logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AutoCAD – nie działa wymiarowanie po zmianie ustawień, jak przywrócić funkcję?

qrak1 12 Sie 2025 16:09 879 4
REKLAMA
  • #1 21633163
    qrak1
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Witam Wszystkich [AUTO CAD 2023]
    przez przypadek zmieniłem coś gdzieś w ustawieniach i nie działa mi wymiarowanie ...
    próbowałem przywrócić ustawienia w menadżerze stylów wymiarowania, w ustawieniach ogólnych ale wszystko bez efektu.
    Poniżej screen...
    Zrzut ekranu z programu AutoCAD 2023 z otwartym rysunkiem i aktywnym poleceniem wymiarowania

Proszę o pomoc
    Załączniki:
    • AutoCAD – nie działa wymiarowanie po zmianie ustawień, jak przywrócić funkcję? autocad wymiarowanie.jpg (262.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21633749
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1624
    Co to znaczy nie działa? Nie łapie punktów charakterystycznych, koniec, środek?
  • REKLAMA
  • #3 21634180
    qrak1
    Poziom 15  
    Nie łapie punktów: początkowego i końcowego. Sprawdziłem na wcześniej zapisanym pliku i działa.
    Doszedłem do tego, że po rozmrożeniu i przywróceniu wszystkich warstw wymiarowanie wróciło. Natomiast po jakimś czasie pracy na pliku po ponownym zablokowaniu problem wraca....
  • REKLAMA
  • #4 21652565
    lewica2
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    masz ten plik?
  • #5 21698557
    qrak1
    Poziom 15  
    >>21652565 tak mam,

Przywrócenie do ustawień fabrycznych nic nie daje. Problem występuje tylko i wyłącznie tylko i wyłącznie w tym jednym projekcie. Metodą prób i błędów doszedłem do tego, że problem z wymiarowaniem pojawia się dokładnie w momencie wyłączenia widoczności tylko jednej warstwy (niestety tej która jest mi potrzebna).Przeniesienie/skopiowanie tej warstwy do nowego rysunku nic nie dało. Tak jak wyżej pisałem włączenie i odblokowanie wszystkich warstw naprawia problem do momentu wyłączenia widoczności tej jednej....
REKLAMA