logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Anenji 6,2kW – napięcie AC 175V na panelach, możliwe przebicie falownika?

JacekTorun 10 Lip 2025 22:19 1071 4
REKLAMA
  • #1 21603365
    JacekTorun
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Wykryłem problem z inwerterem Anenji 6,2kW. Chyba przebicie.
    Na panele słoneczne zarówno na +, jak i na - falownik wystawiał mi około 175V prądu zmiennego. Nie wiem jak długo, ale zauważyłem dlatego, że popadało i dotknąłem ręką mokry panel i poczułem prąd. (jeden string mam z paneli amorficznych, bez ram, więc nie da się tam nic uziemić)
    Od rana próbowałem to naprawić. Dodałem diody rozdzielające stringi, Wcześniej jeden string był przez diodę, a drugi bez niej, ale nowe panele i ramy uziemione.
    Spróbowałem uziemić minus. Na próbę podłączyłem minus przez żarówkę 40W, do uziemienia. Żarówka się zaświeciła i zgasła, ale to wyrzuciła w domu różnicówka.
    Musiałem odpiąć zasilanie z sieci, bo jak uziemiam minus, to napięcie pojawia się na zerze i wyrzuca różnicówka w domu. Znów bez podpiętego zera z sieci, nie ma stałej fazy.
    Na teraz nie mam podpiętego zera z sieci, tylko uziemienie i przez żarówkę gaszę napięcie na minusie paneli. Chyba bezpieczniejsze niż to co było. Wcześniej prąd całą noc uciekał z falownika do ziemi, rozładowując akumulator i te 170V było trochę niebezpieczne.

Czy ktoś mógłby pomierzyć u siebie, żeby dać znać, czy to wina mojego falownika, czy jednak przebicie, a może ten typ tak ma.? Napięcie na panelach było przez całą noc.
  • REKLAMA
  • #2 21603669
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 681
    Taka konstrukcja. Ładowarka MPPT jest na wspólnej szynie z główną przetwornicą.

Wcześniejsze konstrukcje np. SinusPro ładowarka solarna dołączona była równolegle do aku, a do tego wyjście separowało trafo toroidalne.
  • REKLAMA
  • #3 21818946
    dariuszdidzej1
    Poziom 1  
    Cześć, czy udało ci się coś wymyślić z tą fazą na PV? Mam to samo, nie wiem dlaczego?
  • REKLAMA
  • #4 21818975
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 892
    Jest źle przeprowadzone uziemienie w instalacji albo go brak.

W wiekszosci przypadków to głupota użytkowników którzy uziemiają inwerter do przewodu uziemienia PE albo neutralnego N z sieci bezpośrednio z gniazdka zasilania inwerteta.
  • #5 21819059
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 681
    W tych inwerterach konstruktorzy poszli na ustępstwa. Strona BATT oddzielona jest od sieciowej (jeszcze) przetwornicą z trafo, ale ładowarka MPPT ma wspólny kondensator (potencjał) z inwerterem. Uziemienie linii PV+ czy PV- powoduje zwarcie (chyba że pracujemy zupełnie off_grid).
REKLAMA