logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GENIUS G-BAT300 + Brain 592 – brama nie domyka się po zadziałaniu fotokomórek, brak odbojników

zarazek2 13 Sie 2025 20:57 324 7
  • #1 21634262
    zarazek2
    Poziom 8  
    Mam zamontowane od kilku miesięcy siłowniki GENIUS G-BAT300 z płytą Brain 592 - zestaw jak na zdjęciu:

Zestaw automatyki do bram skrzydłowych GENIUS G-BAT300 z centralą Brain 592 i akcesoriami

Nie zastosowałem żadnych odbojników bocznych na poziomie bruku, ani też obejm ograniczających na siłownikach (jest tylko odbojnik centralny).

Brama pracuje prawidłowo za wyjątkiem sytuacji, kiedy rozpoczyna proces zamykania i wtedy ktoś wejdzie/wjedzie w zasięg fotokomórek. Wtedy brama zaczyna się ponownie otwierać (co jest ok), ale już przy kolejnym zamknięciu głupieje: pierwsze skrzydło zatrzymuje się jakieś 30 cm od odbojnika centralnego (powinno zatrzymać się na odbojniku), a drugie skrzydło (powinno oprzeć się o pierwsze) nie mając się o co oprzeć przekracza linię między słupkami i wtedy brama zaczyna się ponownie otwierać (prawdopodobnie prawe skrzydło wchodzi w pole widzenia fotokomórek). Taki cykl trwa w nieskończoność.

Co może być nie tak? Czy brak odbojników bocznych lub obejmowych może mieć na to wpływ?

AI: Czy w sytuacji, gdy fotokomórki nie zadziałają (czyli przy normalnym cyklu otwierania i zamykania), brama domyka się prawidłowo, czy też pojawiają się podobne problemy?
    W takim scenariuszu brama domyka się prawidłowo.
    AI: Jak masz ustawione krańcówki/limity w centrali Brain 592 – czy były programowane po montażu bramy i czy możesz opisać, jak wygląda ich konfiguracja?
    Limity są były skonfigurowane przy montażu bramy. Otwieranie: punkt zmiany prędkości lewego skrzydła, punkt zatrzymania lewego skrzydła. Analogicznie dla prawego skrzydła. Analogicznie dla zamykania obu skrzydeł.
  • #2 21634301
    slawn1
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    >>21634262 Też tak miałem. Dopiero odbojniki boczne załatwiły sprawę.
  • #3 21634388
    zarazek2
    Poziom 8  
    Osoba, która montowała bramę, namawiała mnie na odbojniki boczne — niestety, oba znajdują się w świetle ciągów pieszych (z prawej do furki obok bramy, z lewej do altany śmietnikowej) i stanowią solidne potykacze. ;)
  • #4 21634523
    slawn1
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Te sterowniki opierają się na ustawieniu odcinków czasowych między poszczególnymi funkcjami (start, spowolnienie, stop). Jeśli któryś z tych punktów zostanie zakłócony np. wykryciem przez czujniki, cały algorytm się gubi. Przy zastosowaniu odbojników bocznych bez problemu się odnajduje po przejściu pełnego cyklu. Widziałem różne "rozwiązania" pozorujące odbojniki np. łańcuch, ale to już hardcore.
  • #5 21635093
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Jak napisał przedmówca - nie licz, że po zabawie pilotem lub po działaniu fotek centrala utrzyma punkty krańcowe.Możesz sprobować przemontować uchwyty skrzydłowe siłowników tak, aby pełne wciągnięcie kazdego silownika oznaczało jednocześnie kraniec ruchu skrzydła na otwarciu. Sa opinie że szkodzi to konstrukcji nylonowej nakretki pociagowej - nakrętka dobija do czoła tulei, w której zamocowana jest śruba pociagowa, ale ta tuleja ma sporą średnice czoła wiec nakrętce nic sie nie powinno stać.
    Albo (kosztownie) uzyć czegoś takiego: https://allegro.pl/oferta/ogranicznik-posuwu-...QZOtEPJf1Xsgk9xwGAKBbTPZY4DMWLoRoCWkMQAvD_BwE
    Widziałem coś takiego nie od Touseka i sporo tańsze ale za chiny teraz nie mogę znaleźć, ew. samemu coś takiego zrobić.

PS. Dla eksperymentatora - jest jeszcze jedna droga - montaż czegoś takiego na silownikach : https://www.pluscom.pl/faac-genius-6100324-pr...3CyY36nzyKI2KF6f4wZ4Govw8B_3N6imYVZIXrKBLTAqU , ten koder gwarantuje, oprócz pojawienia się funkcji antyzgniecenia, stałość punktów krańcowych, ale po pierwsze taki gadżet sporo kosztuje, po drugie musi byc do tego centrala 452MPS/JA592 w wersji z obecnym wejściem krancówek/koderów.
  • #6 21635127
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    Jak by nie patrzeć to jeszcze chwila, a taniej wyjdzie zakup napędu gdzie ograniczniki mechaniczne bądź elektroniczne są wbudowane w napędach, np. Came, Nice :).
  • #7 21635177
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Pierwsza opcja nic nie kosztuje - poza lekką demolką mocowań skrzydłowych. Reszta - cóż...
  • #8 21719674
    zarazek2
    Poziom 8  
    Ostatecznie zastosowałem odbojnik umieszczony przy samym słupku — nie przeszkadza w chodzeniu i skutecznie „resetuje” bramę w scenariuszu opisanym w pierwszym poście tego wątku. Dziękuję za wszystkie wskazówki!

Metalowy odbojnik przy słupku bramy przesuwnej na betonowym podłożu

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy siłowników GENIUS G-BAT300 z centralą Brain 592, gdzie brak bocznych odbojników powoduje nieprawidłowe działanie bramy po wykryciu przeszkody przez fotokomórki podczas zamykania. Brama po reakcji na fotokomórki otwiera się, lecz przy kolejnym zamknięciu pierwsze skrzydło zatrzymuje się przed odbojnikiem centralnym, a drugie przekracza linię słupków, co powoduje ciągłe otwieranie i zamykanie. Brak bocznych odbojników uniemożliwia prawidłowe ustalenie punktów krańcowych przez sterownik, który opiera się na czasowych odcinkach funkcji start, spowolnienie i stop. Rozwiązaniem jest montaż bocznych odbojników, które stabilizują cykl pracy bramy. Alternatywnie można zmodyfikować uchwyty skrzydłowe siłowników, aby pełne wciągnięcie oznaczało kraniec ruchu, lub zastosować mechaniczne ograniczniki posuwu skrzydła. Wskazano również, że napędy innych marek, np. Came lub Nice, mają wbudowane ograniczniki mechaniczne lub elektroniczne, co może być korzystniejsze. Ostatecznie zastosowano odbojnik przy słupku, który nie przeszkadza w przejściu i skutecznie resetuje cykl bramy po wykryciu przeszkody przez fotokomórki.
REKLAMA