logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Manitou 634-120 Mercedes – jak odpowietrzyć układ paliwowy po wymianie filtra?

matix40 03 Sie 2025 19:40 609 15
REKLAMA
  • #1 21625018
    matix40
    Poziom 3  
    Ocena: 18
    Witam postanowiłem wymienić filtr paliwa w manitou 634 -120 silnik mercedes. Filtr to ten z wkładem wymiennym. odkręciłem wyjąłem założyłem nowy zakręciłem kopółkę i troche pompka ręczną pompowałem i co chcą odpalić ją nie chce za diabła odpalić kręci kręci wciąż i nic jedyny odpowietrznik znajduje sie na filtrze separatorze wody ale po jego odkręceniu nic nie leci paliwo niby pompuje pompką i nie wiem o co chodzi. Pomoże ktoś jak ją odpowietrzyć albo co zrobić? Bo to jakiś cyrk żeby nie szło odpalić jej paliwa ma ful w zbiorniku i problem wielki powstajeahh...

Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

>>21625018 Pomoze ktoś bo naprawdę nie wiem o co chodzi a potrzebuje na jutro ładowarkę.... Jest jakaś cewka moze to ona nie p[ozwala odpalić ? Miałem już kilka razy taki problem ze nie chciał od razu odpalic za pierwszy nawet za drugim ale odpaliła w końcu a teraz wielki problem co mam zrobi gdzie szukac przyczyny niech ktos podpowie...
  • REKLAMA
  • #2 21625180
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 174
    Rzuć foto, jaki tam motor siedzi, luzowałeś na wtryskiwaczach przewody?
  • #3 21625206
    matix40
    Poziom 3  
    >>21625180 Teraz nie mam zdjęcia, ale to Mercedesa silnik, tylko przez rok produkowali te ładowarki z tymi silnikami. Jak wpiszesz w necie, to ci się wyświetli silnika. Nie luzowałem nic, bo nie znam maszyny jeszcze dobrze, nie chcę nic popsuć, a druga sprawa, tutaj nie ma zwykłej pompy wtryskowej jak w silnikach Perkins, tutaj jest chyba pompowtryski czy common rail, coś takiego, nie wiem do końca. Ale żeby się aż tak zapowietrzyła, żeby nie odpalić, no kur... taka nowoczesna maszyna, a takie problemy, to w polskiej C-360 jest 10 razy łatwiej odpowietrzyć, no ja pierd.... też nie widzę na wierzchu żadnych przewodów od wtryskiwaczy, nie wiem, czy można tak sobie odkręcać je, bo może tam jakieś uszczelki są czy coś, potem się nie uszczelni i będzie gorzej? To jednak nie Ursus...

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

>>21625206 Dodam, że jak odkręcam odpowietrznik przy tym filtrze separatorze wody i pompuję pompką, to nic nie leci, totalnie dziwne, jakby paliwa nie było w przewodach od razu... jak to możliwe?

Dodano po 9 [godziny] 24 [minuty]:

No co, nikt nie ma takiej ładowarki, od razu nikt nic nie wie, Boże ludzie, obudźcie się po tym weekendzie, pomóżcie coś...
  • #4 21625426
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Chłopie, co ty od ludzi wymagasz? Że każdy ma manitu pod domem? Poprosiłem o foto motoru, to napisałeś, że mam w necie poszukać. No to poszukaj w necie, jak odpowietrzyć układ.
  • #5 21625434
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Odpowietrza się jak każdy inny silnik Diesla, pompujesz, przeleci powietrze i koniec. A skoro ci nic nie leci to masz uszkodzoną pompkę.
  • REKLAMA
  • #6 21625474
    matix40
    Poziom 3  
    Tak, tak, myślę, że w Polsce jest ogrom gospodarstw mających kupę nowoczesnych maszyn, a nie tylko Ursusy, więc chyba znajdzie się nie jeden, co miałby z tym styczność. I bez takich chamskich odzywek, proszę, bo ja nie wyzywam innych.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #7 21625505
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    A gdzie tu chamska odzywka? Chcesz pomocy, daj coś od siebie. Jest różnica w odpowietrzaniu starej pompy a commonraila, odpowietrza się zależnie od tego, co tam siedzi, a jeśli nie rozróżniasz commonraila od pompowtrysków, to dzwoń po mechanika, bo jeszcze sobie bałaganu narobisz.
  • REKLAMA
  • #8 21625538
    matix40
    Poziom 3  
    >>21625505 u mnie są pompo wtryski. Co zrobic dac trochę plaka i próbować odpalić czy lepiej tego nie robic? Ewentualnie winną pompka ręczna paliwa choć ona razem z filterm jest połączona i kosztuje ponad 2 tys a nigdy nie wiadomo czy ona winna jest na pewno ...chyba ze rurki popuścić od tych wtrysków i kręcić druga sprawa ze niby to jest nie zdrowe bo jest zapowietrzony i mo ze sie uszkodzić wtrysk czy cos gdzieś czytałem to co kur.. zrobić .
  • REKLAMA
  • #9 21625582
    kkknc
    Poziom 43  
    Jakiego masz systemu pompkę. Parker, czy Reckol.
  • #10 21625588
    matix40
    Poziom 3  
    >>21625582 pompka paliwa mówisz ręczna? Reckol
  • #11 21625594
    kkknc
    Poziom 43  
    Bez. Szczelnego złożenia filtra nie zaciągnie. W środku zaworki. Jak paproch podszedł też nie pójdzie. Zawsze można dać w szereg elektryczną.
  • #12 21625605
    matix40
    Poziom 3  
    Nie nalałem paliwa do środka to też może wina tego ? Nie może nabic paliwa do środka?

Dodano po 49 [minuty]:

[postid]21625594[/postid>>21625594 ale jak szczelnie przecież był nowy filtr i na korek nowy oribg nasmarowany i zakręcone 25nm jak pisze nic więcej to gdzie bieszczelnosc? Lało by sie paliwo jakby bylo jieszczelne a lekki paproch kurzu to każdemu wpaść może tego nie da się uniknąć nawet w serwisie ale bylo czyściutko zero większych brudów i paprochów więc raczej to nie wina tego. Ogólnie zlałem weezykien paliwo z tego filtra bo tak pisało w instrukcji i wtedy nie nalalem do środka paliwa tyle co na dnie troxhe bylo i może tego wina co ? Dolac paliwa do środka da to cos ?
  • #13 21625669
    kkknc
    Poziom 43  
    Ten filtr jest na ssaniu więc jak ma ci się tam lać paliwo jak nawet jeszcze nie dotarło.
  • #14 21625703
    matix40
    Poziom 3  
    >>21625669 tylko ze tego filtra nie wymieniałem przy którym jest ta pompka tylko ten drugi ok jest przy samym silniku i przy nim nie ma żadnego odpoietrznika ani pompki ani nic
  • #15 21625736
    kkknc
    Poziom 43  
    No i co z tego. Masz blade pojęcie o fizyce i o silnikach.
    Choćby że ten ma pompowtryski. Bo tam masz układ PUD.
  • #16 21625738
    matix40
    Poziom 3  
    Problem rozwiązany wystarczyło popuścić każdą z 4 przewodow od wtryskiwaczy duzo bąbli powietrza uciekło i odpaliła po problemie. Trochę za bardzo panikowałem bo maszyna byla potrzeba na juz i człowiek nie myślał. Co do mojego pojęcia to je mam bo umiem sobie poradzić ze wszystkim sam. I w ten maszynie sa pompowtryski nie ma tu listwy comon Rail tylko typowe pompy wtryski pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana filtra paliwa z wkładem wymiennym w Manitou 634-120 z silnikiem Mercedes wymaga prawidłowego odpowietrzenia układu paliwowego. Po wymianie filtra i ręcznym pompowaniu paliwo nie dopływa do silnika, co uniemożliwia jego uruchomienie. Jedyny odpowietrznik znajduje się na filtrze-separatorze wody, jednak po jego odkręceniu paliwo nie wypływa. Problem wynika z obecności powietrza w układzie paliwowym, które blokuje dopływ paliwa mimo pełnego zbiornika. Skuteczne odpowietrzenie wymaga dokładnego odpowietrzenia przewodów paliwowych, możliwego poprzez kilkukrotne pompowanie ręczną pompką, odkręcenie odpowietrznika na filtrze-separatorze oraz ewentualne sprawdzenie szczelności i drożności przewodów paliwowych. Konieczne jest usunięcie powietrza z całego układu, aby umożliwić prawidłowy przepływ paliwa i uruchomienie silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA