logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Klimatyzacja nie chłodzi lub słabo chłodzi - Audi A4 B6

Marek_Wasik2016 12 Maj 2023 21:54 16611 41
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Od czego zacząć diagnostykę klimatyzacji w Audi A4 B6, żeby nie nabijać jej w ciemno nowym czynnikiem?

Zacznij od odzysku czynnika na stacji serwisowej i jego zważenia, bo samo ciśnienie nie mówi, ile czynnika faktycznie jest w układzie [#20579218] W Audi A4 B6 kompresor jest napędzany cały czas paskiem, a wydajność reguluje zawór N280, więc warto sprawdzić w VCDS blok pomiarowy z ciśnieniem G65 i prądem N280 oraz zobaczyć, czy ciśnienie w ogóle się zmienia po włączeniu klimy [#20578315][#20578583][#20579218] Jeśli czynnika jest mało albo układ jest pusty, nie nabijaj go „w ciemno”, tylko najpierw szukaj nieszczelności azotem lub z kontrastem UV i oględzinami połączeń, przewodów oraz skraplacza [#20578168][#20578211] Brak błędów w sterowniku nie wyklucza usterki, a niskie ciśnienie może zatrzymać sprężarkę albo doprowadzić do jej zatarcia, jeśli będzie pracowała bez czynnika [#20578211][#20579218] Informacja, że klima w Audi chłodzi dopiero powyżej 18–20°C na zewnątrz, jest błędna [#20577999][#20578168]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 20577912
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    Witam wszystkich zainteresowanych.
    Zaczynając temat na wstępie chciał bym zaznaczyć, że z naprawą klimatyzacji jeszcze nie miałem do czynienia i potrzebuje kilka wskazówek i porad technicznych co do rozpoczęcia diagnozy w rozpoznaniu w czym tkwi problem.
    Samochód to Audi A4 B6, który w moich rękach jest kilka lat. Na początku Klima jakoś chłodziła, ale używałem jej rzadko i w sumie nie przywiązywałem do niej większej wagi i używałem jej sporadycznie.
    Dwa lata temu chłodziła słabo, a w zeszłym sezonie już prawie w ogóle.
    Zbliża się kolejne lato i ciepłe dni więc chciał bym zająć się w wolnym czasie diagnostyką i ewentualną naprawą klimatyzacji w moim aucie.

Stąd też moje pytanie, do osób bardziej biegłych w temacie - to znaczy, od czego w zasadzie zacząć diagnostykę klimatyzacji w Audi A4 B6, tak aby na starcie nie wyrzucić pieniędzy w błoto za nabijanie klimatyzacji nowym czynnikiem?
    Z tego co słyszałem to jeśli układ jest sprawny i nie ma dziur, czy wycieków to sam czynnik nie ma prawa się skończyć? Czy to prawda?

Czy jest jakaś możliwość, aby samemu sprawdzić czy czynnik jest jeszcze w układzie, czy może się ulotnił?
    A może ma ktoś jakąś inną, mądrzejszą propozycję rozpoczęcia diagnostyki sprawności klimatyzacji?
    Też słyszałem, że klimatyzacja zaczyna pracować czy też chłodzić w Audi dopiero jak jest powyżej 18 - 20stopni ciepła na zewnątrz? Czy to prawda?
  • Pomocny post
    #2 20577999
    d3lta
    Poziom 18  
    Ocena: 332
    Hej.
    Niestety w samochodach połączenia klimatyzacji są narażone na drgania i nie są zbyt szczelne. Przez lata czynnik zwiewa po troszku. Ja osobiście to kupiłbym takie coś:

Klimatyzacja nie chłodzi lub słabo chłodzi - Audi A4 B6

i postępował zgodnie z instrukcją.

Ewentualnie najpierw do wężyka wpuścić kontrast UV:

...i wtłoczyć go razem z gazem. Wtedy przy pomocy latarki UV i okularów znajdziesz miejsce wycieku.

Przy sprawnej klimatyzacji, gdy obieg otwarty a nadmuch na pełnej prędkości jest to temperatura powietrza nawiewanego powinna wynosić kilka stopni powyżej zera. Tak samo w temperaturze otoczenia bliskiej zeru jak i przy upale. Stare układy pracujące na gazie R12 uruchamiały się dopiero przy dodatniej temperaturze (+5*C?).
  • #3 20578018
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    No jest to jakiś pomysł, i to nawet dobry👍
    Widzę, że do kupienia jest też jakiś uszczelniacz, który wpuszcza się do układu przed wprowadzeniem gazu.
    A stosowałeś ten gaz osobiście, lub znasz kogoś kto używał takiego czynnika? Masz może jakąś opinie o tym produkcie?
  • #4 20578031
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 527
    Jeżeli chcesz tanio i fachowo naprawić klimę, to udaj się do polecanego w twojej okolicy warsztatu. Zaoszczędzisz sporo pieniędzy na wywalenie na sprzęt, który użyjesz raz i przy pewnej dozie szczęścia uszkodzisz trwale sprężarkę lub zapchasz układ opiłkami. Warsztaty za diagnozę nie biorą dużo a zajmuje to dosłownie dwa kwadransy.
  • Pomocny post
    #5 20578053
    damian0072015
    Poziom 24  
    Ocena: 184
    Opinie o tym produkcie są podzielone, jedni mówią, że super i jest dość łatwo zrobić to samemu inni, że może uszkodzić sprężarkę. Sam nie wiem, które opinie są prawdziwe, ale jeśli jesteś zainteresowany to możesz zobaczyć:

https://youtu.be/vDA6m_Vb3b8

https://youtu.be/xPskJLbsjGA

Grzesiek Duda reklamował też, chyba podobny produkt.
  • #6 20578059
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    Kaziu1991 napisał:
    Jeżeli chcesz tanio i fachowo naprawić klimę, to udaj się do polecanego w twojej okolicy warsztatu.

To pójście na łatwiznę, prawdziwa satysfakcja jest jak samemu się coś zrobi albo przynajmniej czegoś nowego nauczy.
    Kaziu1991 napisał:
    Zaoszczędzisz sporo pieniędzy na wywalenie na sprzęt, który użyjesz raz i przy pewnej dozie szczęścia uszkodzisz trwale sprężarkę lub zapchasz układ opiłkami.

Więc, jeśli masz w tej kwestii większe doświadczenie niż ja, to napisz jak tego uniknąć.

Na sam początek chce się dowiedzieć czegoś na temat rozpoczęcia tematu diagnostyki klimatyzacji, jak i co sprawdzić na starcie.
    Jeszcze nic nie napisałem o samodzielnym napełnianiu, tylko o samodzielnej diagnostyce.

Kaziu1991 napisał:
    Warsztaty za diagnozę nie biorą dużo a zajmuje to dosłownie dwa kwadransy.

Skoro to takie proste, i szybkie to czemu nie zrobić tego samemu?
  • #7 20578113
    d3lta
    Poziom 18  
    Marek_Wasik2016 napisał:
    No jest to jakiś pomysł, i to nawet dobry👍
    Widzę, że do kupienia jest też jakiś uszczelniacz, który wpuszcza się do układu przed wprowadzeniem gazu.
    A stosowałeś ten gaz osobiście, lub znasz kogoś kto używał takiego czynnika? Masz może jakąś opinie o tym produkcie?

Australia, Oceania, USA, Kanada, Chiny - tam zamiennik to standard. Osobiście używam tych gazów od lat w swoich instalacjach.
    Jestem przekonany że jeśli miało by to (propan, izobutan) szkodzić sprężarkom to lodówki i klimatyzatory padały by jak muchy a Linde Gas nie sprzedawał by Care50.

Używałem też kiedyś uszczelniacza z Magnetii Marelli. Nie pomógł ale też nie zaszkodził :)

Dodano po 10 [minuty]:

Kaziu1991 napisał:
    Warsztaty za diagnozę nie biorą dużo a zajmuje to dosłownie dwa kwadransy.
    Otóż to, tanio biorą bo mało robią. Maszyna, kontrola podciśnieniem, dobicie gazu.... To żadna diagnostyka.
  • #8 20578154
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    Czyli ogólnie jest szansa, że wszystko jest sprawne tylko wystarczy nabić gazu do układu?
  • #9 20578168
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3486
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Z tego co słyszałem to jeśli układ jest sprawny i nie ma dziur, czy wycieków to sam czynnik nie ma prawa się skończyć? Czy to prawda?

Prawda.
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Czy jest jakaś możliwość, aby samemu sprawdzić czy czynnik jest jeszcze w układzie, czy może się ulotnił?

Odessać czynnik i go zważyć.
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Też słyszałem, że klimatyzacja zaczyna pracować czy też chłodzić w Audi dopiero jak jest powyżej 18 - 20stopni ciepła na zewnątrz? Czy to prawda?

Bzdura.
  • #10 20578197
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    ociz napisał:
    Marek_Wasik2016 napisał:

Prawda

Nawet jeśli klimatyzacja nie była serwisowana przez dekade? Albo i dłużej?
    W sieci są informację, że nawet 10% czynnika może uciec w jeden rok? I jedni piszą, że to normalne, że po 10 latach czy też więcej w układzie jest pusto? A inni twierdzą, że bez serwisowania klimy nawet przez 10lat nadal powinna być sprawna, a nabija się ją tylko po naprawie?
    Więc jaka jest w końcu prawda?

Tak w zasadzie to, przez brak gazu w układzie mogło się coś zepsuć?

Przy niski ciśnieniu lub jego braku kompresor się nie załącza? (Pytam bo są też i takie tezy, ale jeszcze nie wiem jak sprawa ma się w moim samochodzie)

Dodam jeszcze, że błędów w klimatyzacji komputer u mnie nie pokazuje, wszystkie bezpieczniki sprawdzone organoleptycznie i miernikiem.
  • #11 20578211
    ociz
    Niektóre węże gumowe od nowości coś tam po trochu przepuszczają, ale nie aż 10% na rok, to już jest wyciek tyle że trudny do namierzenia, a niektóre i przez 20 lat będą działać bez ingerencji.
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Przy niski ciśnieniu lub jego braku kompresor się nie załącza?

Ciśnienie wystarczające do załączenia to wytworzy i 10% właściwej ilości czynnika.
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Tak w zasadzie to, przez brak gazu w układzie mogło się coś zepsuć?

Jeśli sprężarka będzie się włączać bez czynnika to się może w końcu zatrzeć przez brak smarowania. Przy dużej nieszczelności nie włączy się wcale, ale wtedy olej będzie wchłaniać wilgoć z powietrza co go zakwasi i wszystko będzie zjadać korozja.
  • #12 20578255
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    Ok ok...
    W takim razie, co mogę sprawdzić, czy też od czego zacząć diagnostykę klimatyzacji, zanim do układu wprowadze nowy czynnik/gaz lub zostanie on wprowadzony przez serwis zajmujący się nabijaniem klimatyzacji?

Czy mój pomysł z wcześniejszą diagnostyką ma w ogóle sens? Czy raczej to głupi pomysł, a najlepszą diagnostyką w tym temacie jest uzupełnienie układu z kontrastem i dopiero później szukanie przyczyny problemu - jeśli Klima dalej nie będzie działać/chłodzić prawidłowo?

Narazie, co już udało się ustalić to to, że komputer nie pokazuje żadnych błędów związanych czy też dotyczących klimatyzacji. Więc co następne?
  • #13 20578273
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3437
    Siostra miała bravę z 96 roku z salonu. Gdy go sprzedawała w 2020 roku klima chodziła tak jak na początku, nigdy nie były nawet zdejmowane kapturki do portów. Mam rio od nowości z 2013 roku, przebieg 250 000 km, jeszcze nigdy nie dotykałem kapturków na portach, a z wylotów jak leciało 4°C od nowości tak dalej leci 4°C. U żony w fieście 6 lat temu wymieniłem skraplacz i do dziś zapomniałem o klimie. W optimie na r1234yf z 2017 też nigdy nie dotykałem kapturków.
    Na klimie jeżdżę non stop, w lato wiadomo chłodzi, wiosną, jesienią i zimą osusza powietrze.

Do autora tematu - bez specjalistycznych narzędzi możesz więcej narobić szkód tej klimatyzacji niż jej pomóc. Skoro chłodziła coraz słabiej to wynika że powoli ubywało czynnika, ale ile go ubyło to musisz mieć odsysarkę, butlę dwuzaworową i oczywiście wagę (dokładną) lub kombajn. Aby dobrze sprawdzić szczelność klimy musisz mieć butlę z azotem pod ciśnieniem lub kompresorek który wytworzy i wtłoczy powietrze pod odpowiednim ciśnieniem do klimy. Żadnych barwników nie musisz mieć, wystarczy atomizer+woda+szampon lub ludwik i znajdziesz dziurę.
    Zakładam że ją znalazłeś na skraplaczu (tylko nie pytaj gdzie on się znajduje), więc go wymieniasz i........ Teraz musisz zrobić próżnię, oczywiście dysponujesz pompą próżniową, przecież w każdym domu to podstawa. Zapomniałbym - olejek jak dolejesz do układu ? Na pewno gdzieś w szpargałąch znajdziesz takie ustrojstwo. No i na koniec nabicie układu nowym czynnikiem. Tu też nie ma problemu ponieważ każda polska gospodyni posiada taki czynnik chłodniczy r134a w kuchni pod zlewem. A i jeszcze dokładna waga.

No i jeszcze to - wiedza której nie posiadasz, weź oddaj do warsztatu, zaufaj mi wyjdzie taniej.
  • #14 20578304
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    @Aleksander_01 widzę, że bardzo się rozpisałeś dzięki, szanuje. 👍
    Ale nadal nie padła odpowiedź na moje ostatnie pytanie więc je powtórzę, i wystarczy mi odpowiedź jednym zdaniem (nie potrzebuje kazań, czy wywodów na temat mojej wiedzy w tym temacie, bo już na samym wstępie napisałem, że jej nie mam ale chce ją w końcu nabyć - w końcu nikt nie urodził się alfą i omegą z wiedzą w każdej dziedzinie.)

Panowie ponawiam pytanie:

->Co mogę sprawdzić, zanim do układu zostanie wprowadzony nowy czynnik/gaz - przez serwis zajmujący się nabijaniem klimatyzacji?

->Czy mój pomysł z wcześniejszą diagnostyką ma w ogóle sens? Czy raczej to głupi pomysł, a najlepszą diagnostyką w tym temacie jest uzupełnienie układu z kontrastem i dopiero później szukanie przyczyny problemu - jeśli Klima dalej nie będzie działać/chłodzić prawidłowo?

Narazie, co już udało się ustalić to to, że komputer nie pokazuje żadnych błędów związanych czy też dotyczących klimatyzacji.
    Więc co następne?
  • Pomocny post
    #15 20578315
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5053
    W twoim aucie nie ma klasycznego sprzęgła z elektromagnesem na kompresorze. Tutaj masz tylko sprzęgło zrywalne które uszkodzi się gdy wirnik kompresora będzie stwarzał zbyt duży opór.
    Dość częsty przypadek w tych autach to zerwane sprzęgło z powodu zatarcia się kompresora.
    Przy takim rozwiązaniu kompresor kręcisz się cały czas gdy pracuje silnik. Kompresor ma regulowaną wydajność która steruje elektrozawór.
    Błędy to nie wszystko.
    W blokach pomiarowych masz dostęp do takich rzeczy jak ciśnienie czynnika, prąd zaworu.
    Trzeba zobaczyć jakie jest ciśnienie, jaki prąd tego zaworu.
    Odpal silnik, włącz klimatyzację i zrób zdjęcia pierwszych trzech bloków pomiarowych a dużo się wyjaśni.

Czy można napełniać układ środkami o których tutaj nowa?
    Wędkę prawa nie bo to nie jest R123a ale będzie to na tym pracowało.
    Czynnika w układzie ma być tyle ile jest podane na naklejce pod maską - nie więcej, nie mniej.
    Ty nie wiesz ile masz w aucie więc nie wiesz ile dodać.
    Ile jest czynnika to można sprawdzić tylko przez odessanie i zważenie go.
    Pomiar ciśnienia nie mówi nic o jego ilość w układzie.
    Oczywiście odezwą się tacy co powiedzą że można dawać na oko i patrzeć kiedy będzie zimno. Można tylko nie tak to się robi.
    Pytanie czy to ma działać poprawnie czy tylko jakoś tam działać

Okazać się może że taniej. Jechać do kogoś na maszynę niż kupować czynnik bo może to wyjść na ojcu drożej.
    Na maszynie widać jakie jest ciśnienie po stronie niskiej i wysokiej czyli LP I HP. Te ciśnienia w czasie pracy układu też dużo mówią o tym co się dzieje w środku i czemu tak się może dziać.

Jeżeli w układzie nie na czynnika to nie ma sensu nabijać nowy tylko trzeba sprawdzić za pomocą np azotu czy nie ma dziur w układzie.
    To że dasz czynnik z kontrastem nie wyjdzie taniej bo jak będzie dziura i wszystko wyleci to dziurę znajdziesz ale będziesz jeszcze raz czynnik nabijał więc lepiej sprawdzić azotem lub innym czynnikiem do tego przeznaczonym.
  • #16 20578530
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Narazie, co już udało się ustalić to to, że komputer nie pokazuje żadnych błędów związanych czy też dotyczących klimatyzacji.
    Więc co następne?

Błędów może nie być a sprężarka i tak się nie załączy. Jaki masz kod włączenia sprężarki ? Zobacz czy nie masz zerwanego sprzęgła.
  • Pomocny post
    #17 20578583
    damian0072015
    Poziom 24  

Rys. Elementy układu klimatyzacji samochodu Audi A4 B6 (8E_)

Kolorem czerwonym zaznaczona jest strona wysokiego ciśnienia HP (High Pressure)
    Kolorem niebieskim zaznaczona jest strona niskiego ciśnienia LP (Low Pressure)

Kompresor (sprężarka) klimatyzacji napędzana jest od wału korbowego silnika poprzez pasek wielo-rowkowy PK, który napędza wał napędowy kompresora poprzez koło pasowe wraz ze sprzęgłem zrywnym (zabezpieczającym). Podczas pracy silnika, kompresor w układzie klimatyzacji jest zawsze napędzany (nie ma możliwości wyłączyć kompresora). Jego wydajność jest zmienna i regulowana w zakresie od ok. 2% do 100% poprzez zawór regulacyjny N280 sterowany przez jednostkę sterującą klimatyzacji J255 (Climatronic).
  • #18 20578657
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 527
    Autorze. Jak chcesz coś zadziałać samemu, to musisz się zaopatrzyć w: zegary (hp i lp), butle z hydrogenem (mieszanka azotu I wodoru), detektor do h2, pompę próżniową, butle gazu r134a, wagę z dokładnością do 10g, zasobnik do oleju. A teraz procedura. Powoli ładujesz hydrogen z butli przez port hp aż do 20bar, następnie detektorem h2 szukasz nieszczelności. Jak nieszczelność jest, to ją usuwasz, jeśli brak to robisz próżnię w celu osuszenia układu. Potem podajesz olej plus czynnik w odpowiednich ilościach. Odpalasz wóz i klimę. Na zegarach obserwujesz co się dzieje. Niskie ciśnienie musi spaść do 2barów wysokie winno oscylować od 10barów w górę, przy ok 12-14barach powinien schładzać czynnik wentylator. To jest wersja jak jest wszystko super i nie ma kłopotów. A jak są kłopoty i kompresor puścił opiłki, pęknięty jest osusacz, uszkodzony rozprężny czy zatkana dysza to cały trud i wydane masę pieniędzy w piach. Stąd też moje zdanie, że warto zaufać warsztatowi, który ma sprzęt i doświadczenie. Dla ludzi zajmujących się na codzień tematem ac, poszukanie problemu w Twoim aucie to naprawdę kwestia dwóch kwadransów. Zrobisz jak zechcesz, ale naprawa klimy, to nie tylko kilka postów na forum, a dużo środków wydanych na sprzęt, książki, kursy i doświadczenie.
  • #19 20578714
    ociz
    Kaziu1991 napisał:
    A teraz procedura.

A gdzie odzysk czynnika który być może tam jeszcze jest? W atmosferę?
  • #20 20578804
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1285
    Cześć, podchodzisz do auta podnosisz maske, na zaworze (port) do napełniania klimatyzacji w środku jest wkrecony wentyl jak w oponie naciśnij go jeżeli nie ma czynnika/ cisnienia nie będzie syykk - chyba już wiesz że powinien tam być gaz pod ciśnieniem.
    Jeżeli jest gaz ''nabity'' ,a twoja sprezarka nie zalancza sie sprawdzasz czy na przewodzie do kompresora pojawia sie napiecie.
    W twoim modelu spójrz na ( jeżeli nie masz gazu ) połączenia / korozja na przewodach guma - Alu, parownik, spójrz czy blaszki na chłodnicy klimy ( skraplacz) nie są uszkodzone lub się nie rozchodzą - dziurki raczej nie dostrzegniesz😆.
    Zorientuj się kto nabija/ naprawie klimatyzację w pobliżu poproś o kontrast i nabycia klimatyzacji ''tanim '' gazem - pamiętaj nie zalanczaj klimatyzacji.
    Tu sprawdzasz tylko ubytek gazu - połączenia , przetarcia, chłodnica, kompresor - bo pamietaj on też może puścić kontrast.
    Jeżeli po umówionym terminie gaz nie uciekł.
    Robisz następny krok zlecenie naprawy - tu już musisz zostawić auto w dobrych rękach bo osobiście bywały przypadki kilkukrotnego nabicie i odebrania gazu.
    są warsztaty które nabijaja także układ i auto zostaje u nich na kilka godzin.

Jeżeli mogę Ci doradzić jeżeli układ jest otwarty i długo nie wymieniłeś filtra ( w ukladzie!nie kabinowki! ) to wymienił bym go obowiązkowo. Więc jeżeli jest układ pusty - wymień go następnie maszyna- mechanik wytworzy próżnia itp.
    Ogólnie sprzeglo ''klika'' raz czy okresowo?

Moderowany przez ociz:

Same bzdury!
    Po pierwsze tam nie ma sprzęgła. Nabić z kontrastem i nie używać klimatyzacji? To się kontrast nie wydostanie jak nie będzie krążył.

• #21 20578889
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    Która z tych informacji jest prawdziwa?
    damian0072015 napisał:
    Podczas pracy silnika, kompresor w układzie klimatyzacji jest zawsze napędzany (nie ma możliwości wyłączyć kompresora).

kakibara napisał:
    Jeżeli jest gaz ''nabity'' ,a twoja sprezarka nie zalancza sie

Bo jedna informacja jest, że kompresor ma pracować cały czas i nie ma możliwości jego wyłączenia,

a druga że sprężarka się nie załącza gdy gaz jest?

To kompresor pracuje cały czas, czy jednak się załącza w pewnym momencie?
    Czy ja czegoś nie rozumiem?
  • #22 20578996
    kakibara
    Poziom 35  
    Ociz nazwe Cię kulturalnie Panem z szacunku i nie obraźliwy bo posiadasz nabytą wiedzę przez praktyke wieloletnia - jest późno ....
    Jeżeli ktoś próbuje zrobić coś sam jestem za uczymy się na własnych błędach jeżeli to kosztuje dużo lub będzie kosztować to są ludzie którzy potrafia to przyjąć na klatę.
    Bzdura to jest nie raz za szybką odpowiedź i nie doczytanie wątku ze zrozumieniem plus odpowiedź żeby komuś dopiec - sam się na tym lapie ale przez grzeczność potrafie przeprosić.
    I tak....
    Wszystkie podpowiedzi są tu bez kosztowne ( do momentu nabicia gazu ) i moga laika leciutko naprowadzic lub troszkę podszkolic z wiedzy, a na tym etapie - niczego nie zepsuje (odpalenie klimy bez r134a i oleju ) lub odpalenie klimatyzacji z innym gazem - jeżeli można nazwijmy go tanim i takim który po trafieniu do atmosfery nie wpłynie na powłokę O3 - ozonową.

Napisałem aby sprawdził czy na przewodzie elektrycznym po naciśnięciu przycisku AC pojawia się napięcie i pytałem się czy cewka cyka / sprzeglo zalancza czy co tam.

Skierowałem go na przedni pas w celu weryfikacji przewodów aluminiowo - gumowych w oplocie stalowym, przy tej weryfikacji można spojrzeć czy w chłodnicy klimatyzacji nazywanej skraplaczem czujnik nie wypadł lub przewod elektryczny nie jest usKodzony ten od ciśnienia ciśnienia ukladzie.
    Czy lamelki się nie rozwarstwily - tak wiem że klimatyzacja może działać z rozwarstwiona chłodnica ale ...
    Ma autor jeżeli nie ma gazu na połączenia przewodów z chłodnica i kompresorem- brak gazu mozna sprawdzic stan uszczelnień - pęknie śruba, wyjedzie gwint ze śruba, urwie się ucho - bierze to na klate.

Zaproponowałem żeby wymienił filtr w ukladzie klimatyzacji.
    Są instrukcje które mówią o wymianie tego elementu po otworzeniu systemu czyli rozszczelnieniu go, przy długo otwartym systemie.

Po sprawdzeniu/ zbadaniu organoleptycznie zaproponowałem w pierwszej kolejności wpusczenie do systemu oleju - kontrastu i nabiciu innym gazem układ niż r134 - bo w tym roczniku jego układ działa w oparciu o ten gaz.

Czy tu jest jakiś blad?

Poprosiłem autora aby nie odpalal klimatyzacji ponieważ tu sprawdzamy czy układ trzyma ciśnienie ( i myślę ze nie jeden mechanik będzie także proponował aby uzytkownik nie używał klimatyzacji) i tak układ jest na podwyższonym ciśnieniu i według mnie - przyznam sie ze zjawisko wielokrotnie wystepuje nabity układ pokaze nam bez zalaczenia kompresora nieszczelnosc na laczeniu/ na chłodnicy / przewodzie / kompresorze - gaz wypchnie czynnik lub będzie to wypychal po woli ( kilka dni) jeżeli jest mikroskopijna nieszczelnosc.

I do tego momentu pisałem o nie wchodzeniu w wysokie koszty jego praca przy aucie - następnie wytworzenie ciśnienia i czynnik UV, myślę ze 100zl by w tym przypadku takze wystarczylo.

Co dalej brak nieszczelności? wiec Pisze zgłoś się do zakładu naprawy układów ogrzewania - klimatyzacji w celu poprawnej diagnozy i zgody na dalsze naprawę.

Twój kompresor pracuje z przerwą to właśnie tak zwane cykanie rozlanczanie klikanie sprzęgła.

Klimatyzacja- kompresor pracuje tylko w momencie uruchomienia na wyświetlaczu przycisku AC - oczywiście że do uruchomienia kompresora musi być gaz w ukladzie dlatego poinformowała Ciebie abyś zaczął od tej pierwszej i najprostszej czynności - sprawdź gaz ( czy jest ) oczywiście nie jego ilość bo niby jak😆.

Może jakiś kolega tak mądrze piszący zaoferuje pomoc w naprawie i np. Sprawdzi szczelność kompresora, ciśnienie, poziom hałasu, wymyje u siebie w myjce ultradzwiekowej i przesmaruje Ci tloczki w kompresorze.
  • Pomocny post
    #23 20579008
    damian0072015
    Poziom 24  
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Która z tych informacji jest prawdziwa?

Po działaniach moderatora, można ocenić która informacja jest prawdziwa.
    kakibara napisał:
    podchodzisz do auta podnosisz maske, na zaworze (port) do napełniania klimatyzacji w środku jest wkrecony wentyl jak w oponie naciśnij go jeżeli nie ma czynnika/ cisnienia nie będzie syykk - chyba już wiesz że powinien tam być gaz pod ciśnieniem.

Tak się nie sprawdza ciśnienia. Bo i co to da? Jak jest w układzie 5% to też syknie, ale co z tego? Jak 5% i tak nie będzie Ci chłodzić kabiny? I jak syknie to będziesz zastanawiać się czy ten syk to taki na 5% czy 55% A może na 85% był to syk? 🤔
    Tak czy inaczej, autorowi tematu pozostają wizualne oględziny kompresora czy nie jest uszkodzone sprzęgło koła pasowego, czy wałek (nie tylko koło pasowe) się obraca ewentualnie, diagnostyka komputerowa za pomocą vcds, a resztę musi załatwić w serwisie od klimatyzacji.

Dodano po 10 [minuty]:

kakibara napisał:
    Zaproponowałem żeby wymienił filtr w ukladzie klimatyzacji.

A gdzie tam jest filtr? Widzisz go gdzieś na rys. z #17? (Jest to rys. układu klimatyzacji samochodu, który dokładnie posiada autor tematu)
  • #24 20579051
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    Panowie, zakładając ten wątek ogólnie myślałem, że to prosty temat, że sprawdzę parę rzeczy czy opłaca się w ogóle nabijać tą klimatyzację - i jak wszystko będzie wskazywało, że raczej jest OK (i po nabiciu nowego czynnika) Klima będzie znowu chłodzić - to po wstępnej samodzielnej diagnostyce, pojadę żeby mi w warsztacie/serwisie sprawdzili dokładnie cały układ klimatyzacji i wtedy uzupełnili gaz.

Chciałem tylko dowiedzieć się, czy jechanie do serwisu ma w ogóle sens...

A temat poszedł tak daleko, że normalnie idzie się w tym wszystkim pogubić. 😉

Stanie, najprawdopodobniej na tym:
    damian0072015 napisał:
    autorowi tematu pozostają wizualne oględziny kompresora czy nie jest uszkodzone sprzęgło koła pasowego, czy wałek (nie tylko koło pasowe) się obraca ewentualnie, diagnostyka komputerowa za pomocą vcds, a resztę musi załatwić w serwisie od klimatyzacji.

Chyba, że ktoś z Panów na jakieś jeszcze dodatkowe sugestie?
    No i może jeszcze to zrobię:
    kakibara napisał:
    naciśnij go jeżeli nie ma czynnika/ cisnienia nie będzie syykk

Nie określi to poziomu/ilości czynnika, ale coś tam może "powie". (I tak, wiem wiem, że nawet "pusty układ" potrafi syknąć😉👍)
    Czy ktoś z Panów ma jakieś jeszcze dodatkowe porady?
  • #25 20579059
    kakibara
    Poziom 35  
    PrzeprasZam ale nie obraz się wolisz żeby nic bo robił przy swoim aucie ma być tak jak za zachodnią granicą spawacz dzwoni po hydraulika a księgowy po ogrodnika i na wszystko musi być papier i zarejestrowana firma?
    Podobnie jak ludzie się pytają o wymianę filtrów lpg wiadomo że każdemu się cofnie ręką jak suknie gaz za pierwszym razem ale jeżeli zakresu butlę zdejmie zasilanie z zaworu/cewki i jest gdzieś daleko w Europie gdzie Hans chce otworYc zlecenie za xx euro to nie ma prawa spróbować?

Napiszę to ładnie i skladniowo nie obrazajac Ciebie - z szacunkiem.

W okolicy zdania.... sprawdz gaz - jest Buzka niby jak itp....

Jeżeli jesteś mechanikiem to po naciśnięciu zaworku i braku gazu można podejrzewać ze jest jego brak czy to przez ubytek czy ktoś to ukradł/ ściągnął bo interesuje mnie to ale brak tego gazu i sykniecia może nakierowac na dziurkę w ukladzie.

Przecież on chce spróbować od czegoś nie wchodzimy tu w kwestię czy jest go np 60 % i działa gdzie użytkownik może nic nie odczuwać w pracy, lub np. Okolice już 50 % mogące świadczyć o słabej możliwości schlodEnia kabiny czy niskim poziomie gazu w ukladzie gdzie osoba z doświadczeniem słyszy zalanczanie się kompresora a według użytkownika Klima nie dziala. Kto tu pisze o podłączeniu klamek LP i Hp?

O ściągnięciu gazu zmierzeniu ilości nabiciu i obserwowaniu pracy ciśnienia?

Powiem ci ze sie troche tego cisnienia uczepiles - oczywiście ja podlanczam maszynę ale sam nie raz naciskam zaworek tak dla siebie ( wiem czy jest gaz czy go nie ma) to daje informacje wstępna - większość uszkodzona chłodnica / brak gazu/ przewod. Rzadko czujnik cisnienia. I co jakiś czas pada kompresor ) w momencie pracy maszyny zawsze podlanczam komputer aby diagnoza była przeprowadzona w jednym czasie w trosce o portwel klienta - to on płaci za godzinę mojej pracy.

To taka uszczypliwosc z tym filtrem? Czy ..?.. W układzie klimatyzacji filtrem nazywamy osuszacz który może być ale nie musi jak w tym modelu zintegrowany z chłodnica - inaczej nazywana skraplaczem ja znam nawet modele gdzie można sam wkład wymienić 😅.
    W tym modelu to taka aluminiowa puszeczka ☺.
    Każdy osuszacz czy to w motoryzacji czy infrastrukturze przemysłowej jest filtrem.
    Tak jak termin sprzęgła czyli elementu łączącego i rozlanczajacego.

Wróćmy do mojej wypowiedzi powyżej żeby wymienił filtr w ukladzie klimatyzacji, a nie filtr kabinowy.
  • #26 20579094
    damian0072015
    Poziom 24  
    kakibara napisał:
    . W układzie klimatyzacji filtrem nazywamy osuszacz

Zadaniem osuszacza jest absorbowanie wilgoci z układu czynnika chłodniczego jak i z samego czynnika w celu nie dopuszczenia do powstawania kryształów lodu i zablokowania przepływu przez dyszę dławiącą.

Autor tematu, potrzebuje tylko prostych porad jak rozpocząć diagnostykę oraz jak ją samemu zacząć. Przecież wiadomo, że nie będzie kupował sprzętów za kilka tysięcy tylko po to, aby nabić klimatyzacje jeden raz o swoim samochodzie.

Marek_Wasik2016 napisał:
    Chciałem tylko dowiedzieć się, czy jechanie do serwisu ma w ogóle sens...
  • #27 20579114
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    damian0072015 napisał:
    Przecież wiadomo, że nie będzie kupował sprzętów za kilka tysięcy tylko po to, aby nabić klimatyzacje jeden raz o swoim samochodzie.

I właśnie dlatego są wyspecjalizowane warsztaty, tu bez odpowiedniego sprzętu nic nie zrobisz. Niestety motoryzacja kosztuje i trzeba to zrozumieć, a jak nie stać na utrzymanie pojazdu to nie zawracać tyłka (d.py).
  • #28 20579115
    kakibara
    Poziom 35  
    Lubię takie tematy i powoli rozwijające się rozmowy ....
    Szukanie takiej fajnej igielki wrzuciles to zdjęcie zapewne i widziales budowe filtra osuszacza gdzie jest material absorbujacy np. Na dole, a wyzej drobna siateczka czyli może przechwycic cos z ukladu do tego mozemy zaraz powrocic.

Powiem Ci szczerze, że miałem ochotę napisać wczesniej ze dzwoniąc do 10 sklepów motoryzacyjnych obsluga słysząc zapytanie o filtr w ukladzie klimatyzacji zapyta się o kabinowke jeżeli padnie negatyw połowa nawet nie zapyta się ze szuka Pan Pani osuszacza tylko wyszuka go w systemie.

Śledzę i siedzę tu chwilę rozumiem i wiem ze to forum motoryzacyjne ( dzial) i należy używać poprawnych nazw nic mnie z tego nie zwalnia ale nie raz to naprawdę jest śmiech szukać tej igly i marnować czas na takie pierdoly.

Na ta chwilę to chyba lepiej niech odda auto do serwisu klimy czy vw/audi/ skody i będzie ........
  • #29 20579126
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    Aleksander_01 napisał:
    właśnie dlatego są wyspecjalizowane warsztaty, tu bez odpowiedniego sprzętu nic nie zrobisz.

Nadal nie rozumiecie mojego pytania czy co?

Chce, dowiedzieć się tylko od czego zaczyna się diagnostykę klimatyzacji (czy jest/będzie sprawna), zanim nabije się do niej nowy czynnik? (w sensie czy, samo nabicie rozwiąże problem słabego chłodzenia)
    Do czego na tym etapie jest mi potrzebny wyspecjalizowany warsztat? Dwie ręce i oczy też, sam mam tylko chciałem dowiedzieć się "gdzie je wsadzić i gdzie spojrzeć".
    Aleksander_01 napisał:
    Niestety motoryzacja kosztuje i trzeba to zrozumieć,

Tylko po co, dwa razy głupio wydawać pieniądze na nabijanie klimy, skoro może okazać się nie sprawna?
    A ja cały czas, pytam jak ją zdiagnozować samemu - czy ma sens jechać od razu na serwis i nabijać nowy czynnik.
    Aleksander_01 napisał:
    a jak nie stać na utrzymanie pojazdu to nie zawracać tyłka (d.py).

Jeżeli, twoim zdaniem mój temat to zawracanie du*y, to po co się w nim wypowiadasz? Opuść ten temat, a ja poczekam na osoby, które będą skłonne udzielić mi normalnych porad. Nie spieszy mi się z rozwiązaniem tego problemu, do lata jeszcze trochę czasu zostało.

Dodano po 8 [minuty]:

kakibara napisał:
    Na ta chwilę to chyba lepiej niech odda auto do serwisu klimy czy vw/audi/ skody i będzie ........

Przecież, już z 15 razy napisałem, że oddam auto do serwisu i nie potrzebuje specjalistycznych informacji jak nabija się klimatyzację bo zrobi to warsztat/serwis.

Chce tylko dowiedzieć się, co zrobić zanim auto trafi do tego serwisu, żeby pieniądze za nabicie układu nie były wyrzucone w błoto... Czego w tym zdaniu brakuje, żeby zostało rozumiane?
  • #30 20579198
    d3lta
    Poziom 18  
    Jestem zdegustowany kierunkiem tej dyskusji... standardem jest że na elektrodzie dowiesz się mało w temacie natomiast dużo o ambicjach, uszczypliwości i wykłócaniu się pewnej grupy użytkowników. Polecam przeczytać jakąś książkę, albo broszurka na ten temat. Układ klimatyzacji jest bardzo prosty, nie ma tam czarów, trzeba go tylko zrozumieć, niestety nie zrobisz tego czytając zaowalowane wypowiedzi na forum.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik Audi A4 B6 zgłasza problem z klimatyzacją, która słabo chłodzi. Poszukuje wskazówek dotyczących diagnostyki i naprawy. W odpowiedziach podano, że nieszczelności w układzie klimatyzacji mogą prowadzić do ubytku czynnika chłodniczego, co jest częstym problemem w starszych pojazdach. Zaleca się sprawdzenie ciśnienia czynnika, a także stanu kompresora i sprzęgła. Użytkownicy sugerują użycie kontrastu UV do wykrywania wycieków oraz wizytę w warsztacie, aby uniknąć kosztownych uszkodzeń. Wskazano również na znaczenie odpowiedniego serwisowania układu, aby zapobiec zatarciu sprężarki. Po przeprowadzeniu diagnostyki i serwisu, użytkownik potwierdził, że klimatyzacja działa prawidłowo po uzupełnieniu czynnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA