logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Światłowód Fiberhost Kołata – opinie o opłacie 2500 zł oraz wybór operatora i sprzętu

DwaZurawie 19 Sie 2025 12:22 2334 8
  • #1 21638772
    DwaZurawie
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Proszę Szanowne Grono o pomoc.
    W lokalizacji, w której mieszkam (wieś Kołata w Wielkopolsce) pojawiła się możliwość przyłączenia do światłowodu - adres wcześniej pominięty przy realizacji któregoś z unijnych projektów POPC.

Właścicielem szkieletu jest Fiberhost (Multi-światłowód) https://fiberhost.com/multi-swiatlowod. Z racji tego, że projekt unijny został rozliczony i minął okres karencji, możliwe jest odpłatne przyłączenie. Opłata to ryczałt "za punkt" 2 500 zł.

W tej cenie:
    - zrobienie nowego słupka na istniejącej trasie (niezbędny zapas światłowodu zakopany w ziemi)
    - wykop od słupka (około 120 metrów, po drodze 2–3 sąsiadów także się przyłącza)
    - doprowadzenie światłowodu do wskazanego miejsca w lokalu
    - zespawanie "trasy"
    - instalacja.

Na co dzień korzystamy z internetu LTE, ale chcielibyśmy przejść na światłowód, głównie ze względu na stabilność i oferowane szybkości. Lokalizacja jest w zaniżeniu terenu oraz na granicy zasięgu, przez co nie osiągamy więcej niż 35 MB/s przy agregacji 4CA na Zyxel LTE5398-M904 - ale to na marginesie.

Internet wykorzystujemy w ciągu dnia do pracy zdalnej - 2 komputery, częste wideokonferencje, popołudniami i wieczorami platformy streamingowe.

Dom o wymiarach 6 × 12 m, piętrowy, strop drewniany. Salon na dole (tu planowany montaż ONT), żeby było blisko TV (podłączenie z routera po LAN: dekoder/konsola) oraz dwa biura na piętrze po przeciwległej stronie domu - 2 laptopy po Wi‑Fi. W temacie Wi‑Fi zakładam pokrycie dołu domu z routera, piętro oddzielnym AP z FastRoaming, jeszcze kombinuję jak sensownie poprowadzić skrętkę.

Nad prędkością, którą wybiorę, jeszcze się nie zastanawiałem, ale raczej 600 Mb/s; nie mam parcia na symetryczne łącze. Zależy mi na adresie IP zewnętrznym publicznym (wystarczy dynamiczny, ale jestem w stanie dopłacić te kilkanaście złotych za stały) z powodu planowanego montażu kamer oraz automatyki budynkowej. Możliwe, że będę też chciał wziąć jakiś dekoder z pakietem TV, telefonii ze światłowodu na pewno nie.

Tyle rysu sytuacyjnego, w razie dodatkowych pytań chętnie dopiszę brakujące informacje.

Poniższe w skrócie - dwa główne wątki - 1. którego operatora wybrać uwzględniając powyższe założenia i jakim sprzętem to obsłużyć, żeby było "po bożemu", ale żebym nie musiał sprzedać nerki.

Mam następujące pytania:

1. Jak oceniacie podaną stawkę?

2. Z informacji na stronie współpracują z następującymi dostawcami: INEA, Netia, Orange, Play, Plus, T‑Mobile, Vectra. Którego byście polecili "na dziś" ze względu na stabilność (to dla mnie priorytet) oraz szybkość rozwiązywania ewentualnych awarii/problemów przy możliwie najlepszym stosunku jakość/cena? Z wątków, które przejrzałem, wydaje mi się, że warto wybierać między INEA, Netią lub Plusem, a Orange i T‑Mobile zdecydowanie nie. A pobieranie dodatkowo do abonamentu 25 zł opłaty przez Orange za to, że dom jednorodzinny i obca infrastruktura, to jakieś kuriozum...

3. Nie ma kompletnie pomysłu na sprzęt. Tylko w Orange widziałem Smart Box WiFi, co rozwiązałoby mi temat FR "wprost z pudełka", ale chyba nie współpracuje z FunBoxem 10, no i raczej nie wybiorę Orange.
    Więc co? Wziąć, co daje wybrany dostawca, nie myśleć o FR i z obecnego Zyxel'a zrobić AP, a w razie awarii światełka robiłby za łącze zapasowe na LTE - po przełączeniu w tryb routera? Wiem, że można zrobić cuda na MikroTikach czy Ubiquiti, ale nie czuję się chyba na siłach uczyć tych systemów, z drugiej strony skoro chcę monitoring i automatykę, to i tak wchodzą VLANy, itp. oraz własny sprzęt, no qrde, stoję w rozkroku. Do tego jak zakup to czy jeszcze w Wi‑Fi 6, czy już Wi‑Fi 7... A może coś z TP‑Linka, a może Orbi od kolegi @matek451... Zakładany budżet 1 500 zł. Sprzęt będzie etapami, pewnie kupię jakąś szafę i tam zacznę tworzyć zalążek sieci domowej... Muszę też przemyśleć, jak kable położyć...

Z góry dziękuję za propozycje.
  • #2 21638927
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21639289
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5819
    A jaki operator teraz z którego macie LTE i czy do Zyxela jest zew. antena kierunkowa? W Kołacie na mobilnym pewnie z 500/100Mb/s do uzyskania. Oczywiście już dziś i bez wielkich inwestycji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21639475
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    DwaZurawie napisał:
    Opłata to ryczałt "za punkt" 2 500 zł.

W tej cenie:
    - zrobienie nowego słupka na istniejącej trasie (niezbędny zapas światłowodu zakopany w ziemi)
    - wykop od słupka (około 120 metrów, po drodze 2–3 sąsiadów także się przyłącza)
    - doprowadzenie światłowodu do wskazanego miejsca w lokalu
    - zespawanie "trasy"
    - instalacja.

Czyli z 3-4 ludzi operator będzie miał 7.5-10tys.
    Na mojej wsi za przedłużenie sieci napowietrznej o 100m, wstawienie 2 słupów w drodze gminnej operator krzyknął sąsiadowi coś koło 5tys. U Ciebie zakres prac wydaje się solidnie wiekszy, zwłaszcza przez wykopy co daje duży narzut administracyjny. Spróbuj zrobić jakiekolwiek przyłącze (woda, gaz itp któe wymaga kopania. Kasa idzie w dzieiątkach tysięcy. Moim zdaniem cena atrakcyjna.

Jak myślisz o szafie, kamerach, vlanach, to w zakładaym budzecoe 1500 niestety tego nie zrobisz moim zdaniem. Zarzadzalmy switch POE powiedzmy 16 portów, i już na 2 AP raczej nie starczy :-(
    Ja jestem zwolennikiem robienia sieci domowej niezależnej od operatora. Czyli masz swój router, +switch+AP-ki. Router taki zepo LANe podłączycz gowne łacze, backup 4G/5G. Pewnie sie da postawić router z 4g/5g na pokładzie ale jak go schowanie go w mealowej szafie to średni pomysł.
  • #5 21640763
    DwaZurawie
    Poziom 9  
    Przepraszam, na szybko, bo tematy zawodowe gonią... Dziękuję za odpowiedzi, odniosę się krótko do Waszych wpisów/pytań.

Sama idea przejścia na światłowód wzięła się z ilości danych, które w ramach internetu mobilnego wykorzystujemy. Mamy limit 250 GB, który starcza na około 3 tygodnie.
    Jeśli chcielibyśmy w pełni wykorzystać platformy streamingowe i TV 4K... to potrzebne jest sporo więcej...

1. Co do kosztu, czuję się uspokojony, zaskoczył mnie tylko spory wzrost opłaty, bo jak firma sama przyznała, że 3 lata temu wołali po 900 zł.
    2. Tak, idę w tym kierunku, żeby rozprowadzić jednak kable z innego punktu centralnego i tam szafa.
    3. Podany budżet 1500 dotyczył tylko routera i AP, mogłem to wyraźniej zaznaczyć. Router myślałem o 8 portach, bo kamery są na ten moment niedookreśloną opcją. Jeśli miałyby się pojawić, to wtedy dokupiłbym oddzielny switch PoE i nie będzie ich raczej więcej niż 4 sztuki. Wykorzystanie obecnego Zyxela rozważałem tylko jako alternatywę dla AP - byłby wtedy na piętrze, poza szafą. Kolego @m.jastrzebski, jaki komplet byś sugerował, zgodnie z tym, co piszesz (router, switch, AP-ki)?
    4. Obecnie korzystamy z Orange. W ciągu ostatnich 4 miesięcy znacznie pogorszyła się jakość sygnału u wszystkich dostawców (potwierdzają to rozmowy z sąsiadami), ale także własne obserwacje, bo mamy w telefonach karty T-Mobile, Plusa i Play :( Nie wiem, czy dobrze łączę wątki, ale wydaje mi się, że to kwestia wyłączania 3G. Na iPhone SE T-Mobile ledwo łapie 2 kreski, Play bardzo często gubi sygnał całkowicie, Plus na Xiaomi stale 1–2 kreski... Kolego @matek451, zgadzam się z Tobą, że powinno dać się wyciągnąć więcej, ale zawsze diabeł tkwi w szczegółach. Na górce 50–100 metrów dalej — pewnie i tak. W mojej lokalizacji spore zaniżenie terenu (około 5 m względem dalej położonych terenów) i mocne zadrzewienie skutkuje skutecznym ograniczeniem sygnału. Router obecnie bez anteny, na poddaszu mieszkalnym. Wymuszona agregacja 4CA LTE. Firmware zaktualizowany do najnowszego. Robiłem próby z Antena Dualna LTE-A/5G/4G 17 dBi MIMO 1800–2600 MHz Cybertecha i 10 m RF240 i zysk anteny "zjadał" kabel. Antena była podniesiona na około 6 m od poziomu gruntu. Musiałbym ją podnieść o kolejne 4 metry, żeby wyjść ponad drzewa i zabudowania... później mogę wstawić jakieś parametry z Zyxela. Sygnał z wieży na ul. Mieszka 1 w Biskupicach.
    5. Nasuwa mi się pytanie — czy w domowych warunkach można sprawdzić, czy antena nie jest uszkodzona?
  • #6 21640847
    matek451
    Poziom 43  
    W Zyxelu trzeba ręcznie z tyłu trzeba przesunąć suwak na antenę EXT czyli zewnętrzna. Ale tu nie o LTE chodzi tylko o 5GN78 na 3500MHz w agregacji z 4 pasmami LTE w Play. Czyli zew.CPE 5G a nie router z anteną. W takim wypadku osiągi z reguły jak na światłowodzie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21640987
    DwaZurawie
    Poziom 9  
    Nie ukrywam, że wariantu przejścia na 5G w Play nie brałem pod uwagę, zważywszy na to, co widzę na co dzień na telefonie... ale żeby nie być gołosłownym... Zrobiłem test. Za oknem, na drabinie, w miejscu, gdzie mógłbym umieścić CPE — najwyżej, jak sięgam, z największym widokiem na niebo w kierunku nadajników w Biskupicach. Wyniki jak poniżej — mizeria... 5G nie łapie; jak chwilkę poczekałem, to przeskakiwało między 800 MHz a 2600 MHz.
    Innych narzędzi niż Field Test na iPhone nie znam... W ustawieniach "wymuszone" 5G.

Ustawienia sieci komórkowej iPhone z aktywnym 5G, operator Play, brak zasięgu 5GZrzut ekranu z aplikacji Field Test pokazujący dane sieci LTE operatora PlayZrzut ekranu z aplikacji FTM Dashboard pokazujący parametry sieci LTE w PlayZrzut ekranu z wynikami testu sieci LTE Play ukazujący niską prędkość pobierania i wysyłania.Zrzut ekranu z wynikami testu LTE sieci Play na iPhonie SE (2022)
  • #8 21641011
    matek451
    Poziom 43  
    To NSA wiec nie można wymusić samego 5G bo kotwica musio być na LTE, niestety ale FT na IoS to słabe narzedzie, no i dziwnie pokazuje B7 I B20 bo na LTE2600 wg, tego jest duzo lepszy niż na LTE800 a do tego jakis tragiczny SINR, co to za karta Play?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21641049
    DwaZurawie
    Poziom 9  
    To akurat eSIM, poniżej z fizycznej karty (prawie nowa — była wymieniana jakieś 3 miesiące temu) i też kaszana. iPhone stary, 2022 rok i niska wersja, bo SE gen. 3.

Zrzuty ekranu z testu prędkości sieci LTE i aplikacji FTM Dashboard
    Jutro może ogarnę starszego Xiaomi 11T na Androidzie i może drugiego jakiegoś nowszego... jaką apkę zainstalować do testów?

Mapka Playa tez pokazuje, że zasięgu na N78 nie mam... Za to powinienem być w 5G na 2100... ale jak widać po wynikach... opary zasięgu.

Mapa zasięgu sieci Play z zaznaczoną lokalizacją i poziomem pokrycia 5G i 4G LTE

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W miejscowości Kołata w Wielkopolsce pojawiła się możliwość przyłączenia do światłowodu Fiberhost (Multi-światłowód) po zakończeniu unijnego projektu POPC. Operator oferuje odpłatne przyłączenie za ryczałtową opłatą 2500 zł za punkt, która obejmuje wykonanie nowego słupka na istniejącej trasie, wykop około 120 metrów, doprowadzenie światłowodu do lokalu, spawanie trasy oraz instalację. Obecnie użytkownicy korzystają z internetu LTE o ograniczonej prędkości (do 35 Mb/s) z powodu lokalizacji w zaniżeniu terenu i na granicy zasięgu. Światłowód ma zapewnić stabilność i wyższe prędkości transmisji. Dyskusja dotyczyła oceny opłacalności opłaty przyłączeniowej, wyboru operatora oraz sprzętu do obsługi światłowodu w warunkach wiejskich z ograniczonym zasięgiem LTE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA