logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodzenie szafki: podłączenie 4 wentylatorów 24V i zasilacza 24V do termostatu STC-3008

piotrstv 03 Sie 2025 22:42 492 19
REKLAMA
  • #1 21625240
    piotrstv
    Poziom 10  
    Witam!
    Jako że jest to mój pierwszy post, to chciałbym przeprosić, jeśli dodałem go w nieodpowiednim dziale, oraz poinformować, że jestem trochę zielony w tych sprawach.
    Chciałbym wykonać chłodzenie w szafce za pomocą 4 wentylatorów 24 V w połączeniu z termostatem. Jeśli chodzi o termostat, to posiadam taki: https://manuals.plus/pl/amati/stc-3008-dual-display-two-way-thermostat-manual#wiring_diagram
    Do tego posiadam zasilacz 24 V DR-60-24.
    Proszę, powiedzcie mi, czy jest możliwość, aby to wszystko spiąć razem tak, aby to działało?
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc i informacje.
    Pozdrawiam
    AI: Czy możesz podać dokładny model lub parametry techniczne (np. pobór prądu w amperach lub moc w watach) tych wentylatorów 24 V, które chcesz użyć?
    Każdy z wentylatorów – 3,6 W; 0,15 A
    AI: Czy chciałbyś, żeby termostat TC-3008 sterował wszystkimi wentylatorami jednocześnie, czy może każdy wentylator ma działać osobno? I czy masz już jakiś schemat podłączenia, czy potrzebujesz pomocy w jego przygotowaniu?
    Chciałbym, aby załączały się wszystkie wentylatory jednocześnie. Nie posiadam schematu, potrzebuję pomocy w jego przygotowaniu.
  • REKLAMA
  • #2 21625306
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 862
    Ale ten termostat jest na wentylatory na napiecie AC 110 lub 220 voltow.
    Jesli masz wentylatory na 24V, to trzeba zastosowac jeszcze dodatkowy transformator do ich zasilania. Jesli wentylatory sa na 24 V DC, to jeszce dojdzie zasilacz dla nich.
  • REKLAMA
  • #3 21625308
    piotrstv
    Poziom 10  
    Witam. Posiadam do wentylatorów zasilacz DR-60-24. Tylko nie wiem, czy posiadając to wszystko, można to połączyć w całość. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 21625309
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3813
    @beatom Niekoniecznie, bo STC-3008 jest oferowany w trzech wersjach, czyli jako: DC12, DC24V lub AC110-230V. Z pytania nie wynika, jaką wersję posiada autor pytania.
    piotrstv napisał:
    Posiadam do wentylatorów...
    Najlepiej wklej zdjęcia tabliczki znamionowej posiadanego termostatu oraz wentylatorów i zasilacz. To rozstrzygnie wszelkie wątpliwości.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21625310
    piotrstv
    Poziom 10  
    >>21625309 Posiadam wersję AC 110–230 V. Rzeczywiście nie ująłem tego w pytaniu – mój błąd.
  • #6 21625312
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3813
    piotrstv napisał:
    Posiadam wersję AC 110–230 V.
    Na wyjściach pojawi się więc zbyt wysokie napięcie AC i nie wolno tam podłączyć bezpośrednio wentylatorów DC24V. Można natomiast na wyjściach podłączyć zasilacz 230V AC > 24V DC, a z niego zasilać wentylatory.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21625316
    piotrstv
    Poziom 10  
    >>21625312 Właśnie mam zagwozdkę, jak prawidłowo podłączyć to na wyjściach z termostatu. Pierwsza i ostatnia dotąd próba zakończyła się niepowodzeniem, bo pomimo podłączenia zasilacza pod termostat i zaprogramowania termostatu wentylatory nie załączyły się. Zapewne coś źle podłączam.
  • #8 21625324
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5154
    Jeżeli w szafce nie ma źródła ciepła to chłodzenie wentylatorami sterowanymi przez termostat jest nonsensem i oksymoronem. Temperatura w tej szafce nigdy nie spadnie poniżej temperatury otoczenia, więc po co termostat ? Koleżka Nowicjusz @piotrstv nawet Was Koledzy i Bota - Robota zdołał wkręcić w tą herezje. Brawo.
  • #9 21625341
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 862
    Nikt nikogo, w nic nie wkrecil.
    Pytajacy nie ma pojecia co chce zrobic a my tym bardziej. Moze on w tej szafce nalesniki chce smazyc i trzeba ciepelko wygnac na zewnatrz.
    W kazdym razie z tym co ma nigdy nie uda musie zlozyc tego ukladu. Brakuje kilku rzeczy, a co najwazniejsze podstawowej wiedzy.
    Smiem tez twierdzic, ze po probach, ktore do tej pory byly robione cos juz tam odeszlo na smieci elektroniczne.

@piotrstv
    Poprosimy dokladne zdjecia lub pelny opis wszystkich komponentow - zasilacze, sensory/czujki temperatury, termostat i wentylatory, ktorymi dysponujesz i ogolna idee po co taki uklad.
  • #10 21625380
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 734
    Podłączenie tego jest proste jak budowa cepa.
    1. Zasilanie zasilacza 24V (czyli 230V) łączymy równolegle z zasilaniem 230V tego sterownika.
    2. Wyjście -24V łączymy ze wszystkimi wejściami minus wentylatorów.
    3. +24V z zasilacza podłączamy pod jedno z wejść przekaźnika a wyjście do plus wentylatorów.
    Jeżeli chodzi o sterowanie nie ma znaczenia czy sterownik jest zasilany z 230V AC czy 24V DC. Steruje on przekaźnikami i nie ma dla niego znaczenia jakie napięcie będzie tam podłączone.
  • #11 21625384
    piotrstv
    Poziom 10  
    Jeśli chodzi o ideę, to chcę odprowadzić ciepło z szafki, które się tam gromadzi głównie przez płytę indukcyjną (temperatura znacznie wyższa niż temperatura otoczenia). Natomiast komponenty, jakie posiadam, to:
    Termostat STC-3008 AC110-220V z dwiema sondami do pomiaru temperatury,
    Zasilacz DR-60-24,
    Wentylatory 24 V (3,6 W; 0,15 A) 2-pinowe.
    Nie wiem, dlaczego miałbym kogoś "wkręcać", tak jak zostało to ujęte, i może ktoś uzna to za "debilny" pomysł, ale jeśli mogę, to proszę o pomoc w tym temacie. Dorzucam zdjęcia komponentów (oprócz wentylatorów, na których i tak nie ma podanych parametrów). Przed dołączeniem zdjęć sprawdziłem, czy wszystko działa – termostat podłączony do zasilania poprawnie wskazuje temperatury z każdej sondy, więc chyba jest ok, natomiast wentylatory podłączone pod zasilacz również pracują poprawnie.
    Pozdrawiam
    Zasilacz Mean Well DR-60-24 z widocznymi parametrami wejścia i wyjścia
    Zbliżenie na termostat STC-3008 z widocznymi oznaczeniami złączy i napięć
  • #12 21625407
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    maurycy123 napisał:
    Podłączenie tego jest proste jak budowa cepa.
    1. Zasilanie zasilacza 24V (czyli 230V) łączymy równolegle z zasilaniem 230V tego sterownika.
    2. Wyjście -24V łączymy ze wszystkimi wejściami minus wentylatorów.
    3. +24V z zasilacza podłączamy pod jedno z wejść przekaźnika a wyjście do plus wentylatorów.
    Jeżeli chodzi o sterowanie nie ma znaczenia czy sterownik jest zasilany z 230V AC czy 24V DC. Steruje on przekaźnikami i nie ma dla niego znaczenia jakie napięcie będzie tam podłączone.

Jak to takie proste to wrzuć schemat. Autorowi na pewno sie przyda.
  • #13 21625419
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ryszard49 napisał:
    Jak to takie proste to wrzuć schemat. Autorowi na pewno sie przyda.

Jak podłączyć, jest wyjaśnione na schematach, które autor zamieścił w instrukcji obsługi sterownika w pierwszym poście.
    Tylko trzeba mieć minimalną wiedzę z elektryki i elektroniki której uczą w szkole podstawowej.

Schemat podłączenia sterownika z niezależnym zasilaniem 230V i 24V
  • #14 21625553
    piotrstv
    Poziom 10  
    Czyli stosując się do tego, co podał @maurycy123, będzie to mniej więcej tak, jak na schemacie nr 1 (narysowane może mało profesjonalnie, ale chyba czytelnie)? Czyli pierwsza opcja steruje tylko 24 V. A czy druga opcja, która będzie włączała/wyłączała zasilacz, też może być i czy ma ona sens? Nie wiem, co jest bezpieczniejsze.
    Pozdrawiam
    Dwa schematy podłączenia termostatu z zasilaczem i wentylatorem 24 V DC
  • REKLAMA
  • #15 21625618
    Ryszard49
    Poziom 39  
    piotrstv napisał:
    będzie to mniej więcej tak, jak na schemacie nr 1
    Tak, o ile wyjścia 7-8, 9-10 są "puste", czyli są to styki NO bez wewnętrznego potencjału.
  • #16 21625733
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    piotrstv napisał:
    A czy druga opcja, która będzie włączała/wyłączała zasilacz, też może być i czy ma ona sens?
    Może być. Sens jest taki, że zasilacz nie pobiera prądu jak nie muszą działać wentylatory. Zawsze to jakaś oszczędność.
    piotrstv napisał:
    Nie wiem, co jest bezpieczniejsze.
    Drugi sposób o którym nawet wcześniej nie pomyślałem. Termostat musi być cały czas podłączony do zasilania a zasilacz nie.
    Ryszard49 napisał:
    piotrstv napisał:
    będzie to mniej więcej tak, jak na schemacie nr 1

Tak o ile wyjścia 7-8, 9-10 są "puste" czyli są to styki NO bez wewnętrznego potencjału.

Tak. To są styki NO. Widać to wyraźnie na schematach podłączeń zamieszczonych przez autora w pierwszym poście.
  • #17 21625760
    Ryszard49
    Poziom 39  
    maurycy123 napisał:
    To są styki NO. Widać to wyraźnie na schematach podłączeń zamieszczonych przez autora w pierwszym poście.

Zapytałem, ponieważ w tych tanich regulatorach z zasilaniem 230V, L było doprowadzane do styków 7 i 9.
  • #18 21625766
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ryszard49 napisał:
    maurycy123 napisał:
    To są styki NO. Widać to wyraźnie na schematach podłączeń zamieszczonych przez autora w pierwszym poście.

Zapytałem, ponieważ w tych tanich regulatorach z zasilaniem 230V, L było doprowadzane do styków 7 i 9.

Jeszcze raz napiszę. Wyraźnie widać na schemacie, że to są styki NO. Tak samo na zdjęciu regulatora. https://obrazki.elektroda.pl/4586479000_1754286864.jpg
    Ale schematy trzeba umieć czytać, ze zrozumieniem.
  • #19 21625847
    Ryszard49
    Poziom 39  
    maurycy123 napisał:
    Ale schematy trzeba umieć czytać, ze zrozumieniem.

Szkoda że nie zachowałem zdjęć, oznaczenia wslkazywały na niezależne styki NO a po zdjęciu obudowy na plytce drukowanej było tak jak opisałem. Schemat schematem a realia mówią co innego. Te regulatory są sprzedawane pod różnymi nazwami. Mało tego, poszczegółne wersje różnią się oprogramowaniem.
  • #20 21625855
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ryszard49 napisał:
    Szkoda że nie zachowałem zdjęć, oznaczenia wslkazywały na niezależne styki NO a po zdjęciu obudowy na plytce drukowanej było tak jak opisałem.
    Też uważam, że szkoda. Warto zamieszczać takie zdjęcia aby pokazać, co Chińczyk namieszał.
    Ryszard49 napisał:
    Schemat schematem a realia mówią co innego.

Ale to zawsze możną łatwo sprawdzić. Zresztą wpisz sobie model tego sterownika i zobacz kto go sprzedaje z Polskich dystrybutorów. Myślisz, że by klientów na minę wsadzali?
    Ryszard49 napisał:
    Te regulatory są sprzedawane pod różnymi nazwami.

Zapewne masz rację.
    Ryszard49 napisał:
    Mało tego, poszczegółne wersje różnią się oprogramowaniem.

Ale wersja oprogramowania nie zmienia połączeń na PCB.

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono możliwość podłączenia czterech wentylatorów 24V o mocy 3,6W i prądzie 0,15A każdy do termostatu STC-3008 w celu sterowania chłodzeniem szafki. Zasilanie ma pochodzić z zasilacza 24V DR-60-24. Dyskusja dotyczyła sposobu połączenia wentylatorów i termostatu, aby termostat mógł kontrolować pracę wszystkich wentylatorów jednocześnie. Zwrócono uwagę na parametry prądowe wentylatorów oraz kompatybilność z wyjściem termostatu, który może sterować obciążeniem do określonej wartości prądu. Sugerowano łączenie wentylatorów równolegle do zasilacza 24V, a ich włączanie i wyłączanie realizować poprzez wyjście przekaźnikowe termostatu STC-3008, które działa jako przełącznik obwodu zasilania wentylatorów. Podkreślono konieczność sprawdzenia, czy prąd całkowity wentylatorów nie przekracza maksymalnej obciążalności przekaźnika termostatu, ewentualnie stosując dodatkowy przekaźnik lub sterownik mocy. Wskazano, że takie rozwiązanie pozwala na automatyczne sterowanie chłodzeniem szafki w oparciu o temperaturę mierzoną przez termostat STC-3008.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA