logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak najniższy ping- jakiego dostawcę internetu wybrać?

HerceN 01 Lip 2025 12:50 2832 38
Najlepsze odpowiedzi

Jak wybrać dostawcę światłowodu z najniższym pingiem do serwerów w Niemczech, jeśli na mojej ulicy działa kilku operatorów?

Nie da się z góry wskazać jednego operatora z gwarantowanie najniższym pingiem, bo trasa pakietów i opóźnienia zależą od konkretnej lokalizacji i mogą się różnić nawet u sąsiadów na tej samej ulicy [#21595237][#21614837] Najlepsze, co możesz zrobić, to przetestować każdą ofertę w swoim adresie i porównać realne opóźnienia do tych samych serwerów, bo opinie w internecie są subiektywne i szybko się dezaktualizują [#21614837] Przy wyborze zwróć uwagę, czy dostaniesz pełną konfigurację routera, czy możesz użyć własnego routera, czy będzie autonomiczny ONT zamiast routera combo oraz czy dostaniesz publiczne IP [#21595237] Jeśli zależy ci głównie na stabilnym niskim pingu, lepsze będzie łącze własne operatora niż dzierżawione [#21595237] Jeśli potrzebujesz formalnie gwarantowanych parametrów czasu odpowiedzi, to w praktyce pozostaje usługa biznesowa z SLA, bo zwykłe abonamenty nie gwarantują pingu [#21614772][#21638721]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21594642
    HerceN
    Poziom 8  
    Ocena: 16
    Dzień dobry.

Wkrótce kończy mi się umowa z Orange. Około 2 lata temu na mojej ulicy została położona nowa sieć światłowodowa w ramach projektu Światłowodowe Inwestycje.

Rozglądam się za nowym operatorem, ponieważ Orange ma bardzo słaby routing – przez co odczuwam wyraźną przewagę konkurencji w grach online(gram tylko w FPS) w porównaniu do innych graczy. Zaś ping do np serwerów w Berlinie oscyluje w granicach 45-60 ms... trochę mnie to boli gdzie większość ludzi ma 5-15 ms.

Mieszkam w Stargardzie i na tej sieci dostępnych jest kilku operatorów: Gawex, Inea, Netia, T-Mobile, Play, Plus, Vectra oraz kilka mniejszych, lokalnych firm.

Zależy mi przede wszystkim na jak najniższym pingu i dobrym routingu, szczególnie do serwerów w Niemczech (np. Frankfurt/Berlin).
    Wiem, że to kwestia indywidualna i zależy od wielu czynników, ale może ktoś z Was ma doświadczenie z tym adresem lub operatorem działającym na tej infrastrukturze i może coś doradzić kogo mógłbym wybrać?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21594727
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    HerceN napisał:
    kilku operatorów: Gawex, Inea, Netia, T-Mobile, Play, Plus, Vectra oraz kilka mniejszych, lokalnych firm.

Wysłałbym do wszystkich zapytanie - jaki czas odpowiedzi gwarantują dla ping.
    To da jakieś wyobrażenie i porównanie.
  • #3 21594751
    HerceN
    Poziom 8  
    >>21594727 nie wiem czy coś się zmieniło w tym temacie, ale zagwarantować nic nie mogą bo na umowie zawsze jest tylko prędkość download/upload. na pewno ktoś tutaj ma wiedzę i doświadczenie z routingiem u różnych operatorów
  • #4 21594760
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    OK, myślałem o znalezieniu serwisu albo życzliwej osoby z obsługi, która przekazałaby zrzuty z ekranu dla komendy ping do wybranych serwerów.
  • #5 21594826
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21594835
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Vlipknot napisał:
    Większość ludzi i operatoróœ

Po części się zgadzam. Myślałem o zadaniu sobie trudu znalezienia kogoś z tej mniejszości.
    Wielokrotnie mi się udało :)
    Musiało Cię życie mocno doświadczyć (na podstawie wpisu i wyglądu awatara:)
    ale jutro może być lepiej (trzeba się jednak starać o to - usilnie i cierpliwie:)
  • #7 21594844
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 21594879
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    HerceN napisał:
    Zaś ping do np serwerów w Berlinie oscyluje w granicach 45-60 ms...

Mam abonament w NJU (Orange) wysłałem ping na erasmus.com - chyba mają serwer w Berlinie.
    Średnia z pingów to ok 25 ms. Kiedyś miałem T-mobile i chyba pingi były szybsze.
    Myślę, że warto pobuszować po forach i chatach różnych operatorów i popytać obsługę/użytkowników.
    Szybko i łatwo to można wydać pieniądze. Wartościowa wiedza nie leży na ulicy.
  • #9 21594889
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21595166
    HerceN
    Poziom 8  
    >>21594889 ping na takie serwery typu google.de erasmus.com mam po 15ms, problem pojawia sie w grach, do serwera w moim przypadku we Frankfurcie (Faceit cs2) mam 45-50 ms, co jak na światłowód to trochę za dużo.
  • Pomocny post
    #12 21595237
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5432
    @HerceN
    Dla mnie to byłoby najistotniejsze:
    - czy mam dostęp do pełnej i nieograniczonej konfiguracji routera operatora,
    - czy mogę podpiąć swój router,
    - czy dostanę autonomiczny ONT, czy wcisną mi router combo,
    - czy mam tam publiczne dynamiczne/stałe IP,

Reszta jest względna i podpowiedzi są subiektywne.
    Nawet jak z sąsiadem mieszkacie na tej samej ulicy, macie tego samego operatora, taką samą usługę i sprzęt – to uwaga, każdy z Was może mieć inną drogę pakietu, inne serwery po drodze.
    Tylko łącze własne operatora.
    Łącze dzierżawione, średnio.
  • #13 21595451
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21604323
    HerceN
    Poziom 8  
    Zastanawiam sie jeszcze nad Play, zaoferowali mi w sumie najbardziej korzystną ofertę ze wszystkich operatorów
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 21604332
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5432
    HerceN napisał:
    Zastanawiam sie jeszcze nad Play

Omijać szerokim łukiem!
  • #16 21604338
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21604397
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5767
    W temacie dotyczacym światłowodu nie wypisuj bzdur na temat mobilnego Play, jakie 10Mb/s w dzień czy 0.2Mb/s w nocy. Wprowadzasz nawet w takim temacie ludzi w błąd, płacą ci za to?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21604612
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21604650
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 334
    No ja też źle wspominam Play, zarówno LTE, jak i 5G... Może w teorii struktura OK, ale w realu tragedia.
  • REKLAMA
  • #20 21604657
    matek451
    Poziom 43  
    Dwaj bajkopisarze czyli zero konkretów i taki sam poziom wiedzy na temat internetu mobilnego. A co za tym idzie żadnych argumentów tylko wpisy typu jedna Pani drugiej Pani i jaki to Play jest zły.
    Macie pecha bo tych waszych pseudo opinii nikt tutaj nie weźmie na poważnie, po prostu nie ta liga, proponuję najpierw pouczyć się w tematach internetu mobilnego i zabierać głos przedstawiając argumenty.
    I żeby nie było dotyczy to każdego z operatorów nie tylko Play.
    Bo taki że "rzekomo PLAY ma gdzies jest koło mnie BTS z jego prawdziwym 5G "jest po prostu żałosny, tak samo jak ten o wszystkich kreskach zasięgu idealny do wpisu na Pudelku a nie na Elektrodzie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21604684
    Zvirek
    Poziom 27  
    Oho, uraziłem chyba czyjeś ego...
    Żeby nie być gołosłownym – RSRQ, RSRP, SINR lepiej niż nieźle, ale obciążenie BTS-a w praktyce uniemożliwia korzystanie.
    Ps. Nie chce mi się szukać zrzutów z parametrami, jak ktoś nie wierzy, to jego sprawa.
  • #22 21604706
    matek451
    Poziom 43  
    Równie dobrze ja mogę napisać to samo na temat operatorów NetWorks czy Plusa, bo oni też maja lokalizację gdzie LTE jest na BTS-ach przeciążone ale czy to oznacza że mozna na tej podstawie generalizować że ta trójka operatorów to tragedia?
    Na dziś w kwestii LTE PLAY, Orange i T-mobile mają podobną ilość stacji bazowych czyli około 12.5 tysiaca ale sa tez lokalizacje gdzie tylko PLAY istnieje bo w ciagu ostatnich lat tylko on postawił nowe BTS-y w lokalizacjach gdzie zasięg internetu mobilnego był słaby lub tylko na LTE800 dla NetWorks dlatego generalizowanie że jest do niczego nie ma nic wspólnego z prawdą.
    Do kazdej lokalizacji należy podchodzić indywidualnie i rzetelnie, zrobić testy operatorów i wybrać optymalnego i to nie jest kwestia zadnego ego a uczciwości wobec użytkowników forum.
    Sytuacja jest dynamiczna, powstaje 5G na N78 oraz pierwsze BTS-y z 5G N28 na 700MHz więc w nowej rzeczywistości należy rozpatrywać całokształt infrastruktury w konkretnym rejonie i śledzić na bieżąco zmiany jakie zachodzą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21604770
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21604797
    matek451
    Poziom 43  
    Wpis kolegi powyżej to jakiś bełkot, te 11 lat z LTE to faktycznie musiała być zabawa bo wiele sie nie nauczyłeś.
    Żeby z kimś dyskutować trzeba mieć choć podstawy w danym temacie a nie pisać o ty ze ma się jeden BTS w okolicy a kolejny kilkadziesiąt km dalej, mamy 2025 rok i 3 operatorzy maja około 38 tysiecy stacji bazowych a z Plusem to około 46-47 tysiecy więc siatka stacji bazowych w Polsce jest dużo gęstsza niż co kilkadziesiat kilometrów.
    Kolejna sprawa to stacje na światłowodzie dziś to powszechna sprawa a radiolinie w ostatnich latach pomiedzy stacjami zostały wymienione na dużo szybsze.
    Ja nie mam światłowodu bo u mnie TOYA ma 4 lata opóźnienia ale nie narzekam bo mam 4 operatorów u siebie i spokojnie 100-300Mb/s na mobilnym od nich na LTE lub N1+LTE.
    Wielu ludzi w Polsce jest w podobnej sytuacji i to mnie tutaj słuchają a nie ciebie i dobrze na tym wychodzą więc czytają co piszesz i sami zadecydować kto ma racje.
    Weryfikacja na tym Forum jest prosta i bezlitosna.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 21604831
    Zvirek
    Poziom 27  
    Najwięcej o zasięgu poszczególnych częstotliwości to akurat mogą powiedzieć ludzie ze znakiem PZK, bo ta wiedza to akurat dla nich podstawa.
    Szczególnie pasma w których jest prawdziwe 5G (SHF), bo o ile UHF (tam gdzie są częstotliwości LTE) są w miarę przewidywalne, to propagacja SHF wymaga dużego doświadczenia.
    Nie neguję parametrów nadajników BTS i ich radiolinii bo są oczywiście istotne, ale propagacja jest o wiele ważniejsza.
  • #26 21604847
    matek451
    Poziom 43  
    A co wspólnego ma krótkofalarstwo z sieciami GSM? Jedyne co to fale radiowe a propagacja w sieciach GSM oraz technologia stosowana w sieciach 4 i 5 generacji to jest temat nieznany dla przeciętnego krótkofalowca.
    Nie wspominajac o sprzęcie klienckim do internetu mobilnego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 21604861
    Zvirek
    Poziom 27  
    Że co?
    Propagacja dotyczy każdej częstotliwości, i nie ma to znaczenia czy to GSM czy inny standard przesyłu informacji. I tak, krótkofalowcy pracują również na częstotliwościach zbliżonych do LTE/5G.
    Oj, jednak musisz rozszerzyć wiedzę.
  • #28 21604864
    matek451
    Poziom 43  
    Ja nic nie muszę, gdyby było tak jak piszesz to krótkofalowcy byliby tu w szerszym gronie niż jedna osoba, propagacja to fizyka fal radiowych . Ale technologie wykorzystywane w krótkofalarstwie i sieciach 4 i 5 generacji nie maja za wiele wspólnego , począwszy od anten używanych w tych dziedzinach, poprzez sprzęt, maszty i moce o zasiegach nie wspominając.
    Ja na temat krótkofalarstwa się nie wypowiadam bo się nim nie zajmuję i vice versa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 21604946
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 21604958
    matek451
    Poziom 43  
    A kogo tu obchodzą Chiny lub Korea, ludzie prosza tutaj o pomoc bo mają problem z dostępem do internetu i tylko mobilny jest jedynym wyborem, chca wybrać optymalnego operatora, ofertę, sprzet i uzyskać poprawne osiągi.
    W salonie operatora pomocy raczej nie znajda a jak juz to pakują się w niewłaściwe wybory i maja marne osiągi więc szukaja ratunku.
    Masz pole do popisu, kilka tematów leży tutaj odłogiem wiec pora się wykazać i coś zaproponować ich autorom.

Mam zupełnie odmienne zdanie, przy 4 operatorach GSM przy prawidłowym postępowaniu i testach z reguły mozna wybrać operatora który w danej lokalizacji zapewni na mobilnym satysfakcjonujace osiagi, miejsca gdzie wszyscy 4 operatorzy mają niedostateczną infrastrukturę są rzadkością.
    Ja nikogo nie obrażam ale twoje wpisy są niezrozumiałe i nie chodzi tu o język a o meritum a o fachowości świadczy dorobek oraz uznanie użytkowników forum oraz informacja zwrotna od nich dzięki komu i jakie osiągi mają po poradach od konkretnych osób na forum.
    To obiektywna ocena a co do języka to na technicznym forum pewne zwroty, pojęcia i terminy związane z zagadnieniami sieci GSM i internetu mobilnego są niezbędne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Autor poszukuje operatora internetu światłowodowego w Stargardzie, który zapewni najniższy ping i optymalny routing, szczególnie do serwerów w Niemczech (Frankfurt, Berlin). Obecnie korzysta z Orange, ale doświadcza wysokich pingów (45-60 ms), podczas gdy konkurencja oferuje 5-15 ms. W dyskusji podkreślono, że gwarancje dotyczą jedynie prędkości download/upload, a ping i routing są zmienne i zależą od wielu czynników, w tym indywidualnej trasy pakietów i obciążenia sieci. Wskazano na znaczenie dostępu do pełnej konfiguracji routera, możliwości podłączenia własnego sprzętu, typu ONT oraz rodzaju adresu IP (publiczny dynamiczny/stały). Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z operatorami dostępnymi na tej samej infrastrukturze światłowodowej: INEA, Netia, T-Mobile, Play, Plus, Vectra, Gawex oraz lokalnymi firmami. INEA została wskazana jako operator oferujący publiczne, zmienne IP i możliwość konfiguracji routera, choć ping do serwerów gier nadal może być wyższy niż oczekiwany. Play i T-Mobile oferują konkurencyjne ceny, jednak internet mobilny Play był krytykowany za niestabilność i niskie prędkości w praktyce, mimo teoretycznie dobrego zasięgu i 5G. Zwrócono uwagę, że testy i opinie są subiektywne, a rzeczywiste parametry mogą się zmieniać dynamicznie. Autor zdecydował się na INEA, wykupił publiczny adres IP i napotkał na kwestie NAT typu Port Restricted Cone oraz ograniczone opcje przekierowania portów w dostarczonym routerze H3640 V10, jednak po restarcie routera pojawiły się dodatkowe opcje konfiguracji. Podsumowując, wybór operatora światłowodowego z niskim pingiem wymaga indywidualnych testów, uwzględnienia możliwości sprzętowych i konfiguracji sieci, a także świadomości braku gwarancji stałych parametrów pingowych w umowach konsumenckich.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA