Dysponuję wiertarką udarową akumulatorową Hilti TE10A. Mimo, że urządzenie jest z lat '90 to znam jego losy i wiem, że nie jest wyeksploatowane. Dlatego rozważam regenerację akumulatora poprzez wymianę ogniw Ni-MH na Li-Ion. Rozkręciłem akumulator i próbuję zrozumieć do czego służą poszczególne jego elementy. Podobno czarne pudełeczko z płytką PCB, przy głównym styku, to jakiś stycznik. Na płytkę wchodzą przewody od czujnika temperatury pakietu ogniw, bieguny - i + pakietu oraz przewód przechodzacy przez jakąś diodę na miedzianym radiatorze, stanowiący "odczep" z pakietu (odczep ma miejsce po 11 ogniwach czyli przy teoretycznym napięciu 11x1,2V=13,2V). Pakiet składa się z 30 ogniw 1,2V połączonych szeregowo (30x1,2V=36V). Czy ktoś wie jak to wszystko działa? Po co ten odczep, dioda i stycznik? Początkowo myślałem, że wyrzucę stare ogniwa Ni-MH i w ich miejsce włożę pakiet 10S1 lub 10S2 ogniw Li-Ion z balanserem. Ale obecność tych dodatkowych elementów (dioda i stycznik) ostudziła mój zapał i zasiała wątpliwość w skuteczność przedsięwzięcia.