logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OpenBeken 4-Relay Board: Jak skryptować logikę Break-Before-Make z opóźnieniem?

dutchmhk 16 Sie 2025 19:00 801 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21636532
    dutchmhk
    Poziom 2  
    Nowość w OpenBeken

Właśnie sflashowałem 1.18.155 na chip BK7231N Cb3S. Wszystko w porządku

Układ steruje 4 przyciskami i 4 przekaźnikami.

Miałem nadzieję, że uda mi się stworzyć szablon, skrypt lub regułę, aby zapewnić logikę "break before make" na przekaźnikach

Czy jest to możliwe? Jeśli tak, uprzejmie pomóż staremu człowiekowi
    AI: Czy mógłbyś opisać, jak są podłączone przekaźniki i co kontrolują? Na przykład, czy przełączają zasilanie sieciowe i czy któryś z przekaźników musi być zablokowany, aby nigdy nie były włączone w tym samym czasie?
    4 przyciski sterują 4 przekaźnikami indywidualnie
    AI: Czy możesz podzielić się nieco więcej na temat dokładnego zachowania "break before make", które przekaźniki nigdy nie powinny być włączone razem i czy potrzebujesz określonego opóźnienia między wyłączeniem jednego a włączeniem następnego?
    Przykład: Przycisk 1 = przekaźnik 1 włączony. Przycisk 3 = przekaźnik 1 wyłączony - krótkie opóźnienie - przekaźnik 3 włączony. itd. itd.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21636597
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12691
    Hmm, możesz to zrobić ręcznie w skrypcie OBK lub Berry (mamy kompilację obsługującą Berry), a może mógłbyś wypróbować sterownik PinMutex, który niedawno stworzyłem dla jednego z naszych użytkowników?
    https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3953586.html#21594298
    https://www.elektroda.com/rtvforum/topic4129224.html#21599650
    @spleefer90 czy PinMutex nadal działa dobrze?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21636751
    dutchmhk
    Poziom 2  
    >>21636597 Witam i dziękuję za odpowiedź
    Jestem zupełnie nowy w skryptach w OpenBeken, ale staram się jak mogę, ale wydaje się, że mój firmware jest bardzo ograniczony w funkcjonalności skryptów. Próbowałem z różnymi poleceniami w moim autoexec.bat:
    setChannel
    backlog
    led_enableAll
    gpio
    delay
    Ale polecenia nie są w ogóle rozpoznawane. Próbowałem podejścia AI z ChatGPT, ale też bez powodzenia.
    Czy muszę włączyć sterownik, czy mam jakieś minimalne oprogramowanie układowe? Korzystam z najnowszej wersji 1.18.155.
REKLAMA