logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange światłowód – wysoki input lag w grach online mimo niskiego pingu

gracz04949 28 Cze 2025 18:39 2574 41
Najlepsze odpowiedzi

Why do online games feel delayed and unresponsive on Orange fiber even though the ping is low and stable?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest routing/operator, a nie sam komputer czy nominalny ping: pakiety mogą iść okrężną drogą, więc gra jest „spóźniona” mimo stabilnych 20 ms [#21592290][#21602565] Najprostszy test to podłączyć komputer bezpośrednio do ONT, z pominięciem routera, żeby sprawdzić, czy Netgear nie dokłada problemu [#21607793] Warto też sprawdzić na internet.gov.pl, czy pod adresem faktycznie nie ma innych operatorów lub sieci hurtowych, bo „jeden dostawca” często okazuje się nieprawdą [#21592322][#21620429] Jeśli routing jest winny, czasem pomaga VPN albo test przez VPS w innym punkcie wymiany, ale to tylko obejście, nie naprawa [#21602565][#21607515] Kilka osób podkreśla też, że parametry istotne dla grania online nie są gwarantowane w umowie, więc przy złej trasie do serwera jedynym realnym rozwiązaniem bywa zmiana operatora [#21620512][#21620279]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 21607658
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #32 21607793
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5421
    exionfs napisał:
    Mam zewnętrzny ONT

Zestaw połączenie na samym komputerze z ONT, pomiń Netgeara i będziesz miał jasność.
  • #33 21607879
    exionfs
    Poziom 6  
    Vlipknot napisał:
    Masz publiczne IP wykupione czy nie? Bo czasem przy publicznym IP mimo wszystko idzie przez inny routing.

W Orange publiczne IP jest tylko dla firm, próbowałem wykupić, bo chciałem sprawdzić, czy coś to da.

KOCUREK1970 napisał:
    exionfs napisał:
    Mam zewnętrzny ONT

Zestaw połączenie na samym komputerze z ONT, pomiń Netgeara i będziesz miał jasność.

Ciekawy pomysł, przetestuję.
  • #34 21607885
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #35 21608566
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    Zrobiłem Twój test na voodoo (ale bierz pod uwagę, że cały czas używałem komputera, w tym sieci):
    Orange światłowód – wysoki input lag w grach online mimo niskiego pingu

Niby wyniki tragiczne, a jakoś w Fortnite da się grać bez wielkich problemów, które zgłaszasz. W kanterze też brak problemów.
  • #36 21609081
    exionfs
    Poziom 6  
    >>21608566
    Będę testował wkrótce internet spoza infrastruktury Światłowodu Inwestycje, więc będę miał realne porównanie.
  • REKLAMA
  • #37 21620259
    exionfs
    Poziom 6  
    Jestem po testach i po prostu masakra. Testowałem internet od innego dostawcy, mam prawie 10–15 ms wyższy ping niż w Orange, ale hitreg i responsywność są znacznie wyższe. Gra chodzi bardziej w czasie rzeczywistym, wytłumaczy mi ktoś, jak to jest możliwe? "Na papierze" Orange wygląda lepiej, czy to speedtest, czy ping w ustawieniach gry, ale realnie jest tak ogromne opóźnienie, że nie da się w gry online grać.
  • #38 21620279
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #39 21620310
    exionfs
    Poziom 6  
    >>21620279 Tylko że ten nowy internet był podłączony do Netgeara i wszystko śmigało, a na Orange masakryczne opóźnienia. Poza tym miałem 3 routery, ale tak jak piszesz, to walka z wiatrakami, jeżeli chodzi o Orange.
  • #40 21620429
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #41 21620512
    Asemblerion
    Poziom 6  
    Test łącza przez 14 dni pozwoli zweryfikować, jak zachowuje się to łącze obecnie. Niestety parametry istotne z punktu widzenia grania online nie są w żaden sposób gwarantowane na umowie. Za parę miesięcy może się okazać, że działa ono dużo gorzej. Jako klient końcowy nie mamy wpływu na wybór przez operatora drogi, jaką muszą przejść nasze pakiety do serwera gry.
  • #42 21620528
    exionfs
    Poziom 6  
    >>21620429 Jestem z Katowic i czy w Inea czasem nie ma tak, że wszystkie pakiety idą przez Poznań? Bo nie mają innych punktów wymiany ruchu? Przykładowo najoptymalniej jest, jak pakiety lecą z Katowic do Frankfurtu bezpośrednio, a nie latają jeszcze przez pół Polski. Peering w INEA - https://www.peeringdb.com/net/31771

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem wysokiego input lagu i opóźnień w grach online przy korzystaniu z internetu światłowodowego Orange, mimo niskiego i stabilnego pingu. Problem dotyczy zarówno komputerów, jak i konsol, a także różnych routerów, w tym własnych urządzeń użytkowników (Netgear XR500, TP-Link z OpenWrt, Ubiquiti Express UX). Podejrzewa się nieoptymalny routing pakietów Orange, który często prowadzi przez odległe punkty wymiany ruchu, co powoduje desynchronizację i opóźnienia rzędu 300–500 ms, mimo pingu około 20 ms. Infrastruktura światłowodowa jest często dzierżawiona od firm takich jak Światłowód Inwestycje, Fiberhost czy Nexera, co komplikuje odpowiedzialność za jakość usługi. Publiczne IP jest dostępne głównie dla firm, co może wpływać na routing. Testy z innymi operatorami wskazują na lepszą responsywność mimo wyższego pingu. Użytkownicy rekomendują sprawdzenie dostępności innych operatorów na stronie internet.gov.pl oraz rozważenie zmiany dostawcy, jeśli to możliwe. Problemy z obsługą klienta Orange i brak reakcji na zgłoszenia są również podkreślane. Dodatkowo, konfiguracja routerów i kompatybilność z urządzeniami (np. Apple) mogą mieć wpływ na stabilność połączenia, choć w tym przypadku problem występuje niezależnie od sprzętu. VPN bywa proponowany jako tymczasowe rozwiązanie na problemy z routingiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA