logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thompsonic TS-06 – jak nagrywać i jednocześnie słyszeć co gram?

mirror89 21 Sie 2025 11:07 546 15
REKLAMA
  • #1 21640476
    mirror89
    Poziom 3  
    Ocena: 13
    Witam, posiadam w domu keyboard Thompsonic TS-06. Chciałabym nagrywać to co gram na nim na komputer przez np. Audacity. Keyboard posiada tylko wejście słuchawkowe. Mam kilka laptopów w domu w tym Chromebook z najnowszym Chrome OS, Lenovo z Windows 10 i inne z Bodhi Linux. Na Toshibie z Bodhi Linux mam wejście słuchawkowe i osobno mikrofonowe a na pozostałych tylko to dwa w jednym. Przez mikrofonowe na Linux nagrywa nawet ładnie ale niestety nie słyszę tego co gram. Jak rozwiązać ten problem bym słyszała to co gram? Lata temu nagrywałam ten keyboard i słyszałam co aktualnie gram ale już nie pamiętam jak to robiłam. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21640542
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    jest kilka rozwiązań:
    - mikser, do którego podłączasz instrument, masz podsłuch i wyjście do komputera; mikser z wyjściem USB będzie lepszym rozwiązaniem niż wejście mikrofonowe, które słabo się nadaje do nagrywania, chociaż jakość tego instrumentu też nie jest wysoka.
    - konfiguracja karty dźwiękowej, poczytaj o JACK, pod Linuksem to jest serwer audio do obsługi audio i MIDI, on zapewnia komunikację w dowolnym kierunku.
    - jeśli "pod oknami", to nie bardzo pomogę, ale zapewne jest coś do konfiguracji wejść/wyjść karty dźwiękowej.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 21640731
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Prosty interfejs audio USB pozwoli nagrywać w stereo i z odsłuchem, np M-Audio M-Track Solo lub Duo. Ew bardziej rozbudowany Presonus AudioBox USB 96 25th Anniv Ed.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 21640746
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    mirror89 napisał:
    mam wejście słuchawkowe

Nie wejście, a wyjście. Kierunek sygnału w złączach audio ma znaczenie i warto je poprawnie nazywać.

Wyjścia słuchawkowe w urządzeniach zazwyczaj mają taką funkcję, że odłączają głośniki, dlatego wkładając jacka do takiego złącza, nie usłyszysz nic w głośnikach. Tu rozwiązaniem byłaby wyłącznie przeróbka klawisza.

Bardzo prostym rozwiązaniem byłby rozdzielacz słuchawkowy, jednocześnie dając sygnał na komputer i słuchawki. Ale każda zmiana głośności będzie skutkowała i w słuchawkach, i w głośnikach.

Dodatkowy interfejs czy mikser z USB to dobre, ale droższe rozwiązanie (200–800 zł). Z zastrzeżeniem, że spora ilość takich urządzeń nie jest USB class-compliant, oznacza to, że wymaga dodatkowych sterowników, które owszem są na iOS czy Windows, ale nie na Linuxa. Tu przy zakupie musisz zwrócić na to uwagę, żeby nie kupić urządzenia, którego pod Linuxem nie uruchomisz. Podobnie jak z Linuxami jest na Chromebookach czy mobilnych Windows na procesorach ARM. Tu musi być laptop z x64 Intela czy AMD.

mirror89 napisał:
    i osobno mikrofonowe a na pozostałych tylko to dwa w jednym.

Sprawdź, czy wejście mikrofonowe ma w systemie opcję przełączania na line in w stereo. To 2in1 na pewno nie ma.
    Bardzo często takie złącza są monofoniczne i nie nadają się do podłączania urządzeń liniowych. Dodatkowo posiadają napięcie BIAS do zasilania mikrofonów, które będzie Ci wprowadzać zakłócenia zasilacza do sygnału audio.

Niektóre wbudowane karty muzyczne pozwalają na podsłuch wejścia, często dzieje się to bez opóźnień, to do ustawienia w systemie operacyjnym, ale też nie na każdym sprzęcie.

Tak czy siak do odsłuchu trzeba będzie użyć dodatkowych głośników lub słuchawek, bo głośników w klawiszu bez przeróbki się nie uda uruchomić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21640791
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    Spróbuj podłączyć przewodem z wtyczkami z obu stron Jack 3,5 st: z jednej strony do wyjścia słuchawkowego instrumentu, z drugiej strony do wejścia line in do komputera (niebieskie). Słuchawki podłącz do wyjścia słuchawkowego do komputera (zielone), zostało jeszcze wejście mikrofonowe ( różowe) jak chcesz śpiewać.
    Poszukaj jakiegoś prostego (lub skomplikowanego - jeżeli będziesz potrafiła go obsłużyć) programu do rejestracji z wejść audio i zobacz czy wszystko działa.
    Powinno działać.
    Jeżeli będziesz używać mikrofonu to zamiast wzmacniacz z głośnikami podłącz słuchawki (np: Superlux HD681 - w miarę tanie a dźwięk duużo lepszy niż polskich SD500).
    Koszt żaden, bo kabel i tak musisz mieć.

PS: czemu używasz Thompsonic TS-06 - prosty Casio ma lepszy dźwięk a za kilka stówek można kupić duuuużo lepszą Yamahę lub nawet lepiej. Kilka lat temu sprawiłem sobie Rolanda EXR3 poniżej tysiaka. Dźwięk jest ładniejszy niż zwykłych Yamah. Na szybko z OLX - YAMAHA PortaSound PSS-680 za 400, Casio ctk 550 też za 400, roland e12 za 320, Roland E 500 za 600, KORG PA50 za 800...
  • REKLAMA
  • #6 21641113
    mirror89
    Poziom 3  
    Dziękuję za rady, popróbuje a jak się nie uda kupię interface audio. Klawisz mam już parę lat i niektóre barwy ma przyjemne, więc chciałam nagrywać czasem coś zagrane na nim.. Odnośnie lepszego klawisza mam jeszcze pianino Roland RP-107 i tutaj podłączam Rolanda do laptopa przez USB i nagrywam w Waveform dawny Tracktion.
  • Pomocny post
    #7 21641525
    DjMapet
    Poziom 43  
    Andrzej42 napisał:
    z drugiej strony do wejścia line in do komputera (niebieskie)

Koleżanka nie ma komputera stacjonarnego z oznaczonym na niebiesko wejściem liniowym stereo a laptop a tam nie uświadczysz wejścia liniowego stereo a co najwyżej wejście mikrofonowe z Biasem do podłączenia mikrofonu elektretowego, który takowego zasilania potrzebuje, rzadko z możliwością przełączenia tego wejścia na wejście liniowe a jak już to zazwyczaj mono.
    Wyjście słuchawkowe owszem jest stereofoniczne, ale to jest wyjście sygnału a nie wejście.

Co by nie pisać, to najlepszym sposobem będzie zastosowanie zewnętrznego interfejsu audio z dwoma wejściami liniowymi, czyli stereo. Nawet taki najprostszy jak np UCA 222 będzie lepszy od wejścia mikrofonowego laptopa.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 21643220
    mirror89
    Poziom 3  
    Dziękuję za pomoc. Kupiłam Behringer UCA 222 i podłączę go do laptopa z Windows 10.
  • #9 21656495
    mirror89
    Poziom 3  
    Proszę jeszcze o pomoc gdzie kupić, chyba, że ktoś z Was ma na sprzedaż to chętnie kupię gumki do podobnego Thompsonic TS-33. Wiem, że można kupić za grosze takie niesprawne keyboardy ale nie wiem czy problemem będą gumki czy coś innego a zależy mi na gumkach. Mam go za darmo, tata sprawdzał i kilka klawiszy nie gra przez zużyte gumki. Z góry dziękuję za pomoc.
  • Pomocny post
    #10 21656579
    DjMapet
    Poziom 43  
    Trudno powiedzieć jakie tam są gumki i jakie dobrać, bo takiego klawisza nie rozbierałem.
    Najlepiej było by wkleić tu fotki tych gumek. Nowe oryginalne pewno będą nie do zdobycia ale być może podejdzie coś z dostępnych gumek do innych klawiszy?
    Można też spróbować je zregenerować wcieraniem w aktywną część gumki grafit z ołówka np 2B, HB, 2H.
    Po prostu mocno "pomalować" ołówkiem czarny punkt gumki.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #11 21710171
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    Na pewno w sklepach z częściami do RTV są (na pewno były ) do kupienia same zakończenia przewodzące takich gumek, w zestawie z klejem silikonowym. Należało skalpelem, tapeciakiem czy innym bardzo ostrym narzędziem ściąć samą końcówkę i w te miejsce w miarę równo przykleić nową.
  • #12 21710775
    DjMapet
    Poziom 43  
    W przypadku jakiegoś pilota do sprzętu audio-video taki sposób może się i sprawdzi, ale to Benedyktyńska robota dla wprawnego i cierpliwego technika.
    Choć zasadniczo sporo prościej i taniej jest kupić zastępczy pilot.
    W instrumencie klawiszowym? Można próbować, ale efekt może okazać się niewspółmiernie słaby w stosunku do włożonej pracy.
    Można spróbować z kupnem takiego klawisza, choćby uszkodzonego, i wykorzystać z niego sprawne gumki.

Z drugiej strony, instrument jest dość stary (20-30 lat?) więc (jak na swoją półkę jakościowo cenową) i tak długo bezawaryjnie służył, więc w końcu należało by pomyśleć o czymś z choćby ciut wyższej półki. Choćby jakieś 10-cio letnie Casio? :-)

Pozdrawiam.
  • #13 21715575
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Z tymi gumkami to nie tak łatwo, bo to nie tyle warstwa przewodząca się psuje, ile same gumki pękają. Pierwszymi objawami są problemy z dynamiką, potem już leci. Do Rolanda RD250 jakieś gumki z ali udało mi się dopasować - trochę trzeba nożyczkami, ale tanie są ;)
    Dwie silikonowe maty kontaktowe do klawiatury na drewnianym blacie
  • #14 21715989
    DjMapet
    Poziom 43  
    Wiele klawiszy przywracałem do życia i osobiście nie spotkałem się ze spękanymi gumkami, nawet w naszym niegdyś bardzo intensywnie eksploatowanym Korgu Poly 61, kupionym w połowie lat 80-tych. Dwa razy wystarczyło przeczyścić gumki + płytkę stykową i klawisze działały jak należy. Pierwszy raz czyściłem w nim te elementy gdzieś w połowie lat 90-tych a od początku lat 2000 był praktycznie nieużywany aż do roku 2016. Wtedy zdecydowałem o jego sprzedaży a przed nią wyczyściłem wnętrze (oczywiście gumki + płytkę też), wymieniłem uszkodzoną baterię (trochę roboty przy tym było) i syntezator w pełni sprawny znalazł się u nowego właściciela.

Rozłożony syntezator Korg Poly-61 z widocznym wnętrzem i klawiaturą

Zbliżenie na uszkodzoną baterię z wyciekiem na płycie głównej syntezatora

Tu np fragment brudnej gumki Rolanda G-600:

Fragment brudnej gumki stykowej z klawiatury syntezatora Roland G-600

W 2015 wyczyściłem płytkę + gumki, lekko je potraktowałem ołówkiem i klawisz gra do dzisiaj.

Pozdrawiam.
  • #15 21716200
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Wiadomo, są różne uszkodzenia. W moim Rolandzie pękł po prostu "resor" zewnętrzny - w jednym czy dwóch trochę w kilku pozostałych więcej niż połowa. Miałem nadzieję właśnie na reperację ołówkiem, nawet był przygotowany, ale niestety. Przełożyłem gumki uszkodzone na samą nieużywaną górę, trzeba było je pociąć, ale operacja się udała, pacjent żyje ;)
  • #16 21716326
    DjMapet
    Poziom 43  
    Wychodzi na to że dawniej gumki były robione z jakościowo lepszych materiałów że wytrzymywały kilkanaście lat i dłużej. Np w Yamaha SY 35 czy Korgu Poly-800 nie trzeba było czyścić ani razu a sprzedawałem je jak już miały z 15 lat.
    Z drugiej strony, obecnie gumki już nie są takim problemem bo nawet na Alle czy olx można kupić. :-)

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadaczka keyboardu Thompsonic TS-06 chce nagrywać dźwięk z instrumentu na komputerze (np. przez Audacity) i jednocześnie słyszeć odtwarzany sygnał. Keyboard posiada tylko wyjście słuchawkowe, co utrudnia bezpośrednie nagrywanie i odsłuch. Rozwiązania obejmują użycie miksera audio z wyjściem USB, który umożliwia podsłuch i przesył sygnału do komputera, lub zewnętrznego interfejsu audio USB (np. Behringer UCA 222, M-Audio M-Track Solo/Duo, Presonus AudioBox USB 96), który zapewnia wejścia liniowe stereo i odsłuch. Wejścia mikrofonowe laptopów często nie nadają się do nagrywania instrumentów, gdyż są mono i zasilane biasem, co ogranicza jakość i funkcjonalność. Pod Linuksem można rozważyć konfigurację serwera audio JACK do zarządzania sygnałem. Proste rozwiązanie to rozdzielacz słuchawkowy, jednak zmiana głośności wpływa na odsłuch i nagranie jednocześnie. Autor potwierdził zakup Behringer UCA 222 do podłączenia z laptopem z Windows 10. Dodatkowo poruszono temat zużytych gumek w keyboardzie Thompsonic TS-33, które można regenerować grafitem z ołówka lub wymieniać na podobne z innych modeli, choć oryginalne części są trudno dostępne. Wskazano, że gumki pękają i tracą przewodność, co powoduje problemy z dynamiką klawiszy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA