logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt rozdzielnicy do 16kW, mieszkanie w bloku – gdzie leży błąd

Hipshot 07 Lip 2025 11:35 813 17
  • #1 21599612
    Hipshot
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam!

Mam kłopot ze znalezieniem wykonawcy i podejrzewam, że nie pasuje im poniższy projekt rozdzielnicy.

Słyszę "my tak nie robimy", "trzeba zaprojektować od początku. Cena? 1000 zł.", "Kto Panu wymyślił różnicówkę F? My zawsze pod klimę dajemy typ A i działa", "Po co te ochronniki, one są zbyt wrażliwe, będzie się Panu ciągle wyłączać", itp. itd.

Nie dostaję jednoznacznych wyjaśnień, co jest źle, nie ma uwag co do niezgodności z przepisami, i buksuję z projektem.

Byłbym wdzięczny za uwagi krytyczne, ulepszenia, uproszczenia.
    Mam trochę dosyć zderzania się ze ścianą.

Dzięki z góry.

W uzupełnieniu do projektu:
    - staram się o 16 kW;
    - 2,5 mm²: 11 m klima, 5 m piekarnik
    - 4,0 mm²: 5 m indukcja
    - skrzynka z tworzywa 3x12 modułów, natynkowa
    - na odcinku 2,5 m wszystkie kable razem, RL32 po całości natynkowo
    - za rok remont i wymiana obwodów za FR 6 i 7 (schemat) na 3-żyłowe.

Projekt rozdzielnicy do 16kW, mieszkanie w bloku – gdzie leży błąd .
  • #2 21599625
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1160
    Hipshot napisał:
    Witam!

Mam kłopot ze znalezieniem wykonawcy i podejrzewam, że nie pasuje im poniższy projekt rozdzielnicy.....
    Mi też nie pasuje.
    Bo to nie jest ani projekt instalacji elektrycznej ani projekt rozdzielnicy.
    Można jedynie traktować to jako luźną sugestię.
  • #3 21599677
    Hipshot
    Poziom 8  
    tyqva napisał:
    Hipshot napisał:
    Witam!

Mam kłopot ze znalezieniem wykonawcy i podejrzewam, że nie pasuje im poniższy projekt rozdzielnicy.....
    Mi też nie pasuje.
    Bo to nie jest ani projekt instalacji elektrycznej, ani projekt rozdzielnicy.

Dzięki za odzew!
    To tak to potraktuj :)
    Zależy mi na jakościowej, merytorycznej opinii, by potem ew. poprawioną całość wrzucić np. w Simaris (a z czego korzystasz?).
    Kwestie prezentacyjne i formalne na tym, niestety wczesnym etapie, są dla mnie wtórne.
  • #5 21599727
    waski78
    Poziom 20  
    Ocena: 89
    Trochę dziwne, że bloku ktoś w rozdzielnicy mieszkaniowej próbuje zamontowywać ochronniki T1 i T2. Nie ma ich wcześniej? FR 4-polowy? Jaki jest układ sieci? Czy następne FR-y są w jakimś konkretnym celu? Za tymi FR-ami są żarówki czy kontrolki? Jak kontrolki to bez dobezpieczenia? Płyta na B40 ??? To jakim przekrojem ona będzie podpięta??? Jakiej mocy jest ta płyta??? Suma prądów wszystkich bezpieczników to 114A (wiem, pewnie nie wszystkie będą max obciążone) a FR na wejściu ma obciążalność 63A. To jaki przekrój będzie miał WLZ w tym mieszkaniu?
    Łooo panie !!!
  • #6 21599766
    tyqva
    Poziom 36  
    waski78 napisał:
    ... Suma prądów wszystkich bezpieczników to 114A (wiem, pewnie nie wszystkie będą max obciążone) a FR na wejściu ma obciążalność 63A. To jaki przekrój będzie miał WLZ w tym mieszkaniu?
    ...
    Nie tak się dobiera aparaturę (FR 63A). Patrzy się na zapewnienie mocy i wielkość zabezpieczenia przedlicznikowego.
    Mam 20 zabezpieczeń B16 (320A!! wg twojej teorii) + 12 zabezpieczeń B10 (120A!! - razem 440A). A przedlicznikowe 3x25A!!
    To dopiero Łooo panie !!!
  • #7 21599767
    Hipshot
    Poziom 8  
    waski78 napisał:
    Trochę dziwne, że bloku ktoś w rozdzielnicy mieszkaniowej próbuje zamontowywać ochronniki T1 i T2. Nie ma ich wcześniej?
    FR 4-polowy? Jaki jest układ sieci? Czy następne FR-y są w jakimś konkretnym celu? Za tymi FR-ami są żarówki czy kontrolki? Jak kontrolki to bez dobezpieczenia? Płyta na B40 ??? To jakim przekrojem ona będzie podpięta??? Jakiej mocy jest ta płyta??? Suma prądów wszystkich bezpieczników to 114A (wiem, pewnie nie wszystkie będą max obciążone) a FR na wejściu ma obciążalność 63A. To jaki przekrój będzie miał WLZ w tym mieszkaniu?
    Łooo panie !!!

Dzięki za odzew.
    "Łoo panie" robi mi dzień.
    Zabrakło jeszcze "A kto to Panu tak .....") :)

a) T1+2: nie do końca udaje się ustalić. Te ochronniki nie są drogie i w niczym nie przeszkadzają. Płyta główna klimy to 2.5tys + 500 robocizna daje 3000zł. Indukcja to 1000żł. I do razu całe mieszkanie jest chronione.
    b) FR 4-polowy: pierwszy wyłącza zasilanie rozdzielnicy. Drugi wyłącza płytę.
    c) Żarówki: to są kontrolki. Lubię wiedzieć, czy jest napięcie.
    d) Dobezpieczenie: co to znaczy kontrolki bez dobezpieczenia?
    e) Płyta:
    8.5 kW, wychodzi, że B40 jest najbliżej.
    Przekrój 4,0 mm²: chyba przegiąłem. Będzie 2,5 mm².
    f) 114 A: współczynnik jednoczesności liczony: kj = P(max)/∑Pi wskazuje, na C63 Np. indukcja + piekarnik + klima to ok. 14 kW absolutny max. Ale tu brakuje mi doświadczenia. Tymczasem zamienię C50 na C63.
    g) FR na wejściu: 63A daje 13.75kW - jw. max. Ok, może 100A.
    h) WLZ: 4.0mm2
    i) FRy: mają separować poszczególne obwody od zasilania dla potrzeb konserwacji/napraw/wygody.
    j) Układ sieci: co przez to rozumiesz?

Tak mi się wydaje.
    Dalsze krytyczne opiniowanie mile widziane.
  • #8 21599772
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3530
    Hipshot napisał:
    a) T1+2: nie do końca udaje się ustalić. Te ochronniki nie są drogie i w niczym nie przeszkadzają. Płyta główna klimy to 2.5tys + 500 robocizna daje 3000zł. Indukcja to 1000żł. I do razu całe mieszkanie jest chronione.
    Przed czym chronione ?
    To te ochronniki T1 i T2 to tylko ochrona przed piorunem.
    Nie reagują na napięcie 400V AC.
  • #9 21599786
    waski78
    Poziom 20  
    Ocena: 89
    tyqva napisał:
    Nie tak się dobiera aparaturę (FR 63A). Patrzy się na zapewnienie mocy i wielkość zabezpieczenia przedlicznikowego.
    Mam 20 zabezpieczeń B16 (320A!! wg twojej teorii) + 12 zabezpieczeń B10 (120A!! - razem 440A). A przedlicznikowe 3x25A!!
    To dopiero Łooo panie !!!

Oczywiście, ale przyznasz że już 2xB16 i 1xB40 to się trochę nie klei z FR 63A.
    Poza tym:
    Hipshot napisał:
    FR 4-polowy: pierwszy wyłącza zasilanie rozdzielnicy. Drugi wyłącza płytę.

i
    Hipshot napisał:
    Układ sieci: co przez to rozumiesz?

sugeruje, że autor (którego "projekt" jest dziełem) raczej nie ma bladego pojęcia o elektryce.
    Dlatego
    Hipshot napisał:
    Dalsze krytyczne opiniowanie mile widziane.

chyba nie ma sensu.
  • #10 21599796
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 745
    Koledzy, nie przepychajcie się głupio i nie tłumaczcie: idź do elektryka. Autor to doskonale wie, że za projekt musi zapłacić tysiaka.
    Od tego jest to forum, żeby pomagać sobie i innym za darmo i zaoszczędzić na osobie z wiedzą, a nie jechać po kimś i wyśmiewać się, że nie zna podstaw.
    Elektryka domkowa jest na tyle prosta, że pracodawcy wyceniają elektryka domkowego na 35 zł/h. To nie jest jakaś tajemna wiedza, jaką próbujecie tutaj stworzyć. To półtorej Pani Kasjerki z Lidla.
    Proszę zachowywać się z godnością, jak na elektryka przystało. Takiego, co konkuruje ceną, czyli taniego.
    Ktoś_tam napisał:
    Ktoś (amator) między innymi nie dostrzega różnic między zasilaniem 3f a 1f, zabiera się za projekt

Że nie posiada wiedzy kierunkowej, to Autor wie. Wie też, że projektant chce tysiaka, i że jest forum, gdzie znajdzie pomoc za darmo. Zobacz Autorze, w innym wątku jeden ze wyjadaczy elektrody napisał (Posty: 4791 | Pomógł : 150 Punkty: 10518 | Ocena: 567), że:
    RODO napisał:
    To tylko w PL (z tego co wiem w DE całość robót elektrycznych elektryk z uprawnieniami)- oczywiście uważam, że to nie gaz i można. Też bym robił sam instalację, tylko kogoś z papierami, zeby pomiary zrobił i pieczątki postawił.

To i Autor też chce tak postąpić i zaoszczędzić na głupich i niepotrzebnych papierkach z projektu. Lepiej wydać na duży telewizor z aj-ejem niż na jakiegoś inżyniera.
    Hipshot napisał:
    I do razu całe mieszkanie jest chronione.

Nie od tego sa ochronniki, żeby ochroniły sprzęt.
    Hipshot napisał:
    Nie dostaję jednoznacznych wyjaśnień, co jest źle, nie ma uwag co do niezgodności z przepisami,

Proszę: Art. 91, pkt. 2 https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20240000725/U/D20240725Lj.pdf
  • #11 21599814
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    Ocena: 83
    Naprawdę, polecam zlecić wykonanie projektu osobie do tego uprawnionej.
    Wszystkie swoje "sugestie" (jak to trafnie określił kol. z postu 2)

tyqva napisał:

Przekazać projektantowi - uwzględni je w projekcie.
    Następnie podejść z takim projektem raz jeszcze do szukania wykonawcy.
    Taka ścieżka jest prawidłowa.

Tym bardziej, że autor postu zadaje tego typu pytania:
    Hipshot napisał:

j) Układ sieci: co przez to rozumiesz?
  • #12 21599837
    tyqva
    Poziom 36  
    waski78 napisał:

Oczywiście, ale przyznasz że już 2xB16 i 1xB40 to się trochę nie klei z FR 63A.
    ….
    Nie przyznam.
  • Pomocny post
    #13 21599853
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 743
    Hipshot napisał:
    e) Płyta:
    8.5 kW, wychodzi, że B40 jest najbliżej.

1. B 40 to dla jednej fazy. Ilu fazowa jest płyta? Dwu, trzy fazowa?
    2. B 40 dla przewodu 2,5mm² ? Jak on ma go chronić?
  • #14 21599865
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3526
    Dopiszę. Te FR-y na poszczególnych obwodach to przerost formy nad treścią. Równie dobrze mozna dany obwód wyłączyć tzw. "eską".
  • #15 21599873
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2903
    Hipshot napisał:

Dzięki za odzew.
    "Łoo panie" robi mi dzień.
    Zabrakło jeszcze "A kto to Panu tak .....") :)

Nic nie zabrakło. Przy takich odstępstwach od prawidłowego projektu widać od razu że nie rysował tego ktoś o przynajmniej elementarnej wiedzy o elementach składowych instalacji i od razu widać kto Panu tak ... :)
    Niestety projektowanie to trochę bardziej skomplikowane zajęcie niż dobór żarówki do lampy. Mało tego jesteś na forum dla amatorów, w tym pomagający również bardzo często są amatorami.
    Umiesz przy swojej (nie)wiedzy stwierdzić czy pomoc jest prawidłowa czy pomagający ma podobne wyobrażenie o projektowaniu do twojego?
    Jako początkującemu "projektantowi" zalecam zapoznanie się z wykresem Krugera-Dunninga.

Nie wiem czy innych też to razi ale mnie bardzo razi jak ktoś przypadkowe kreski nazywa projektem.

Patrząc na te przypadkowe kreski i przypadkowe liczby myślę że nie składałeś jeszcze wniosku o zwiększenie mocy. Może zacznij od tego?
  • #16 21599908
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 745
    Ktoś_tam napisał:
    Jako początkującemu "projektantowi" zalecam zapoznanie się z wykresem Krugera-Dunninga.

A ja polecam zapoznać się z ofertami pracy na stanowisku "asystent projektanta". Jedna na końcu. 4700-9000 brutto, to już aż płaca minimalna i 40 zł aż do dwóch płac minimalnych. To dopiero trzeba mieć wiedzę i doświadczenie, o którym tak wszyscy mówią. Żeby zarabiać dwie minimalne.
    Ktoś_tam napisał:
    Nie wiem czy innych też to razi ale mnie bardzo razi jak ktoś przypadkowe kreski nazywa projektem.

A nie razi Cię, że to takie proste, że może wykonać "asystent projektanta" i zarabiać minimalną krajową, a cena projektu to 1000 zł, czyli aż 20% minimalnej?
    Chyba dużo Nam nie ubędzie, jak pomożemy Autorowi. "Asystent projektanta" narysuje w godzinę-dwie, czyli wartość rzeczywista to ok. 30-60 zł. Wychodzi, że dwunastopak z Lidla. A kopiuj-wklej to z pół godziny.
    Projekt rozdzielnicy do 16kW, mieszkanie w bloku – gdzie leży błąd
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Projekt rozdzielnicy do 16kW, mieszkanie w bloku – gdzie leży błąd screencapture-olx-pl-oferta-praca-asystent-projektanta-branza-elektroenergetyczna-CID4-ID16s04g-html-2025-07-07-17_29_14.png (864.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 21600526
    Hipshot
    Poziom 8  
    maurycy123 napisał:
    Hipshot napisał:
    e) Płyta:
    8,5 kW, wychodzi, że B40 jest najbliżej.

1. B40 to dla jednej fazy. Ilu fazowa jest płyta? Dwu-, trzyfazowa?
    2. B40 dla przewodu 2,5 mm²? Jak on ma go chronić?

Słuszna racja, jak to mówią.
    Przerabiam na 3x B16, co jest bardziej jednoznaczne i precyzyjne.
    B40 wzięło się ze skrótu myślowego: 3x16=42.

Płyta jest 3-fazowa, 8,5 kW, bez dynamicznego rozdziału mocy (podobno takie już są).

Dzięki za zwrócenie uwagi na istotny błąd 👍.
  • #18 21600572
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1620
    Kol. czytał?: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1489955.html
    Pytania , odpowiedzi oraz obrazek kol. wskazują że kol. nie czytał zasad panujących w dziale ?
    Ustawodawca wyraźnie określił kto może zajmować się projektowaniem i kol. zwrócili na to uwagę. Czy my za wszelką cenę ( nawet życia lub kalectwa bliskich nam osób) musimy lekceważyć prawo?
    Każdy ma wyuczony zawód i pracę czy nie lepiej skupić się na swojej pracy i zarobić na profesjonalistę , który to zrobi zgodnie z wymogami w tym zakresie biorąc za to odpowiedzialność.
    Hipshot napisał:
    Dzięki za zwrócenie uwagi na istotny błąd 👍.

Tych błędów jest zbyt dużo.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu rozdzielnicy elektrycznej do mieszkania w bloku o mocy do 16 kW. Autor napotkał trudności ze znalezieniem wykonawcy, który zaakceptowałby jego projekt, spotykając się z opiniami, że projekt wymaga całkowitego przerysowania, a zastosowane rozwiązania są nietypowe lub zbyt wrażliwe. Wątpliwości dotyczą m.in. doboru różnicówki typu F zamiast typu A pod klimatyzację, stosowania ochronników przepięciowych, oraz przekrojów przewodów (2,5 mm² dla klimatyzacji i piekarnika, 4 mm² dla indukcji). Projekt przewiduje skrzynkę natynkową z tworzywa o wymiarach 3x12 modułów, prowadzenie kabli razem na odcinku 2,5 m oraz planowaną wymianę obwodów na 3-żyłowe w przyszłości. Brak jednoznacznych uwag dotyczących zgodności z przepisami, jednak pojawiają się sugestie uproszczenia i dostosowania do standardowych praktyk wykonawczych. Autor oczekuje krytycznych uwag i propozycji ulepszeń, aby projekt był akceptowalny i funkcjonalny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA