logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piekarnik amerykański 2x110V + Neutral – jak podłączyć do sieci 230V w Polsce?

aureluc768 13 Sie 2025 14:48 915 27
REKLAMA
  • #1 21633979
    aureluc768
    Poziom 3  
    Witam,
    Mam tu taki piekarnik w wersji amerykańskiej. Posiada on podłączenie na 2×110 V plus neutral.
    Czy jest możliwość podłączenia go w Polsce pod nasz prąd, czy trzeba dokupywać specjalne przetworniki/inwertery, czy jest możliwość podłączenia go bezpośrednio do sieci polskiej?
    Lucas
    AI: Jaka jest dokładna marka i model tego piekarnika?
    Samsung
    AI: Ile watów (W) mocy pobiera ten piekarnik albo jaki jest maksymalny prąd (A) podany na tabliczce znamionowej?
    8 kW max
  • REKLAMA
  • #2 21633981
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6584
    aureluc768 napisał:
    AI: Jaka jest dokładna marka i model tego piekarnika?
    Samsung

Pytanie dotyczyło dokładnej marki i modelu a nie tylko marki (producenta). Odczytaj z tabliczki znamionowej.
  • REKLAMA
  • #3 21633994
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    aureluc768 napisał:
    podłączenie na 2x110V

Co to znaczy?
    Jeśli ma możliwość bezpiecznego połączenia szeregowego grzałek,
    to da się zrobić ale moc będzie nieco większa (230 > 2x110).
  • #4 21634074
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 863
    Piekarnik jest podlaczony do dwu faz, po 110V, jak to w Ameryce. Aby go dostosowac do Polski potrzebny bedzie transformator 220/110 do zasilania elektroniki. Obwody mocy mozna zasilac z polskiego pradu. Tylko, ze trzeba poprowadzic oddzielna instalacje pod piekarnik.
    Sprawe pogarsza tez rozna czestotliwosc sieci. W najlepszym wypadku zegar i timer beda zle dzialaly.
    W najgorszym oprogramowanie sie rozsypie.
    Moim zdaniem masz problem.
  • REKLAMA
  • #5 21634088
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    8kW z jednej fazy u nas to wyzwanie :-) nie warte kombinowania

Ściąganie sprzętu taniego i dobrego z usa i potem głębia rozmyślań.
  • #6 21634090
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    aureluc768 napisał:
    8 kW max

Zacznijmy od tego jaką masz instalację, ile faz i moc?

Ale cienko to wygląda - koszt transformatora.
  • #7 21634106
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 505
    anchilos napisał:
    Ale cienko to wygląda - koszt transformatora.

Z pewnością wielokrotnie przekroczy wartość piekarnika. Wg mnie zabawa nie warta zachodu.
  • #8 21634116
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2868
    anchilos napisał:
    aureluc768 napisał:
    8 kW max

Zacznijmy od tego jaką masz instalację, ile faz i moc?

Prawdopodobnie 8kW to moc wszystkich grzałek zainstalowanych w piekarniku. Kupując piekarnik w Polsce miałem podaną moc zainstalaowaną wszystkich grzałek, ale wszystkie grzałki nie mogą pracować jednocześnie.
    Nie wyobrażam sobie piekarnika aby w jednym czasie pobierał 8kW, no chyba że to piekarnik dla armii, a nie do użytku domowego.

Dodano po 2 [minuty]:

beatom napisał:

Sprawe pogarsza tez rozna czestotliwosc sieci. W najlepszym wypadku zegar i timer beda zle dzialaly.
    W najgorszym oprogramowanie sie rozsypie.

Grzałki sobie poradzą z taką częstotliwością, o ile zegar nie jest synchronizowany z sieci to również elektronika da radę, mowa oczywiście o samej częstotliwości, nie napięciu.
  • #9 21634121
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ktoś_tam napisał:
    Kupując piekarnik w Polsce miałem podaną moc zainstalaowaną wszystkich grzałek, ale wszystkie grzałki nie mogą pracować jednocześnie.

Jak to?
    Typowa kuchenka gazowa elektryczna, z elektrycznym piekarnikiem wyposażonym w grzałki góra dół, może pracować z włączonymi wszystkimi grzałkami.

Dodano po 17 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1653522.html
  • #11 21634160
    olekt2002
    Poziom 32  
    Nie będę się sprzeczał, nie ot i chodzi. Jakiś czas temu wymieniałem górna grzałkę w piekarniku AMICA. Ta grzałka jest podwójna. Po wymianie dokonałem pomiarów zasilania, okazało się, że po włączeniu górnego i dolnego grzania, wszystkie 3 grzałki grzały. Modelu kuchenki nie podam, bo została zastąpiona nową.
  • #12 21634549
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 385
    Jeśli nie jesteś specem, który przerobi dogłębnie kuchenkę (rozpozna budowę i sposób działania, odseparuje system sterowania od mocy itp.) to pozostaje klasyczna rada dla sprowadzających sprzęty z USA:
    Można zastosować transformator, ale jego koszt to co najmniej tyle samo co nowy sprzęt AGD. Dotyczy wszystkiego od miksera, przez mikrofalę po pralki i kuchenki.

W praktyce: masz elektrośmiecia do utylizacji = problem.
  • REKLAMA
  • #13 21634616
    aureluc768
    Poziom 3  
    Samsung NE63T8711SG/AC
    Nie ma problemu z częstotliwością. Chodzi na 50 Hz.
  • #14 21634630
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Patrząc po instrukcji niema szans podłączyć tego piekarnika do polskiej sieci energetycznej. Jedyne rozwiązanie to pozostaje zastosowanie transformatora ale przestaje to być ekonomicznie uzasadnione.
  • #15 21634641
    aureluc768
    Poziom 3  
    Otóż piekarnik jest podłączony i chodzi, ale nie jestem zadowolony z mojego projektu, ponieważ mam problem z mocą. Otóż zastosowałem dwa transformatory 220 V do 110 V podpięte do dwóch faz. Każdy ma moc 5 kW. Podpięcie wygląda tak, że każdy transformator podpięty jest na jedną fazę do piekarnika. Mam, tzn. trans1 podpięty do piekarnika pod L1 i N, natomiast trans2 podpięty do piekarnika L2, ale bez N (wyrzucała mi różnicówka) i tak otrzymałem prąd split-phase (amerykański) 2×110 V. Problem jest taki, że myślałem, że jak mam 2 transformatory po 5 kW, to będzie 10 kW i wszystko jest ok. Ale widzę, że system mi się grzeje podczas intensywniejszego użytkowania, bo jak zauważyłem, tylko jeden transformator przenosi obciążenie. To mam 5 kW. Tylko. Niby jest ok, ale jak się chce włączyć piekarnik i wszystkie fajerki, to już brakuje mocy. I tu wracam do mojego pytania. Czy ktoś wie, jak podłączyć ten piekarnik pod prąd 220 V. I nie pytam o opłacalność albo czy mam problem, tylko czy ktoś wie, jak to zrobić. Dzięki.
  • #16 21634647
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    aureluc768 napisał:
    natomiast trans2 podpięty do piekarnika L2 ale bez N(wyrzucała mi różnicowa)

To jak on działą bez N?
  • #17 21634652
    aureluc768
    Poziom 3  
    Trudno kupić transformator o większej mocy niż 5 kW na polskim rynku za normalną cenę.
  • #19 21634657
    aureluc768
    Poziom 3  
    Nie wiem, ale myślę, że jakoś współdziała z N drugiego transformatora. Przecież neutral w polskiej sieci jest ten sam dla wszystkich faz.

Dodano po 6 [minuty]:

Jacekser napisał:
    rtvserwisant napisał:
    Patrząc po instrukcji niema szans podłączyć tego piekarnika do polskiej sieci energetycznej....

A może jednak (jeśli to ta kuchnia):
    Wyciąg z instrukcji podłączenia zasilania kuchenki elektrycznej Samsung.
    https://www.samsung.com/ca/cooking-appliances/ranges/electric-range-ne63t8711sg-ac/
    U nas podłączenie L-N (230VAC-jedna faza).

Nie bardzo widzę, jak. Możesz krótkie wyjaśnienie?
  • #20 21634671
    Jacekser
    Poziom 26  
    Ocena: 329
    Czarne na białym: L 230VAC do LIVE1 , N do LIVE2.Może być też na odwrót. Zaznaczam-jeśli to ten model kuchenki. Schemat z instrukcji.
    Tylko że to dość spory pobór jak na 1 fazę~11500W !
  • #21 21634713
    aureluc768
    Poziom 3  
    Tak, i też działa, tylko że nie działa wówczas elektronika (sterowanie piecem), bo potrzebuje 110 V oraz N; jeśli podłączę N bez transformatora, to spalę wszystko. Musi mieć też zasilanie 110 V, na które nie ma miejsca, jeśli podłączę 220 V do L1 i N do L2. Na piecu jest jeszcze Neutral, który zasila elektronikę z L1, która powinna być oryginalnie 110 V.
  • #22 21634720
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    Jacekser napisał:
    Czarne na białym: L 230VAC do LIVE1 , N do LIVE2.Może być też na odwrót.

A gdzie tak jest napisane?
    To zakreślone na czerwono podaje tylko jak sprawdzić podłączenie (You must check voltage ....)
    Nigdzie nie ma opisu możliwości zasilania z 220-230V.
    Problem prawdopodobnie jest w sterowaniu - ono raczej jest zasilane 110V a elementy grzejne faktycznie są łączone między L1 i L2
    Jak podłączysz nasze L do L1 i N do L2 to jak zasilisz sterowanie? Co podasz na N?

aureluc768 napisał:
    Mam, tzn. trans1 podpięty do piekarnika pod L1 i N, natomiast trans2 podpięty do piekarnika L2, ale bez N (wyrzucała mi różnicówka) i tak otrzymałem prąd split-phase (amerykański) 2×110 V.

Raczej nie otrzymałeś split- phase bo tam fazy są przesunięte o 180 stopni i wprost otrzymujesz 110V + 110V = 220V a u nas jest przesunięcie o 120 stopni i otrzymasz mniej - międzyfazowe 400V dla napięcia L-N 230V czyli 230V * pierwiastek(3).
    aureluc768 napisał:
    Nie wiem, ale myślę, że jakoś współdziała z N drugiego transformatora.

Możesz narysować schemat tego podłączenia?
    To są transformatory czy autotransformatory?

Dla zasilania z dwóch faz to by trzeba transformator 400V/2x110V (może być 220-230V z odczepem środkowym).
  • #23 21634722
    Jacekser
    Poziom 26  
    Tak jest w instrukcji. Czy elektronika nie działa lub wymaga 110 VAC? Dziś urządzenia działają na uniwersalnym zasilaniu: 100-240 VAC. Jeśli to wersja z Ameryki, to trzeba przyglądnąć się zasilaniu elektroniki, czy przypadkiem jest tam przełącznik 110 V-220 V (230 V) lub nawet zworka, która to przełącza (dla 230 V zwykle odłączona jednym końcem). Zamiana trafa elektroniki dla 230 VAC nie jest droga i nie powoduje takich kosztów jak koszt zasilania całej kuchenki np. z autotrafa 230 V-110 V (wg mnie nieopłacalne). Proponuję przy tego typu problemach zaprosić elektryka, który się zna na tych sprawach i albo przerobi i podłączy prawidłowo i bezpiecznie, albo odradzi. Istotne jest też zabezpieczenie sporej mocy dla jednej fazy.
    stachu_l napisał:
    Problem prawdopodobnie jest w sterowaniu - ono raczej jest zasilane 110V a elementy grzejne faktycznie są łączone między L1 i L2
    Jak podłączysz nasze L do L1 i N do L2 to jak zasilisz sterowanie? Co podasz na N?

Tak podaje instrukcja. Ja nie wczytuję się w nią (bo nie wiem, czy to akurat od modelu wersji amerykańskiej). Osobiście wiem, jak to podłączyć, ale nie znam autora i jego umiejętności. Zasugerowałem to, co w/w. Uważam, że trzeba albo dobrze się przyglądnąć, jak co jest jakim napięciem zasilane i ew. pozmieniać (jak wie się, co robić!). Zasilanie całości z (auto)trafa 230 V-110 V jest dla mnie nieopłacalne – choć możliwe.
    Nie zdziwiłbym się, gdyby zasilanie sterownika było kondensatorowe!
  • #24 21634774
    stachu_l
    Poziom 38  
    Jacekser napisał:
    Tak jest w instrukcji.

Gdzie w instrukcji napisano, że można podłączyć 230V?
    W tej zacytowanej?
  • #25 21634809
    Jacekser
    Poziom 26  
    stachu_l napisał:
    Jacekser napisał:
    Tak jest w instrukcji.

Gdzie w instrukcji napisano, że można podłączyć 230V?
    W tej zacytowanej?

Tam jest napisane jak podłączyć 208-240VAC.Ale skoro napisano że można podłaczyć to można.Odnosze to do europejskich standardów zasilania,nie znam dobrze amerykańskich,a dla napięcie międzyfazowe w Ameryce to zwykle 200VAC.Z mocy wynika że że grzałki to wytrzymają.Jeśli uklad (elektronika)nie jest przystosowany do 230VAC to trzeba przerabiać zasilanie wewnętrzne.Ktoś tą instrukcje wymyslił,ja tylko przytoczyłem.Nie jest pewne czy regulator załącza sekcje grzałek zasilane 110V-neutral bo wtedy faktycznie,nie da się regulować,pozostaje praca z pełną mocą choć regulator temp. będzie działał-ino szybciej..Nie napisali w instrukcji opodłączeniu 230VAC-neutral. To tylko moja sugestia-szkoda że nietrafiona-chciałem dobrze.
  • #26 21634823
    stachu_l
    Poziom 38  
    Jacekser napisał:
    Tam jest napisane jak podłączyć 208-240VAC.

Tam, czyli gdzie? Bo na pewno nie w tej tabelce zakreślonej na czerwono.
    Zobacz napis nad tabelką – mówi on tyle: jak podłączysz (zgodnie z wcześniejszymi obrazkami), to dokonaj pomiaru napięcia i ma wyjść to, co opisano.
    Tam występuje coś, co opisują jako split-phase, czyli dwa napięcia 120 V przesunięte w fazie o 180 stopni i wtedy międzyfazowe jest 240 V.
    Jednak w wersji trójfazowej międzyfazowe napięcie to 208 V i takie masz opisy w tabelce na górze strony.
    Zasilanie 120 V/240 V oraz 120 V/208 V. Dla nich podano, jakie są moce zasilania przy takim układzie sieci.
    Dodatkowo na środku jest zacisk N (może nawet PEN, bo opis podaje zasilania przewodem 3- i 4-żyłowym) i brak tego podłączenia może być niebezpieczny dla użytkownika.
    Nie ma możliwości podłączenia naszego N-L do zacisków L1, L2.
  • #27 21634828
    Jacekser
    Poziom 26  
    stachu_l napisał:
    Nie ma możliwości podłączenia naszego N-L do zacisków L1 L2.

OK, zgoda. Wycofuję się więc z moich sugestii. Sorry dla autora.
    Tam jest podane napięcie międzyfazowe sieci amerykańskiej z wymogiem wspólnego N! Trochę z pośpiechu nie przeczytałem tego angielskiego opisu.
    stachu_l napisał:
    Dodatkowo na środku jest zacisk N (może nawet PEN bo opis podaje zasilania przewodem 3 i 4 żyłowym) i brak tego podłączenia może być niebezpieczny dla użytkownika.

No, nie wyobrażam sobie podłączenia takiej mocy bez PE(N)!
  • #28 21635213
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 612
    Moje trzy grosze do tego nietypowego tematu:

1) Instrukcja instalacji na stronie 5 wyraźnie podkreśla, że we współczesnych instalacjach należy zdemontować mostek N-PE w skrzynce połączeniowej i zastosować zasilanie 4 przewodowe (PE, N, L1, L2).

2) Jeśli poszukasz części zamiennych do tej kuchenki to zauważysz, że elementy grzejne są zasilane napięciem 240V czyli dla instalacji domowej w USA "międzyfazowym".

Element grzejny 3600/1400W 240V z oznaczeniami technicznymi i złączami elektrycznymi
    3) Moce elementów grzejnych są następujące:

Pole grzewcze 1 - 3600 W
    Pole grzewcze 2 - 1200 W
    Pole grzewcze 3 - 3000 W
    Pole grzewcze 4 - 1200 W
    Pole grzewcze 5 - 100 W
    Piekarnik grzałki - 3000 W
    Piekarnik grill - 4200 W
    Piekarnik termoobieg - 800 W

Z tych informacji ja sam, dla siebie wyciągnąłbym takie wniosek. Jest bardzo prawdopodobne, że kuchenkę można niskim kosztem zaadaptować do zasilania w Polsce stosując transformator 230/115 o mocy kilkudziesięciu W na potrzeby sterowania oraz żarówki oświetlenia piekarnika. Bo elementy grzejne są podłączone pod L1 i L2 i nie potrzebują 110V. Pod warunkiem oczywiście, że dysponujemy odpowiednią mocą przyłączeniową.

Niemniej jednak sam bym się w to nie bawił tylko wywiózł ten sprzęt do PSZOKa. Dlaczego? Bo grzanie na płycie ceramicznej to "nie smoka epoka". Indukcja jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.

Podsumowanie tematu

✨ Piekarnik amerykański marki Samsung o mocy maksymalnej 8 kW posiada podłączenie elektryczne 2x110V plus Neutral, co odpowiada standardowi zasilania w USA. W Polsce, gdzie standardowe napięcie sieciowe wynosi 230V, bezpośrednie podłączenie takiego urządzenia jest problematyczne ze względu na różnicę w napięciu i konfiguracji faz. Aby prawidłowo i bezpiecznie zasilić piekarnik, konieczne jest zastosowanie specjalistycznego transformatora lub przetwornika (inwertera) zdolnego do konwersji napięcia z 230V na wymagane 2x110V. Alternatywą jest modyfikacja instalacji elektrycznej lub użycie dedykowanego sprzętu do zasilania urządzeń amerykańskich w warunkach europejskich. Podłączenie bezpośrednie do sieci 230V bez odpowiedniego przetwornika może skutkować uszkodzeniem piekarnika lub zagrożeniem bezpieczeństwa użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA