logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wąska pralka do 1500 zł – który model wybrać? Opinie i propozycje użytkowników

magdaanu 29 Lip 2025 23:34 2094 28
REKLAMA
  • #1 21620703
    magdaanu
    Poziom 3  
    Dzień dobry.
    Pilnie potrzebuję wąskiej pralki do 1500 zł. Po długich poszukiwaniach zastanawiam się nad dwoma załączonymi modelami. Czy możecie mi pomóc w wyborze albo podajcie jakieś swoje propozycje? Z góry dziękuję. Magda
    Pralka Samsung WW60A3120BH EO biała, załadunek od frontu, 6 kg, z pokrętłem i przyciskami
    Pralka Gorenje W2TNHPI84AS z frontowym załadunkiem i panelem cyfrowym
    AI: Jakie dokładnie modele pralek rozważa Pani w swoim wyborze?
    1. SAMSUNG WW60A3120BH EO 6 kg 1200 obr. Silnik Digital Inverter
    2. GORENJE W2TNHPI84AS PL kl. A 8 kg, 1400 obr. SteamTech InverterPower
    AI: Czy są dla Pani ważne jakieś konkretne funkcje lub parametry pralki (np. pojemność, sposób załadunku, marka, poziom hałasu, miejsce ustawienia)?
    Głębokość – byle slim
    Załadunek z przodu
    Min. 1200 obrotów
    Wsad 7 kg (jak się da)
    Wolałabym normalne przyciski, a nie ekran dotykowy
    Fajnie, jakby miała jakiś jeden tryb parowy
    Możliwie najmniej wadliwa lub nieproblematyczna w naprawie (tanie i łatwo dostępne części, wymienne łożyska itp.)
    Możliwość dołożenia prania w trakcie cyklu
  • REKLAMA
  • #3 21620813
    magdaanu
    Poziom 3  
    Pierwotnie miałam wybraną Beko, ale poczytałam na blogach i w komentarzach, że są strasznie awaryjne i po 2 latach do wyrzucenia. A możesz w trzech słowach powiedzieć, dlaczego te dwie moje to zły wybór?

Dodano po 3 [minuty]:

Strona produktu pralki Beko b300 z ceną, ocenami i danymi technicznymi.

To pralka Beko to lepszy wybór?
  • Pomocny post
    #4 21620842
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Ze slimów najlepsze to Samsung, LG i Electrolux/ AEG. Samsung i LG maja rozkręcany zespół piorący co ułatwia wymianę łożysk a Electrolux już nie. Niestety wadą Samsunga są mega wygórowane ceny części zamiennych zresztą Electrolux też pod tym kątem tani nie jest. Beko to najlepszy stosunek jakości do ceny. Nawet jeśli zepsuje się elektronika, która jest dosyć awaryjna w dzisiejszych sprzętach to producent oferuje najlepszą cenę na rynku. Nikt inny nie ma taniej niż Beko. Problemem jest zgrzewany zespół piorący w którym wymiana łożysk wiąże się ze zleceniem tego serwisowi, który to potrafi i chce robić bo niestety nie każdy chce się podjąć. Zespoły piorące też zazwyczaj nie są w wygórowanych cenach, ale to minimum koszt około 400-500 zł a w podobnej cenie będzie naprawa.
  • #5 21620879
    magdaanu
    Poziom 3  
    A gdybym podniosła budżet do powiedzmy 2 tysięcy, to mogłabym kupić sprzęt zdecydowanie lepszy? Czy będzie to coś tylko trochę lepszego? Jakiś ekspert wcześniej sugerował, że pralka za mniej niż 2500 zł to nie pralka. No ale budżet, jaki mam, taki mam. Jest jakiś naprawdę fajny model bez zbędnych bajerów, który możecie polecić do 2 tys.?
  • Pomocny post
    #6 21620901
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Niestety firmy naprawdę godne polecenia przestały produkować górnowsady i pralki slim. Ewentualnie można rozważyć jakiś model LG bo firma produkuje AGD w Polsce więc dostępność części będzie dobra. Droższy model będzie miał zbędne funkcje typu sterowanie smartfonem, pranie parowe, które nie jest efektywne. Wybrać model który się podoba wizualnie bez zbędnych wodotrysków i tyle. W pralkach LG zespoły piorące są rozkręcane.
  • #7 21621153
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 871
    Kenworth 18 napisał:
    Niestety firmy naprawdę godne polecenia przestały produkować górnowsady i pralki slim.

A Candy? Mama taką 33cm, ale podobno jest nierozkręcalny zespół.
    Głębsza pralka się nie mieści.
  • REKLAMA
  • #8 21621156
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    sq3evp napisał:
    Kenworth 18 napisał:
    Niestety firmy naprawdę godne polecenia przestały produkować górnowsady i pralki slim.

A Candy? Mama taką 33cm, ale podobno jest nierozkręcalny zespół.
    Głębsza pralka się nie mieści.

Wolę strzał w kolano niż Candy. Ze 30 lat temu to były fajne włoskie sprzęty, ale dziś to najniższa półka z najniższych a co za tym idzie jakość poniżej krytyki.
  • #9 21621193
    magdaanu
    Poziom 3  
    Dziękuję bardzo za podpowiedzi, już mam jakiś obraz na sprawę. Gdyby ktoś chciał jeszcze coś dodać, to zapraszam :)

Dodano po 31 [minuty]:

A mógłby mi ktoś jeszcze odpowiedzieć, jak tak w praktyce na rachunki przekłada się używanie pralki z klasą energetyczną C lub D? Robię pranie 1–2 razy w tygodniu. Czy to względem klasy A jest odczuwalne na rachunku o kilka, czy raczej kilkadziesiąt złotych drożej miesięcznie?
  • REKLAMA
  • #11 21621325
    magdaanu
    Poziom 3  
    Bardzo dziękuję. Jeszcze nie wiem, na co się zdecyduję, ale uzyskałam odpowiedzi na moje główne zagadnienia :)

Dodano po 23 [minuty]:

Czy wybór pralki ze sterowaniem wyłącznie pokrętłem i przyciskami, bez ekranu dotykowego wpłynie na mniejszą zawodność systemów elektrycznych? Czy z doświadczenia wiecie że ekrany dodatkowe raczej rzadko się psują?
  • #12 21621365
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Najczęściej i tak wysiada moduł sterowania pracą silnika lub moduł zasilania całego urządzenia czyli tzw. moduł mocy. Oczywiście usterki paneli dotykowych też się zdarzają, ale rzadziej. Dzisiejszy sprzęt jest awaryjny i warto to wziąć pod uwagę a szczególnie w kontekście kosztów napraw dlatego też na przykład Beko tak mocno trzyma się na rynku bo jeżeli nawet pada elektronika to jest zazwyczaj w akceptowalnych cenach. Można się nawet pokusić o zakup zespołu piorącego bo cena naprawy jest porównywalna z ceną nowej części.
  • #13 21621432
    kamel2
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Mam Samsunga już mija 6 lat i nic nie było naprawiane pralka używana często bo jest pies owczarek
  • #14 21621665
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6909
    @magdaanu
    Z praleek któe podałaś wcześniej zdecydowanie Samsung. Możesz też rozważyć LG lub Electrolux.
    Beko to klasa budżetowa, da się kupić coś lepszego. Gorenje to rasowy chińczyk, sprzęt najniższych lotów jakosciowych.
  • #15 21621835
    magdaanu
    Poziom 3  
    Waham się teraz, czy kupić LG Vivace i w razie awarii mieć problem z naprawą i jej kosztami, czy jednak budżetowo wziąć Beko i przynajmniej udźwignąć finansowo ewentualną naprawę. A czy w tych wszystkich nowszych Beko silnik EnergySpin (seria B300) jest jakoś wyraźnie lepszy od tego starszego modelu (B100)?
  • #16 21621864
    sq3evp
    Poziom 39  
    Kenworth 18 napisał:

Wolę strzał w kolano niż Candy. Ze 30 lat temu to były fajne włoskie sprzęty, ale dziś to najniższa półka z najniższych a co za tym idzie jakość poniżej krytyki.

Nie wiem o co chodzi z jakością? Użytkuję dość intensywnie od 6 lat i nie wiem , ale pewnie masz inną i stąd Twoja wiedza.
    Kupowałem bo jedyny model jaki się mieści a dzisiaj już nie znalazłem 33cm głębokości.
    Wolałbym pełnowymiarową, ale jak nie ma miejsca to co?
  • #17 21622001
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    @sq3evp
    Cieszę się że pralka pracuje bezawaryjnie i służy i niech tak pozostanie jak najdlużej. Kolega ma po prostu szczęście do egzemplarza, ale ogólnie jakościowo to kiepskie sprzęty. O ile jakoś jeszcze pracują górnowsady tego producenta to pralki o załadunku od frontu poleca się tylko wrogowi. Jeśli przyjdzie dzień awarii to się kolega przekona jaka jest dostępność części zamiennych i ich cena. Niestety nic nie poradzimy, że marki sprzętu średniej półki cenowej i premium odeszły od pralek slim i górnowsadów. Widocznie był to dla nich rynek niszowy i sprzedaż była słaba. W to miejsce wskoczyły marki budżetowe i ewentualnie Electrolux/AEG który też już nie grzeszy jakością.
  • REKLAMA
  • #18 21622574
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6909
    sq3evp napisał:
    Wolałbym pełnowymiarową, ale jak nie ma miejsca to co?

Jak porzekadło prawi, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.
    Nie mniej Candy to dolna półka jakościowa, ale czasem się dobry egzemplarz trafi.
  • #19 21622617
    kamel2
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Pralka ma ciężko bo dużo się pierze w okresie Jesienno- zimowym gdzie muszę psa wycierać ręcznikami bo wiadomo mokry a jest to owczarek i nie ma przebacz trzeba prać i tyle może to że jeszcze czyszczę ją częściej i używam dobrej chemii do prania kapsułki i żel
  • #20 21622666
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 531
    >>21621835
    Jeżeli chodzi o LG, to można kupić z rabatem w sklepie internetowym producenta, a gdy wybrany model będzie w promocji i do tego dojdzie rabat z aplikacji pluxee + rabat "stare za nowe" , to można w całkiem dobrej cenie kupić niezłą pralkę.
    Szczegóły w linku Link
  • #21 21622824
    sq3evp
    Poziom 39  
    Teraz tylko coś podobnego widziałem Elektroluxa chyba - miałem kiedyś Candy pełno wymiarową (jakieś 20 lat temu) i wiem, że nadal działa.

Co do częśc - pamiętam jak zdejmowałe aretaż bębna i coś mi się wydaje że tam wszytko było zalane. W starym prawie 20 letnim wąskim Zanussi wymieniałem keidyś łozysko i działała jeszcze, aż rdza zaczęła ją nadgryzać ze starości. Nawe programator miał styki jak we Wiatkach i działał. Teraz to słyszałe, że niektóre nowey wymagają aktkualizacjo softu i znów działają kolejne 10 lat.
  • #22 21622839
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 472
    magdaanu napisał:
    Pierwotnie miałam wybraną Beko, ale poczytałam na blogach i w komentarzach, że są strasznie awaryjne i po 2 latach do wyrzucenia

Siedem lat temu kupiłem pralkę Beko. Działa do dnia dzisiejszego bez żadnych awarii. Co prawda łożyska już trochę słychać i pojawiła się korozja na obudowie, ale działa. Nic nie serwisuję. Jak się zepsuje lub zje ją rdza to trafi do PSZOK.

Trzy lata temu diabeł mnie podkusił (żona) i kupiłem drugą pralkę Bosch seria 4. Jak się później okazało od nowości była uszkodzona - uszkodzony elektrozawór. Żona gdzieś posiała paragon, więc na szczęście udało się ją naprawić samemu. Przy okazji serwisu widać było jak oszczędnie wykonana jest ta pralka. Koło pasowe na osi zespołu piorącego to wytłoczka z blachy przypominająca zakrętkę od słoika, a nie koło pasowe. Pralka co chwilę strzela fochy i sygnalizuje różne błędy zanim zacznie pranie. Pierze niemal na sucho. Programy w porównaniu z Beko też w mojej ocenie nie najlepiej dobrane przez producenta. To moja czwarta i jak do tej pory najgorsza pralka jaką miałem.

W dzisiejszych czasach trudno polecić konkretny produkt. Czasami trafi się sprzęt który bezproblemowo działa kilka lat. Innym razem trafi się sprzęt, który psuje się tuż po gwarancji lub już w chwili zakupu jest zepsuty jak wspomniana moja pralka Bosch.
  • #23 21622868
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    @Citizen75
    Przecież pralki Bosch/ Siemens nie sygnalizują kodów błędów użytkownikowi tylko blokują sterownik. Oszczędnie to są wykonane na przykład takie Candy czy Hisense czy temu podobne. Kolega napisze model tego swojego Boscha.
  • #24 21623190
    Citizen75
    Poziom 30  
    U mnie pralka sygnalizuje problem dźwiękowo buzerem, i czasami miga ikonka na panelu wyświetlacza. Odpowiednia kombinacja położenia pokrętła i przycisków na panelu sterującym umożliwia wyświetlenie kodu błędu. WAN282E9PL. Również sam Bosch na swojej stronie podaje znaczenie kodów błędów pralek. Na innych stronach internetowych też podawane są kody błędów pralek Bosch. W jakim celu jeśli pralka rzekomo nie sygnalizuje, nie wyświetla tych błędów?
  • #25 21623225
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    To są błędy podstawowe, które mogą wystąpić w trakcie eksploatacji. Są jeszcze błędy krytyczne których opisy są już tylko w dokumentacji serwisowej dostępnej dla serwisu. Owszem coś tam czasem przeniknie do internetu i można coś tam czasem znaleźć. Sam kolega napisał, że konieczna jest kombinacja przycisków by wyświetlić błąd i nie widnieje on od razu na wyświetlaczu. Gdzie kolega widzi tą niby byle jakość?: https://www.bosch-home.pl/supportdetail/product/WAN282E9PL/41#/Tabs=section-spareparts/
    Na przykład zespół piorący na 3 amortyzatorach. Ilu producentów stosuje takie rozwiązanie?
  • #26 21623446
    Citizen75
    Poziom 30  
    Kenworth 18 napisał:
    Gdzie kolega widzi tą niby byle jakość?:

Jak zobaczyłem koło pasowe tłoczone z cienkiej blachy na osi zespołu piorącego, to pierwsze skojarzenie było z kiepskiej jakości zakrętką od słoika. Miałem wcześniej dwie pralki Whirlpoola i w obydwóch było solidniejsze (grubsze) koło odlewane z aluminium. Do Beko którą mam nadal jeszcze nie miałem potrzeby zaglądać.

W mojej pralce Bosch zastanawia mnie zespół elektrozaworów, do których dodany jest wirujący magnesik i czujnik hallotronowy. W jakim celu go zastosowano, żeby pralka sygnalizowała dodatkowe błędy, czy aby miało się co psuć? Nie wiem. Pralki które naprawiałem do tej pory nie miały takich "wynalazków".
  • #27 21623689
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Elektrozawór w zamienniku kosztuje nieco ponad 50 zł i to jest też ogromna zaleta pralek Bosch czyli dostępność zamienników części: https://north.pl/karta/elektrozawor-podwojny-do-pralki,707-GX-2247.html
    Ów czujnik jest częścią systemu Aqua Stop, którego ta pralka nie ma rozwiniętego, ale droższe modele już tak.
    Gdzieś producent musi poczynić oszczędności i to robią wszyscy a jak widać koło pasowe napędza bęben czyli spełnia swoje zadanie.
  • #28 21623692
    Citizen75
    Poziom 30  
    W czasie kiedy naprawiałem tą pralkę Bosch ten elektrozawór w firmie north.pl kosztował około 180 zł za oryginał. Teraz widzę, że cena oryginału nieco niższa bo 138 zł. Zamienników jak pamiętam w tym czasie nie było w ofercie. Ostatecznie kupiłem ten elektrozawór na aukcji za 25 zł. Rzekomo oryginał pochodzący z nowej uszkodzonej w transporcie pralki. Jak na razie działa.
  • #29 21636931
    magdaanu
    Poziom 3  
    Dziękuję za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukując wąskiej pralki do 1500 zł z załadunkiem frontowym, minimalną liczbą obrotów 1200 i wsadem około 7 kg, dyskusja wskazuje na kilka istotnych aspektów. Modele Samsung WW60A3120BH EO oraz Gorenje W2TNHPI84AS PL zostały ocenione krytycznie, zwłaszcza Gorenje jako sprzęt niskiej jakości i chińskiej produkcji. Samsung i LG są polecane ze względu na rozkręcany zespół piorący ułatwiający wymianę łożysk, choć części do Samsunga bywają drogie. Beko jest wskazywane jako najlepszy stosunek jakości do ceny, z tanimi częściami i serwisem, choć elektronika bywa awaryjna, a zespół piorący jest zgrzewany, co utrudnia samodzielne naprawy. Candy oceniane jest jako sprzęt niskiej jakości, a Electrolux/AEG jako alternatywa, choć droższa i z mniej dostępnymi częściami. Podniesienie budżetu do około 2000 zł pozwala na wybór modeli LG, które oferują prostą obsługę bez zbędnych funkcji smart i mają rozkręcane zespoły piorące. Dyskusja porusza także kwestie awaryjności modułów sterowania i zasilania, gdzie panele dotykowe psują się rzadziej niż moduły mocy. Klasy energetyczne są uznawane za marketingowy bełkot, a realne różnice w rachunkach przy praniu 1–2 razy w tygodniu są niewielkie. Wskazano, że pralki z tradycyjnymi pokrętłami i przyciskami niekoniecznie są mniej awaryjne niż te z ekranami dotykowymi. Przykłady użytkowników potwierdzają, że nawet pralki Beko mogą działać bezawaryjnie przez wiele lat, choć jakość wykonania i dostępność części różni się między markami. Bosch i Electrolux oferują dobrej jakości części zamienne, ale ich pralki bywają droższe i bardziej skomplikowane. Ostatecznie rekomendacje skupiają się na wyborze prostych modeli LG lub Samsunga w wyższym budżecie oraz Beko jako budżetowej opcji z łatwym serwisem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA