logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C3 1.4 2011 – wentylator chłodnicy nie włącza się, schemat elektryczny

cxsara 13 Sie 2025 09:05 969 6
REKLAMA
  • #1 21633642
    cxsara
    Poziom 2  
    Dzień dobry.

Mam Citroena C3 z 2011 roku, 1,4 l benz. 75 KM z klimatronikiem. Niestety nie włącza się wentylator chłodnicy w trybie chłodzenia płynu po osiągnięciu zadanej temperatury. Podłączam czytnik OBD i pokazuje mi nawet 105°C. Niestety wentylator ani drgnie. W trybie pracy klimy włącza się na wolniejszych obrotach. Regulator obrotów wentylatora zamontowany przy chłodnicy, sterowany na krótko masą, załącza oba biegi. Podejrzewam, że jest problem na drodze z kompa do regulatora. Nie wiem, czy uszkodzony przewód, czy tam coś po drodze jeszcze jest? Czy ktoś może poratować schematem lub radą?
    A.
  • REKLAMA
  • #2 21633771
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4217
    Termostat jeśli jest z grzałką to uruchamia się przy 107-108st, zalecam jeździć na klimatyacji zwłaszcza w korkach
  • REKLAMA
  • #3 21633773
    stalin2
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Na podstawie dostępnych informacji (schematy i fora dyskusyjne dla modeli C3 1.4 benzyna z AC z lat 2005-2011, silnik TU3JP/KFV), opiszę poniżej, jak działa system, możliwe przyczyny i kroki diagnostyczne. Schematy elektryczne dla Twojego modelu nie są publicznie dostępne w pełnej formie bez narzędzi diagnostycznych Citroena (np. Lexia), ale opieram się na opisach z Haynes i forów specjalistycznych. System jest podobny w modelach po 2006 r.
    Jak działa sterowanie wentylatorem chłodnicy w Citroenie C3 1.4 benzyna z AC?

Główne komponenty:

Czujnik temperatury płynu chłodniczego: Zazwyczaj 2-przewodowy (dla wskaźnika temperatury) i czasem dodatkowy 1-przewodowy (dla alarmu wysokiej temperatury). Montowany na bloku silnika (często brązowy lub zielony). Wysyła sygnał do ECU.
    ECU (komputer silnika): Odbiera dane z czujnika i steruje wentylatorem poprzez sygnał do regulatora obrotów.
    Regulator obrotów wentylatora: Przy chłodnicy, zazwyczaj 5-pinowy w modelach z AC. Ma 2 grube przewody (zasilanie 12V i masa) i 3 cieńsze (switched 12V przez bezpiecznik + 2 przewody sterujące od ECU).
    Bezpieczniki i przekaźniki: Zasilanie idzie przez maxi-fuse 1 (stałe 12V), fuse F8 w skrzynce pod maską (switched 12V) i czasem relay (w modelach bez AC na osłonę wentylatora, ale w Twoim z AC relay jest zintegrowany lub w ECU).
    Przewody: Od ECU do regulatora – 2 przewody sterujące w 3-pinowym wtyku (jeden to sygnał PWM do regulacji obrotów).

Praca systemu:

Bez AC: Wentylator włącza się na low speed przy ok. 90-96°C (zależnie od modelu), a na high speed przy wyższych temp. (ok. 105°C lub alarm).
    Z AC: Zawsze włącza się na low speed, niezależnie od temp., by wspomagać skraplacz klimy.
    Sterowanie: ECU monitoruje temp. i wysyła sygnał (masa lub PWM) do regulatora. Jeśli sygnał nie dochodzi, wentylator nie startuje automatycznie.

Możliwe przyczyny problemu (oparte na podobnych przypadkach):

Wadliwy czujnik temperatury: Najczęstsza przyczyna – jeśli czujnik źle odczytuje temp., ECU nie wysyła sygnału. Fan działa z AC, bo to osobny obwód.
    Przerwa w przewodzie od ECU do regulatora: Jak podejrzewasz – uszkodzony kabel w 3-pinowym wtyku (2 przewody sterujące). Może korozja, przetarcie lub luźne złącze.
    Bezpiecznik F8 lub maxi-fuse 1: Sprawdź skrzynkę bezpieczników pod maską – F8 to switched 12V do regulatora.
    Problem z ECU: Rzadziej, ale可能 korozja na pinach ECU lub błąd software'owy. Odłącz akumulator na 10 min, by zresetować.
    Inne: Powietrze w układzie chłodzenia, wadliwy termostat (powinien otwierać się przy 89°C) lub zużyte szczotki w silniku wentylatora (choć u Ciebie działa na krótko).

Kroki diagnostyczne (zrób to sam lub u mechanika):

Sprawdź bezpieczniki: Otwórz skrzynkę pod maską – fuse F8 (zwykle 5-10A) i maxi-fuse 1 (duży, 30-40A). Wymień jeśli spalone.
    Test czujnika temperatury: Podłącz OBD i monitoruj live data – porównaj z rzeczywistą temp. (użyj termometru IR). Jeśli rozbieżności, wymień czujnik (koszt ok. 50-100 zł, np. nr części 1338A7 dla gauge).
    Sprawdź przewody: Od ECU (zwykle po prawej stronie silnika) do regulatora – szukaj przerw, korozji. Użyj multimetru: na 3-pinowym wtyku sprawdź 12V na jednym pinie (switched), a na dwóch sterujących – czy ECU podaje masę/sygnał przy wysokiej temp. (uruchom silnik i poczekaj na 90+°C).
    Direct test: Jak robiłeś – podaj 12V bezpośrednio do wentylatora (omijając regulator), by potwierdzić motor.
    Diagnostyka OBD/Lexia: Podłącz lepszy skaner (np. Lexia dla Citroena) – sprawdź błędy jak "open circuit to ECU" lub P0480/P0481 (fan control circuit).
    Inne: Spuść powietrze z układu chłodzenia (odkręć korek przy max temp.), sprawdź termostat.
  • #4 21634194
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 587
    cxsara napisał:
    Czy ktoś może poratować schematem lub radą?

Odepnij czujnik na termostacie- powinien odpalić wentylatory jeśli sterowanie jest OK.

Schemat termostatu silnika i czujnika temperatury z opisem części

Bezpieczniki MF1 (MaxiFues) i F21:

Schemat bezpieczników F10 i MF1 zaznaczonych na czerwono w module sterującym

Zaznaczone bezpieczniki F21 i MF1 odpowiadające za pracę wentylatora chłodnicy

8 0statnich znaków VIN?

Legenda:
    1510 : wentylator chłodnicy
    1529 : elektryczny moduł sterujący zespołu wentylatorów chłodnicy
    1320 : kalkulator silnika
    1220 : czujnik temperatury płynu w układzie chłodzenia silnika
    8007 : presostat

Widok komory silnika z oznaczeniami połączeń elektrycznych sterownika wentylatorów
    Załączniki:
    • C3 (A51) - dziedzina zespół napędowy funkcja chłodzenie silnika TU3A (OPR 12735).pdf (307.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • C3 (A51) - dziedzina zespół napędowy funkcja chłodzenie silnika TU3A (OPR 12735) (okablowanie).pdf (395.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21634217
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 587
    stalin2 napisał:
    TU3JP/KFV

To Nie ten silnik. Tam jest TU3A/K6E lub TU3AE5/KF01. ChatGPT jak zwykle ma tendencję do fantazjowania. :)

Lista zespołów silników i wtryskiwaczy z wyróżnieniem TU3A i TU3AE5
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21644803
    cxsara
    Poziom 2  
    Dzień dobry.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

W moim przypadku wentylator załączał się za każdym razem w przypadku ON AC.

W trybie pracy bez AC temperatura silnika potrafiła dojść do 106°C - odczyt z skanera OBD. W trakcie diagnostyki/prób, podając masę przez probówkę na cienkie przewody sterownika przy chłodnicy, mogłem uruchomić wentylator na 1. i 2. biegu, przez co wyeliminowałem "awarię" wentylatora i sterownika. Dodatkowo, skoro z AC wentylator działa na 1. biegu, linia z ECU też jest dobra.

Po zdjęciu przewodów z czujnika temperatury przy termostacie skaner OBD pokazał -31°C.

Reasumując, wymieniłem płyn chłodniczy, rozpiąłem kostki/wtyczki i zapiąłem jeszcze raz. Po tych czynnościach zauważyłem, iż w trakcie jazdy temperatura bardzo długo utrzymuje się w granicach 92–95°C. Przy trochę dynamiczniejszej jeździe dochodzi do 105–106°C. Wentylator słychać, jak uruchamia się na 2. biegu, dość różnie, ponieważ raz przy 101°C, innym razem 105°C albo 104°C. Nie ma stałej zasady. Zakres uruchomienia na 2 jest od 101°C do 106°C.
    W trakcie jazdy nie słyszę, czy uruchamia się na 1. biegu, a na postoju, po 60 min pracy, było 90°C i się nie załączył.

W związku z powyższym rozumiem, iż praca powyżej 100°C jest normalna dla tego silnika? Ciekawostka, iż 2. bieg załącza się przy różnych temperaturach.

Z góry dziękuję wszystkim za podpowiedzi i zaangażowanie.

Z wyrazami szacunku,
    A.
  • #7 21645182
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4217
    cxsara napisał:
    W związku z powyższym rozumiem, iż praca powyżej 100°C jest normalna dla tego silnika?

Niestety tak, podobnie w silnikach Opla - zwiększono temperaturę roboczą silnika, aby spełniał wyższą normę emisji spalin.

Podsumowanie tematu

✨ W Citroenie C3 1.4 benzyna z 2011 roku z klimatyzacją problem polega na tym, że wentylator chłodnicy nie włącza się automatycznie po osiągnięciu wysokiej temperatury płynu chłodniczego (około 105°C), mimo że działa poprawnie w trybie klimatyzacji na wolniejszych obrotach. Diagnostyka wykazała, że wentylator i regulator obrotów są sprawne, a linia sterująca z ECU do regulatora działa prawidłowo. Po odłączeniu czujnika temperatury przy termostacie wentylator powinien się uruchomić, co jest testem poprawności sterowania. Wymiana płynu chłodniczego i ponowne podłączenie wtyczek poprawiły stabilność temperatury pracy silnika (92–95°C), jednak wentylator włącza się nieregularnie przy temperaturach od 101°C do 106°C. Schematy elektryczne dla tego modelu nie są publicznie dostępne, ale diagnostyka opiera się na znajomości działania czujnika temperatury, ECU, regulatora obrotów wentylatora oraz bezpieczników (MF1, F21). Wskazano, że w silnikach podobnych do TU3A/K6E lub TU3AE5/KF01 temperatura robocza została podniesiona, co wpływa na moment załączania wentylatora. Zalecane jest sprawdzenie przewodów między ECU a regulatorem oraz czujnika temperatury przy termostacie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA