logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki modem, router i antena LTE bez 5G do lasu ? Budżet 500 zł, słaby zasięg

Klawo 31 Lip 2025 12:25 1143 13
REKLAMA
  • #1 21622096
    Klawo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Cześć,
    planuję wyjazd na kemping w lesie. Byłem tam na weekend i zasięg w telefonie był fatalny.
    https://maps.app.goo.gl/W8RB8UUsuG3xrZen6

Poczytałem trochę o agregacji pasm, ale jeśli dobrze wyczytałem na BTSearch, to 5G tam nie ma, więc i może wymagania co do sprzętu będą mniejsze.
    Czy mogę liczyć na podpowiedź, jaki modem/router/antenę kupić, aby mieć tam fajny dostęp? Budżet powiedzmy do 500, nie wiem, czy da radę się w nim zmieścić.
  • REKLAMA
  • #2 21622157
    marcinosz
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Operator według mnie Orange, może Play ma LTE800+1800 więc odpada. Orange z T-MOBILE ma LTE800+1800+2100 z najbliższego nadajnika czyli Lipowo Kurkowskie. Dobór jest oczywisty
    Ten zestaw https://allegro.pl/oferta/router-4g-lte-z-agr...-600-mb-s-13830823421?fromVariant=13830823702 i ręczna agregacja pasm 800+1800+2100 oraz zakup karty od Orange lub T-mobile

Dodano po 38 [minuty]:

A, i powiesz mi, jaki miałeś zasięg, chociaż w kreskach jak nie masz pomiarów z NetMonster
  • REKLAMA
  • #3 21622214
    Klawo
    Poziom 10  
    W telefonie często było brak kresek lub jedna. Choć LTE się pokazywało, nie wiem, czy to ma znaczenie.
    wp.pl czy interia.pl wyświetlała się po kilkudziesięciu sekundach trzymania telefonu w górze.
    Jak tam byłem, to nie wiedziałem, że istnieje NetMonster.
    Będę tam ciągnął na akumulatorze i panelach słonecznych, a zaproponowany zestaw nie wygląda na wyjątkowo ekologiczny.
    Czy Twoim zdaniem takie coś:
    Link
    miałoby sens?
    Czy to będzie tyle samo co w telefonie? Czyli nic.
  • REKLAMA
  • #5 21622283
    Klawo
    Poziom 10  
    OK, dzięki za podpowiedzi.
    Mam jeszcze chwilę na zastanowienie się, czy na 2 tygodnie wydawać dodatkowo tyle na router, czy zostać offline i kupić "kilka" skrzynek browca :P
    Patrzę jeszcze na alle... za czymś podobnym do tego, co podesłaliście, ale tańszego. Może coś natrafię.
    Jeszcze raz dzięki.
  • #6 21622301
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5802
    W takiej lokalizacji żaden router wewnętrzny bez anteny zew. kierunkowej nie ma sensu, także B818 a tym bardziej ta śmieciowa zabawka MiFi od TP-linka.
    Kluczowy jest test na zewnątrz na telefonie z NetMonster, BTS NetWorks w Lipowie Kurkowskim z agregacją 3 pasm LTE i pseudo 5G2100 N1 w DSS z LTE2100dla Orange/T-mobile i 3 sektor na Marózek i walka o zasięg na LTE1800/2100 bo zapewne jedyne co dociera to LTE800, z operatorów najszybsze LTE800 ma teraz T-mobile na 15MHz pasma więc kluczowe jest czy tyle pasma odpalił już na tym BTS-ie, do tego pozwolenie na 5G700 N28 dla niego, tu T-mobile ma tylko 5MHz wiec nawet jak odpali je to szybko raczej nie będzie. Orange ma po 10MHz pasma na LTE800 i 5G700.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21622540
    marcinosz
    Poziom 10  
    matek451 napisał:
    W takiej lokalizacji żaden router wewnętrzny bez anteny zew. kierunkowej nie ma sensu, także B818 a tym bardziej ta śmieciowa zabawka MiFi od TP-linka.

Zgadzam się z tym, dlatego poleciłem router właśnie taki a nie inny bo takie myślę że będzie najlepsze.
  • #8 21622815
    Klawo
    Poziom 10  
    Dobra, dzięki jeszcze raz za wyjaśnienie sytuacji. Będę na miejscu, to użyję NetMonstera.
    Jak się da, wrzucę rezultat.
  • REKLAMA
  • #9 21622896
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 105
    matek451 napisał:
    W takiej lokalizacji żaden router wewnętrzny bez anteny zew. kierunkowej nie ma sensu

1. Znam przypadek 2-3km od najbliższego BTS-a gdzie B818 stojąc w domu na parterze działał znacznie lepiej od ZTE MF258 umieszczonego na poddaszu z anteną ustawioną w kierunku nadajnika na domyślnej konfiguracji (dopiero po ręcznym ustawieniu pasm się poprawiło).
    2. B818 ma możliwość podłączenie anteny zewnętrznej
    3. To tylko 2 tygodnie urlopu - Internet nie musi działać z prędkościami powyżej 100Mbit/s przez 12 h dziennie
    4. Przy zakupie na Allegro z opcją Smart można zrobić bezpłatny zwrot.
  • #10 21622955
    matek451
    Poziom 43  
    A ja znam tysiace przypadków gdy router wewnętrzny nawet B818 w takich warunkach jak u autora czyli 4 km do BTS-a z czego kawał drogi przez lasy nie dawał rady. Porównanie z MF258 na dodatek na strychu nietrrafione, MF258 to raczej nie jest referencyjny zew. CPE LTE.
    Lipowo Kurkowskie dla NetWorks to 3 pasma w agregacji więc najtańsza opcja to https://allegro.pl/oferta/router-na-karte-sim...t&bi_c=NDhlMGY0YTItYjdiNy00ZDc4LTkwMzYtOG , koszt wręcz symboliczny. Oczywiscie z opcja zwrotu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21627768
    Klawo
    Poziom 10  
    To pokazuje NetMonster:

Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący szczegóły połączenia LTE 900 sieci Plus
    Zrzut ekranu z NetMonster pokazujący szczegóły połączenia LTE sieci Plus

Dodano po 2 minutach:

Nawet ciężko wstawić trzy obrazki w jeden post, więc jest osobno
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sieci 4G Plus
  • #12 21628874
    marcinosz
    Poziom 10  
    1. Kup kartę Orange/t-mobile
    2. Nie było speedtest ów
    3. Patrzę, sygnał słaby, LTE1800 w ogóle się nie pokazało więc jest kijowo. Plus że swoim LTE 900 nie szaleje, przy tak niskiej siłę sygnału i szerokości pasma no, miejsce trudne, więc zestaw Nokii który polecałem wcześniej faktycznie mógłby się przydac
  • #13 21629101
    matek451
    Poziom 43  
    To 3 sektor na zasiegowym LTE900 z Lipowa i szczatki sygnału, pasmo ma 5MHz szerokości więc z załozenia jest wolne a duzy zasięg sprawia że mocno obciążone.
    3 sektor świeci na dodatek na azymut 300 stopni a Swaderki są na 350, czyli pomiędzy sektoem 3 a 1 który ma azymut 60 stopni. Jaki więc sens ma testowanie operatora który tam nie posiada zasiegu? Starter Orange kosztuje 5 zł, po uruchomieniu od razu za darmo na m- 800GB+400GB do uruchomienia SMS-em , na wyjazd wystarczy spokojnie. Podobnie jest z T-mobile. Ci operatorzy z Lipowa maja sektor akurat na lokalizację o której tu mowa.
    Lokalizacja jest trudna , BTS-y w Lipowie daleko więc konieczny test Play bo ten operator ma LTE1800+800 na BTS-ie w Świerkocinie i sektor na Swaderki, starter Virgin Mobile i kodem *222*41*1# uruchamia się 760GB/m-c za darmo, stater jak pozostałe to koszt 5 zł.
    W takich lokalizacjach łatwo nie jest ale wydatek 15 zł na pre-paidy na których razem jest 3TB/m-c danych to sa 3 piwa a z taka ilościa danych na dodatek bez umowy to można korzystać z neta non stop ale podstawa jest wykonanie działań które zapewnią tam zasieg.
    Plus to najgorszy operator w Polsce , praktycznie zero inwestycji, około 8 tysięcy stacji bazowych , konkurencja dochodzi do 13 tysiecy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21630491
    marcinosz
    Poziom 10  
    Racja, Plus nie dość że ma mało nadajników to wszystkie max do 1800. U mnie na Plusie tylko 10 Mb, w nocy nagle 110/4 nawet fote załączę, czasem nawet 0.5 Mb niestety. Z tymi operatorami ciężko niestety, u mnie w domu działa Play a na podwórku NetWorks więc no... Plus ma najgorszą infrastrukturę i sam polecam go rzadko, raz poleciłem bo jako jedyny miał 5G na pasmie wyższym niż 2100, racja, ale można się ograniczyć do 2 starterów, Virgin i Orange lub T-mobile. Ja aktualnie januszuje na Play na karte i pakiet M za 35 zł bo więcej mi nie trzeba (oczywiście z promocją 🥸)

Dodano po 1 [minuty]:

Telefon pokazujący wyniki testu prędkości internetu: 114 Mb/s pobierania, 2,68 Mb/s wysyłania.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem słabego zasięgu LTE w lesie w okolicy Lipowo Kurkowskie, gdzie brak jest 5G, co wpływa na wymagania sprzętowe. Zalecane jest korzystanie z operatorów Orange lub T-Mobile, którzy oferują agregację pasm LTE 800, 1800 i 2100 MHz z najbliższego nadajnika. Wskazano, że routery wewnętrzne bez zewnętrznej anteny kierunkowej nie sprawdzą się w tej lokalizacji. Najczęściej polecanym modelem jest Huawei B818 LTE cat19, który obsługuje agregację pasm i ma możliwość podłączenia anteny zewnętrznej. Alternatywnie wymieniono router ZTE MF256 (Net Box) jako tańszą opcję z anteną zewnętrzną. Podkreślono konieczność testów zasięgu na zewnątrz za pomocą aplikacji NetMonster, aby ocenić rzeczywiste warunki i dostępne pasma. Wskazano, że w warunkach leśnych i odległości około 4 km od BTS kluczowa jest antena zewnętrzna i ręczne ustawienie pasm LTE. Budżet około 500 zł jest wyzwaniem, ale możliwe jest znalezienie używanych routerów z agregacją pasm i anteną zewnętrzną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA