logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EDC15+ nie odpala po Galetto - rozwiązanie problemu

agweb 14 Lip 2025 14:03 900 7
REKLAMA
  • #1 21606356
    agweb
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,

W 2017 roku jeden z forumowiczów założył temat: "EDC15 nie odpala po Galetto - brak komunikacji VAG - Octavia IFL".
    Link do tego tematu podaję tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3313769.html

Miałem dokładnie ten sam problem ze sterownikiem EDC15 w swojej Octavii 1.9 TDI AXR 2008/2009 (sterownik z końcówką 019PB).

Chciałem wyłączyć EGR za pomocą programu VAG EDC15P Suite i po wszystkim (za pomocą Galetto) nie było już komunikacji z autem.

Rozwiązanie w moim przypadku okazało się dość proste.

1. Kupujemy interfejs MPPS v18. Galetto nie łapie już komunikacji, a MPPS v18 dla tego sterownika złapie bez problemu nawet po OBD bez konieczności wchodzenia w boot mode i wyciągania ECU z auta.
    2. Otwieramy oryginalny plik w EDC Suite 15, ale bez kontroli i korekty checksum – to bardzo ważne! Na szczęście zgrałem taki plik przed ingerencją Galetto.
    3. Modyfikujemy plik w EDC Suite 15. Ja np. wyłączyłem tylko EGR. Jest sporo poradników, jak to zrobić w EDC Suite, m.in. https://www.youtube.com/watch?v=xvENjgv0SVU
    4. Zapisujemy zmodyfikowany plik, ale koniecznie bez korekty checksum!
    5. Odpalamy program dołączony do MPPS v18. Sprawdzamy, czy mamy komunikację ze sterownikiem silnika. Jeżeli jest komunikacja, to klikamy w programie MPPS opcję checksum. Program najpierw poprosi o oryginalny plik, potem o zmodyfikowany plik, a na końcu zapyta, gdzie zapisać zmodyfikowany plik z wyliczonym checksum.
    6. Teraz za pomocą MPPS v18 wysyłamy zmodyfikowany przez EDC Suite 15 plik do sterownika silnika, ale z checksum już wyliczonym przez program dołączony do interfejsu MPPS v18.

Po w/w operacjach wszystko powinno być już OK (auto odpala, zero błędów). Jeżeli mamy obawy, możemy najpierw spróbować wysłać za pomocą MPPS v18 oryginalny plik (przed ingerencją Galetto), a dopiero później bawić się w modyfikacje. Ja podałem przykład wyłączenia EGR, ale można też dokonać jakiegoś tuningu itd.

Okazuje się, że dla nowszych aut z grupy VW program VAG EDC15P Suite źle liczy sumę kontrolną pliku. Stąd cały kłopot.

Chciałem dokończyć tę poradę do oryginalnego tematu z 2017, aby go uzupełnić, ale temat został już zamknięty, dlatego założyłem nowy temat. Mam nadzieję, że powyższe informacje komuś się przydadzą! Trochę tych aut jeszcze jeździ.

Przy okazji chciałem na koniec podziękować autorowi oryginalnego tematu z tym problemem (ORMO_PL). To on namówił mnie do zakupu interfejsu MPPS, który okazał się kluczowy w całym procesie.

AI: Jakiej dokładnie wersji programu EDC Suite 15 oraz Galetto używałeś podczas tej operacji?
    MPPS v18 oraz Galetto 1260
    AI: Czy po wgraniu pliku z poprawioną sumą kontrolną przez MPPS v18 pojawiły się jakiekolwiek błędy w sterowniku lub na desce rozdzielczej (np. check engine, błędy w VAG-COM)?
    Nie było żadnych błędów. Auto pracuje poprawnie.
  • REKLAMA
  • #2 21607025
    hubos21
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Tak z ciekawości nie wiesz czy ten MPPS v18 czyta eeprom po OBD
  • REKLAMA
  • #3 21607113
    agweb
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witaj,

Nie wiem, czy MPPS v18 czyta EEPROM dla tego sterownika.

Niektórzy piszą, że się da:
    https://mhhauto.com/Thread-How-to-read-eeprom-from-EDC15p-with-MPPS-v18

Niektórzy piszą, że się nie da:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3939592.html

Musiałbyś spróbować samodzielnie.

Przy klonowaniu tego sterownika wiele osób po prostu przelutowuje mały EEPROM 24C04:
  • #4 21641004
    ORMO_PL
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Tutaj dziękuję @agweb za uzupełnienie tematu. Świetna robota.
    Sprawa dość mało znana i ogranicza się tak naprawdę do jednego numeru sterownika - właśnie tego z końcówką 019PB.
    Pomimo tego, że pozostawałem w kontakcie z @agweb nie jestem autorem tego rozwiązania - zostało zaczerpnięte z innych for, przetestowane i działa.

Z mojej wiedzy wynika, że MPPS nie odczyta EEPROMu z EDC15P+ po OBD. Kiedyś ćwiczyłem z VAG K+CAN Commander i tam się to udawało, rzutem na taśmę z uwagi na chińskie rozwiązania. Najpewniej po prostu oczytać EEPROM klipsem bezpośrednio z kości, bądź ją wylutować i odpowiednio edytować.

Cieszę się, że udało mi się Tobie pomóc @agweb, mam nadzieję, że pomimo faktu, że tych wozów jest coraz mniej, mój czas poświęcony na testowanie i ratowanie mojego sterownika nie poszedł na marne. Twoje doświadczenia są najlepszym dowodem.

Od razu powiem, że podkładanie innych sterowników z innych wozów może i zadziała, ale będzie sypało błędami konfiguracji - a to moduł ABS, a to Airbag, a to inne. Zawsze najlepiej modyfikować sterownik przypisany do konkretnego pojazdu.

W przypadku 019PB chodzi o to, że ten konkretny soft liczy sumy kontrolne w inny sposób, niż cała reszta EDC15P+ stosowana przez koncern VAG. Efektem jest fakt, że gdy zastosujemy "typowe" obliczanie sum kontrolnych z VAGEDCSuite, ultimo, bądź nawet WinOLS - uceglimy sterownik. Nie mówiąc już o chińskich narzędziach do wgrywania softów. Proszę @agweb o udostępnienie solucji którą Ci podesłałem, by rozwiązanie funkcjonowało na elektrodzie jako działające i sprawdzone.

ProTIP 1: Softy pomiędzy EDC15P+ są zamienne. Do 019PB można zagrać inny soft i będzie on działał.
    ProTIP 2: Zawsze sprawdzajmy jakie zakresy pomiarowe mają nasze konkretne MAP sensory, żeby nie doszło do sytuacji, że turbosprężarka "nie będzie ładować", a MAP sensor będzie powyżej swojego zakresu pomiarowego.

To chyba tyle, na dodatkowe pytania z przyjemnością postaram się odpowiedzieć.
  • #5 21869780
    waldi1982
    Poziom 11  
    Witam panowie, spotkało mnie to samo w ostatnim czasie i walczę z postawieniem ecu ze skody octavi 019PF Silnik 1.9 tdi AXR. Czytałem i zapisywałem go mpps v12 po czym nastąpiła mgła Próbowałem zapisać plik w trybie slow Mode ale wyrzuca mi błąd (Dostęp zablokowany) Także aby postawić ten ster pozostał mi już tylko wylut i programator zewnętrzny. Pytanie do was czy miał by ktoś z was podzielić się plikiem takim nie skażonym checksum przez edc15+suitę? Czy mogę ewentualnie zagrać plik z Golfa IV 1.9 tdi AXR?
  • REKLAMA
  • #6 21869832
    ORMO_PL
    Poziom 19  
    Forum Ecuconnection aktualnie wydaje się być niedostępne. Tam została opisana i potwierdzona cała solucja.
    Generalnie jesteś w stanie wgrać to w bootmode - nawet modyfikację - chodzi tylko o to, by zmienić odpowiednią wartość w EEPromie przed wgraniem - nawet po przeliczeniu sum kontrolnych - omawiany obszar jest de facto poza obszarem sumy.
    Sprawdzę - może mam jakieś resztki na dyskach - minęło sporo czasu
  • REKLAMA
  • #7 21869851
    waldi1982
    Poziom 11  
    Hej, dzięki za zainteresowanie, będzie super, jeśli uda się naprawić ten ECU. A wiesz, na jaki sterownik zamienią się ten 019PR? Czy EDC15Plus nie są czasem wszystkie zamienne? Wiadomo, później zostanie kodowanie.
  • #8 21869995
    ORMO_PL
    Poziom 19  
    Cześć.
    Słuchajcie - udało mi się znaleźć solucję, którą sprawdziłem wielokrotnie.

Zrzut ekranu Fairdell HexCmp z porównaniem dwóch plików binarnych i tabelą bajtów w zapisie szesnastkowym

Rzecz pokrywa się z 019PB i/lub innymi nowszymi EDC15p+, choć osobiście testowałem to na 019PB.

Na obrazku macie edytor plików binarnych - jesteście w stanie to zrobić w czymkolwiek - choć sugeruję HxD.

Nie interesuje nas proces zgrywania softu - zakładam, że macie już zgrany i zmodyfikowany lub nawet oryginalny.
    Na tym etapie liczymy i poprawiamy sumy kontrolne - czy to programem ultimo, czy to EDC15Suite - choć temu nie ufam, czy to Winolsem.

1. Otwieramy sobie soft w edytorze plików binarnych.
    2. Szukamy adresu 4BFF0 - na obrazku w dolnym oknie widać co policzenie sum zrobiło z softem
    3. Interesuje nas zmiana tych kilku bajtów na oryginalne. innymi słowy - ma być "BB A5 C3 E0" - wszystko inne w tym adresie spowoduje uwalenie ECU.
    4. Zapisujemy i nie liczymy już sum kontrolnych
    5. Wrzucamy do ECU BEZ OPCJI LICZENIA SUM KONTROLNYCH, bo każde przeliczenie znów zmieni ten pattern i znów wgramy na siłę uwalony soft.

Według moich obserwacji, a przewaliłem tych 15 trochę - każde EDC15P+ jest hardware'owo takie samo.
    Końcówki P/N - jak na przykład nasze perfidne 019PB - to swojego rodzaju kompletacja/konfiguracja softu do konkretnego wyposażenia samochodu. Innymi słowy - jeśli na przykład wgrasz z marszu soft np. od ASZ (powiedzmy, że 2003) do AXR (2006) to silnik się uruchomi i generalnie będzie wszystko w porządku (prawie...*) ale pojawią się błędy komunikacji np. z ABS, zegarami czy innymi modułami - wynika to z tego, że na przestrzeni lat kompletowany samochody z użyciem innych modułów.

Ratować EDC15P+ jest bardzo łatwo za pomocą techniki opisanej w internecie jako boot mode - jest tego dużo, nie warto powielać. Moja sugestia jest taka, by robić to na stole - na samochodzie jest duże ryzyko że gołe PCB oprze wam się o nadwozie, złapie masę i po zawodach.

No i narzędzia - ja wiem, że na elektrodzie nie warto mówić o klonach, bo będzie ban - ale - chiński osprzęt jest w miarę bezpieczny, nie licząc galetto.
    Duży wpływ ma także system operacyjny komputera na którym pracujemy - maszyny wirtualne to duże ryzyko awarii aplikacji i tym samym uszkodzenia sterownika w trakcie wgrywania softu.

*
    Jeszcze jedna ważna rzecz. To, że możemy sobie podnosić dawki i ciśnienie doładowania zawsze jest okupione skróceniem trwałości podzespołów lub samego silnika. To oczywiste. Jednak pamiętajcie o tym, że różne silniki mają różny osprzęt. Nie mówię tutaj o PD czy turbosprężarkach ale... czujnikach. O ile MAF sensory są wszędzie podobne (i generalnie niepotrzebne, bo w AXR służyły tylko do diagnostyki i sterowania EGR) o tyle MAP sensor w AXR ma dość niewielki zakres pomiarowy - zdaje się, że do 2450mbar z tego co pamiętam. Wniosek? Nawet jeśli w sofcie zadamy 2500mbar (czyli tylko o 50 mbar więcej!) to spowoduje to, że grucha turbosprężarki będzie zawsze wysterowana na 100% co BARDZO SZYBKO ją zniszczy. Przekonałem się o tym.
    Poza tym - pro tip - nie warto schodzić z AFR poniżej 16,5-17.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z brakiem komunikacji ze sterownikiem EDC15+ (z końcówką 019PB) w Skodzie Octavia 1.9 TDI AXR po próbie modyfikacji za pomocą interfejsu Galetto został rozwiązany przez zastosowanie interfejsu MPPS v18, który umożliwia komunikację po OBD bez konieczności trybu boot i wyjmowania ECU. Kluczowe jest otwarcie oryginalnego pliku w programie EDC Suite 15 bez włączonej kontroli i korekty sumy kontrolnej (checksum). Modyfikacje, takie jak wyłączenie EGR, można wykonać w EDC Suite 15, a następnie wgrać zmodyfikowany plik do sterownika. MPPS v18 prawdopodobnie nie odczytuje EEPROM bezpośrednio po OBD, co potwierdzają różne źródła; w praktyce EEPROM 24C04 często jest przelutowywany i programowany zewnętrznie. Próby zapisu w trybie slow mode mogą kończyć się błędem "Dostęp zablokowany", co wymusza użycie programatora zewnętrznego po wylutowaniu kości. Zamienność sterowników EDC15+ jest ograniczona i podkładanie sterowników z innych modeli może powodować błędy konfiguracji. Cała procedura wymaga precyzyjnej edycji EEPROM i sum kontrolnych, a obszar modyfikacji często znajduje się poza zakresem sumy kontrolnej. Forum Ecuconnection zawierało szczegółowe opisy rozwiązania, jednak obecnie jest niedostępne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA