logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router 5G z mocnymi antenami wewnętrznymi do 2000 zł jako następca Huawei B818?

Pablo945 26 Lip 2025 07:34 345 5
REKLAMA
  • #1 21617233
    Pablo945
    Poziom 4  
    Ocena: 16
    Witam,
    Od 4 lat jestem posiadaczem routera wewnętrznego Huawei B818, na balkonie zabudowanym. Czy to upały, czy zima, działa bez zarzutu, nigdy się nie psuł.
    Sprawdziłem mapy Orange, bo z tej sieci mam kartę SIM wpiętą do routera i najlepiej mi z niej działa internet, i okazuje się, że moja okolica ma w zasięgu internet 5G do 300 Mb/s, w związku z czym chciałbym przejść na wyższy standard.
    Jaki router wewnętrzny do 1500–2000 zł z bardzo mocnymi antenami wewnętrznymi do odbioru sygnału 5G oraz LTE z agregacją pasm byłby idealnym następcą dla Huawei B818?
    Montaż zewnętrznych anten niestety nie wchodzi w grę.
    Poniżej parametry, lokalizacja:
    1. Przemyśl, osiedle Kazanów, mieszkanie w bloku na parterze.
    2. Prędkości uzyskiwane dotychczas: pobieranie od 15–25 Mb/s, upload 22 Mb/s.
    3. Router agreguje mi 3 pasma, łączy się z nadajnikiem przy ulicy Bohaterów Getta 27, co ciekawe, nadajnik ten jest dalej niż inne w pobliżu, a te inne router pomija.
    4. Korzystam z aplikacji HManager.
    Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje i sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 21617249
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 97
    Skoro masz router wewnętrzny na balkonie , to co by przeszkadzał w tym miejscu zewnętrzny CPE....
    Może kiedyś najlepiej działał Ci Orange , ale potwierdzałeś to ostatnio ? Wydaje się ,że Play ma bliżej nadajnik 5G i to w paśmie C...
    Dlatego standardowo potrzebne są printscreeny z alpikacji Netmonster , najlepiej dla wszystkich operatorów ,żeby to ocenić.
  • REKLAMA
  • #3 21617259
    Pablo945
    Poziom 4  
    Ocena: 16
    MiG25 napisał:
    Skoro masz router wewnętrzny na balkonie , to co by przeszkadzał w tym miejscu zewnętrzny CPE....
    Może kiedyś najlepiej działał Ci Orange , ale potwierdzałeś to ostatnio ? Wydaje się ,że Play ma bliżej nadajnik 5G i to w paśmie C...
    Dlatego standardowo potrzebne są printscreeny z alpikacji Netmonster , najlepiej dla wszystkich operatorów ,żeby to ocenić.

Korzystałem kiedyś z Playa, niestety bardzo słabe prędkości, testowałem wszystkich operatorów i padło na Orange, zmiana nie wchodzi w grę, jeżdżę do rodziny na wieś gdzie z Playa nie ma zasięgu, korzystam z Orange flex 2 karty SIM, jedna w routerze, druga w telefonie.
    Być może jest szansa że zewnętrzny router da radę złapać lepszy sygnał przez tą zabudowę, dodaje zdjęcie.
    Okno z firanką z koronkowym wzorem i widokiem na drzewa oraz budynek
  • REKLAMA
  • #4 21617263
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5757
    Przemyśl i Kazanów to pustynia zasięgowa, szczególnie dla operatorów NetWorks więc wybór Orange raczej średni, osiagi na LTE na tym balkonie z B818 słabe, stacja i sektor z którego korzystasz na LTE mocno obciążona a parametry sygnału dalekie zapewne od poprawnych. Inwestowanie w 5G 2100 N1 bezcelowe, tylko 5G3600 N78 z BTS-a na kominie szpitala ma sens czyli zew. CPE 5G .
    Play to inna kwestia, zdecydowanie operator numer 1 w tym rejonie. Twoje testy tego operatora kiedyś nie oddaja obecnej sytuacji, jaka to wieś gdzie Play nie ma zasiegu ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21617266
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    >>21617233 Ale wiesz ze to 5G do 300mbit to jest w zasadzie 4g. Gdzie tylko jedno pasmo (w Orange 2100) jest dynamicznie dzielone między 4g a 5g. Wystarczy zeby Ikonkę 5g można bylo legalnie na telefonie wyświetlić, więc niezorientowani kupią nowy 2x droższy telefon. W praktyce, prędkości identyczne.
    Roznice robi pasmo C (3500mhz). Nowe, wdrażane od jakoś roku chyba więc pokrycie ciągle takie sobie. W takim przypadku prędkości mogą wzrosnąć parokrotnie względem lte czy "5g do 300mbit".
    Tu masz mapkę nadajników z tą częstotliwością. Bardziej perspektywiczny play. Przetestuj prędkości i poziom sygnału na telefonie z 5g z miejsca gdzie masz ten router i będziesz wiedział czy łapiesz 4g, pseudo 5g czy 5g z 3500mhz.
    Oczywiście możesz kupić w ciemno, Twoje pieniądze.
    Sprawdz również stronę internet.gov.pl, bo obecnie są budowane sieci z dotacji ferc/kpo więc może szybciej niż później dotrze do Ciebie światłowód i nie będziesz musiał kombinować z radiem.

Mapa nadajników w Przemyślu z oznaczeniem technologii 5G i lokalizacji
  • #6 21617341
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 97
    Pablo945 napisał:
    Korzystałem kiedyś z Playa

Kiedyś też ludzie do miasta jeździli końmi z wozem.... Od tego czasu wiele mogło sięzmienić.
REKLAMA