logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maszyna do waty cukrowej Vevor – głowica się kręci, ale nie grzeje, co sprawdzić?

jk1705 30 Lip 2025 00:25 303 2
REKLAMA
  • #1 21620733
    jk1705
    Poziom 1  
    Hej, kupiłam maszynę do waty cukrowej Vevor. Problem w tym, że przyszła, zrobiłam wszystko to, co należy przed uruchomieniem, ale gdy ją włączyłam i próbowałam nagrzać, to kompletnie to nie działa. Głowica się kręci, ale nie nagrzewa. Przy kolejnej próbie już włączyłam ją i zostawiłam chyba na 20–30 min i nadal zimna. Bezpiecznik założony nowy. Złącze kilka fotek, jak to w ogóle wygląda. Podpowie mi ktoś, jak to naprawić?
    Panel frontowy maszyny do waty cukrowej Vevor z woltomierzem, pokrętłem temperatury i włącznikiem
    AI: Jaki dokładnie model tej maszyny Vevor posiadasz?

MHTJXM01H
    AI: Czy podczas próby nagrzewania świeci się jakaś lampka kontrolna od grzania albo słychać kliknięcie (np. przekaźnika), czy zupełnie nic się nie dzieje poza kręceniem głowicy?
    Świeci się lampka od włącznika i woltomierz (on mimo kręcenia tym pokrętłem od temperatury ciągle pokazuje tę samą wartość). Żadnego kliknięcia nie słychać. Głowica się tylko kręci i woltomierz pokazuje np. 214.
  • REKLAMA
  • #2 21620735
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1338
    Z jakiej przyczyny założono nowy bezpiecznik, czy stary był przepalony? Czy to nowe urządzenie, gdy tak to zapoznać się dokładnie z instrukcja obsługi, wykluczyć inne uwarunkowania załączania się grzałki np. poprawność podłączenia. Samo "Vevor" nic nam nie mówi, prędzej coś by pomogła tabliczka znamionowa. Czy posiadasz woltonierz? Gdy tak to zmierz napięcie w gniazdku czy zgadza się z tym na panelu urządzenia?
  • #3 21620749
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5152
    Na marginesie. Chińska maszyna do waty cukrowej wyposażona w woltomierz zamiast termometru. A glukometr dla klientów/diabetyków ma wbudowany i pojemnik na igły? Cuda nad cudami z Państwa Środka.

jk1705 napisał:
    Złącze kilka fotek, jak to w ogóle wygląda. Podpowie mi ktoś, jak to naprawić?

Na razie załączyłeś tylko jedną, która kompletnie nic nie daje w kierunku naprawy. Skoro woltomierz zamontowany za regulatorem napiecia pokazuje je pełne, sieciowe, to przerwa jest w grzejniku, albo w tym ,,connectorze" czymkolwiek on jest.

Schemat zaś robi watę z mózgu zamiast z cukru. Wielkie blaszane pudło z wysokotemperaturowym elementem grzejnym bez termowyłącznika i termostatu oraz brakiem żyły PE w przewodzie zasilania, czyli ,,słodki morderca". Piękne.

Schemat elektryczny maszyny do waty cukrowej z opisanymi komponentami

Z instrukcji obsługi :

,,Elektryczna maszyna do waty cukrowej

Ten ekspres do waty cukrowej jest idealny na różne przyjęcia i nadaje się do większości rodzajów cukru. Ten ekspres do waty cukrowej ma silnik o mocy 1000 W i większą miskę na cukierki, zapewniając około 6 cukierków bawełnianych na minutę. Doskonale nadaje się na różne przyjęcia i nadaje się do większości rodzajów cukru".

Śmiać się czy płakać ?
REKLAMA