logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Elektrolux EWT1266EDW – głośna praca, zatrzymanie cyklu, grafitowy osad, szczotki?

mpkoralik 09 Sie 2025 01:59 249 5
  • #1 21629812
    mpkoralik
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Cześć,
    Dzisiaj piszę z problemem mojej pralki Electrolux EWT1266EDW. Przez ostatnie parę prań mocno było słychać pracę pralki, tak jakby przy praniu obijała się o szafkę lub ścianę, przy której stoi. Dzisiaj już wiem, że mogły to być oznaki jakiejś usterki, bo pralka zatrzymała się po dwóch godzinach pracy, nie wypompowała wody i nie chce ponownie wystartować. Po próbie uruchomienia jakiegokolwiek programu drzwiczki zamykają się, słychać "cyknięcie", po czym "kluczyk" na wyświetlaczu gaśnie i pralkę można otworzyć bez żadnego problemu.

Otworzyłem pralkę od boków; obudowa, jak i jej wnętrze, są mocno zabrudzone, jakby grafitem. W sieci wyczytałem, że może to być przyczyną szczotek, a raczej ich brak. Może ktoś po zdjęciach potwierdzi moje przypuszczenia? Czy dobrze myślę, że wymiana tych elementów może rozwiązać mój problem? Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, dlatego z góry serdecznie dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
    Pozdrawiam Was serdecznie
    Wnętrze pralki z silnym zabrudzeniem przypominającym grafit na wewnętrznej obudowie Boczna ścianka pralki mocno zabrudzona ciemnym osadem, przypominającym grafit. Wnętrze pralki z widocznym zabrudzeniem wokół koła pasowego i silnika Widok wnętrza pralki z kołem pasowym i zabrudzeniami grafitowymi Widok wewnętrznej części pralki od boku z widocznym zabrudzeniem na obudowie bębna Panel sterowania oraz górna pokrywa pralki Electrolux EWT1266EDW
  • #2 21629821
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 442
    mpkoralik napisał:
    wyczytałem, że może to być przyczyną szczotek

Celowe jest skontrolowanie stanu szczotek!
  • #3 21630185
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3707
    Odczytaj kod błędu: Link. Która pralka to Twoja?
    Elektrolux EWT1266EDW – głośna praca, zatrzymanie cyklu, grafitowy osad, szczotki?Screenshot...480b12.jpg (449.22 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21630365
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6917
    mpkoralik napisał:
    Czy dobrze myślę, że wymiana tych elementów może rozwiązać mój problem?

Może, nie musi, ale raczej nie będzie miało to nic wspólnego z halasowaniem.
    Pasek sam zdjąłeś ?
  • #5 21632099
    saly
    Poziom 32  
    Ocena: 999
    Kontrola szczotek, zużycie i stan powierzchni ciernej, kontrola powierzchni komutatora, coś dużo tego pyłu grafitowego.
    Może luzy lub bicie wirnika, ewentualnie zwarcie międzyzwojowe, że tak pyliło.
    Piszesz o hałasie podczas prania, czy po zdjęciu paska zakręcałeś kołem bębna i kołem silnika, czy praca i bieg jest spokojny bez hałasu, luzów.
  • #6 21886217
    mpkoralik
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Przyczyna leżała po stronie zużytych szczotek. Wymiana rozwiązała problem.
REKLAMA