logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Superb I 2005 – brak centralnego, szyb i oświetlenia, miga alarm w drzwiach

belze27 11 Lip 2025 13:58 381 6
REKLAMA
  • #1 21603833
    belze27
    Poziom 2  
    Witam wszystkich forumowiczów, posiadam Skodę Superb 1 2005 r. Problem polega na tym, że pewnego dnia przestał działać centralny z kluczyka. Gdy otwieram teraz kluczykiem auto, kompletnie nic nie działa. Szyb nie da się otworzyć, oświetlenie wnętrza również. Jedynie działa przycisk od wlewu paliwa w drzwiach. Dodam jeszcze, że otwierając samochód, cały czas w drzwiach miga alarm przeciwko kradzieży. Czy może ktoś wie, co jest nie tak? Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21603840
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 315
    Pierwsza rzecz bezpieczniki - sprawdziłeś ???
  • REKLAMA
  • #3 21603843
    belze27
    Poziom 2  
    Tak, bezpieczniki sprawdzone. Wszystkie są okej. Dla pewności nawet wymieniłem.
  • REKLAMA
  • #4 21603849
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 315
    W takim razie auto nie widzi że jest otwarte - sprawdz stan przewodów w gumowej przelotce drzwi , jak są ok to masz zamek drzwi do wymiany.
  • #5 21603852
    belze27
    Poziom 2  
    >>21603849 Sprawdzę przewody i dam znać. Dodam jeszcze, że od zawsze miałem problem: zamykając pilotem auto, nigdy nie zamykał drzwi kierowcy i trzeba było zamkiem.
  • REKLAMA
  • #6 21604351
    psilos1
    Poziom 32  
    Ocena: 879
    Pod wykładziną pod nogami kierowcy masz moduł komfortu..Sprawdź czy piny we wtyczkach nie zzieleniały
  • #7 21604573
    belze27
    Poziom 2  
    Dzięki, sprawdzę, ale wydaje mi się, że to jednak wina zamka. Bo gdy dziś rano wsiadałem do auta, to nie otwierały się drzwi kierowcy. Dopiero po przytrzymaniu kluczyka w pozycji otwierania mogłem otworzyć samochód. A gdy wsiadłem i zamknąłem auto, to drzwi automatycznie się zamknęły. I musiałem skakać jak małpa, żeby wydostać się z samochodu od strony pasażera 😁

Podsumowanie tematu

✨ W Skodzie Superb I z 2005 roku wystąpił problem z centralnym zamkiem, który przestał działać z pilota, a po otwarciu drzwi kluczykiem nie działały elektryczne szyby ani oświetlenie wnętrza. Alarm w drzwiach migał ciągle, co wskazywało na problem z systemem zabezpieczeń. Przyczyną mogło być uszkodzenie modułu centralnego zamka, problem z instalacją elektryczną lub usterka w module alarmu. Zalecane było sprawdzenie bezpieczników, połączeń elektrycznych w drzwiach oraz diagnostyka modułu komfortu i alarmu. Wskazano również na możliwość awarii czujników drzwi lub uszkodzenia przewodów w wiązce drzwiowej, co powodowało błędne sygnały alarmowe i brak zasilania dla szyb oraz oświetlenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA