logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C-360 – wskazówka temperatury nie wchodzi na zielone pole, termostat

matix40 07 Sie 2025 15:11 1056 30
REKLAMA
  • #1 21628441
    matix40
    Poziom 3  
    Ocena: 18
    Witam, mam problem, a mianowicie chodzi o Ursusa C-360. Temperatura cieczy wciąż jest na białym polu, znaczy wskazówka jest na końcu białego pola, między białym a zielonym, ale nie wchodzi na zielone pole. Dziwne bo z tego co każdy wie to powinna być wskazówka na zielonym, a tutaj ani drgnie na to zielone. Dziwne... Termostat jest założony Ursusa Waryński, zwykły. Na początku byłem niby okej, a teraz sam nie wiem. Układ był na wodzie, przedtem, teraz od roku jest na płynie i właśnie ta wskazówka zaczęła pokazywać między białym a zielonym polem. Jak układ został tym płynem zalany, jak był na wodzie, to wskazówka normalnie na to zielone wchodziła. Hmm zmierzyłem podczas pracy temperaturę pirometrem kolektora wodnego przy czujniku i wychodzi, że jest 80–81 stopni, czyli jakby zegar jest okej? Nie wiem, jak na to patrzeć, czy po prostu układ jest tak czysty od rdzy i płyn tak dobrze chłodzi i dlatego temperatura wyższa nie jest i wskazówka nie wchodzi na zielone, czy coś nie tak z termostatem? Pytam, bo nie chcę rozbierać, bo ciągnik wyremontowany i wszystko pomalowane. Podpowie ktoś coś? Czy to normalna temperatura i wszystko okej?
  • REKLAMA
  • #2 21628469
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    matix40 napisał:
    Czy to normalna temperatura

Jeżeli ciągnik nie jest mocno obciążony, a układ chłodzący jest sprawny, to wszystko jest w porządku.
    Gdy potrzeba, aby wskazówka wchodziła na zielone pole, trzeba zmienić termostat na mający, punkt otwarcia 90- 92 st. C.
  • REKLAMA
  • #3 21628485
    matix40
    Poziom 3  
    >>21628469 No okej, trochę mnie uspokoiłeś wtedy. Ja mam ogólnie ten zwykły termostat i on ma otwarcie 82 stopnie, więc się otwiera, działa, wychodzi na to, a jest jeszcze termostat mieszkowy i on niby od 82-90 stopni się otwiera, pomiędzy tym zakresem, więc jak bym go założył, to pewnie ta wskazówka lekko by się podniosła na zielone pole, bo temperatura musiałaby być większa, żeby się otworzył termostat. Ok, dzięki za podpowiedź, będę weryfikował podczas prac dalej. Co do prac, to on przetrząsał siano, jeździł z kajakiem, siana, słomy, bronował pole bronami piątkami, jakieś tam transport przyczepy 6-tonowej i to tyle, więc ciężko nie miał.
  • #4 21628880
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2573
    Sprecyzuj, masz termostat starego typu (mieszkowy, alkoholowy) czy termostat nowego typu (woskowy)?
    Termostaty starego typu niestety się psują, a wówczas się uchylają i silnik jest niedogrzany (co jest szkodliwe dla Diesla). Ponadto temperatura otwarcia to 75–80°C. Wskaźniki temperatury w Ursusach są mało dokładne, ale taka temperatura powinna odpowiadać zielonemu polu. Zakładam że masz wskaźnik oryginalny KFM a nie jakąś chińską czy indyjską podróbę.
    Termostaty woskowe otwierają się przy wyższej temperaturze, około 85–90°C. Na wskaźniku temperatury to kreska pomiędzy zielonym a czerwonym polem. Termostaty woskowe są lepsze, ale zależy jak trafisz; widziałem mosiężne wyglądające jak rzemiosło, jak i dobrze wyglądające za 20 zł. Powinny pracować na płynie.
  • #5 21628929
    matix40
    Poziom 3  
    >>21628880 Wskaźnik jest nowy KMF ma 2 lata max. Co do termoststu to nie woskowy taki nie tylko mieszkowy tylko do c 360 też są dwa rózne jeden typowy mieszkowy kotry niby jak sie zepsuje to w otwartej pozycji zostaje i silnik sie nie zagotuje a ten drugi też pewnie jest mieszkowy nie znam fachowej nazwy ale wygladowo jest inny. Czyli coś jest nie tak z moim zegarem bo temperatura po pracy ciagniak wynosi 80-81 stopni a na zegarze i tak wskazówka jest miedzy białym a zielonym polem czyli coś jest nie tak ... co za gów... teraz to wwszyustko jeden bubel orginalny dwuwskaźnika taaa kupę kasy chcieli a wychodzi wtedy na to ze jest zepsuty od stania chyba bo co ten ciagnik przepracował nic .... jedynie moge palnikiem nagrzać ten czujnik od temperatury i zobaczyć czy ta wskazowka sie ruszy wyzej czy nie bo nie wiem co jest nie tak ... az nie mozliwe by wciąz temperatura byłą miedzy białym a zielonym polem niezależnie co robię i jak długo pracuje na polu tym ciagnikiem... też nie wiem jaka jest temperatura miedzy tym bniałm a zielonyum polem jak to oni uznaja to ile to mniej wiecej jest ale jak poniżej ze zielone pole miedzy 75-80 to jak jest poniżej zielonego to jest 70 albo i mniej stopni... a jak pirometrem sprawdzałem temperaturę to pokazywał 80 więc wskażnik żle wskazuje chu.. wie co go boli wtedy... działał do końca jak był na wodzie jak tylko płyn zalałem to od razu temperatura spadął niby do tego białego i tak do dziś wciaż to samo pokazuje dziwne. Dlatego pytam włą.snie na forum bo zawsze gadane było ze mujsi być na zielonym i koniec jak jest powyzej to sie gotuje a jak nizęj to niedogrzewa czy coś.
  • #6 21629655
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Temperatura na dwuwskaźniku:
    Biały — do 80°C
    Zielony — 80...95°C
    Czerwony — powyżej 95°C
    https://archive.org/details/UrsusC330C330M/in...20C-330%201977/page/n12/mode/1up?view=theater
    Poza tym książki „z epoki” w czasach termostatów mieszkowych podawały prawidłową temperaturę płynu chłodzącego w przedziale 75–85°C.
    Termostaty woskowe, jak wspomniałem otwierają się przy wyższych temperaturach. W obecnych czasach normalna temperatura płynu to około 90°C, do około 110°C przy pełnym obciążeniu. Jednym z powodów jest dążenie do wyższej temperatury oleju i utrzymania wyższej temperatury tulei cylindrowych, co przekłada się na niższą lepkość oleju, mniejsze tarcie i mniejsze zużywanie się silnika.
    Silnik Diesla pracujący na niedogrzanym silniku (temperatura płynu) jest narażony na uszkodzenia kawitacyjne mokrych tulei cylindrowych. Na powierzchni tulei tworzą się wżery w postaci dziurek, które powstają na wskutek wibracji tulei o wysokiej częstotliwości (pochodzących od spalania), które z kolei tworzą w płynie ośrodki niskiego ciśnienia które zapadając się niszczą żeliwo. Dodatkowym czynnikiem jest niskie ciśnienie w układzie chłodzenia, te najczęściej jest wynikiem nieszczelnych zaworków w korku wlewu chłodnicy, a korki do C-330/C-360 (tzw. nowego typu) dostępne w sklepach rolniczych są bardzo niskiej jakości i zazwyczaj w ogóle nie trzymają ciśnienia. Lepiej już poszukać jakościowo lepszych korków od samochodów, np. Fiat 125p/Polonez (korki te są przystosowane do zbiornika wyrównawczego, posiadają dodatkową uszczelkę aby płyn był zasysany wężykiem przelewowym).
  • #7 21629736
    matix40
    Poziom 3  
    >>21629655 Czyli u mnie wskazówka jest na końcu białego pola dziś spojrzałem więc jest max te 80 stopni wychodzi na to więc coś jest nie tak dziwne powinno być na tym zielonym. Teudno teraz nie dam rady tego rozbierac potem zobacze moze termostat sie zaciął jednak i jest wciąż otwarty przez to jest cały czas duży obieg płynu i dobrze go chłodzi az za dobrze i nie dogrzewa sie co za tym idzie nie wchodzi na zielone pole ahh te termostaty gówniane masakra....
  • #8 21630058
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    To w końcu jaki masz termostat?

Starego typu, oryginalny mieszkowy alkoholowy (zdjęcie poniżej)
    Termostat mieszkowy alkoholowy z widoczną spiralną mieszką metalową
    Termostat mieszkowy z widoczną miedzianą spiralą i metalową pokrywą

czy nowego typu, woskowy (zdjęcie poniżej)
    Termostat woskowy z widoczną sprężyną i mosiężnymi elementami
    Termostat mieszkowy alkoholowy z metalową sprężyną i obudową

Materiał na Youtube, porównanie otwierania obu termostatów w garnku z podgrzewaną wodą. Widać że termostat mieszkowy otwiera się prędzej (przy niższej temperaturze) niż woskowy, niestety brak termometru uniemożliwia określenie przy jakiej temperaturze.

• #9 21630092
    matix40
    Poziom 3  
    >>21630058 mam nowego typu woskowy.
  • #10 21643573
    matix40
    Poziom 3  
    >>21630058 wymieniłem dziś termostat kupiłem znów nowego typu czyli jak pisałeś woskowy ale po odkręceniu pokrywy termostatu i wyjęciu starego nie widze żadnych uszkodzeń żeby miał wygląda wizualnie na sprawny więc coś jest nie tak zobaczymy jutro na tym nowym czy będzie poprawa ale coś mi nie daje spokoju to dziwne czyżby dwu wskaźnik szwankował dwa razy nie mówić zobaczymy jutro ale nowy KFM i mało co pracował na ciagniku i by sie rozje.... z dup.... najdziwniejsze ze jak jeździł na wodzie to normalnie wskazowka na zielone wchodziła i było ok a jak tylko zalałem płynem to od razu wskazówka zostaje na białym polu i ani drgnie na zielone dziwne jak chol... pierwszy raz sie z tym spotykam wiem ze woda wrze w 100 stopniach a płyn ponad 100 ale noi termostat otwiera sie przy tych 82 tak na nim pisze a temperatura 82 to juz wskazwka chyba powinna na białe wchodzić przecież na wodzie tak było jak jestm już głupi naprawdę o co tu chodzi jutro zobaczę z tym nowym co wyjdzie...
  • REKLAMA
  • #11 21643659
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 570
    Co do punktu wrzenia,to nie ma większego znaczenia czy to płyn czy woda (różnica jest niewielka). Błędem jest założenie że chłodziwo będzie wrzeć w 100st ,bo ciśnienie układu ten punkt podnosi. Kolejnym błędem jest sugerowanie się temperaturą płynu widzianą na wskaźniku. Chłodziwo przy "ścianie" może się gotować,a wskaźnik pokaże normę.
    To tak jak z garnkiem wody postawionym na dużym płomieniu-bańki pary przy dnie,a woda 80st.
    Dodam jeszcze że płyn ma mniejszą zdolność odprowadzania ciepła niż czysta woda.
  • #12 21643765
    matix40
    Poziom 3  
    >>21643659 wskaźnik działa poprawnie wykręciłem kapilarę z kolektora ogrzałem palnikiem i wskazówka podnosi sie na zielone i czerwone i opada potem po ochłodzeniu sie więc jest okej albo faktycznie termostat sie przyciął ten stary bo wcześnije przez półtora roku pracował na wodzie dopiero potem płyn zalałem albo nie wiem pokrywka termostatu górna jest wadliwa nie trzyma termostatu zamiast go blokować to termostat wpada do środka nie możliwe chyba bo łądnie siedział jak go włożyłem.
  • #13 21644036
    m2606
    Poziom 34  
    Czy węże robią się twarde? Czy zanim silnik osiągnie temperaturę to chłodnica jest zimna ? (podgrzany jedynie kawałek się nie liczy)
  • #14 21644499
    matix40
    Poziom 3  
    >>21644036 Dobra mam winowajce tego zamieszania całego.... głupi dwuwskaźnik wadliwy wskazówka w tej chgwili jest na czerwonym polu pomimo ze ciagnik stoi już dzień nie odpalany .... po prostu sie coś zacieło i tyle nie reagował płynnie na temperaturę cały czas podnosiła sie wskazowka na białe pole i nic dalej a teraz jak niby go ogrzałem palnikiem to podniosła sie na zielone i na czerwone ale już nie opadła po cały mdniu zostałą na czerwonym więc to co przepuszczałem od początku wadliwy zegar niby orginalny polski KFM a siadł po około 2 latach gdzie przez te dwa lata mało co ten ciagnik pracował i jak już pracował to lewkkie prace tylko no cóż bywa i tak że coś jest wadliwe nawet najlepsze już zamówiony nowy zobaczymy.
  • #15 21649561
    matix40
    Poziom 3  
    >>21644499 W ramach sprostowania tematu jednak to nie wina dwuwskaźnika nowy działą tak samo jak stary wskazówka wchodzi na białe i zostaje na nim ani rusz kur... na zielone winny termostat i tyle zacięty nie jest bo gdyby byłzacięty czy coś to by ciagnik sie gotowała jednak nie robi tego temperatura wzrsta powoli od góry i przed zielonym polem wskazowka staje i zostaje na nim czyli po prostu termostat za szybko sie otwiera dziwne ale prawdziwe ewidentnie nie ma tu innej winy jak termostat niestety nie polecam termostatów nowego typu woskowych są do dup... mało co pracował na nim i sie zjeb... szybciej niż był założony kupuję starego typu mieszkowy najlepiej firmy Mera bardzo dobre i polecane mam nadzieje ze to w końcu rozwiąż problemy i będziue spokój ahhh....
  • REKLAMA
  • #16 21649639
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1733
    matix40 napisał:
    teraz jak niby go ogrzałem palnikiem to podniosła sie na zielone i na czerwone ale już nie opadła

I to było powodem uszkodzenia wskaźnika. Nikt normalny nie grzeje tego palnikiem.
  • #17 21649701
    matix40
    Poziom 3  
    >>21649639 taak wiem o tym właśnie domyśliłem sie po czasie że uszkodziłem go właśnie przez własna głupotę i był on sprawny tylko głupi termostat dawał obiawy niedogrzewania się silnika no cóż błędy każdy sie uczy.
  • #18 21650238
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Dla testu możesz zakryć mu chłodnicę i obserwować, czy pójdzie wyżej i czy wróci.
  • #19 21650490
    matix40
    Poziom 3  
    >>21650238 czy to normalne że przewód ktory idzie z dołu chłodnicy do pompy wody jest chłodny po 2 godzinach pracy ciagnika? Reszta przewodów jest ciepła nawet gorąca i sama obudowa termostasu tez gorąca a ten jeden przewód włąśnie nie czy to normalne? Bo nadal jest problem z dogrzaniem silnika założyłem nowy termostat i znów dupa lekko wyzej wskazówka podeszła na zegarze ale niewiele nie jest na zielonym polu nadal więc gdzie szukać przyczyny dalej ?
  • #20 21650503
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Daj mu dobrze w palnik i wąż zrobi się ciepły i temperatura będzie na zielonym. Podejrzewam, że wszystko jest dobrze, a ty próbujesz go zagrzać na luźnym pyrkaniu.
  • #21 21650520
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1733
    matix40 napisał:
    czy to normalne że przewód ktory idzie z dołu chłodnicy do pompy wody jest chłodny po 2 godzinach pracy ciagnika

Tak.
  • #22 21650543
    matix40
    Poziom 3  
    Przetrząsałem nim trawę dzis łąki przez 2 godziny i nie weszła na zielone obroty około 1500 i nadal uważasz ze zgrzewamy go na luzie ?
  • #23 21650554
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Zauważ, że w termostacie zapewne masz dziurkę o fi ok 3mm. Ona służy do odpowietrzania, ale też przepuszcza płyn na chłodnicę. Przy małym obciążeniu silnika to wystarczy żebyś miał zagrzany górny wąż i górę chłodnicy, mimo że termostat pozostaje jeszcze zamknięty. Dla testu zaślep ją jakąś śrubką i zobacz różnicę (oczywiście docelowo pozostaw ją drożną).
    Przetrząsaniem trawy to nawet ciapka nie zmęczysz.
  • #24 21650574
    matix40
    Poziom 3  
    >>21650554 okej powiedzmy ze ufam wam i jest dobrze wtedy wszystko trudno bedę jeżdził dalej tak jak jest i trudno nie będe znów po raz któryś rozkręcał termostatu bo po prostu mam tego dość i nie będe zaślepiał tej dziurki moze z czasem sie ogarnie to... ale dziwne ze na wodzie też wykonywał takie prace i jakos wchodził na zielone po zalaniu płynem od razu przestał i nie chce nie wiem dziwne.

Dodano po 52 [minuty]:

>>21650554 zasłoniłem chlodnicę tekturą i dałem w palnik ponad 10 minut i co wskazówka byłe miedzy białym a zielonym polem i dalej nic mozę jak by dłuzej jeszcze gazowałgo to w końcu lekko by weszła na to zielone ale chyba coś nie tak jest tyle minut pracy silnika z zasłoniętą głodnicą i co tak długo sie nagrzewa ze w ogóle hmmm ale przewód dolny zrobił sie ciepły w końcu to zauważyłem nic więcej.
  • #25 21650902
    m2606
    Poziom 34  
    Diesla nie grzeją obroty,tylko obciążenie.Skoro chłodnica jest zimna,a nie wywaliło plynu,nie porozrywało węży,nie przegrzałeś silnika,to znaczy że termostat nie włączył dużego obiegu bo nie było takiej potrzeby.
    Gdyby z kolei otwierał się za szybko,to chłodnica miałaby temperaturę silnika,a nie była zimna.
  • #26 21650910
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Za jakieś 20 zł można kupić termometr elektroniczny tzw. panelowy LCD zasilany na baterię.
    Wykręcasz kapilarę z gilzy (nakrętka radełkowana), wkładasz czujnik termometru, zabezpieczasz przed wypadnięciem i masz dokładny pomiar temperatury cieczy chłodzącej. Można dać trochę białej pasty termoprzewodzącej na czujnik, ale jak nie masz to jej brak dużo nie zmieni.
    Chłodnica jak dobrze oddaje ciepło, to dolny wąż zawsze będzie zimny.
  • #27 21651050
    matix40
    Poziom 3  
    >>21650902 właśnie chłodnica nie jest zimna jest ciepła u góry nie jakaś super gorąca ale ciepła jest a obudowa termostatu jest wręcz gorąca jakby sie gotowało tak no nie wiem w chłodnicy jest spokojnie nie ma przepływu płynu nie widac zeby go jakos lało tam w środku. Myślę ze płyn dobrze chłodzi albo termostat nowego typu jest do dup.. i musze ten mieszkowy załoźyć otwiera sie on od 82- do 90 stopni w takim przedziale pisało i wtedy wieksza temperatura bedzie silnika to mozę pomoże.
  • #28 21651098
    m2606
    Poziom 34  
    matix40 napisał:
    chłodnica nie jest zimna jest ciepła u góry nie jakaś super gorąca ale ciepła jest a obudowa termostatu jest wręcz gorąca jakby sie gotowało

Czyli nie ma się czego czepiać. Puszka termostatu jest gorąca,a chłodnica od góry lekko ciepła. To jest normalny stan dla silnika z otworem odpowietrzającym w termostacie który się nie otworzył,albo zaczyna dopiero się lekko uchylać.
    Sam termostat można przecież sprawdzić w garnku wody z termometrem.Jeśli otwiera się tak jak ma napisane na obudowie to zostaw ten temat w spokoju.
    matix40 napisał:
    Czyli u mnie wskazówka jest na końcu białego pola dziś spojrzałem więc jest max te 80

Czego chcesz od tego silnika? Na siłę chcesz go grzać ? Jeśli rzeczywiście jest 80st to się możesz jedynie cieszyć stabilnością tej temperatury,bo od tego głównie zależy żywotność zestawu tłok/cylinder.
  • #29 21651126
    matix40
    Poziom 3  
    Termostat sie otwierał ten stary i nie potrzebnie go wymieniałem sprawdzałem w garnku z wodą otworzył sie cały i zamknął jak ochlodzilem nie wiem tylko w jakiej temp bo wlałem wrzątek ale no działa dobrze więc ten nowy co teraz jest to wadliwy raczej niee ale dziwi mnie ten wskaźnik ze nie wchodzi na zielone może jest ok dobra.
  • #30 21651180
    m2606
    Poziom 34  
    Tak się termostatu nie sprawdza. Zalejesz wrzątkiem i wiesz jedynie że się otwiera-nic poza tym.
    On ma działać w odpowiednim przedziale,a nie tylko się otwierać i to jeszcze we wrzątku.
    Początek otwierania ma nastąpić dokładnie w punkcie wyspecyfikowanym na obudowie.
    Jeśli to nie wystarcza to otwiera się dalej aż przepływ będzie wystarczający.Jeśli i to nie pomoże,to ten grzybek na sprężynie zaczyna zakrywać kanał żeby jeszcze zwiększyć przepływ przez chłodnicę.
    Dla takiego silnika najważniejsze nie są te dwa czy trzy stopnie ,ale stabilność. Poza tym temperaturę masz raczej dobrą.
    Pamiętaj że to są stare konstrukcje .Przez prymitywny układ kanałów,gruby płaszcz i grube tuleje cylindryczne oddawanie temperatury do płynu nie jest takie efektywne jak we współczesnych silnikach. Pomimo niższej niż w nowszych silnikach temperatury chłodziwa, temperatura spalania jest i tak bardzo wysoka a ciepło wychodzi z gazami.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wskazówki temperatury cieczy chłodzącej w ciągniku Ursus C-360, która nie wchodziła na zielone pole na dwuwskaźniku, pozostając na końcu białego pola. Użytkownik stosował termostat nowego typu woskowy o punkcie otwarcia około 82°C, a temperatura mierzona pirometrem wynosiła około 80–81°C. Dyskusja wykazała, że termostaty woskowe otwierają się przy wyższych temperaturach (85–90°C), co może powodować niższą temperaturę płynu i wskazanie na białym polu. Wskazano, że termostaty starego typu mieszkowe (alkoholowe) otwierają się wcześniej (75–80°C) i są bardziej polecane do Ursusa C-360. Użytkownik wymienił termostat na nowy woskowy, ale problem pozostał, a dwuwskaźnik KFM okazał się wadliwy po uszkodzeniu termometrem palnikowym. Ostatecznie ustalono, że termostat nowego typu może powodować niedogrzanie silnika, a najlepszym rozwiązaniem jest powrót do termostatu starego typu mieszkowego, np. firmy Mera. Wskazano również, że chłodziwo (płyn) ma inne właściwości cieplne niż woda, co wpływa na wskazania temperatury. Zalecenia obejmowały dobór termostatu o odpowiednim punkcie otwarcia oraz unikanie uszkodzeń wskaźnika przez nadmierne podgrzewanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA