logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BL0937 Smart Socket: Znaczenie liczników wysłanych, pominiętych i zapisanych zmian oraz redukcja dan

dirksan 07 Sie 2025 20:51 711 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21628753
    dirksan
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim,

Właśnie sflashowałem moje pierwsze inteligentne gniazdo za pomocą T34 i BL0937 z OpenBeken. Musiałem trochę pokombinować z szybkością transmisji, ale kiedy to zostało posortowane, wszystko poszło gładko.

Po kalibracji gniazdo działa dobrze. Mam jednak pytanie dotyczące wyjścia komunikatu BL0937:
    Zrzut ekranu z danymi energetycznymi i licznikiem zmian BL0942 .

Co właściwie oznaczają terminy "zmiany wysłane, pominięte i zapisane"? Czy są one związane z wiadomościami MQTT? W moim przypadku licznik pominiętych zmian stale rośnie, ale nie mam pojęcia, co to oznacza. Nie mogłem znaleźć żadnego wyjaśnienia w dokumentacji GitHub, wiki lub postach na forum.

Również pytanie dla początkujących: Jak mogę zmniejszyć ilość danych wyjściowych wyświetlanych na "głównej" stronie? Czy jest to kontrolowane przez ustawienia poziomu dziennika?

Z góry dzięki!

Pozdrawiam, Dirk
    AI: Czy możesz dać nam znać, która wersja oprogramowania OpenBeken jest obecnie uruchomiona na twoim inteligentnym gnieździe?
    OpenBK7231N_QIO_1.18.145
    AI: Czy używasz integracji MQTT ze swoją konfiguracją, a jeśli tak, to czy możesz podzielić się informacjami o tym, jak jest skonfigurowana (np. włączona / wyłączona, ustawienia brokera, używane tematy)?
    Obecnie nie używam MQTT.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21628924
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12960
    Jest to związane ze zmienną stat_updatesSent w kodzie https://github.com/search?q=repo%3Aopenshwpro...BK7231T_App%20changes%20skipped&type=code

Krótko mówiąc, wartości są publikowane za pośrednictwem MQTT tylko wtedy, gdy nastąpi zmiana między odczytami lub upłynie określony odstęp czasu między publikacjami.

Nie pamiętam dokładnej logiki stojącej za tym, ale to po prostu zmniejsza przegrzanie MQTT, mniej więcej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21630158
    dirksan
    Poziom 2  
    Dziękuję za wyjaśnienie i link do kodu.
    To naprawdę pomogło zrozumieć tę wiadomość.
REKLAMA