logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tokarka – podłączenie przewodu ochronnego i fazy, poprawność instalacji elektrycznej

Uruk-hai 08 Lip 2025 11:41 534 12
  • #1 21600575
    Uruk-hai
    Poziom 10  
    Ocena: 27
    Witam. Mam problem z tokarką (świeżo zakupiona). Na wstępie zaznaczam, że nie jestem elektrykiem a to co widać na poniższych fotografiach to efekt pracy zawodowego elektryka.

Pierwsze pytanie. Czy ten przewód ochronny (żółto-zielony) nie powinien być podłączony do obudowy tokarki z nie do tranzystora?
    Tokarka – podłączenie przewodu ochronnego i fazy, poprawność instalacji elektrycznej
    Drugie pytanie: czy do transformatora nie powinna być podłączona faza a nie jak teraz przewód ochronny?
  • #2 21600633
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1753
    Musisz sprawdzić na jakie napięcie jest transformator po stronie pierwotnej.
    Jakie ma napięcie po stronie wtórnej?
  • #3 21600636
    Uruk-hai
    Poziom 10  
    >>21600575 >>21600633 w tym momencie nie ma tam żadnego napięcia bo jest kompletnie odłączony. Drugi koniec podłączony jest do żarówki więc pewnie ma 24V i teraz pytanie brzmi jak podłączyć transformator do zasilania. W tym stanie jak otworzyłem pokrywę to jeden koniec był do przewodu zabezpieczającego a drugi urwany (patrz zdjęcie nr2). Podejrzewam, że tam ma być wpięta faza ale patrząc na to jak ktoś to podłączał nie mam pewności co jest tam porobione.
  • #4 21600648
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1753
    Na transformatorze masz opisane napięcia
    U1 i U2
    Jeżeli transformator masz na napięcie 220-230V, musisz zastosować przewód 5-cio żyłowy.
    Na jakie napięcie są styczniki?

Dodano po 3 [minuty]:

Transformator n napięcie220-230V zasilony z fazy i przewód N, nie przez przewód ochronny.
    Przewód ochronny na korpus tokarki.
  • #5 21600675
    Uruk-hai
    Poziom 10  
    >>21600648 W tym przypadku nie ma N bo moja instalacja ma 4 przewody, Do transformatora wchodzą tylko dwa przewody i tylko dwa wychodzą. Styczniki to raczej 230 bo zasilane są z listwy a nie z Transformatora. Transformator ma za zadanie jedynie zasilić żarówkę.
  • #6 21600713
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1971
    A dlaczego nie zapytasz o to owego "zawodowego elektryka" który ci to rzekomo podłączał?
    Skoro nie jesteś elektrykiem a potrzebujesz podłączyć tokarkę to ściągasz elektryka i niech on się martwi - ma działać. Myślisz że za pomocą wskazówek przypadkowych ludzi na forum, udzielonych na podstawie kilku zdjęć, dasz rade sam to poprawnie podłączyć?
  • #7 21600718
    Uruk-hai
    Poziom 10  
    >>21600713 bo nie podłączał tego mnie tylko podłączył to w firmie od której maszyna pracowała. Nie wolno tu używać ironii więc sucho napisze jak jest. Kupiłem w takim stanie jak jest. Wszystko działa (nie wszystko ale większość). Ten PE mnie zaniepokoił więc zapytałem. Nie wiem jak wyglądają sieci przemysłowe i nie wiem dlaczego ktoś to tak połączył. Wiem natomiast, że przewód zabezpieczający powinien być podłączony do obudowy i tak teraz go podłączyłem. Lampka nie działa od samego początku bo nie było na niej fazy (może i dobrze). Teraz walczę z instalacją i dlatego pytam.
  • #8 21600866
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1971
    A skąd wiesz że to w ogóle jest przewód ochronny? Po kolorze? Może to być złudne bo na innym zdjęciu widzimy że styczniki są połączone samymi przewodami neutralnymi (jasnoniebieskimi) co nie jest prawdą, na innym zdjęciu widzimy jakiś niepodpięty odizolowany przewód wiszący w powietrzu, jakieś kostki również wiszące w powietrzu, to cię nie martwi? Polecałbym ci jednak znaleźć kogoś kto zrobi porządek w instalacji tej maszyny. Serio.
  • #9 21600918
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5158
    Uruk-hai napisał:
    tranzystora?

Do jakiego ,,tranzystora" na litość? Chyba transformatora. Poza tym, dobra rada - zmień tego ,,elektryka", zanim jakiegoś nieszczęścia narobi. No chyba, że on tani, a i zakład pogrzebowy też. Powiem szczerze, dawno nie widziałem takiego śmietnika i bajzlu w układzie sterowania i zasilania w maszynie, jak u Ciebie. Nawet tutaj w Trzecim Świecie.
    Uruk-hai napisał:
    W tym przypadku nie ma N bo moja instalacja ma 4 przewody, Do transformatora wchodzą tylko dwa przewody i tylko dwa wychodzą. Styczniki to raczej 230 bo zasilane są z listwy a nie z Transformatora. Transformator ma za zadanie jedynie zasilić żarówkę.
    Zgadza się, a dla Twojej instalacji transformator musi mieć napięcie uzwojenia pierwotnego 380VAC. Usunąć te bezpieczniki topikowe, wstawić tam wyłączniki nadprądowe, ułożyć przewody jak się należy.
    Uruk-hai napisał:
    Styczniki to raczej 230 bo zasilane są z listwy a nie z Transformatora.

To jak je zamierzasz zasilić w Twojej instalacji ?
    Styczniki z cewkami 400VAC ! Innych w tej instalacji nie da się zastosować. Brak przewodu N! Transformatora też nie, a chyba ,,Kumaty" wziął N z PE do całego sterowania maszyny. W razie przerwy w PE trup się będzie ścielił gęsto!

