logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Seat Ibiza 1.2 2012 – jak spuścić nadmiar oleju domowym sposobem, czy można jeździć?

roberto1945 11 Sie 2025 21:40 321 6
REKLAMA
  • #1 21632468
    roberto1945
    Poziom 2  
    Hej, nalałem, za dużo oleju do samochodu - jak to wypompować domowymi sposobami? Samochód Seat Ibiza 2012 1.2 - czy mogę na tym poziomie bezpiecznie jeździć?
    Bagnet silnika z widocznym poziomem oleju znacznie powyżej maksymalnej kreski
  • REKLAMA
  • #2 21632477
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2585
    Kup strzykawkę 0,4l lub 1l i nią odciągnij nadmiar. Rurka powinna wejść w otwór bagnetu. Jeśli otwór jest wysoko, to trzeba dociąć dłuższą rurkę.
  • REKLAMA
  • #3 21632482
    Bartas1967
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Jeżeli sposób LED-ówki nie pomoże, to wziąłbym długą rurkę i próbowałbym ją zassać swoim oddechem.
  • REKLAMA
  • #4 21632484
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 578
    Prawie każdy warsztat posiada wysysarkę.Wydoją przez bagnet .
    Gdyby jeszcze była tam puszka filtra starego typu,to nie byłoby problemu. Niestety jest wkład. Nie powinno się nic stać,nadmiar po prostu przepali. Silnik na pewno nie rozszczelni się z powodu tej nadwyżki.
    EDIT : pomyliłem silniki (to TSI)-spuszczaj
  • REKLAMA
  • #5 21632495
    Michelson
    Poziom 26  
    Ocena: 305
    Ja odsysałem przez bagnet strzykawką 100 ml, taką z apteki. Jako rurki użyłem koszulki termokurczliwej, bo akurat miałem pod ręką.
  • #6 21632662
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2585
    Można i taką 20 ml. Koszulka jest miękka i ugina się gdy olej jest gęsty. Wyciągałem tak olej z pompy opryskiwacza. To żmudne zadanie i brudne.
  • #7 21790982
    roberto1945
    Poziom 2  
    wysysałem przez rurke pozdro

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku zalania silnika Seat Ibiza 1.2 z 2012 roku nadmiarem oleju, zaleca się jego odessanie domowymi sposobami, aby uniknąć potencjalnych uszkodzeń. Najczęściej proponowaną metodą jest użycie strzykawki o pojemności od 20 ml do 1 l wraz z rurką, którą wprowadza się do otworu bagnetu oleju. Rurka może być wykonana z elastycznego materiału, np. koszulki termokurczliwej, co ułatwia odsysanie gęstego oleju. Jeśli otwór bagnetu jest zbyt wysoki, rurkę można przedłużyć. Alternatywnie można spróbować zassać olej ustami przez długą rurkę, jednak jest to metoda mniej higieniczna. Warsztaty samochodowe dysponują wysysarkami, które umożliwiają szybkie usunięcie nadmiaru oleju przez bagnet. W przypadku tego modelu silnika nadmiar oleju nie powinien spowodować rozszczelnienia silnika, ale lepiej go usunąć, gdyż nadmiar może być spalany i prowadzić do problemów eksploatacyjnych. Jazda z nadmiarem oleju nie jest zalecana, mimo że silnik może nadal pracować.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA