logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Radio Figaro 3291 – lampy świecą, brak odbioru stacji, co sprawdzić?

makspietluszenko 01 Lip 2025 10:24 699 28
REKLAMA
  • #1 21594494
    makspietluszenko
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich, mam problem z radiem Figaro 3291. A mianowicie wszystkie lampy się żarzą, ale radio nie odbiera. Nie umiem za bardzo w elektronikę.
    Radio Figaro 3291 – lampy świecą, brak odbioru stacji, co sprawdzić?
    AI: Czy radio wydaje jakiekolwiek dźwięki po włączeniu, np. szum, trzaski, czy jest zupełnie cicho?
    Słychać tylko brzęczenie głośnika.
    AI: Czy radio było ostatnio naprawiane, przerabiane albo czy coś się z nim stało, zanim przestało odbierać stacje?
    Nie, chyba nic.
  • REKLAMA
  • #2 21594574
    Mayak001
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Ja bym proponował sprawdzenie wzmacniacza m. cz. skoro nic nie słychać.

Dodano po 4 [minuty]:

Warto również zacząć od zasilacza, zmierzyć wszystkie napięcia zgodnie ze schematem. Podstawą każdej naprawy są pomiary.

Dodano po 17 [minuty]:

Łap schemat:

Dodano po 52 [sekundy]:

Gdyby tylko na schemacie były wartości napięć...
  • Pomocny post
    #3 21594717
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2997
    Dioda prostownika napięcia anodowego na schemacie powinna być podłączona anodą do uzwojenia transformatora, jak pokazano na zdjęciu Radio Figaro 3291 – lampy świecą, brak odbioru stacji, co sprawdzić?
  • #4 21594957
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 314
    Konkretne pytanie , konkretna odpowiedż. Czy jesteś radioamatorem czy uczyłeś się radiotechniki? Czy umiesz czytać schematy radiowe? aksakal zwrócił uwagę na diodę, czy wiesz dlaczego? To radio nie ma transformatora tylko autotransformatora. Tutaj UWAGA!!! Nim włączysz to radio zaznacz w gnieżdzie sieciowym gdzie jest faza a gdzie "0" i obmierz wtyczkę sznura sieciowego i też zaznacz "0" i fazę i zawsze wkładaj wtyczkę tak żeby "0" wtyczki wchodziło do "0"w gnieżdzie. Jak będziesz przestrzegał tego to nie potrzebny będzie transformator oddzielający. Gdybyś wymieniał jakieś kondensatory to zwróć uwagę na wartość kondensatora i tu UWAGA na jakie napięcie jest nowy kondensator 300 V to minimum bo inaczej będzie wielkie BUM!!! Nim włączysz radio to wylutuj ten duży "elektrolit" oczyść miejsce styku ( bo może być biały nalot) i radio będzie brzęczeć, będzie przydżwięk. Zdradzę tajemnicę zainteresowania myszek cewkami bo drut nawojowy cewek jest w oplocie bawełny. Teraz możesz włączyć radio, odczekać aż lampy się nagrzeją i przełączyć na fale krótkie dodając antenę ( przewód 2 -3 metry), bez tej (anteny) nie zagra, a na Dł i Śr cewki wej. są na pręcie ferrytowym, jak nie będą porwane to powinieneś na Dł złapać Wa -wę1. Cewka przy gnieżdzie antenowym to jest eliminator i stroi się go na min 465 KHz. Te duże okrągłe kubki to filtry p.cz. i tego nie ruszaj, jeszcze nie czas na nie. Sprawdż omomierzem głośnik tylko wyłącz radio z sieci, a od głośnika odłącz jeden przewód. Masz rozrysowane nóżki lamp, czy umiesz liczyć jak je "odszyfrować?" Każdą lampę obmierz i podaj jakie napięcie jest na A, S2, i ujemne na S1. 4 i 5 nóżka to w tych lampach żarzenie - 6,3 V zmienne. Czekam na odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21595134
    Mayak001
    Poziom 11  
    Miałem pisać, że to radio ma tzw. ,,gorące chassis'', ale stwierdziłem, że może to zniechęcić autora tematu do dalszych prac.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21595288
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Wkrętak z neonówka na początek do stwierdzenia braku fazy na chassis ! I zaczynamy. Pomiar napięcia anodowego na obu sekcjach kondensatora C14 , to ten wielki elektrolit w aluminiowym kubku. Jutro CD.
  • #7 21595414
    makspietluszenko
    Poziom 2  
    Sprawdzam chassis neonówką. My, jak wsadzę wtyczkę w jedną stronę, to jest faza, a jak w drugą, to nie ma.
  • Pomocny post
    #8 21595462
    aksakal
    W pozycji , w której neonowka nie świeci, zaznacz gniazdo i wtyczkę kabla sieciowego, co pozwoli w przyszłości uniknąć porażenia prądem przy dotykaniu do chassis. Ale ta metoda nie daje pełnej gwarancji od błędu nieprawidłowego włączenia. Аby uzyskać pełną gwarancję, nalezy użyć gniazd i wtyczek typu F lub E.
  • #9 21595666
    makspietluszenko
    Poziom 2  
    >>21594574 A jak sprawdzić wzmacniacz?
  • #11 21596435
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1329
    Pierwsze zasadnicze pytania:
    Masz miernik?
    Umiesz czytać załączony schemat?
    Rozróżniasz elementy radia - rezystory, kondensatory itp?
  • #12 21596596
    makspietluszenko
    Poziom 2  
    Po pierwsze, jak zmierzyć napięcie anodowe.
    A po drugie, jedyny miernik, jaki posiadam, to taki słaby.
    A po trzecie, schematy umiem czytać tak se, rozróżniam kondensator od diody.
  • Pomocny post
    #13 21596705
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Napisałem Ci pytania i oczekuję odpowiedzi!
  • #14 21596761
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Miernik na zakres DCV 1000, czarna sonda do masy, czerwona na któryś styk lutowniczy podwójnego kondensatora elektrolitycznego (ten wielki w aluminiowej puszce).
    Tylko ostroznie !!! Tam jest ponad 250 V !!! Ale do czegokolwiek musisz wyjąc radio ze skrzynki. Pilnuj neonówką zera na chassis!
  • #15 21597216
    makspietluszenko
    Poziom 2  
    [post id]21596705[/postid] a zatem odpowiadam
    1. Nie jestem radioamatorem, kupiłem to radio na jakimś targu staroci.
    2. Nie uczyłem się radiotechniki.
    3. Schematy radiowe umiem czytać tak sobie.
    4. Nie, nie wiem, dlaczego Askal zwrócił uwagę na diodę.
  • #16 21597394
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    makspietluszenko napisał:
    4. Nie, nie wiem, dlaczego Askal zwrócił uwagę na diodę.

Zwrócił, bo się zna i ma rację. Ktoś ją narysował odwrotnie. Ty zaś zamiast polemizować z fachowcami bierz się za robotę jak Ci napisałem. Czekamy na wyniki pomiarów.
  • Pomocny post
    #17 21597402
    jozgo
    Poziom 42  
    Gwoli ścisłości, to nie dioda ale prostownik (stos) selenowy.
  • REKLAMA
  • #18 21597409
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @jozgo Dokładnie, po prostu symbol elementu prostowniczego. Na marginesie czarno widzę ta naprawę przez laika, niestety.
  • Pomocny post
    #19 21597447
    jozgo
    Poziom 42  
    Zacząłem przygodę z elektroniką w latach 60-tych, ale od literatury, od podstaw elektrotechniki i elektroniki.
    Bez tego wszelkie działania w tej dziedzinie są, według mnie, bez sensu.
  • Pomocny post
    #20 21597556
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Mam takiego kolegę który z zawodu jest stolarzem ale nieżle radzi sobie z elektroniką. A mam też takich kolegów którzy razem ze mną chodzili do radiówki i tyle. Odpowiedż była taka to rodzice mnie wysłali. Co do tej diody to jozgo podsumował, to rzeczywiście jest prostownik selenowy ale dla tych co znają zasady to nie kłopot, a oznaczenie (strzałka) pokazuje + i na tym podwójnym elektrolicie (są dwa +) a minus (-)obejmuje te dwa plusy co oznacza że jest wspólny dla tych +. Co do oznaczenia tej(diody) SPS 5 250 85 to jest stos prostowniczy selenowy na 250V 85 mA. Pomierz napięcia na A anodach, S2 - siatka druga i S1- siatka 1(tu ujemne napięcie). Lampy mają żarzenie 6,3V zmienne i podaj jakie mają wartości.Ten przyrząd co masz to Ci wystarczy abyś zrobił pomiary, podaj zmierzone napięcia.
  • Pomocny post
    #21 21597676
    Mayak001
    Poziom 11  
    W taki sposób możemy sprawdzić wzmacniacz w praktycznie każdym radioodbiorniku lampowym ze wzmacniaczem m.cz. na pentodzie mocy.
  • Pomocny post
    #22 21597732
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Najprostrzy sposób to dotknąć palcem do środkowego punktu lutowniczego w potencjometrze z tym że siła głosu na max , powinien pojawić się brum regulowany potencjometrem.
  • Pomocny post
    #23 21597744
    aksakal
    Radio Figaro 3291 – lampy świecą, brak odbioru stacji, co sprawdzić? Prostownik selenowy (bramka selenowa — - dioda półprzewodnikowa oparta na elementarnym Selenie-Ecyklopedia
  • Pomocny post
    #24 21597762
    Mayak001
    Poziom 11  
    Ten stos selenowy w zasilaczu zastępuje diodę próżniową stosowaną w starszych konstrukcjach?
  • Pomocny post
    #25 21597808
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @Mayak001 Tak, a później wymyślono diody półprzewodnikowe. Najpierw germanowe, potemj krzemowe a teraz są robione z różnych półprzewodników zależnie od zastosowań. Np. z arsenku galu.
  • Pomocny post
    #26 21597886
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1898
    DIORADIO napisał:
    Najprostrzy sposób to dotknąć palcem do środkowego punktu lutowniczego w potencjometrze z tym że siła głosu na max , powinien pojawić się brum regulowany potencjometrem.

Mimo wszystko odradzałbym kompletnemu laikowi dotykanie paluchem czegokolwiek w obwodzie radia pod napięciem, zwłaszcza takim które nie ma galwanicznej izolacji od sieci. Paluch się omsknie, dotknie czegoś na potencjale sieci i może być bardzo nieprzyjemnie.
    To że samo chassis będzie na potencjale zerowym nie oznacza że inne miejsca w obwodzie są całkowicie bezpieczne.
  • Pomocny post
    #28 21597955
    jozgo
    Poziom 42  
    DIORADIO napisał:
    Mam takiego kolegę który z zawodu jest stolarzem ale nieżle radzi sobie z elektroniką.

Zawód tu nie ma nic do rzeczy. Jeżeli ktoś zna podstawy elektrotechniki to dobrze. Jak działa "na małpę" szukając podobnych przypadków w internecie to dla mnie jest bez sensu.
  • #29 21598164
    makspietluszenko
    Poziom 2  
    Znalazłem już specjalistę który się tym zajął dzięki że pomogliście mi

Podsumowanie tematu

✨ Radio Figaro 3291 ma problem z odbiorem stacji mimo świecących lamp i brzęczenia głośnika. Zaleca się rozpoczęcie diagnostyki od pomiaru napięć zasilacza, szczególnie napięcia anodowego na kondensatorze elektrolitycznym C14, zgodnie ze schematem urządzenia. Wskazano na konieczność sprawdzenia prostownika selenowego, który na schemacie może być narysowany odwrotnie, co jest istotne ze względu na autotransformator i tzw. "gorące chassis". Podkreślono znaczenie prawidłowego podłączenia wtyczki sieciowej względem fazy i zera, aby uniknąć porażenia prądem. Użytkownik powinien używać neonówki do wykrywania fazy na chassis i zachować ostrożność przy pomiarach, gdyż napięcia mogą przekraczać 250 V. Pomocne jest posiadanie miernika na zakres DCV 1000 oraz podstawowa umiejętność czytania schematów radiowych i rozróżniania elementów elektronicznych. Wzmacniacz m.cz. należy sprawdzić po weryfikacji zasilania. Wymiana kondensatorów powinna uwzględniać minimalne napięcie znamionowe 300 V, aby uniknąć uszkodzeń.
REKLAMA