżeli mówisz, że albo działa, albo nie.

Co do czekania na upalne dni, to innej metody nie mam, bo teraz stoi w cieniu i nie ma upału, więc na 100% będzie mrozić z nawiewów, a wystarczyło postawić w słońcu i było po klimatyzacji przez pierwsze 15 min jazdy, chłodziła ledwo co. Tak jak mówisz jak wszystko inne sprawne to Twoja metoda jest poprawna, w tym przypadku muszę czekać na inne warunki, bo tak naprawdę nie wiem gdzie może tkwić problem.
  • #10 21592592
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Bartek_86 napisał:
    Z tymi "oryginałami" bywa różnie, można kupić coś nie gorszego za mniejsze pieniądze

Robię przy klimach już kilka lat, i jak na razie tylko raz poszedł jakiś zamiennik cenowo zbliżony do oryginału. Też nie raz się łudzę że teraz to podejdzie zamiennik, a kończy się telefonem do ASO i zakup oryginału.
  • #11 21596597
    Bartek_86
    Poziom 11  
    Jestem po pierwszych testach tej nieszczęsnej klimatyzacji. Lewa strona chłodzi dobrze, prawa słabo.
    Co zauważyłem: wszystkie klapy i silniczki pracują płynnie, nic się na zacina. Czujnik temperatury lewy wskazuje np. 16 stopni, a prawy 27 i czuć, że z nawiewu leci ciepłe powietrze, czyli wskazuje dobrze. Ewidentnie miesza się ciepłe powietrze z zimnym z prawej strony. Zrobiłem też test i włączyłem ogrzewanie na maksa i wtedy lewy czujnik pokazał 59 stopni, a prawy 42, czyli w tym przypadku zimne powietrze nie zostało całkowicie "odcięte". Zamykałem też ręcznie klapę - bez silniczka i efekt jest taki sam jak z silniczkiem. Czy orientujecie się, jak wygląda ta klapa ciepło - zimno? Czy jest tam na niej jakaś uszczelka, która mogła się wykruszyć za starości? Wiem, że w passatach B5 tyła jakaś gąbka na klapie, która się wykruszała, a jak jest w takim audi?

Podsumowanie tematu

✨ W Audi A4 B7 występuje problem z nierównym i wolnym chłodzeniem klimatyzacji, szczególnie gdy samochód jest mocno nagrzany na słońcu. Po serwisie układu klimatyzacji, w którym wymieniono sprężarkę, osuszacz i skraplacz, oraz uzupełnieniu czynnika, klimatyzacja chłodzi nierównomiernie – lewa strona działa lepiej niż prawa. Diagnostyka komputerowa nie wykazała błędów, a silniczki klap powietrza działają poprawnie i zostały skalibrowane. Podejrzewa się uszkodzenie czujnika temperatury po prawej stronie, który zaniża odczyt o około 10 stopni, co może wpływać na działanie układu. Czujnik nasłonecznienia na desce rozdzielczej również może mieć wpływ na pracę klimatyzacji, jednak jego diagnostyka jest utrudniona. Ciśnienie w układzie podczas pracy klimatyzacji utrzymuje się w granicach 10-12 barów. Wskazano, że filtr pyłkowy powinien być nowy i czysty, a test chłodzenia najlepiej przeprowadzać przy silniku na 1500-2000 obr./min, z nawiewem na środkowe wyloty i wentylatorem na średnią prędkość. Wymiana potencjometrów silniczków klap poprawiła ich reakcję, ale problem chłodzenia wciąż może występować przy wysokich temperaturach i nasłonecznieniu. Czujnik ciśnienia w układzie klimatyzacji, znajdujący się przy lewej lampie, może działać niestabilnie i warto rozważyć jego wymianę, mimo że oryginalne części są drogie. Zamienniki czujników klimatyzacji często nie spełniają wymagań i ostatecznie konieczny jest zakup oryginału z ASO.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA