exionfs napisał: A co mają te sprzęty, czego nie mają moje? Dlaczego miałoby to w ogóle robić różnicę? Jakie parametry routera mają na to wpływ?
Stara wersja oprogramowania Apple może nie obsługiwać nowych funkcji w routerach.
Np. routery oprócz tego, że wszystkie obsługują MIMO 2x2 lub lepsze 4x4, to jeszcze mają różne dodatkowe funkcje, których nazw nie pamiętam. Natomiast oprócz tego, że ma je router to sprzęt odbierający sygnał z routera musi je też obsługiwać. Jeśli ma z tym problem to często nawet wyłączenie ich czy odznaczenie i zapisanie ustawień na routerze powoduje, że smartfon się nie połączy, albo będzie świętowała karta WiFi w nim. Prosty przykład miałem kiedyś TP-Link AX72, całą rodziną brata jest Apple-owa jesli chodzi o smartfony, a raczej była do nie dawna. Żaden iPhon nie mógł się połączyć z TP-Link iem, po 3 godzinach odesłałem, zwróciłem bo miałem dosyć zabawy z tym szajsem. Kupiłem w podobnej cenie Asusa i działało. Nie wiem czemu, czy problem z funkcjami, i karty WiFi Apple nie obsługują nowych opcji w routerach czy zfajdany firmware w TP-Link i tak właśnie, że tylko iPhony nie działały.
Ostatnio miałem Asusa RT-AX59U i on ma opcję włączoną na stałe bez możliwości jej wyłączenia, nazywa się "Beamforming". Powodowała, że urządzenie na drugim końcu domu dostawało maksymalną siłę sygnału WiFi, a tow pokoju zrouterem najsłabsza. Przez to mając łącze 600/600 download wychodził 450, a upload ledwo 150. Czemu? Bo karta Wi-Fi Intela w moim Asus Chrome box 5 tego nie obsługuje i nie zbierała maksymalnej siły sygnału.
To nie jest opcja typu MIMP czy QFDMA, które wyłączysz, tylko jest na stałe włączoną w CPU routera. Urządzenia nie obsługujące tego są przez router gorzej traktowane. Co gorsza to powodowało, że Wi-Fi się na ułamek sekundy rozłączał o i czasem klikam w coś, a on "brak internetu".
Dlatego ostatecznie szukałem routera, który ma tylko MIMO i taki sprzęt ma Ubiquiti obecnie i wszystko śmiga jak marzenie.