logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Integra 128-WRL - nietypowy alarm sabotażu czujki Graphite 2EOLNC, brak połączenia z centralą

johny_w 05 Sie 2025 19:38 207 4
REKLAMA
  • #1 21626805
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Witam,

Mam dwa problemy z systemem Satel Integra 128-WRL.

1. Straciłem połączenie z centralą. Połączenie odbywa się przez złącze RJ na płycie + skrętka (ok. 25 mb) + przejściówka usb.
    Wszystko działało i przestało. Konwerter sprawdzony i jest sprawny, kabel również.

Objaw jest taki, że po połączeniu w DLoadX port com ma zieloną ikonę, jednak nie pobiera danych z centrali.
    Czyżby płyta się uszkodziła? Czy może jest to inny problem?

2. Czujka Graphite.
    Manipulatory zaczęły "wyć" i wskazywały sabotaż czujki.
    Jednak dziwne jest to, że alarm sabotażu pojawiał się tylko w przypadku naruszenia czujki (wykrycie ruchu).
    Ponieważ straciłem połączenie z centralą, udało mi się ją wyłączyć z manipulatora. Teraz nie mogę lub nie umiem sprawdzić jej konfiguracji. Reszta czujek w obiekcie (też graphite) są ustawione na 2EOL/NC. Z tego wnioskuję że ta również jest 2eol/nc, więc sabotaż i naruszenie się wykluczają.

Poradźcie proszę, jak podejść do tego tematu? Co i jak sprawdzić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21626871
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    johny_w napisał:
    Czyżby płyta się uszkodziła? Czy może jest to inny problem?

A może skończył się czas dostępu serwisu? Ja, żeby się połączyć z centralą, muszę ustawić na początku czas dostępu serwisu, potem wpisać kod serwisu i aktywować "downloading".

Dodano po 1 [minuty]:

johny_w napisał:
    Jednak dziwne jest to, że alarm sabotażu pojawiał się tylko w przypadku naruszenia czujki (wykrycie ruchu).

Ale to wcześniej działało, czy dopiero podłączasz? Bo jeśli dopiero podłączasz, to po prostu złe połączenia rezystorów masz w obudowie czujki... Sabotaż w 2EOL/NC masz wtedy, gdy całkowicie rozłączy się rezystancja linii. Wystarczyłoby, że źle umieszczono rezystor, tj. dał go ktoś równolegle ze stykami sabotażu, zamiast równolegle ze stykami NC.
  • REKLAMA
  • #3 21626904
    johny_w
    Poziom 24  
    Dziękuję za odpowiedź.

Cytat:
    A może skończył się czas dostępu serwisu? Ja, żeby się połączyć z centralą, muszę ustawić na początku czas dostępu serwisu, potem wpisać kod serwisu i aktywować "downloading".

Nie jestem biegły w tym systemie, do tej pory nie było problemów. Jest włączony stały dostęp z DloadX, ale spróbuję aktywować downloading.
    Czas dostępu serwisu mam oczywiście włączony. Nie wiem jak było wcześniej, ale po kablu zawsze miałem dostęp.

Instalacja działa już wiele lat i wszystko było ok, więc złe podłączenie/konfiguracja czujki odpada.
  • REKLAMA
  • #4 21626985
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    johny_w napisał:
    Instalacja działa już wiele lat i wszystko było ok, więc złe podłączenie/konfiguracja czujki odpada.

To w takim razie może być uszkodzony ten rezystor:

Schemat połączeń z zaznaczonym potencjalnie uszkodzonym rezystorem
  • #5 21631025
    johny_w
    Poziom 24  
    Udało się przywrócić połączenie z pc. Faktycznie pomogło włączenie downloadingu z manipulatora.
    Jestem pewien że nie wyłączałem tej opcji. Widziałem ją ale nie ruszałem.

Czujka okazała się sprawna. Po jej ponownym włączeniu w dloadx wszystko działa poprawnie.
    Nie jestem pewien, ale przed wyłączeniem chyba widziałem ją ustawioną na EOL/NC. W momencie wystąpienia awarii nie było nic zmieniane w centrali.
    Czyżby centrala głupiała i zmieniała parametry?

Mam kolejne pytanie. Na jednym komputerze udało mi się uruchomić DloadX i GuardX. Na drugim GuardX tak, jednak DloadX nie chce się połączyć z powodu błędnych ID - oczywiście wszystko jest wpisane poprawnie. Co może być powodem?
REKLAMA