logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki skuteczny ultradźwiękowy odstraszacz psów polecacie dla osoby niepełnosprawnej?

dariusz2021 07 Lip 2025 11:47 5007 7
REKLAMA
  • #1 21599622
    dariusz2021
    Poziom 9  
    Ocena: 156
    Witam. Proszę o polecenie ultradźwiękowego odstraszacza psów, skutecznego. W mojej wiosce puszczają sobie psy itd. A ja się nie obronię ze względu na niepełnosprawność. Myślę, że do 100 zł kupię porządny odstraszacz :) Proszę wymienić modele, bo chcę kupić na Allegro ze względu na możliwy zwrot do paczkomatu :)
  • REKLAMA
  • #2 21599713
    Jeżynka
    Poziom 2  
    Odstraszacze mają bardzo różną skuteczność. Także psy cechują się indywidualną wrażliwością na te urządzenia. U mnie się nie sprawdziło, a jestem w podobnej sytuacji, bo mieszkam na uboczu, więc też miewam spory problem z watahami bezpańskich psów. Jednak w takiej sytuacji używam po prostu zwykłego gazu pieprzowego. Jest przede wszystkim znacznie tańszy i zdecydowanie bardziej niezawodny od odstraszaczy ultradźwiękowych. Szczególnie sprawdza się na psy, które obdarzone są niezwykle wrażliwym węchem. Nie trzeba nawet trafić, bo wystarczy, że wyczują gaz, to uciekają. No i taki gaz albo żel może się przydać także w przypadku innych niespodzianek na uboczu. Szczególnie takich, gdzie odstraszacz ultradźwiękowy będzie całkiem bezużyteczny.
  • REKLAMA
  • #3 21599716
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1673
    Efekt może być rozczarowujący. Ja, po tym, jak mnie znienacka zaatakowały dwa psy, kupiłem na Militaria.pl odstraszacz ultradźwiękowy (ceny nie pamiętam) zasilany baterią 9V. Jak przyszedł, zrobiłem dwie próby. Pierwsza - na śpiącym dużym psie za ogrodzeniem, reakcja psa - otworzył tylko jedno oko. Druga próba - na działce, na przechodzącym obok kocie - kot tylko się obejrzał, nawet nie przyspieszył kroku.
    Przypuszczam, że skuteczniejszy byłby gwizdek ultradźwiękowy.
  • REKLAMA
  • #5 21627402
    kagrzeda06
    Poziom 1  
    Totalnie polecam ten https://dazer.pl/produkt/profesjonalny-ultradzwiekowy-odstraszacz-psow-dazer-ii/ pomógł mi już kilka razy, chociaż niektórzy mówią, że nie zawsze działa. U mnie sprawdzał się za każdym razem, ale koniecznie trzeba go skierować w stronę zwierzęcia i przy tym nie panikować ;)

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.10. Rozpowszechnianie, bez zgody Usługodawcy, reklamy w każdej postaci, w tym kryptoreklamy.

• REKLAMA
  • #6 21628137
    malinkaxdxo97
    Poziom 2  
    Rel! Kundel sąsiada nie ujada i można żyć w spokoju dzięki dazerowi!

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.10. Rozpowszechnianie, bez zgody Usługodawcy, reklamy w każdej postaci, w tym kryptoreklamy.

• #7 21628154
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1081
    Jeśli już odstraszacz, to powinien mieć duży głośnik, aby uzyskać większą dynamikę.
    Takie małe popierdółki, są słabo słyszalne.
    Pies, który dostał "ataku wścieklizny" nie reaguje praktycznie na nic, jedynie włożenie palca w tyłek może przynieść efekt.
  • #8 21641039
    Jeżynka
    Poziom 2  
    @kagrzeda06 @malinkaxdxo97 Ale zaleciało tandetną i płytką reklamą - skutek może być odwrotny :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy skuteczności ultradźwiękowych odstraszaczy psów dla osoby niepełnosprawnej, poszukującej urządzenia do 100 zł dostępnego na Allegro. Użytkownicy wskazują, że skuteczność takich odstraszaczy jest różna i zależy od indywidualnej wrażliwości psów. Często ultradźwięki nie wywołują oczekiwanej reakcji, co potwierdzają testy na psach i innych zwierzętach. Alternatywnie rekomendowany jest gaz pieprzowy jako bardziej niezawodne i ekonomiczne rozwiązanie. Wśród polecanych urządzeń wymieniany jest profesjonalny ultradźwiękowy odstraszacz psów Dazer II, który wymaga skierowania w stronę zwierzęcia i spokoju użytkownika. Zwrócono uwagę, że odstraszacz powinien mieć duży głośnik dla lepszej dynamiki dźwięku, gdyż małe urządzenia są słabo słyszalne. W skrajnych przypadkach agresywnych psów odstraszacze mogą być nieskuteczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA