logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BIOS nie widzi napędu rozruchowego, CMD wykrywa – brak bootowania Windows 10

pzagrywyj 19 Cze 2025 20:47 513 8
REKLAMA
  • #1 21584126
    pzagrywyj
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam poważny problem z komputerem, a mianowicie rozruch systemu mi nie działa.

Mam komputer już 6 lat i bardzo możliwe, że już się zużył, ale wierzę, że może znajdzie się ktoś, kto będzie w stanie mi pomóc.

Przebieg wydarzeń:
    Grałem w dość wymagającą grę jak na mój sprzęt, lecz na najniższych ustawieniach dawała radę. W którymś momencie użyłem kombinacji klawiszy ALT-TAB w celu przejścia między otwartymi procesami. Właśnie w tym momencie mój PC całkiem się zawiesił. Oczekiwałem przez 1 min na reakcję, po czym wyłączyłem zasilacz komputera. Gdy go włączyłem, jedyne co mi się wyświetliło, to BIOS, w którym jak się później okazało, w sekcji Boot Options (mniej więcej) nie ma napędu rozruchowego. BIOS nie widzi napędu, zupełnie jakbym nie miał dysku SSD.

Jakie działania podjąłem do tej pory:
    Próbowałem „manewru informatyka”, czyli parę razy włączyć i wyłączyć. Gdy to nie zadziałało, próbowałem znaleźć informacje, czy zmiana ustawień w BIOS-ie może to naprawić, lecz niestety nic z tych rzeczy nie zadziałało.
    Zainstalowałem na pendrive narzędzia do instalowania systemu Windows 10. Wszedłem w małą zakładkę „napraw komputer” i próbowałem wybrać „naprawa podczas uruchomienia”, niestety za każdym razem wyskakuje, że program nie może naprawić komputera. Następnie próbowałem za pomocą różnych komend w cmd, takich jak "chkdsk c: /f /r /x", lecz również bezskutecznie.
    Co ciekawe, w przeciwieństwie do BIOS-u, cmd widzi mój dysk SSD, co sprawdziłem za pomocą komendy "wmic diskdrive get status, model".

Zdaje mi się, że kończą mi się możliwości. Mój ostatni pomysł to zmienić port dysku, co zrobię w najbliższym czasie.

Komputer:
    System – Windows 10 Home PL
    Procesor – AMD Ryzen 5 2600
    Karta graficzna – NVIDIA GeForce GTX 1650 4 GB
    Płyta główna – B450 Aorus Elite
    RAM – 16 GB
    Dysk SSD – 256 GB M.2 PCIe Gen3 x4 NVMe 2280 M9PeGN

AI: Czy w BIOS-ie, poza sekcją Boot Options, sprawdzałeś zakładki takie jak "Information" lub "NVMe Configuration" – czy tam Twój dysk SSD jest widoczny?
    NVMe Configuration nie widzi SSD
    AI: Czy próbowałeś zresetować ustawienia BIOS do domyślnych (Load Optimized Defaults) lub ewentualnie zaktualizować BIOS do najnowszej wersji? Jeśli tak, czy coś się zmieniło?
    Load nie zadziałał, a BIOS-a nie aktualizowałem
  • REKLAMA
  • #2 21584133
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1334
    Przecież do diagnozy co winne: dysk czy reszta komputera wystarczy zdiagnozować dysk pod innym komputerem lub zastartować jakiś FREE SYSTEM z CD czy z pendrive'a na tym komputerze co masz? Od czegoś trzeba przecież zacząć...
    PS. Dysk systemowy 256 GB mógł się zapełnić i mogło mu zabraknąć miejsca na aktualizację pliku wymiany... Brałeś kiedykolwiek pod uwagę taką możliwość?
  • #3 21584253
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3563
    Mamy tu SSD Plextor-a z kontrolerem Marvell.
    Czy ten SSD był szyfrowany BitLocker-em?
    Czy teraz na pewno nie jest wykrywany w BIOS-ie?
  • REKLAMA
  • #4 21584285
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Zawieszenie się systemu i brak wykrycia nośnika w biosie sugeruje jego uszkodzenie!
  • REKLAMA
  • #5 21587076
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2322
    Wyciągnij tego SSDka, podłącz do innego komputera i zobacz, jak go zobaczy Wiktoria.
    pzagrywyj napisał:
    chkdsk c: /f /r /x
    - rozumiem, że na danych Ci nie zależy, chodzi o samo uruchomienie komputera?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 21587935
    pzagrywyj
    Poziom 2  
    Zależy
  • #7 21588010
    kaleron

T skoro Ci zależy na danych, to żadnych własnych pomysłów i wszystkie podejmowane działania konsultuj na forum. Przed podłączeniem dysku do drugiego komputera wyłącz tam obsługę funkcji TRIM.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #8 21598155
    pzagrywyj
    Poziom 2  
    Zmiana portu w płycie głównej na drugi również nie pomogła.
  • #9 21598161
    kaleron

Dziwne by było, gdyby pomogło.

Kasek21 napisał:
    Zawieszenie się systemu i brak wykrycia nośnika w biosie sugeruje jego uszkodzenie!

kaleron napisał:
    Wyciągnij tego SSDka, podłącz do innego komputera i zobacz, jak go zobaczy Wiktoria
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer po zawieszeniu się podczas gry przestał wykrywać dysk SSD w BIOS-ie, co uniemożliwia rozruch systemu Windows 10. W BIOS-ie w sekcji Boot Options napęd rozruchowy nie jest widoczny, mimo że w systemie CMD dysk jest wykrywany. Próby zmiany portu SATA na płycie głównej nie przyniosły efektu. Sugerowano diagnostykę dysku poprzez podłączenie go do innego komputera lub uruchomienie systemu z nośnika zewnętrznego (CD/pendrive). Dysk to SSD marki Plextor z kontrolerem Marvel, możliwe jest uszkodzenie nośnika. Zwrócono uwagę na konieczność wyłączenia funkcji TRIM przed podłączeniem dysku do innego komputera, zwłaszcza jeśli zależy na zachowaniu danych. Poruszono też kwestię ewentualnego szyfrowania BitLockerem oraz możliwego braku miejsca na plik wymiany jako przyczyn problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA