Uruk-hai napisał: tranzystora?
Do jakiego ,,tranzystora" na litość? Chyba transformatora. Poza tym, dobra rada - zmień tego ,,elektryka", zanim jakiegoś nieszczęścia narobi. No chyba, że on tani, a i zakład pogrzebowy też. Powiem szczerze, dawno nie widziałem takiego śmietnika i bajzlu w układzie sterowania i zasilania w maszynie, jak u Ciebie. Nawet tutaj w Trzecim Świecie.
Uruk-hai napisał: W tym przypadku nie ma N bo moja instalacja ma 4 przewody, Do transformatora wchodzą tylko dwa przewody i tylko dwa wychodzą. Styczniki to raczej 230 bo zasilane są z listwy a nie z Transformatora. Transformator ma za zadanie jedynie zasilić żarówkę.
Zgadza się, a dla Twojej instalacji transformator musi mieć napięcie uzwojenia pierwotnego 380VAC. Usunąć te bezpieczniki topikowe, wstawić tam wyłączniki nadprądowe, ułożyć przewody jak się należy.
Uruk-hai napisał: Styczniki to raczej 230 bo zasilane są z listwy a nie z Transformatora.
To jak je zamierzasz zasilić w Twojej instalacji ?
Styczniki z cewkami 400VAC ! Innych w tej instalacji nie da się zastosować. Brak przewodu N! Transformatora też nie, a chyba ,,Kumaty" wziął N z PE do całego sterowania maszyny. W razie przerwy w PE trup się będzie ścielił gęsto!
@Uruk-hai A w kwestii pomocy sugerował bym znalezienie nowego transformatora o parametrach 220/380 VAC pierwotne, 24 VAC wtórne. Autotransformatorowo zasilisz sterowanie, a transformatorowo lampę.
PS. Ktoś mnie zgłosił do Moderatora, wiec poprawiłem.