logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Demontaż uchwytu SDS Plus w młotowiertarce Parkside PBH 1500 F6 – blokada osłony

ZaQ_1 17 Sie 2025 16:35 3396 3
  • #1 21637126
    ZaQ_1
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Jak zdjąć uchwyt SDS-plus w młotowiertarce Parkside PBH 1500 F6?
    Gumowa zaślepka sama spadła, ale plastikowa osłona nie chce zejść. Pierścień sprężynowy wydaje się być za głęboko, żeby dało się go zdjąć, albo zwyczajnie uchwyt wyskoczył za wysoko. Jak oglądam filmy z wymiany futerka w innych młotach, to ludzie zwyczajnie odciągają tę osłonę w dół i mają swobodny dostęp do tego pierścienia.

Zbliżenie na uchwyt SDS-plus młotowiertarki Parkside z odsuniętą osłoną

Zbliżenie na uchwyt SDS-plus z widocznym pierścieniem pod plastikową osłoną
    To jest osłona odciągnięta maksymalnie do tyłu. Widać pierścień, ale nie idzie go podważyć na zewnątrz, bo chowa się pod krawędzią plastikowej osłony.

Edycja1
    Udało mi się wydłubać wypadniętą kulkę od blokady wiertła. Ale reszta bez zmian. Gdybym chociaż miał namiar na pasujący nowy uchwyt to bym się nie cackał i rozciął tą plastikową osłonę.
  • #2 21637537
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2624
    Nie wiem jak w takich zabawkach, ale w normalnych młotowiertarkach trzeba zdjąć seger lub sprężynę w podobnym kształcie jak seger. Wtedy da się zsunąć plastikową część i jest dostęp do elementów blokujących.
    Na tym drugim zdjęciu chyba widać taką sprężynę. Musisz pociągnąć plastikowy element futerka w kierunku maszyny i wtedy powinien być dostęp do tej sprężyny, która blokuje futerko.
  • #3 21637564
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1349
    Pomyśl nad sposobem rozwarcia tych końcówek jeszcze szerzej bo po to chyba jest tam ta półpłaska szczelina, wtedy sprężyna jak seger zwiększy średnicę i środek może da się wysunąć w którąś stronę? Nie urwałeś już kawałka tej sprężyny? Jeżeli tak, to będzie trudno o takie rozszerzenie o jakim myślę czyli o dalszym rozszerzeniu odległości między końcami tej sprężyny? Być może trzeba większej siły użyć i ona się rozszerzy, ale zapewne ta szczelina miała służyć aby trochę jej ulżyć?
    Widok pierścienia Segera z półpłaską szczeliną wewnątrz okrągłej tulei
    O takim ulżeniu myślę w dwóch kierunkach jednocześnie jak wyżej i dopiero wtedy środek stuknąć w którąś stronę? Kto wie, czy nie musisz dobrać lub poświecić jakieś jedne szczypce do pierścieni Segera i je przyszlifować aby się zmieściły i nie "omykały"...
  • #4 21697876
    rafaw1974
    Poziom 1  
    I jak udało się ściągnąć? Ten pierścień należy przekręcić tak, by w miejscu wycięcia na tulei pojawił się drut pierścienia i tam wkładasz coś, podkładasz, podsadzasz i drugim, np. cienkim haczykiem ciągniesz do góry.
REKLAMA