logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekształcenie starego laptopa Dell w wydajny punkt dostępowy Wi-Fi OpenWrt

divadiow 22 Lip 2025 20:15 2250 4

TL;DR

• Stary Dell E5570 z 12 GB RAM i 512 GB SSD został przerobiony na punkt dostępowy/router OpenWrt x86 obsługujący WPA3.
  • Start z obrazu Ubuntu, identyfikacja kart przez lspci i lsusb, potem instalacja OpenWrt generic-ext4-combined-efi.img.gz na SSD oraz konfiguracja LuCI.
  • Do sieci przewodowej użyto Realtek RTL8153, a do Wi‑Fi doinstalowano kmod-ath10k i wpad-basic-mbedtls; domyślny adres OpenWrt to 192.168.1.1.
  • Po restarcie pojawiły się interfejsy eth1 i Wireless, a po ustawieniu ESSID, kraju, kanału i mostka urządzenie zaczęło działać jako AP.
  • Secure Boot musi być wyłączony, DHCP trzeba wyłączyć ręcznie, a bez poprawnych pakietów karta Qualcomm nie pokazuje menu bezprzewodowego.
Wygenerowane przez model językowy.
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
📢 Słuchaj (AI):
  • Stos starych laptopów, na jednym z nich ekran z logo OpenWrt
    OpenWrt to wysoce elastyczny i konfigurowalny system operacyjny typu open source oparty na Linuksie. Chociaż pierwotnie został stworzony dla urządzeń wbudowanych, takich jak routery, jego wszechstronność oznacza, że może działać na szerokiej gamie sprzętu - w tym routerach podróżnych, bramach domowych, płytach Raspberry Pi, a nawet starych laptopach i komputerach stacjonarnych. Dzięki w pełni zapisywalnemu systemowi plików i solidnemu zarządzaniu pakietami, OpenWrt pozwala dodawać, usuwać lub konfigurować pakiety oprogramowania, aby kształtować urządzenie dokładnie tak, jak chcesz.

W tym małym przewodniku pokażę, jak wykorzystałem tę elastyczność, przekształcając zapasowego laptopa w potężny punkt dostępowy OpenWrt - tchnąc nowe życie w nieużywany sprzęt i spełniając moje zapotrzebowanie na bezprzewodowy punkt dostępowy obsługujący WPA3.

Co niewiarygodne, poza moim telefonem z Androidem 15, nie mam żadnych gotowych urządzeń obsługujących WPA3, ani w trybie mieszanym WPA2/3, ani wyłącznie WPA3. To sprawia, że testowanie wsparcia OpenBeken dla WPA3 w jego wielu formach (OpenLN, OpenRTL, OpenBL602 itp.) jest nieco trudne. Android AP może być OK, ale chcę czegoś bardziej elastycznego.

Mam zapasowy HP ProDesk 400 G4 z Intel 802.11ax AX200 WNIC, ale obecnie nie ma anten ze złączem MHF4, oraz laptop Dell E5570, 12 GB, 512 MB SSD z 802.11ac Atheros QCA6174 i podejrzanym gigowym portem LAN. Może Dell byłby dobrym AP/routerem z kluczem sieciowym USB?

Moja podróż zaczyna się od wypalenia pełnej wersji Ubuntu 24.0.2 LTS desktop ISO na pendrive 32GB z Rufus . Prawdopodobnie istnieją mniejsze dystrybucje, które wykonają pracę, do której będziemy go potrzebować, ale ta jest łatwa i ma graficzny interfejs użytkownika oraz Firefoksa.

Konfiguracja Rufus do utworzenia bootowalnego USB z Ubuntu 24.04.2 LTS

Uruchom komputer z pendrive'a i wybierz "Try or Install Ubuntu". Przejdź przez początkowe kroki (ja wybrałem brak połączenia z Internetem), aż będziesz mógł wybrać opcję wypróbowania Ubuntu, gdzie pojawi się kreator pulpitu.

Ekran wyboru instalacji systemu Ubuntu z zaznaczoną opcją Try Ubuntu

Na początku nie mogłem sobie przypomnieć, co to jest bezprzewodowa karta sieciowa. Można go łatwo zidentyfikować poleceniem lspci w terminalu

Terminal Ubuntu z wynikiem polecenia lspci pokazującym urządzenia PCI, w tym adapter Wi-Fi Qualcomm

Qualcomm Atheros QCA6174 802.11ac Wireless Network Adapter (rev 32)

Wbudowany adapter Intela jest kompatybilny z e1000, więc sterowniki wbudowane w podstawowy obraz OpenWrt już to obsługują. Ponieważ mój jest uszkodzony, muszę wiedzieć, co to jest moja tania karta sieciowa USB. Wiem już, co to jest z systemu Windows, ale polecenie lsusb jest uruchamiane w celu potwierdzenia.

Wynik polecenia „lsusb” w terminalu Ubuntu z listą podłączonych urządzeń USB .

Realtek Semiconductor Corp. RTL8153 Gigabit Ethernet Adapter . Obraz bazowy OpenWrt nie zawiera sterowników dla tego urządzenia.

Laptop ma dysk SSD SATA 512mb i chciałbym, aby OpenWrt uruchamiał się z niego.

Pobierz EFI lub non-EFI (w zależności od wieku urządzenia i jeśli w konfiguracji BIOS wybrano rozruch UEFI) generyczne połączone obrazy z najnowszej stabilnej wersji pod celami x86/64 - np. https://downloads.openwrt.org/releases/24.10.2/targets/x86/64/

Lista plików obrazu OpenWrt dla x86_64 z sumami kontrolnymi i datami

generic-ext4-combined-efi.img.gz dla mnie.

Uruchomiłem GParted, aby usunąć partycje na dysku SSD. Będę klonował plik .gz na dysk.

Okno terminala Ubuntu i GParted z nieprzydzieloną przestrzenią na dysku 489 GB .

CD do folderu Pobrane lub gdziekolwiek zapisałeś plik img. Komenda lsblk do sprawdzenia nazwy dysku głównego - sda .

Terminal Ubuntu pokazujący listę urządzeń i obraz OpenWrt w folderze Pobrane

Aby sklonować na dysk (dostosuj nazwę pliku i miejsce docelowe)
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Terminal Linux z komendą dd kopiującą obraz OpenWrt na dysk SSD

terminal reboot polecenie restartu. Upewniając się, że Secure Boot jest wyłączony w BIOS-ie, OpenWrt powinien zacząć się uruchamiać.

Zrzut ekranu konsoli OpenWrt z komunikatami stanu interfejsu sieciowego eth0

Obraz pokazuje, że mój uszkodzony NIC podnosi się i opada.
    Domyślny adres IP to 192.168.1.1, co jest sprzeczne z moim routerem. Po odizolowaniu go we własnej sieci (lub odłączeniu routera) dostęp można uzyskać za pośrednictwem przeglądarki z innego urządzenia w tej samej podsieci.

Ekran logowania interfejsu LuCI OpenWrt z polami nazwy użytkownika i hasła

Zrzut ekranu interfejsu Luci OpenWrt z podsumowaniem systemu Dell Latitude E5570

przez Sieć -> Interfejsy -> Edytuj
    Zrzut ekranu interfejsu OpenWrt z otwartym menu Sieć i edycją interfejsu LAN

zmień IP na coś wolnego w swojej sieci. Dodaj maskę podsieci - 255.255.255.0 w moim przypadku - aby była wyrażona jako 192.168.1.255 w OpenWrt. Zapisz

Ekran interfejsu LAN w OpenWrt z ustawionym statycznym adresem IP.

Musiałem wrócić, aby dodać bramę, ponieważ w pierwszej edycji był już przypisany interfejs - 192.168.1.1

Zrzut ekranu konfiguracji IPv4 z adresem IP, maską, bramą i adresem rozgłoszeniowym

W Ustawieniach zaawansowanych określ serwer DNS. 8.8.8.8 = Google.

Zakładka „Advanced Settings” interfejsu LAN w OpenWrt z ustawieniami DNS

W sekcji Ustawienia ogólne zaznacz pole "Ignoruj interfejs", aby wyłączyć DHCP.

Zapisz & Zastosuj oczekujące zmiany

Zrzut ekranu interfejsu OpenWrt pokazujący konfigurację interfejsu LAN

Ponownie połącz się z główną siecią/odłącz router i wróć do Luci na nowym IP.
    Jeśli interfejs bezprzewodowy został wykryty, w menu "Sieć" powinna znajdować się opcja "Bezprzewodowa". Nie było. Muszę zainstalować pakiety dla Qualcomm i Realtek.

Przejdź do System -> Oprogramowanie i "Listy aktualizacji".

Użyj filtra wyszukiwania, aby znaleźć odpowiednie pakiety do zainstalowania

Ekran OpenWrt z wyszukiwaniem i instalacją pakietu oprogramowania qca6174

Dla Realtek rtl8153 nie przyniosło żadnych rezultatów, ale sterownik rtl8152 jest prawidłowy dla 8152 i 8153. Ponieważ mój jest wariantem USB, zainstalowałem kmod-usb-net-rtl8152 .

Ekran OpenWrt LuCI z listą zainstalowanych pakietów rtl8152 dla USB Ethernet

Jeśli preferowany jest wiersz poleceń, SSH do OpenWrt. Polecenia te osiągną takie same wyniki jak instalacja pakietu GUI.

System -> Reboot

Po ponownym uruchomieniu widzimy 1 nowy interfejs sieciowy eth1

Zrzut ekranu OpenWrt z listą interfejsów sieciowych: br-lan, eth0 i eth1

ale brak sieci bezprzewodowej. Okazuje się, że potrzebny jest pakiet towarzyszący "kmod-ath10k".
    https://openwrt.org/packages/pkgdata/kmod-ath10k

a do obsługi WPA3 Personal dodamy jeszcze wpad-basic-mbedtls z linii poleceń za pomocą

wpad-mbedtls vs wpad-basic-mbedtls w OpenWrt
    *wpad-mbedtls*
    Pełny (kompletny) pakiet wpad.

Zawiera wszystkie funkcje obsługiwane przez hostapd/wpa_supplicant na OpenWrt:

WPA2/WPA3 (PSK & Enterprise)
    802.11r (szybki roaming)
    802.11w (ochrona ramek zarządzania)
    802.1x/EAP (Wi-Fi dla przedsiębiorstw)
    Hotspot 2.0
    WPS (Wi-Fi Protected Setup)
    OWE (oportunistyczne szyfrowanie bezprzewodowe)
    Wykorzystuje bibliotekę mbedTLS do kryptografii.

*wpad-basic-mbedtls*
    Okrojona wersja wpad-mbedtls.

Zawiera wszystkie normalne funkcje dla domowego AP/klienta:

WPA2/WPA3-PSK (Personal)
    WPA2/WPA3-Enterprise (podstawowa obsługa)
    802.11r, 802.11w, WPS, OWE

Nie obejmuje niektórych bardziej zaawansowanych funkcji / korporacyjnych / hotspotów:
    Niektóre typy EAP (funkcje Enterprise)
    Księgowość RADIUS
    Dodatkowe funkcje Hotspot 2.0

Mniejszy rozmiar niż wpad-mbedtls (lepszy dla większości konfiguracji domowych).

A teraz po restarcie menu bezprzewodowe i interfejs są widoczne

Zrzut ekranu interfejsu OpenWrt z wyłączonym urządzeniem radiowym i siecią SSID

Edytuj interfejs bezprzewodowy, aby dostosować ESSID i ustawić żądane zabezpieczenia. Okazało się, że muszę ustawić kod kraju i preferowany kanał, w przeciwnym razie sieć bezprzewodowa wyłączy się wkrótce po włączeniu. Nie zapomnij zapisać i zastosować oczekujących zmian.

Konfiguracja interfejsu bezprzewodowego w trybie punktu dostępowego z ESSID ElektrodaWPA3

Konfiguracja Wi-Fi OpenWrt z wyborem trybu szyfrowania WPA2/WPA3

Lista sieci bezprzewodowych z zaznaczoną siecią „ElektrodaWPA3” zabezpieczoną WPA3

Właściwości sieci Wi-Fi z nazwą ElekrodaWPA3 i typem zabezpieczeń WPA3-Personal

a w OpenWrt podłączone urządzenia pokażą
    Tabela stacji klienckich podłączonych do punktu dostępowego OpenWrt WPA3

A na stronie przeglądu
    Zrzut ekranu interfejsu OpenWrt z aktywnym punktem dostępowym WPA3 i jednym podłączonym klientem

Jedną dodatkową rzeczą, którą musiałem zrobić, ponieważ nie będę korzystał z Intel LAN, jest dodanie eth1, Realtek, do mostka

Lista urządzeń sieciowych w OpenWrt z przyciskami konfiguracji i usuwania

Zaznaczone adaptery sieciowe eth0 i eth1 w konfiguracji mostu br-lan w OpenWrt

Tak wyglądają podstawy konfiguracji wydajnego routera x86 OpenWrt przy użyciu standardowego laptopa jako punktu dostępowego do wysyłania ruchu przez przewodowy port LAN do sieci i Internetu.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    divadiow
    Poziom 38  
  • Pomocny post
    #2 21615528
    divadiow
    Poziom 38  
    Ocena: 902
    Zamieniłem moduł Atheros/Qualcomm QCA6174 802.11ac na Intel AX200 802.11ax.

Moduł Intel AX200NGW z przewodami antenowymi podłączonymi do złączy MAIN i AUX

potwierdzono obecność poleceniem lspci po instalacji pciutils przez SSH/PuTTY.

Widok terminala z wykrytym modułem Intel Wi-Fi 6 AX200 w lspci

Zainstalowane oprogramowanie układowe Intel i moduł jądra

restart

Dane sieci Wi-Fi: typ MAC80211 802.11ac/ax/b/g/n, kanał 5, bitrate 286 Mbit/s

przełącz na AX/2.4Ghz

Konfiguracja punktu dostępowego Wi-Fi z pasmem 2.4 GHz i trybem AX (Wi-Fi 6)

Potwierdź Wi-Fi 6 na kliencie Windows

Zrzut ekranu z informacji Wi-Fi pokazujący Wi-Fi 6, 2.4 GHz, WPA3 i szybkość 287 Mbps
  • Pomocny post
    #3 21616793
    dgolf
    Poziom 15  
    Ocena: 150
    Open WRT stosuję do ratowania leciwych routerów typu Archer C5, które mają szybkie WiFi, LAN 1G ale soft już archaizm. Co do systemu na retro kompy polecam Lubuntu. Profesjonalnie do budowy mesh w domu - Ubiquity.
  • #4 21617936
    jekader
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Fajny poradnik! OpenWRT wydaje się przesadą dla twojego sprzętu. Czysty hostapd+dnsmasq na dowolnej dystrybucji linuxa powinien wystarczyć do skonfigurowania AP z WPA3. Nie będzie miał ładnego interfejsu użytkownika, ale konfiguruje się go tylko raz, a potem po prostu działa. Zaletą jest to, że można go używać do innych rzeczy równolegle. Na przykład używam taniego mini-PC do hostowania Home Assistant, a także uruchamiam punkt dostępu dla moich urządzeń IoT, co pozwala również na precyzyjną kontrolę dostępu za pomocą iptables wraz z łatwym rozwiązywaniem problemów za pomocą tcpdump.
  • #5 21618013
    divadiow
    Poziom 38  
    Ocena: 902
    Dziękujemy za opinię!

To prawda. Tak, sprzęt jest przesadny dla OpenWrt, ale w tym momencie laptop nie był używany do niczego innego i lubię ładny GUI :D .

Poza tym fajnie było poznać konfigurację OpenWrt na urządzeniu x86. Spodziewam się, że wkrótce będzie kolejna mini przygoda z czymś innym i zostanie wymazana!
📢 Słuchaj (AI):
REKLAMA