logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Upływ prądu w lampie LED ulicznej – biały nalot i korozja śrub, drgania gruntu

edziu1984 10 Lip 2025 20:48 465 17
  • #1 21603254
    edziu1984
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam pytanie. Czy od drgań gruntu może być na oświetleniu ulicznym LED upływ prądu? Pomiędzy dwoma śrubami na podstawie mocującej lampę do ziemi jest biały nalot, a śruby są mocno skorodowane. Na lampach, na których jest to zjawisko, widać nienormatywne falowanie światła i jak nagrywam telefonem, to obraz się marze. Na innych lampach tego zjawiska nie ma. Oświetlenie należy do miasta i twierdzi, że to efekt sikania piesków. Czy ktoś może pomóc w tej kwestii? Drgania gruntu przenosi źle zainstalowana pompa ciepła, która również powoduje zakłócenia na moim kablu WLZ. Zarówno emisja pracy sprężarki, jak i wentylatora pompy ustawiona jest w grunt, gdzie kilkanaście metrów dalej znajdują się lampy z białym nalotem. Dodatkowo pompa nie posiada wylewki betonowej, a lampy są bezpośrednio w zakresie jej działania.
    AI: Czy możesz podać, jaki to dokładnie model lampy LED i ile lat ma ta instalacja?
    Instalacja ma około 2 lat.
    AI: Czy były wykonywane jakiekolwiek pomiary elektryczne (np. upływność prądu, rezystancja izolacji) na tych lampach? Jeśli tak, to jakie były wyniki?
    Pomiary były wykonywane w dzień i było dobrze. Efekt jest w nocy, jak włączone jest oświetlenie.
  • #2 21603275
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1330
    edziu1984 napisał:
    widać nienormatywne falowanie światła
    Pewnie LEDY powoli po dwóch latach wysiadają. Inną sprawą są drgania gruntu i czy mają wpływ to musisz zaobserwować czy jak pompa i sprężarka wyłączone to objawy są takie same czy nie o czym nie napisałeś... Gdy jesteś konserwatorem lamp to wymień jedną falującą lampę na nową a się dowiesz co jest winne: czy pompy i sprężarki czy psy sikające czy lampy?
  • #3 21603277
    edziu1984
    Poziom 3  
    Drgania są, bo droga też ucierpiała
    Upływ prądu w lampie LED ulicznej – biały nalot i korozja śrub, drgania gruntu

Dodano po 3 [minuty]:

Zdjęcia lamp
  • #4 21603286
    elktrod
    Poziom 41  
    Czy i gdzie lampy mają klapki rewizyjne? Jest jeszcze wiele innych niewiadomych, które są dla Ciebie wiadome a dla nas nie... Jak słup od góry jest zabezpieczony przed opadami atmosferycznymi i czy posiada otwór wentylacyjny na kondensujące się opary wilgoci? Jaki jest stan uszczelek w samej lampie u góry? Czy to przewód uziemiający tak na wierzchu leży? No to zmierz kolejno jaki jest potencjał napięcia pomiędzy wszystkimi śrubami i słupem a tym przewodem?
  • #5 21603296
    edziu1984
    Poziom 3  
    Jutro zrobię dokładne zdjęcia lamp. Są to 2 różne rodzaje słupów. Na lampie, gdzieś ostatnio, zaobserwowałem przepięcie i jest korozja, ale nie wiem, czy to od prądu.
  • #7 21603301
    edziu1984
    Poziom 3  
    Czy to możliwe, że drgania gruntu mogą powodować zakłócenia w działaniu oświetlenia ulicznego i zjawisko, jakie przedstawiłem na wcześniej załączonych zdjęciach?

Dodano po 1 [minuty]:

Ale dlaczego ten efekt jest tylko na lampach, gdzie jest kierunek emisji pompy ciepła?
  • #8 21603312
    elktrod
    Poziom 41  
    edziu1984 napisał:
    Ale dlaczego ten efekt jest tylko na lampach gdzie jest kierunek emisji pompy ciepła?
    To może być przypadek, zamień lub wymień lampy a się dowiesz czy przypadek czy nie? Oczywiście wskazany wcześniej przegląd połączeń, bo on może Ci też wiele wyjaśnić...
  • #9 21603317
    edziu1984
    Poziom 3  
    Lampy to własność miasta
  • #10 21603320
    elktrod
    Poziom 41  
    edziu1984 napisał:
    Czy to możliwe, że drgania gruntu mogą powodować zakłócenia w działaniu oświetlenia ulicznego i zjawisko, jakie przedstawiłem
    Osiadanie gruntu także może spowodować w końcu awarię, która stanie się ewidentna a na razie jest np. mała, niejednoznaczna czy okresowa... Wiadomo, że drgania ujawniają wiele, stąd pytałem czy te objawy (nienormatywne falowanie światła) są także gdy nie ma drgań czyli gdy wymienione urządzenia (sprężarki i pompy) nie pracują?
  • #11 21604043
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 329
    To zgłoś do UM i po sprawie.

No chyba, że szukasz haka na sąsiada bo wkurza Cię jego PC... W sumie w tym kraju nic mnie nie zadziwi...
  • #12 21604048
    edziu1984
    Poziom 3  
    Im bardziej wzmożona praca sprężarki, tym większe są drgania przenoszone na grunt, gdzie znajdują się lampy uliczne LED. Wydaje mi się, ale nie jestem oczywiście pewien tego, że drgania, jakie przenosi praca sprężarki, która ustawiona jest w gruncie, powodują większe wahania napięć, co wpływa na zakłócenia w działaniu oświetlenia. Czytałem, że te lampy są nawet milion razy bardziej czułe niż lampy sodowe i drgania gruntu na pewno wpływają na zakłócenia w pracy oświetlenia.
  • #13 21604052
    Zvirek
    Poziom 27  
    Bzdury. I to straszne. Wrażliwe na drgania są lampy nisko/wysoko prężne rtęciowe/ sodowe, ale nie LED. I to nie w takim stopniu, by wibracje PC mogły mieć jakikolwiek wpływ na ich działanie.
  • #14 21604056
    edziu1984
    Poziom 3  
    Zgłosiłem się do urzędu miasta i odpisali mi, że te białe coś między śrubami to siki piesków, a jak byłem w energetyce, to kierownik, jak zobaczył zdjęcie, to powiedział, że jest to upływ prądu. A nikt inny mi tego nie potwierdził. Tak to jest, jak wyjdzie "badziewie" na rynek i jak "fachowiec" nie ma wyobraźni podczas montażu pompy, to takie zjawiska się tworzą. Technologia w nieodpowiednich rękach to jak broń.
  • #15 21604072
    Zvirek
    Poziom 27  
    Jeśli UM oraz operator sieci mają to gdzieś, no to cóż, też miej to w czterech literach.
  • #16 21604073
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7732
    Szukasz problemu tam gdzie go nie ma.

edziu1984 napisał:
    Drgania gruntu przenosi źle zainstalowana pompa ciepła

Skąd wiesz? Jesteś monterem takich pomp? Wątpię.

edziu1984 napisał:
    droga też ucierpiała

Ja tu widzę normalne zużycie nawierzchni.

edziu1984 napisał:
    zaobserwowałem przepięcie

Iskry się sypały? Tam nie ma żadnego przepięcia! Piszesz o rzeczach których nie znasz/rozumiesz.

elktrod napisał:
    Pewnie LEDY powoli po dwóch latach wysiadają.

Marnej jakości oprawy (najtańsze), najczęściej to jest przyczyna.
  • #17 21604719
    autodiag.mg

Poziom 21  
    Ocena: 127
    Panowie, przecież ten temat na 100km brzydko pachnie ściemą. Facet sobie jaja robi.
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
    Skłodowskiej 91E, Lubin, 59-300 | Strona WWW: https://autodiag-lubin.pl
  • #18 21604970
    edziu1984
    Poziom 3  
    Sąsiad wyłączył pompę i problem rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ W instalacji oświetlenia ulicznego LED, mającej około 2 lat, zaobserwowano biały nalot i silną korozję śrub mocujących lampy do podłoża, a także nienormatywne falowanie światła widoczne podczas nagrywania telefonem. Problem występuje tylko na niektórych lampach. Przyczyną może być upływ prądu spowodowany drganiami gruntu generowanymi przez źle zamontowaną pompę ciepła, której sprężarka i wentylator emitują zakłócenia elektromagnetyczne oraz mechaniczne w bezpośrednim sąsiedztwie lamp. Pompa ciepła nie posiada betonowej wylewki, co może potęgować przenoszenie drgań. Miasto sugeruje, że korozja i nalot to efekt oddziaływania moczu zwierząt, jednak obecność zakłóceń i uszkodzeń mechanicznych wskazuje na problem instalacyjny i elektryczny. Konieczne są pomiary elektryczne, w tym pomiary upływności izolacji oraz analiza wpływu drgań mechanicznych na połączenia śrubowe i przewody zasilające WLZ. Zalecane jest również sprawdzenie prawidłowości uziemienia lamp oraz izolacji przewodów w miejscu montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA