logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hilti TE10A – wymiana ogniw Ni-MH na Li-Ion, rola płytki PCB i diody w akumulatorze

Jan G. 01 Sie 2025 20:54 375 4
  • #1 21623454
    Jan G.
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Dysponuję wiertarką udarową akumulatorową Hilti TE10A. Mimo, że urządzenie jest z lat '90 to znam jego losy i wiem, że nie jest wyeksploatowane. Dlatego rozważam regenerację akumulatora poprzez wymianę ogniw Ni-MH na Li-Ion. Rozkręciłem akumulator i próbuję zrozumieć do czego służą poszczególne jego elementy. Podobno czarne pudełeczko z płytką PCB, przy głównym styku, to jakiś stycznik. Na płytkę wchodzą przewody od czujnika temperatury pakietu ogniw, bieguny - i + pakietu oraz przewód przechodzacy przez jakąś diodę na miedzianym radiatorze, stanowiący "odczep" z pakietu (odczep ma miejsce po 11 ogniwach czyli przy teoretycznym napięciu 11x1,2V=13,2V). Pakiet składa się z 30 ogniw 1,2V połączonych szeregowo (30x1,2V=36V). Czy ktoś wie jak to wszystko działa? Po co ten odczep, dioda i stycznik? Początkowo myślałem, że wyrzucę stare ogniwa Ni-MH i w ich miejsce włożę pakiet 10S1 lub 10S2 ogniw Li-Ion z balanserem. Ale obecność tych dodatkowych elementów (dioda i stycznik) ostudziła mój zapał i zasiała wątpliwość w skuteczność przedsięwzięcia.

Rozebrany akumulator Hilti z ogniwami Ni-MH, stykiem i płytką PCB na niebieskim tle Zbliżenie na diodę BYV58 zamontowaną na miedzianym radiatorze Czarny stycznik Hilti 36V z przewodami, zamontowany na PCB przy pakiecie akumulatorowym Ni-MH. Pakiet ogniw z elementami elektrycznymi, w tym przekaźnikiem i radiatorem z diodą Pakiet ogniw cylindrycznych Ni-MH połączonych szeregowo z przewodami i układem elektronicznym Pakiet akumulatorowy z ogniwami cylindrycznymi i układem elektronicznym na płytce PCB Zbliżenie na ogniwa baterii Ni-MH i płytkę PCB ze złączami i przewodami prowadzącymi od czujników. Płytka PCB i komponenty w akumulatorze wiertarki Hilti TE10A Zbliżenie na płytkę PCB starego akumulatora z widocznymi przewodami i ogniwami cylindrycznymi
  • #2 21623721
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2476
    Stycznik zapewne połączony z czujnikiem temperatury by rozpiać uklad gdy ogniwa się za mocno nagrzeją . Dioda zapewne zabezpiecza przed poplynieciem prądu wstecznego do ładowarki by jej nie uszkodzić.
  • #3 21623787
    kamel2
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Dawno temu czyli jakieś 5 lat temu zrobiłem tą przeróbkę na ogniwa litowo jonowe pojemność 2500mAh dodałem płytki bms i zostawiłem oryginalne styki z przekaźnikiem dodatkowo w akumulatorze zamontowałem gniazda xt60 z osłonkami aby ładować akumulatory ładowarką do tego przeznaczoną i problemu nie mam wada to że tylko jest jedna prędkość wiercenia. Akumulator nie ładowany nawet rok wytrzymał bez ładowania !
  • #4 21624122
    Jan G.
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    E8600 napisał:
    Dioda zapewne zabezpiecza przed poplynieciem prądu wstecznego do ładowarki by jej nie uszkodzić.
    Zgodził bym się z tym, gdyby dioda była podłączona do całego pakietu 30 ogniw. Jednak w tym akumulatorze dioda podłączona jest do odczepu po zaledwie 11 ogniwach (lub po 19 ogniwach jeżeli liczyć od drugiej strony).

Dodano po 1 [minuty]:

kamel2 napisał:
    Dawno temu czyli jakieś 5 lat temu zrobiłem tą przeróbkę na ogniwa litowo jonowe pojemność 2500mAh dodałem płytki bms i zostawiłem oryginalne styki z przekaźnikiem dodatkowo w akumulatorze zamontowałem gniazda xt60 z osłonkami aby ładować akumulatory ładowarką do tego przeznaczoną i problemu nie mam wada to że tylko jest jedna prędkość wiercenia. Akumulator nie ładowany nawet rok wytrzymał bez ładowania !

A pamiętasz co zrobiłeś z diodą? Zostawiłeś ją czy usunąłeś? Obawiam się, że po wymianie ogniw jej obecność może zakłócać pracę BMS'a.
  • #5 21624141
    kamel2
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Nic nie usuwałem przekaźnik z diodą został nie pamiętam jak to rozwiązałem wtedy musiałbym rozkręcić akumulator i zobaczyć ale wszystko działa dobrze
REKLAMA