@Uruk-hai A w kwestii pomocy sugerował bym znalezienie nowego transformatora o parametrach 220/380 VAC pierwotne, 24 VAC wtórne. Autotransformatorowo zasilisz sterowanie, a transformatorowo lampę.

PS. Ktoś mnie zgłosił do Moderatora, wiec poprawiłem.
  • #10 21601476
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    Krzysztof Kamienski napisał:
    zmień tego ,,elektryka", zanim jakiegoś nieszczęścia narobi.

Autor tematu nie miał żadnego elektryka! Kupił maszynę gdzie "jakiś" elektryk tak to podłączył.

Do działania tego transformatora potrzebujesz 230V. Jeśli miałby być podłączony do maszyny to musisz mieć przewód neutralny. Nie możesz go podłączyć pomiędzy dwie fazy.
  • #11 21601573
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 389
    stomat napisał:
    A dlaczego nie zapytasz o to owego "zawodowego elektryka" który ci to rzekomo podłączał?
    Skoro nie jesteś elektrykiem a potrzebujesz podłączyć tokarkę to ściągasz elektryka i niech on się martwi - ma działać. Myślisz że za pomocą wskazówek przypadkowych ludzi na forum, udzielonych na podstawie kilku zdjęć, dasz rade sam to poprawnie podłączyć?

Aż się chce "pomógł" nacisnąć. Wklejasz to "weź elektryka" do każdego tematu?
    Kol. też to zaleca.
    Drogi właścicielu tokarki. Prawdopodobnie instalacja jest wykonana w taki sposób, że silnik jest zasilony z napięcia sieciowego, a układ sterowania (przyciski, zasilanie styczników) oraz lampka są dla bezpieczeństwa zasilane z wtórnej strony transformatora napięciem 24V AC (zmienne, separowane galwanicznie), gdzie "minus" czy "zero" tych 24VAC jest podłączone do masy (czyli do zółto-zielonego, czyli "minus na masie").
    Od kiedy to minus występuje przy prądzie zmiennym!!!

Niestety na podstawie zdjęć zbyt mało widać. Trzeba by sprawdzić od "przedzwonienia" tego sterowania. Obawiam się, że to jednak Cię przerośnie i sumarycznie jednak trzeba wezwać "speca".
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Podsumowując:
    3.1.5-3.1.7 Rozpowszechnianie treści sprzecznych z zasadami współżycia społecznego oraz dobrymi obyczajami.
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #12 21601594
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Uruk-hai napisał:
    Nie wiem jak wyglądają sieci przemysłowe i nie wiem dlaczego ktoś to tak połączył. Wiem natomiast, że przewód zabezpieczający powinien być podłączony do obudowy i tak teraz go podłączyłem. Lampka nie działa od samego początku bo nie było na niej fazy (może i dobrze). Teraz walczę z instalacją i dlatego pytam.

Kol. z braku wiedzy skończ bezsensowną walkę z czymś o czym jak sam piszesz nie masz pojęcia ( piszesz nie jestem elektrykiem).
    Najpierw należy zapoznać się z zasadą działania poszczególnych aparatów ( na pierwsze miejsce wysuwa się transformator) .
    Uruk-hai napisał:
    W tym przypadku nie ma N bo moja instalacja ma 4 przewody, Do transformatora wchodzą tylko dwa przewody i tylko dwa wychodzą. Styczniki to raczej 230 bo zasilane są z listwy a nie z Transformatora

Ten post wyraźnie pokazuje że elektryk wskazany na miejscu a wszelkie porady odnośnie podłączenie i uruchomienia urządzenia są dla Ciebie niebezpieczne z uwagi na to że są udzielane zdalnie bez możliwości faktycznego nadzoru na miejscu.
    P.S.
    Przy zasilaniu maszyny ważny jest kolor żyły przewodu ponieważ każdy spełnia określoną funkcję natomiast sterowanie maszyny - tam trzeba sprawdzić jak to jest wykonane i nie zmieniać tylko dlatego że kol. się coś nie podoba zwłaszcza że kol. nie posiada odpowiedniej wiedzy wymaganej przy tego typie pracach.
    Temat zamykam.
  • #13 21601597
    Uruk-hai
    Poziom 10  
    >>21601573 Temat do zamknięcia. Sprawa opanowana. Dla ciekawych co i jak: Sprawa banalna. Klasyka przy sprzedaży maszyny czyli kable zasilające zostały odcięte (nie wiem po co ktoś to robi ale któryś raz już się z tym spotykam) wystarczyło poszukać miejsc wpięcia (schematy i rysunki w necie i DTR). Przy sprzedaży podłączone na sztukę, na krótko, "na zwijkę" aby działało.
    Za pomoc dziękuję bo niektóre informacje były przydatne.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem poprawności podłączenia przewodu ochronnego (żółto-zielonego) oraz przewodu fazowego w nowo zakupionej tokarce. Zwrócono uwagę, że przewód ochronny powinien być podłączony do obudowy maszyny, a nie do elementów elektronicznych takich jak tranzystor. Natomiast przewód fazowy powinien zasilać transformator, a nie przewód ochronny. Podkreślono konieczność prawidłowego uziemienia obudowy tokarki dla bezpieczeństwa użytkowania oraz właściwego podłączenia fazy do transformatora, co jest standardem w instalacjach elektrycznych maszyn przemysłowych. Dyskusja wskazuje na błędy w wykonaniu instalacji elektrycznej przez elektryka, które mogą prowadzić do zagrożeń elektrycznych i uszkodzeń urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA