logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zasilanie awaryjne domu jednorodzinnego – lokalizacja i montaż 4-biegunowego przełącznika

gbksiazczak 27 Cze 2025 13:58 1182 30
  • #1 21591218
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    Proste zasilanie awaryjne domu jednorodzinnego wolnostojącego
    Proszę o krytyczne, ale możliwie konstruktywne, uwagi do najprostszego chyba projektu zasilania awaryjnego domu - sytuacja zastana;
    - dostawca i dystrybutor PGE
    - instalacja podtynkowa położona ca 23 lata temu
    - urządzenia wrażliwe na przerwy w dostawie energii: kocioł gazowy, lodówka-zamrażarka, silnik pompy hydroforu
    - przerwy w dostawie energii prawie regularne, oprócz rzadkich planowanych kilka/kilkanaście razy w roku awarie (burza, wiatr, deszcz) od kilku minut po kilkanaście godzin
    Zamierzam zastosować 4 biegunowy przełącznik (3 fazy + N) przed główną rozdzielnicą. Instalacja domowa byłaby przełączana na 3 pozycje: 1) do sieci zasilającej, 2)OFF odłączona, 3) wyjście falownika (230 VAC 50 Hz) zasilanego z dwóch szeregowo połączonych akumulatorów ołowiowych (12+12=24 VDC).
    Główny problem, w którego rozwiązaniu liczę na pomoc PT Furumowiczów Elektrody, to fizyczna lokalizacja tego przełącznika. Narysować schemat - prosta sprawa ale rozpiąć zasilanie przychodzące do rozdzielnicy (5x4m2) od góry, schowanej we wnęce niewiele szerszej od rozdzielnicy, która jest dość wysoko (środek na wys. 180 cm) gdy do góry idzie też kilkanaście przewodów/obwodów... Pod rozdzielnicą jest ogranicznik-ochronnik przepięć zabierając miejsce na wysokości 140 cm. Konkretne pytania:
    - czy można przedłużyć (np. łączówką Wago) przychodzące z sieci zasilanie i poprowadzić do miejsca gdzie będzie przełącznik? Praktycznie da się to zrobić ale czy nie narusza to jakichś przepisów albo nie stwarza zagrożenia?
    - czy taki przełącznik musi być schowany w skrzynce (bezpieczeństwo) czy może być otwarty (dostępność)?
    Jeśli opis jest zagmatwany, to narysuję prosty schemat.
    Zależy mi bardziej na praktycznym/użytecznym podejściu niż na prawnych połajankach za łamanie norm elektrycznych.
  • #2 21591262
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2650
    gbksiazczak napisał:
    4 biegunowy przełącznik (3 fazy + PE)
    🫣🫣🫣
    Proszę Cię nie dotykaj się do instalacji, bo pozabijasz ludzi.
  • #3 21593958
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Dziękuję za zainteresowanie.
    W rozdzielnicy nie ma miejsca.
    Dołączam prosty schemat.
    Mój przełącznik ma jeszcze pozycję OFF
    czyli instalacja nie jest podłączona ani do sieci ani do falownika.
    Zasilanie awaryjne domu jednorodzinnego – lokalizacja i montaż 4-biegunowego przełącznika
  • #4 21594032
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Przede wszystkim to wystąp do PGE o wydanie warunków zabudowy przełącznika zasilania. Zasilanie awaryjne musi być zgłoszone do dostawcy energii gdyż ten musi wiedzieć czy taka zabudowa układu awaryjnego zasilania jest prawidłowo wykonana i zabezpiecza przed podaniem napięcia w stronę sieci zasilającej podczas przerwy w zasilaniu podstawowym. Chodzi o ochronę ludzi podczas prac na sieci. Więc podstawa warunki techniczne a potem wykonanie przez uprawnionego elektryka.
  • #5 21594034
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    bartekfigura napisał:
    Zasilanie awaryjne musi być zgłoszone do dostawcy energii gdyż ten musi wiedzieć

Na jakiej podstawie prawnej obowiązuje ten przymus?
  • #6 21594068
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 548
    Taki przymus występuje tylko w przypadku automatycznego przełączania, Ciebie to nie dotyczy. Co nie znaczy że powinien to wykonać elektryk.

Jakiej mocy falownik chcesz zastosować? Jaka pojemności baterii akumulatorów? Wziąłeś pod uwagę prąd rozruchowy pompy i lodówki?

Skoro i tak będziesz przełączał ręcznie, to czemu nie generator prądu? Wyjdzie taniej niż porządny falownik/przetwornica z czystym sinusem ( u Ciebie niezbędny) i bateria akumulatorów.
  • #7 21594073
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Dziękuję za wskazówki. Modyfikację wykona elektryk - w mojej osobie. Jednak elektryk, taki czy inny, będzie miał ten sam problem: gdzie umieścić ten przełącznik. O to pytam. Niestety odpowiedzi słabo dotyczą pytania.
  • #8 21594092
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 548
    gbksiazczak napisał:
    Jednak elektryk, taki czy inny, będzie miał ten sam problem: gdzie umieścić ten przełącznik. O to pytam. Niestety odpowiedzi słabo dotyczą pytania.

Mimo wszystko to elektryk najlepiej wie gdzie taki przełącznik wpiąć w obwód. A miejsce trzeba dostosować może nie obyć się bez kucia, wiercenia itp. Połączenia wago to chyba nie najlepszy pomysł przy tych mocach i tu też elektryk wie najlepiej wie czym połączyć żeby się to nie gotowało.
  • #9 21594116
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2650
    gbksiazczak napisał:
    elektryk - w mojej osobie

Po pierwsze widać że nie posiadasz odpowiedniej wiedzy do tego co chcesz zrobić a po drugie masz odpowiednie uprawnienia?
    Z całym szacunkiem dla Twojej osoby uważam że to Cie przerasta i to nie jest zadanie dla Ciebie.
  • #10 21594178
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3495
    gbksiazczak napisał:
    gdzie umieścić ten przełącznik. O to pytam.
    W rozdzielnicy.
  • #11 21594184
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 656
    Tylko trochę kucia jest. Przerabiałem to u siebie, z 1x12 razem z elektrykiem robiliśmy 2x12. Cały dzień roboty i sprzątania. I wiadro gruzu. Ale przynajmniej jest porządek a nie wiszące kable. Tu też bez kucia się nie obędzie to chyba nie ma co kombinować z jakimś ciąganiem przełącznika nie wiadomo gdzie. Tym bardziej, że jeśli dobrze zrozumiałem, jest to narzędzie awaryjne w razie zaniku prądu.
  • #12 21594187
    CYRUS2
    Poziom 43  
    gbksiazczak napisał:
    W rozdzielnicy nie ma miejsca.
    To wymień na większą.
    Schemat post #3 nie będzie działał.
    Bo zasilanie falownika to tylko ~500W.
  • #13 21594230
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    CYRUS2 napisał:
    Bo zasilanie falownika to tylko ~500W.

Skąd właśnie 500 W? Falownik mam nominalnie 3 000 W
    ale w trybie awaryjnym wystarczy mniej.
  • #14 21594299
    CYRUS2
    Poziom 43  
    gbksiazczak napisał:
    Skąd właśnie 500 W? Falownik mam nominalnie 3 000 W
    ale w trybie awaryjnym wystarczy mniej.
    24V *20A = ~500W.
  • Pomocny post
    #15 21594374
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 744
    spinacz napisał:
    Po pierwsze widać że nie posiadasz odpowiedniej wiedzy do tego co chcesz zrobić a po drugie masz odpowiednie uprawnienia?

To po to tu przyszedł, żebyśmy mu powiedzieli.
    spinacz napisał:
    Z całym szacunkiem dla Twojej osoby uważam że to Cie przerasta i to nie jest zadanie dla Ciebie.

Ale jest chętny do pracy i chce się nauczyć nowych rzeczy. Takim ludziom trzeba pomagać, bo od tego jest to forum. I po to tu jesteś. Autor wyjaśnił Ci w poście siódmym wątku.
  • #16 21594648
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    KonradGatek napisał:
    Ale jest chętny do pracy i chce się nauczyć nowych rzeczy.

Dzięki za wsparcie :) Jakoś niektórzy nie mogą się oprzeć pokusie wywyższania - nie dając przykładów swojej "ogromnej wiedzy".
    Zero rzeczowej krytyki i cały zestaw nie proszonych rad (przykład: "...nie dotykaj się do instalacji, bo pozabijasz ludzi.")

Dodano po 2 [minuty]:

CYRUS2 napisał:
    24V *20A = ~500W

24 VDC jak najbardziej ale dlaczego tylko 20 A?
    Testowałem już 50 A i falownik udźwignął.
  • #17 21594653
    hindoos
    Poziom 36  
    A to nie kwestia tego, że już poprawiłeś w poście to, że chciałeś odcinać przewód ochronny tym włącznikiem? :) Czy coś źle zapamiętałem?

gbksiazczak napisał:
    Testowałem już 50 A i falownik udźwignął.

A akumulatory?
  • #18 21594658
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Dobrze zapamiętałeś ale to była "literówka" - nie przyszłoby mi do głowy przenosić PE przez przełącznik.
    Gratulacje i uznanie za czujność :)

Dodano po 4 [minuty]:

hindoos napisał:
    A akumulatory?

Czy dla akumulatorów 200 Ah prąd 50 A to ponad siły?
    To prąd chwilowy przy rozruchu kompresora lodówki lub pompy wodnej.
    Zasadniczo awaryjnie wystarczy około 200 W czyli ok. 10 A.
  • #19 21594662
    hindoos
    Poziom 36  
    No a teraz wyobraź sobie że to nie literówka tylko ktoś naprawdę tak chciałby to rozłączać. Także nie dziwię się zdecydowanej reakcji kolegów. Też nie powinieneś się dziwić. Tak samo pomysł na złączki Wago na wejściu zasilania do całego budynku. W rozdzielnicy masz szyny zasilające nie tylko ze względu na prostotę podłączenia.

gbksiazczak napisał:
    To prąd chwilowy przy rozruchu kompresora lodówki lub pompy wodnej.

A jak ktoś włączy piekarnik? Nie jesteś w stanie odciąć wybranych obwodów przy zasilaniu awaryjnym, czy się mylę?
  • #20 21594670
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Wiele słusznych racji ale...
    Dla elektryka (życzliwego i doświadczonego) taka literówka jest oczywista i reakcją jest zwykła korekta a nie "bo pozabijasz ludzi".
    Z wago to raczej podpucha i droga na skróty (są złączki wago z gwarantowanymi 20 A). Czymś będzie trzeba to przedłużyć, więc liczyłem
    na lepsze pomysły a nie o wyszydzenie podpuchy. Nakułem się już sporo ścian u innych i wiele wiader gruzu wyniosłem. U siebie zamierzam zrobić to mniejszym nakładem siły.

Dodano po 2 [minuty]:

hindoos napisał:
    A jak ktoś włączy piekarnik?

Mieszkańcy są świadomi, że jak jest awaria, to cieszymy się, że jest oświetlenie, woda i lodówka
    - piec i gotować na płycie elektrycznej będziemy jak wróci prąd z sieci. Mamy jeszcze LPG w rezerwie.
  • #21 21594678
    hindoos
    Poziom 36  
    gbksiazczak napisał:
    Dla elektryka (życzliwego i doświadczonego) taka literówka jest oczywista

Skąd mamy wiedzieć kim jesteś?

gbksiazczak napisał:
    Z wago to raczej podpucha

W jakim celu? Po co taki trolling? Wiele osób ma skłonności do przesadzania z reakcją na elektrodzie (z czego zresztą duża część polskiego internetu się śmieje) ale są tematy gdzie nie ma żartów bo nie masz pewności czy facet który naoglądał się filmików na Youtube nie zacznie zaraz majstrować przy rozdzielnicy i drutować jakąś prowizorkę która spowoduje pożar czy porażenie delikwenta albo kogoś z jego bliskich którzy pójdą "włączyć korki" bo im światło zgasło.

Proponuję zacząć od początku i tym razem poważnie jeśli faktycznie chcesz uzyskać jakąś pomoc a nie tylko bić pianę w temacie.
  • #22 21594706
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    hindoos napisał:
    Skąd mamy wiedzieć kim jesteś?

Niektórzy z góry wiedzą, że jestem "niebezpiecznym ignorantem" - z mojego pierwszego opisu widać, że wiem o czym piszę i mam pojęcie.
    Jaki to trolling z wago? Nie przesadzajmy! Niektóre komentarze to trolling. Ja po dotychczasowych wpisach już widzę na co mogę tu liczyć i raczej zamknę temat niż zacznę od nowa. Wystarczy przeczytać (ze zrozumieniem:) mój pierwotny wpis i spełnić prośbę - jeśli ktoś chce i potrafi. Niestety spora część "pomagających" wie wszystko najlepiej ale zamiast podzielić się tą wiedzą - wolą pytającego uznać za "niebezpiecznego partacza/ignoranta" (nie pytając o kwalifikacje). Za taką pomoc dziękuję. Każdy "ogląda filmiki i drutuje" na własną odpowiedzialność. Coraz mniej rzeczowych odpowiedzi a coraz więcej czujących odpowiedzialność za
    hindoos napisał:
    pożar czy porażenie delikwenta
    .
    Bez urazy, bo akurat hindoos nie zaniża poziomu dyskusji ale są tacy.
  • #23 21594737
    KonradGatek
    Poziom 30  
    gbksiazczak napisał:
    z mojego pierwszego opisu widać, że wiem o czym piszę i mam pojęcie.

Na szkoleniach sprzedażowych garnków i fotowoltaiki domkowej jest to jedna z pierwszych lekcji - jak być pewnym siebie.
    hindoos napisał:
    ale są tematy gdzie nie ma żartów bo nie masz pewności czy facet który naoglądał się filmików na Youtube nie zacznie zaraz majstrować przy rozdzielnicy i drutować jakąś prowizorkę która spowoduje pożar czy porażenie delikwenta albo kogoś z jego bliskich którzy pójdą "włączyć korki" bo im światło zgasło.

A jeszcze fajniej, jak pójdzie do klienta, naopowiada bajek, że u niego pracują sami fachowcy i w ogóle sami pro, no i będzie kosztować 250 netto za godzinę. I Klient się zgadza. A potem przyjeżdża pracownik podwykonawcy za 35 na godzinę. No i pyta się na elektrodzie co z tym zrobić.
    gbksiazczak napisał:
    U siebie zamierzam zrobić to mniejszym nakładem siły.

I najważniejsze - kosztów.
    gbksiazczak napisał:
    wolą pytającego uznać za "niebezpiecznego partacza/ignoranta" (nie pytając o kwalifikacje).

Akurat w naszej branży kwalifikacje kosztują 400 zł. Zwracają się po montażu drugiego żyrandola u klienta.
    gbksiazczak napisał:
    Za taką pomoc dziękuję.

I taka pomoc ma być. Nie po to tu jesteśmy, żeby od razu wołać elektryka i mu płacić po 200 zł za przykręcenie kilku śrubek. Jesteśmy tu od pomagania sobie, żeby zaoszczędzić. Mamy wiedzę zbiorową i to wystarczy w 80% przypadków.
    Nie przejmuj się ludźmi, którzy myślą, że są niewiadomo jakimi specjalistami. Popatrz, na ile rynek pracy (na np.olx) wycenia elektryka. Około półtorej kasjerki w biedrze. Więc niewiele.
  • #24 21594816
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    KonradGatek napisał:
    jak być pewnym siebie.

a "mam pojęcie" to jednak spora różnica. Pytam, bo nie wszystko wiem ale... laikiem nie jestem.
    KonradGatek napisał:
    I najważniejsze - kosztów.

Owszem koszty są ważne (te konieczne) ale nie najważniejsze. Osprzęt jest fabryczny a nie od "janusza" albo z odzysku
    KonradGatek napisał:
    kwalifikacje kosztują 400 zł.

Takie "kwalifikacje" na wszelki przypadek też mam ale oprócz tego wykształcenie i trochę praktyki.
    KonradGatek napisał:
    I taka pomoc ma być. Nie po to tu jesteśmy, żeby od razu wołać elektryka i mu płacić po 200 zł za przykręcenie kilku śrubek. Jesteśmy tu od pomagania sobie, żeby zaoszczędzić

Dziękując ponownie za życzliwość chciałbym sprostować nieporozumienie: podziękowałem za pomoc tym, którzy jakoby wiedzą najlepiej ale wolą zrugać pytającego zamiast się swoją wiedzą podzielić. Też myślałem, że "Jesteśmy tu od pomagania sobie.." a nie od pokazywania, że skoro ktoś pyta, to znaczy, że nic nie wie i koniecznie trzeba mu dokopać.
  • #25 21594834
    KonradGatek
    Poziom 30  
    gbksiazczak napisał:
    Też myślałem, że "Jesteśmy tu od pomagania sobie.." a nie od pokazywania, że skoro ktoś pyta, to znaczy, że nic nie wie i koniecznie trzeba mu dokopać.

Bo kiedyś trzeba było mieć co najmniej zawodówkę, żeby być elektrykiem/szewcem/hydraulikiem. Dzisiaj wystarczy 500 zł. Ceny usługi dla klienta są wysokie, a płace dla pracownika niskie (1,5 Pani na kasie). Pracownik najczęściej nie ma szkoły kierunkowej (technikum 5-letnie), tylko uczył się na jutubie i forumach. Teraz tacy wykształceni na Internetach ludzie bronią wiedzy bardzo tajemnej. Boją się, że się wyda, że to może wykonać osoba po kilku godzinach filmu. I legenda pn. Elektryka Co Jest Fachowcem I Jest Trudna i Jest Drogi okaże się nieprawdziwa.
    To jest ich frustracja, że handlarz pracą (i bez wiedzy kierunkowej) zarabia więcej niż specjalista, który problemy rozwiązuje.
  • #26 21594842
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    KonradGatek napisał:
    Teraz tacy wykształceni na Internetach ludzie bronią wiedzy bardzo tajemnej. Boją się, że się wyda, że to może wykonać osoba po kilku godzinach filmu

To zaczynam więcej rozumieć :) Nie przyszło mi do głowy, że tacy będą dominować na Elektrodzie :(
  • #27 21594850
    KonradGatek
    Poziom 30  
    gbksiazczak napisał:
    Nie przyszło mi do głowy, że tacy będą dominować na Elektrodzie

Będą jeszcze bardziej sfrustrowani, jak się okaże, że właściwie to ich wiedza nie jest potrzebna, a są potrzebni tylko do poprzykręcania śrubek. Poczekaj jeszcze kilka lat, to AI ich zastąpi.
    To dopiero będzie frustracja!

Moderowany przez gulson:

3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego działu forum lub wątku dyskusji.
    3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

Zobacz, zamiast płacić projektantowi 500 zł za projekt rozdzielnicy do domku, jedno zdanie wystarczy. Za darmo!
    @ElektrodaBot
    Zaprojektuj rozdzielnicę trójfazową elektryczną do domku jednorodzinnego mającego trzy pokoje, kuchnię i łazienkę. Układ sieci TN-C, moc przyłączeniowa 20 kW.
  • #28 21594855
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 945
    KonradGatek napisał:
    Będą jeszcze bardziej sfrustrowani, jak się okaże, że właściwie to ich wiedza nie jest potrzebna, a są potrzebni tylko do poprzykręcania śrubek. Poczekaj jeszcze kilka lat, to AI ich zastąpi.
    To dopiero będzie frustracja!

Zobacz, zamiast płacić projektantowi 500 zł za projekt rozdzielnicy do domku, jedno zdanie wystarczy. Za darmo!
    @ElektrodaBot
    Zaprojektuj rozdzielnicę trójfazową elektryczną do domku jednorodzinnego mającego trzy pokoje, kuchnię i łazienkę. Układ sieci TN-C, moc przyłączeniowa 20 kW.
    Bezpośrednia odpowiedź na pytanie
    1. Przy mocy przyłączeniowej 20 kW (≈ 3 × 29 A) operator najczęściej montuje zabezpieczenie przedlicznikowe 3 × gG-32 A lub wyłącznik 3 × 32 A typu C.
    2. Wewnątrz budynku – zgodnie z PN-HD 60364 – PEN należy rozdzielić w rozdzielnicy głównej (punkt podziału) i dalej prowadzić instalację już w układzie TN-S.
    3. Minimalny, bezpieczny i zgodny z normą układ dla domu „3 pokoje + kuchnia + łazienka” to rozdzielnica 4 × 12 modułów z:
    • rozłącznikiem głównym 40 A,
    • ogranicznikiem przepięć T1+T2,
    • 3 wyłącznikami różnicowoprądowymi 40 A/30 mA typ A,
    • 14–16 wyłącznikami nadprądowymi (B10 A / B16 A / B20 A / B16 A-3P),
    • rezerwą ≥ 25 %.
    4. Przewody: obwody gniazd 3×2,5 mm², oświetlenie 3×1,5 mm², płyta 5×4 mm² lub 5×2,5 mm² (wg instrukcji producenta).
    5. Po wykonaniu wymagane są pomiary odbiorcze i protokół – bez tego instalacja nie powinna być użytkowana.

Bez dodatkowych danych (rzut budynku, lista odbiorników, długości tras) nie da się wykonać projektu wykonawczego; poniższy przykład ma charakter poglądowy.

---

Szczegółowa analiza problemu

1. Założenia wejściowe
    • Zasilanie: 3 × 400/230 V AC, układ sieci TN-C do punktu rozdziału.
    • Moc przyłączeniowa: 20 kW ⇒ I_obl = P / (√3 · U · cos φ) ≈ 29 A.
    • Zabezpieczenie OSD: przyjmuję gG 32 A (potwierdzić w „Warunkach Przyłączenia”).
    • Budynek mieszkalny jednorodzinny, parterowy, bez garażu ani PV (na razie).

2. Struktura instalacji
    1. Złącze / tablica licznikowa (OSD) – zabezpieczenie główne + licznik.
    2. WLZ (min. 5×10 mm² Cu lub 4×16 mm² Al, zależnie od trasy).
    3. Rozdzielnica główna RG-1: tu rozdzielamy PEN → PE + N i montujemy całą aparaturę modułową.

3. Bilans odbiorników i podział na obwody
    1. Oświetlenie:
    • O1 – pokoje + korytarz, B10 A, 3×1,5.
    • O2 – kuchnia, B10 A, 3×1,5.
    • O3 – łazienka, B10 A, 3×1,5.

2. Gniazda ogólne (GN):
    • GN1 – pokój 1, B16 A, 3×2,5.
    • GN2 – pokój 2, B16 A, 3×2,5.
    • GN3 – pokój 3, B16 A, 3×2,5.
    • GN4 – korytarz + salon, B16 A, 3×2,5.

3. Kuchnia (K):
    • K-blat-1, B16 A, 3×2,5.
    • K-blat-2, B16 A, 3×2,5.
    • Lodówka, B10 A RCBO, 3×2,5.
    • Zmywarka, B16 A RCBO, 3×2,5.
    • Płyta indukcyjna 7 kW, 3P B16 A, 5×4.
    • Piekarnik, B16 A RCBO, 3×2,5.

4. Łazienka (Ł):
    • Gniazdo pralka, B16 A RCBO, 3×2,5.
    • Grzejnik / mata, B16 A, 3×2,5.

Łącznie: 3 obwody oświetleniowe + 11 obwodów gniazdowych/jednofazowych + 1 trójfazowy = 15 obwodów ⇒ ~45 modułów z rezerwą.

4. Dobór aparatury w rozdzielnicy
    Poz.AparatParametryIlośćUwagi
    1Rozłącznik izolacyjnyFR 40 A 4P1Odcięcie instalacji
    2SPD typ 1 + 2min. 12,5 kA/ pole L, Uc = 255 V1Jeśli brak LPS można dać typ 2
    3RCD-14P 40 A 30 mA typ A1Płyta + piekarnik + K-blat-2
    4RCD-22P 40 A 30 mA typ A1Kuchnia (reszta) + łazienka
    5RCD-32P 40 A 30 mA typ A1Pokoje + obwody ogólne
    6RCBO1P + N 16 A 30 mA typ A4Lodówka, zmywarka, pralka, piekarnik
    7MCBB10 A 1P3Oświetlenie
    8MCBB16 A 1P6Gniazda pokojowe, kuchenne, korytarz
    9MCBB16 A 3P1Płyta indukcyjna
    10Lampki fazLED 230 V3Kontrola obecności faz
    11Szyny PE, N, PENPEN na listwie Cu 10 mm², uziemienie < 30 Ω

Rozdzielnica: min. 4-rzędowa 4×12 = 48 mod. (Hager VU-48 lub Eaton xPole), zostaje ~5 mod. zapasu.

5. Przewody i trasy
    • WLZ: 5×10 Cu (dł. < 25 m) lub 5×16 Al.
    • Obwody jednofazowe: 3×2,5 Cu (gniazda) / 3×1,5 Cu (oświetlenie).
    • Obwód 3-fazowy: 5×4 Cu.
    • Temperatura odniesienia 30 °C, układ przewodów – wtynkowy; dopuszczalny spadek napięcia < 3 %.

6. Selektywność i koordynacja
    1. Zabezpieczenia przedlicznikowe 32 A gG.
    2. W RG-1 wszystkie MCB o charakterystyce B (ew. C dla silnego rozruchu).
    3. RCD grupowe zapewniają selektywność poziom I-II (czas ≤ 0,3 s).
    4. SPD T1+T2 → przewody PE maks. 0,5 m do szyny PE.

7. Kontrola i pomiary po wykonaniu
    • Rezystancja uziemienia – metoda 3-przewodowa (< 30 Ω).
    • Impedancja pętli zwarcia Zs dla każdego obwodu (I∆n ≥ U0 / Zs).
    • Rezystancja izolacji – min. 1 MΩ/500 V DC.
    • Test wyzwalania RCD (Δt, ΔI).
    • Protokół + schemat jednokreskowy do dokumentacji powykonawczej.

8. Bezpieczeństwo i przepisy
    – PN-HD 60364-4-41 Ochrona przeciwporażeniowa.
    – PN-HD 60364-5-53 Aparatura łączeniowa i sterownicza.
    – Rozporządzenie MI i B w sprawie warunków technicznych budynków (Dz.U. 2022 poz. 1225).
    – Uprawnienia SEP grupa 1 (E i D) wymagane do prac i pomiarów.

9. Wytyczne praktyczne
    1. Zostaw co najmniej 20 % wolnych modułów – pojawi się PV, klimatyzacja lub wallbox.
    2. Jeżeli w budynku planowana jest fotowoltaika, SPD typ 1+2 należy dobrać na 12,5 kA/ pole, a w RG-PV doposażyć w SPD DC typ 2.
    3. Dla lodówki i pieca C.O. zaleca się RCBO – unikniesz ciemnej kuchni po zadziałaniu RCD grupowego.
    4. Drzwiczki rozdzielnicy opisane laserowo lub etykietą DYMO – odbiór techniczny idzie szybciej.

10. Co dalej?
    • Zweryfikuj zabezpieczenie przedlicznikowe w warunkach OSD.
    • Na rzucie kondygnacji zaznacz punkty poboru i trasy – długości przewodów są niezbędne do dokładnego obliczenia spadku napięcia i pętli zwarcia.
    • Po spisaniu listy realnych odbiorników (płyta, pompa cyrkulacyjna, klimatyzacja, gniazdo zewnętrzne itd.) możemy doprecyzować przekroje i dobór aparatów.

---

Podsumowanie
    Powyższy schemat jest kompletnym „koncept-projektem”, pokazuje jak dużo decyzji konstrukcyjnych trzeba podjąć, zanim wkręci się pierwszą śrubę. Do legalnego i bezpiecznego uruchomienia instalacji w dalszym ciągu konieczny jest:
    • projekt wykonawczy podpisany przez osobę z uprawnieniami budowlanymi w specjalności instalacyjnej (elektro),
    • wykonanie przez elektryka z uprawnieniami SEP E,
    • pomiary i protokół odbiorczy przez SEP D.

AI może znacząco skrócić etap koncepcyjny, ale odpowiedzialności za życie i mienie – jeszcze – nie przejmuje. Jeśli dostarczysz rzuty i listę odbiorników, mogę przygotować dokładną tabelę obwodów i plik *.dwg /.edf gotowy do podpisu projektanta.,
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #29 21594858
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6069
    ElektrodaBot napisał:
    Po wykonaniu wymagane są pomiary odbiorcze i protokół – bez tego instalacja nie powinna być użytkowana.

ElektrodaBot napisał:
    Bez dodatkowych danych (rzut budynku, lista odbiorników, długości tras) nie da się wykonać projektu wykonawczego; poniższy przykład ma charakter poglądowy.

Nawet Bot stwierdził, że musi zgadywać, czyli wprowadzać w błąd i tyle masz z tego zastępowania fachowców, bo nawet dobrze pytania nie sformułowałeś.
    Kolejne złośliwe posty w stosunku do użytkowników forum, nie związane z tematem, mogą spowodować blokadę konta.
  • #30 21594864
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    gulson napisał:
    Autora natomiast proszę o uzupełnienie, tego, co Bot sobie zażyczył, lub zamknięcie tematu.

Autorem wątku jestem ja gbksiazczak.
    Autorem "zlecenia dla bota AI" - nie jestem.
    Nie myślałem, że wyjdzie taka burza w szklance wody
    - dowiedziałem się nie tego o co pytałem ale kilku innych
    dość cennych rzeczy. Zamykam wątek według życzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu prostego zasilania awaryjnego dla domu jednorodzinnego z wykorzystaniem 4-biegunowego przełącznika (3 fazy + N) przed główną rozdzielnicą, umożliwiającego ręczne przełączanie między zasilaniem sieciowym, wyłączonym stanem OFF oraz zasilaniem z falownika 230 VAC 50 Hz zasilanego z dwóch szeregowo połączonych akumulatorów ołowiowych 24 V DC. Wskazano konieczność uzyskania warunków technicznych od dostawcy energii (PGE) oraz wykonania instalacji przez uprawnionego elektryka, ze względu na bezpieczeństwo i ochronę przed podaniem napięcia na sieć podczas awarii. Poruszono problem lokalizacji przełącznika, sugerując montaż w rozdzielnicy głównej, co może wymagać kucia i dostosowania przestrzeni. Zwrócono uwagę na dobór falownika o odpowiedniej mocy (autor deklaruje 3000 W nominalnie, jednak zasilanie 24 V i prąd 20 A daje około 500 W), a także na konieczność uwzględnienia prądu rozruchowego urządzeń takich jak pompa hydroforu i lodówka. Wskazano, że ręczne przełączanie eliminuje obowiązek formalny zgłoszenia automatycznego przełącznika, ale nadal wymaga zachowania zasad bezpieczeństwa. Alternatywnie zasugerowano rozważenie generatora prądu jako tańszego rozwiązania. Podkreślono, że instalacja musi być wykonana z odpowiednimi połączeniami i zabezpieczeniami, a sam projekt wymaga wiedzy elektrycznej i doświadczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA