logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Światłowód Inwestycje – skrzynka w prywatnej piwnicy, zmiana kłódek bez zgody, Gliwice

katmad 08 Sie 2025 09:48 558 13
REKLAMA
  • #1 21629107
    katmad
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Światłowód Inwestycje - zamontowali mi skrzynkę dla całego budynku w prywatnej piwnicy w czasie, gdy lokal i przynależna piwnica były w remoncie (piwnica otwarta z uwagi na remont bloku przez miasto). Założyli mi kłódkę. Odciąłem ją, założyłem swoją, zostawiłem namiar na właścicielkę i zacząłem znosić pojedyncze graty. Po pół roku zjawiam się na adresie i ponownie mam zmienioną kłódkę. Znowu odciąłem, piwnicę zapełniłem gratami poremontowymi, zostawiłem ponownie kartkę z numerem i ostrzeżeniem, że jeśli jeszcze raz mi kłódkę rozwalą, to im flexem tę skrzynkę powycinam. Co robić w tej sytuacji? Mnie skrzynka w piwnicy nie przeszkadza, niech tylko technik umawia się na dostęp i zostanie on mu udostępniony, skoro już "musieli" się zamontować wewnątrz piwnicy. Kontakt z nimi jest bardzo utrudniony, na stronie oferują tylko dostęp przez formularz. Spotkaliście się kiedyś z taką sytuacją? Gliwice, ul. Szara
    AI: Czy zgłaszałeś już tę sprawę do administracji budynku albo wspólnoty mieszkaniowej? Jeśli tak, jaka była ich reakcja?
    Administracja budynku twierdzi, iż to nie ich sprawa
    AI: Masz może dokumenty potwierdzające, że piwnica jest Twoją własnością i że nie wyrażałeś zgody na montaż tej skrzynki?
    Piwnica jest przynależna do lokalu i jest to zawarte w umowie najmu. W sprawie skrzynki nikt się ze mną nie kontaktował, więc nie miałem możliwości wyrazić lub nie wyrazić zgody
  • REKLAMA
  • #2 21629113
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 751
    Może powinieneś zgłosić włamanie do piwnicy i niech odpowiednie służby się tym zajmą.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #3 21629126
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    katmad napisał:
    Piwnica jest przynależna do lokalu i jest to zawarte w umowie najmu. W sprawie skrzynki nikt się ze mną nie kontaktował więc nie miałem możliwości wyrazić lub nie wyrazić zgody

O zgodę mogli pytać właściciela lokalu do którego przynależy piwnica.
    Można napisać oficjalne pismo do właściciela skrzynki z opisem sytuacji i wnioskiem o zmianę lokalizacji skrzynki. Ale tu też powinien wystąpić właściciel lokalu.
  • REKLAMA
  • #4 21630822
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    katmad napisał:
    zostawiłem namiar na właścicielkę

katmad napisał:
    Piwnica jest przynależna do lokalu i jest to zawarte w umowie najmu

Z tego wynika, że jesteś najemcą, a nie właścicielem. W takim razie to nie Ty, decydujesz czy skrzynka może tam wisieć czy nie. To sprawa do wyjaśnienia między Tobą a właścicielem mieszkania.
  • #5 21630866
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6557
    milka0 napisał:
    Z tego wynika, że jesteś najemcą, a nie właścicielem. W takim razie to nie Ty, decydujesz czy skrzynka może tam wisieć czy nie. To sprawa do wyjaśnienia między Tobą a właścicielem mieszkania.

To nie oznacza, że do pomieszczeń użytkowanych przez najemcę można wchodzić bez jego wiedzy a założenie nowych kłódek jest po prostu postępowaniem bandyckim. Nawet gdyby to zrobiono w porozumieniu z właścicielem jest zwykłym włamaniem do obcego pomieszczenia. Nawet właściciel nie może bez wiedzy najemcy wchodzić do pomieszczeń użytkowanych zgodnie z umową przez najemcę. Jest to ścigane prawnie po zgłoszeniu na Policję. Zgłoś jako normalne włamanie na Policję.
    milka0 napisał:
    W takim razie to nie Ty, decydujesz czy skrzynka może tam wisieć czy nie.

Przecież w umowie ma użytkowanie całego pomieszczenie bez współlokatorów (jakiejś skrzynki). Do zakończenia umowy nawet właściciel nie może bez zmiany umowy umieszczać nawet swoje graty nie mówiąc o podnajmie na cudze skrzynki.
  • #6 21631323
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ponawiam nastapiło włamanie do twojej piwnicy i nikt nie może bez twojej zgody tego zrobić jako najemca stałeś sie czsowo właścicilem lokalu i piwnicy która jest własnością właściciela.Obecnie jako najemca ty chwilowo jesteś właścicielem bez twojej zgody lub właściciela głównego nikt nie ma prawa cic tam zrobić to teren preywatny. Możesz zgłosić włamanie bo to nie jest nic innego.

Dodano po 12 [minuty]:

Pomyśl jak by było jutro wejdą ci do mieszkania bo oni kable kładą chłopie nie bądź dupa walcz o swoje.To ty za to płacisz i pewnie nie mało.
    Konto firmowe:
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #7 21631338
    milka0
    Poziom 20  
    DiZMar napisał:
    Przecież w umowie ma użytkowanie całego pomieszczenie bez współlokatorów (jakiejś skrzynki). Do zakończenia umowy nawet właściciel nie może bez zmiany umowy umieszczać nawet swoje graty nie mówiąc o podnajmie na cudze skrzynki.

Nie wiemy kiedy taka decyzja o montażu tam skrzynki zapadła. Być może, zanim lokal został wynajęty. Ogólnie mało wiemy. No i chyba to forum nie da odpowiedzi i nie wyjaśni sytuacji lepiej, niż sam właściciel. Dlatego nie rozumiem, dlaczego nie pytać i nie wyjaśniać tego u źródła, tylko z obcymi ludźmi w internecie.
  • #8 21631359
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Milka0 zapytam, czy niezależnie od sytuacji ktoś ma prawo wejść na teren twojej własności bez twojej zgody?
    Stając się najemcą, stałeś się czasowo właścicielem lokalu oraz wszelkich dóbr mu podlegających.
    To tak, jakby goście z kablówki jutro przyszli i powiedzieli ci, że wiercą dziury na kable, bo sąsiad chce kablówkę.
    Nie wygłupiaj się!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
    Jeżeli właściciel wyraził zgodę to inna bajka.
    Konto firmowe:
  • REKLAMA
  • #9 21631382
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ricoh_220 napisał:
    Obecnie jako najemca ty chwilowo jesteś właścicielem bez twojej zgody lub właściciela głównego nikt nie ma prawa cic tam zrobić to teren preywatny. Możesz zgłosić włamanie bo to nie jest nic innego.
    Pomyśl jak by było jutro wejdą ci do mieszkania bo oni kable kładą chłopie nie bądź dupa walcz o swoje.To ty za to płacisz i pewnie nie mało.

Dokładnie tak.
    Ricoh_220 napisał:
    Ponawiam nastapiło włamanie do twojej piwnicy i nikt nie może bez twojej zgody tego zrobić jako najemca stałeś sie czsowo właścicilem lokalu i piwnicy która jest własnością właściciela.O

Ten wpis dokładnie określa sytuację.
    milka0 napisał:
    Nie wiemy kiedy taka decyzja o montażu tam skrzynki zapadła. Być może, zanim lokal został wynajęty.

Gdyby nawet przed wynajęciem lokalu to najemca powinien być o tym poinformowany. Jeżeli nie był to jest problem właściciela lokalu a nie najemcy jak to rozstrzygnąć najlepiej polubownie (najemca taka wolę wyraża) .
    katmad napisał:
    Mnie skrzynka w piwnicy nie przeszkadza, niech tylko technik umawia się na dostęp i zostanie on mu udostępniony, skoro już "musieli" się zamontować wewnątrz piwnicy.
    Rozcinanie kłódek najemcy i zakładanie innych to jest włamanie ścigane karnie.
  • REKLAMA
  • #10 21631469
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21631479
    DiZMar
    Poziom 43  
    Sprawa jednoznaczna do zgłoszenia do organów ścigania przestępstw (Policji) jako podejrzenia przestępstwa polegającego na nieuprawnionym wtargnięciu na prywatną własność (zakłócenie miru domowego) oraz wyrządzenie szkód materialnych (zniszczenie zabezpieczeń i uniemożliwienie korzystania z najmowanego lokalu przez założenie kłódki bez dostępu do klucza).
    Erbit napisał:
    postraszyć sprawą z powództwa cywilnego

oraz sprawy karnej.
  • #12 21632419
    milka0
    Poziom 20  
    DiZMar napisał:
    Gdyby nawet przed wynajęciem lokalu to najemca powinien być o tym poinformowany. Jeżeli nie był to jest problem właściciela lokalu a nie najemcy jak to rozstrzygnąć najlepiej polubownie (najemca taka wolę wyraża) .

Zgadzam się. Tylko nie rozumiem czemu najemca nie wyjaśni tego własnie z właścicielem, skoro to ewidentnie sprawa między nimi. Zamiast tego próbuje to wyjaśniać z obcymi ludźmi w internecie, którzy nie mają nic wspólnego ze sprawą ;)
  • #13 21632512
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21635895
    milka0
    Poziom 20  
    Erbit napisał:
    milka0 napisał:
    Tylko nie rozumiem czemu najemca nie wyjaśni tego własnie z właścicielem,

katmad napisał:
    AI: Czy zgłaszałeś już tę sprawę do administracji budynku albo wspólnoty mieszkaniowej? Jeśli tak, jaka była ich reakcja?
    Administracja budynku twierdzi, iż to nie ich sprawa

Ale ja mówię o właścicielu mieszkania, a nie o administracji całego budynku.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem montażu skrzynki światłowodowej przez firmę Światłowód Inwestycje w prywatnej piwnicy należącej do najemcy lokalu w Gliwicach, bez jego zgody. Firma założyła własną kłódkę, którą najemca kilkukrotnie wymieniał na swoją, pozostawiając kontakt do właścicielki. W odpowiedziach podkreślono, że najemca ma prawo do wyłącznego użytkowania piwnicy zgodnie z umową najmu i nikt, w tym właściciel lokalu czy firma instalująca światłowód, nie może wchodzić do pomieszczenia ani zmieniać zabezpieczeń bez jego zgody. Wskazano, że takie działania mogą być traktowane jako włamanie i naruszenie miru domowego, co podlega ściganiu karnemu. Zalecane jest zgłoszenie sprawy na Policję oraz wysłanie oficjalnego pisma do właściciela skrzynki z żądaniem usunięcia urządzenia lub zmiany lokalizacji. Podkreślono również konieczność wyjaśnienia sytuacji bezpośrednio z właścicielem mieszkania, gdyż to on decyduje o warunkach najmu i ewentualnych zmianach w użytkowaniu piwnicy. Kontakt z firmą jest utrudniony, a komunikacja odbywa się głównie przez formularz na stronie internetowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA