logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange światłowód – wysoki input lag w grach online mimo niskiego pingu

gracz04949 28 Cze 2025 18:39 2376 41
Najlepsze odpowiedzi

Why do online games feel delayed and unresponsive on Orange fiber even though the ping is low and stable?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest routing/operator, a nie sam komputer czy nominalny ping: pakiety mogą iść okrężną drogą, więc gra jest „spóźniona” mimo stabilnych 20 ms [#21592290][#21602565] Najprostszy test to podłączyć komputer bezpośrednio do ONT, z pominięciem routera, żeby sprawdzić, czy Netgear nie dokłada problemu [#21607793] Warto też sprawdzić na internet.gov.pl, czy pod adresem faktycznie nie ma innych operatorów lub sieci hurtowych, bo „jeden dostawca” często okazuje się nieprawdą [#21592322][#21620429] Jeśli routing jest winny, czasem pomaga VPN albo test przez VPS w innym punkcie wymiany, ale to tylko obejście, nie naprawa [#21602565][#21607515] Kilka osób podkreśla też, że parametry istotne dla grania online nie są gwarantowane w umowie, więc przy złej trasie do serwera jedynym realnym rozwiązaniem bywa zmiana operatora [#21620512][#21620279]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21592284
    gracz04949
    Poziom 3  
    Witam, od jakiegoś czasu zmagam się z dziwnym problemem, mianowicie gameplay w grach online jest wyjątkowo niestabilny, do tego stopnia, że wpływa na mechaniki gry, np. peekers advantage w strzelankach, wychylam się z narożnika, a przeciwnik i tak strzela szybciej. Ogólne wrażenie jest, jakbym był znacząco opóźniony względem serwera, podczas gdy ping jest w miarę niski i stabilny. Ktoś może powiedzieć, że jestem słabym graczem, ale kiedy próbuję grać na internecie z telefonu, gameplay nie jest najlepszy, ale przynajmniej mechaniki działają poprawnie. Dodam jeszcze, że problem występuje zarówno na komputerze, jak i konsoli, więc wykluczam tutaj kwestie sprzętu, zwłaszcza że problemy pojawiają się również w starych grach, które minimalnie obciążają mój komputer. Internet mam od Orange, kupiłem własny router i zamówiłem ONT, ale nic nie pomogło. Czy ktoś może podpowiedzieć, o co chodzi?
  • REKLAMA
  • #2 21592290
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5335
    gracz04949 napisał:
    Czy ktoś może podpowiedzieć, o co chodzi?

O operatora i drogi jego pakietów?
    Nie od dziś wiadomo, że Orange ma taki routing, że z Polski do Polski zapytanie idzie przez pół Europy.
    Co zrobić? Zmienić operatora.
    Na jakiego? A takiego, który w danym rejonie, w danym czasie działa lepiej.

Forum w takich sprawach nie pomoże.

Oczywiście, komputer masz połączony przewodem sieciowym z routerem?
  • #3 21592309
    gracz04949
    Poziom 3  
    Niestety, Orange jest jedynym dostawcą w mojej okolicy. Uprę się jednak, że może chodzić o coś innego, bo nawet jeżeli ping jest wyższy, gra powinna działać poprawnie, a u mnie wszystko jest jakby przyspieszone i mało responsywne. Nawet gdy gram w GeoGuessera z kolegą, on dostaje wyniki rund o jakąś sekundę szybciej ode mnie. Jak to jest możliwe?
  • #4 21592322
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21592323
    KOCUREK1970
    @gracz04949
    Możecie nawet mieszkać na tej samej ulicy.
    Ale każdy z was będzie miał inną drogę do serwera docelowego.

Czas jednego operatora praktycznie już się skończył.
    Wejdź sobie na stronę internetową internet.gov.pl i sprawdź, co realnie masz u siebie dostępne.
  • REKLAMA
  • #6 21592331
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 21592340
    gracz04949
    Poziom 3  
    A czy możliwe jest, żeby mieć internet od dwóch dostawców jednocześnie?
  • #8 21592430
    KOCUREK1970
    @gracz04949
    To zależy, kto jest zarządcą sieci jako szkieletu, czy świadczy usługi hurtowe i detaliczne.
  • #9 21596356
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 704
    Vlipknot napisał:
    Nie spotkałem się jeszcze nigdzie, żeby na światłowodzie był jeden jedyny operator. Ci co sprzedają walą takie ściemy.

Przecież jest wiele miejsc gdzie sieć wybudowało Orange i nikogo innego tam nie ma, nawet w mojej okolicy Orange zrobiło dwie ulice a pozostałe Nexera i na tych dwóch ulicach jest tylko Orange.
  • #10 21596391
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21602431
    exionfs
    Poziom 6  
    Mam dokładnie ten sam problem. Od pół roku składam reklamacje do Orange i nic się nie zmienia, bo pracują tam niekompetentni ludzie. W moim przypadku infrastruktura należy do Światłowód Inwestycje, który dzierżawi ją innym operatorom. Testowałem już operatorów Orange, Netia, Vectra, Inea, bo myślałem, że to kwestia routingu, ale każdy ma ten sam problem, po prostu mimo niskiego pingu 20 ms (Frankfurt) występuje duże opóźnienie 300–500 ms, a nawet więcej. Z mojej perspektywy to wygląda tak, że przeciwnicy są znacznie szybsi, mam ogromną desynchronizację między tym, co widzę, a tym, co się dzieje na serwerze (gram na 480 Hz OLED i 480 fps stabilne). Nie mam utraty pakietów, a jittering jest na poziomie 1–3 ms. W grach single player wszystko śmiga i przyjemnie się gra, natomiast granie online to istna masakra i przyczyna denerwowania się przed PC. Podejrzewam, że coś jest nie tak z infrastrukturą, ale nie znam się na tym.
  • #12 21602475
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21602517
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    U mnie na Orange normalnie da się grać w CS2, w VALORANTA też się kiedyś dało, obecnie się do niego nie zbliżam to nie wiem. Wszystko chodzi, ale mówimy tu o linii w centrum miasta. Co do takiej 'na zadupiu' - to się dopiero okaże, jeszcze nie było mnie w miejscu preferowanym od czasu montażu światłowodu :D
  • #14 21602565
    KOCUREK1970
    Jak nie będzie się dało wejść na Facebooka, TikToka czy inne ścierwo – infolinia operatora zapłonie i ruszą do działania.
    Kogo interesuje wasze granie, nikogo, bo jesteście nic nieznaczącym procentem ogółu klientów.
    Tak to niestety realnie wygląda.

Skopane drogi routingu i nic więcej.
    Może nie tyle skopane, co wybrane opcje, oby jak najtaniej.
    Przecież za każdy punkt styku wymiany ruchu międzyoperatorskiego, za dobre punkty styku każdy operator płaci ciężkie pieniądze.
    Żaden operator nie wyda kilku milionów dolarów, żeby jednemu procentowi zrobić dobrze.

Czasami pomagają VPN-y.
  • #15 21602655
    exionfs
    Poziom 6  
    >>21602475
    Testowałem 3 routery: operatora, Netgear XR500 oraz TP-Link z OpenWrt (nie pamiętam teraz nazwy modelu). Problem nie dotyczy routera. Orange zlewa, bo ma klientów w 4 literach, lokalni dostawcy zwykle się starają, a dla większych operatorów człowiek jest tylko cyferką. Mam nadzieję, że będzie okazja przetestować lokalnego dostawcę i nagram film, jak dymani są ludzie, którzy wykorzystują internet do innych rzeczy niż przeglądanie Facebooka, np. wideokonferencji (opóźnienie 1–2 s), gry (opóźnienie 300–500 ms na pingu 20 ms), Steam/YouTube Live itp. kilka sekund opóźnienia.
  • #16 21602952
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21603531
    exionfs
    Poziom 6  
    Vlipknot napisał:
    Przetestuj jakiegokolwiek Asusa i Ubiquiti Unifi Express UX i uwierzysz, że to wina tych routerów.

Czy w sprzęcie Apple systemy są w najnowszych wersjach?

A co mają te sprzęty, czego nie mają moje? Dlaczego miałoby to w ogóle robić różnicę? Jakie parametry routera mają na to wpływ?
    Robiłem testy bufferbloat i mam jitter na poziomie 1,2 ms unloaded / 1,4 ms download active / 2,2 ms upload active, więc wynik rewelacyjny jak na mój internet.
  • #18 21603857
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21604855
    exionfs
    Poziom 6  
    >>21603857 Ja korzystam z Windowsa. Nie mam pojęcia, jak działa internet na Apple. Korzystam też z internetu po LAN-ie za pomocą kabla RJ-45 Cat.8, więc Wi-Fi to kwestia drugorzędna dla mnie. Mój router ma MU-MIMO.
  • #20 21607122
    exionfs
    Poziom 6  
    Wysłany raport:

Przykładowe ich odpowiedzi na ten raport i inne:

Mógłbym jeszcze wiele wrzucić zrzutów ekranu, po prostu mają 14 dni na odpowiedź, po 14 dniach wysyłają odklepaną formułkę i mają cię w "poważaniu".
    Tak to wygląda niestety, więc radzę Orange omijać szerokim łukiem.
  • #21 21607396
    Ordine
    Poziom 25  
    Napisałeś swoje zgłoszenie modelem językowym, napisane są w nim bujdy i Orange słusznie Cię olało. Sprawdź komputer...
  • #22 21607428
    exionfs
    Poziom 6  
    >>21607396
    Zabawne, jest masa ludzi, którzy doświadczają tych samych problemów, ale nigdy nie jest winny Orange. Z moim komputerem jest wszystko w porządku, tak jak z innymi sprzętami.
  • #23 21607430
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 704
    Przecież sam im napisałeś, znaczy czat wygenerował że u innych ISP masz ten sam problem to co tu ma Orange do gadania? Jeszcze te bzdury z NTP, oni sami rozwiążą prędzej z tobą umowę, wymyślą sobie brak możliwości technicznych i niech się kto inny buja z klientem zakałą ;D
  • #24 21607489
    exionfs
    Poziom 6  
    Tak, pisałem, że testowałem różnych operatorów, aby potwierdzić, czy problem dotyczy routingu, więc może powinieneś częściej ćwiczyć czytanie ze zrozumieniem, byś wyłapał. I zgadzam się, z przyjemnością pozbyłbym się ich beznadziejnych usług i najgorszej jakości obsługi klienta, ale nie zamierzam płacić kary za zerwanie umowy przed końcem, więc pomęczę się i adios. Chyba że sam dla nich pracujesz, to czekam na rozwiązanie umowy ;)

Orange ma tyle do gadania, że jeżeli zgłaszam jako klient problemy, a dzierżawią infrastrukturę od Światłowodu Inwestycje (który de facto należy też do nich), to mogliby zgłosić problemy i rozpoczęliby procedurę weryfikacyjną i mogliby przeprowadzić analizę techniczną. Oni mają swoje procedury. Tylko Orange nic im nie zgłasza, bo wiem to od pracowników Światłowodu Inwestycje.

Wrzucę jeszcze godzinny traceroute tej zajebistej sieci :D
  • #25 21607515
    Ordine
    Poziom 25  
    exionfs napisał:
    Wrzucę jeszcze godzinny traceroute tej zajebistej sieci

Dziękujemy szanownemu Panowi ekspertowi za jakże wycieńczające użycie narzędzia które... nie działa:
    https://gekk.info/articles/traceroute.htm

exionfs napisał:
    Tylko, Orange nic im nie zgłasza, bo wiem to od pracowników Światłowodu Inwestycje.

...która część tego maila Ci to niby mówi? :D

Skoro chcesz zwalać winę na packet routing, to kup sobie VPSa u jakiegoś sensownego dostawcy - np. Oracle we Frankfurcie, postaw VPNa i zobacz, czy coś Ci to zmieni.
  • #26 21607524
    exionfs
    Poziom 6  
    Ordine napisał:
    exionfs napisał:
    Wrzucę jeszcze godzinny traceroute tej zajebistej sieci

Dziękujemy szanownemu Panu Ekspertowi za jakże wycieńczające użycie narzędzia, które... nie działa:
    https://gekk.info/articles/traceroute.htm

Cokolwiek ten Twój "ekspert" napisał w tym artykule, robiłem porównanie tras ze znajomymi i ich trasy są znacznie lepsze oraz mają praktycznie zerowe skoki pingów.

Ordine napisał:
    exionfs napisał:
    Tylko, Orange nic im nie zgłasza, bo wiem to od pracowników Światłowodu Inwestycje.

...która część tego maila Ci to niby mówi? :D

Nie zamieściłem go tutaj, ten potwierdza tylko to, co napisałem o procedurach.
  • #27 21607534
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 21607584
    exionfs
    Poziom 6  
    Vlipknot napisał:
    exionfs napisał:
    Orange ma tyle do gadania, że jeżeli zgłaszam jako klient problemy, a dzierżawią infrastrukturę od Światłowodu Inwestycje (który de facto należy też do nich), to mogliby zgłosić problemy i rozpoczęliby procedurę weryfikacyjną i mogliby przeprowadzić analizę techniczną. Oni mają swoje procedury. Tylko Orange nic im nie zgłasza, bo wiem to od pracowników Światłowodu Inwestycje.

Światłowód Inwestycje dostarcza kabel, a Orange jest operatorem końcowym, któ©ry świadczy usługę i jemu płacisz. Routing idzie przez infrastrukturę Orange, a nie przez Światłowód Inwestycje i to Orange tylko odpowiada za to, jak świadczą usługę. Światłowód Inwestycje odpowiada tylko za to, czy dostajesz sygnał w światłowodzie. Nie będzie sygnału, Orange im zgłosi. Jest sygnał, to cię zlewają... Jest to logiczne bez fachowej wiedzy. Musiałbyś mieć umowę z Światłowód Inwestycje, co jest niemożliwe, bo oni tylko za kabel odpowiadają, któ©ry, jak ci napisali, udostępniają operatorom, któ©rzy detalicznie świadczą usługę internetu.

Jestem tego doskonale świadom. Tak jak pisałem wcześniej, ping jest w miarę stabilny, te wariacje 5 ms na końcowym hopie niewiele znaczą.
    Problemem jest opóźnienie, które jest nieadekwatne do tego, jakie powinno być. Robiłem masę testów samodzielnie i ze znajomymi, gdzieś jest jakiś problem, podejrzewam infrastrukturę. I całkowicie wierzę autorowi wątku, bo mam ten sam problem. Mimo niskiego pingu i najnowocześniejszego sprzętu (niski input lag) doświadczam masywnego opóźnienia w grach online multiplayer.
  • #29 21607629
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 21607637
    exionfs
    Poziom 6  
    Mam zewnętrzny ONT, a potem połączenie kablem RJ-45 Cat.8 do routera Netgear XR500. Inne routery nie rozwiązują problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem wysokiego input lagu i opóźnień w grach online przy korzystaniu z internetu światłowodowego Orange, mimo niskiego i stabilnego pingu. Problem dotyczy zarówno komputerów, jak i konsol, a także różnych routerów, w tym własnych urządzeń użytkowników (Netgear XR500, TP-Link z OpenWrt, Ubiquiti Express UX). Podejrzewa się nieoptymalny routing pakietów Orange, który często prowadzi przez odległe punkty wymiany ruchu, co powoduje desynchronizację i opóźnienia rzędu 300–500 ms, mimo pingu około 20 ms. Infrastruktura światłowodowa jest często dzierżawiona od firm takich jak Światłowód Inwestycje, Fiberhost czy Nexera, co komplikuje odpowiedzialność za jakość usługi. Publiczne IP jest dostępne głównie dla firm, co może wpływać na routing. Testy z innymi operatorami wskazują na lepszą responsywność mimo wyższego pingu. Użytkownicy rekomendują sprawdzenie dostępności innych operatorów na stronie internet.gov.pl oraz rozważenie zmiany dostawcy, jeśli to możliwe. Problemy z obsługą klienta Orange i brak reakcji na zgłoszenia są również podkreślane. Dodatkowo, konfiguracja routerów i kompatybilność z urządzeniami (np. Apple) mogą mieć wpływ na stabilność połączenia, choć w tym przypadku problem występuje niezależnie od sprzętu. VPN bywa proponowany jako tymczasowe rozwiązanie na problemy z routingiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA