logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki splitter do instalacji przelotowej kablówki w bloku z lat 80., parter, RG6?

Jawo5 22 Sie 2025 09:01 435 19
REKLAMA
  • #1 21641208
    Jawo5
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

Mam w bloku instalację przelotową kablówki. Moje mieszkanie jest na parterze i jest pierwsze (kabel idzie z piwnicy). Nad nim są jeszcze trzy mieszkania. Ja w zasadzie nie używam TV, po kablu mam internet. Nie wiem, jak sąsiedzi wyżej. Chciałbym przenieść gniazdo antenowe w inne miejsce. Jaki splitter użyć, żeby nie zakłócić ani nie osłabić sygnału sąsiadom z góry? Najbardziej pasowałby mi pasywny T-connector, żeby zmieścił się w puszce podtynkowej.

Metalowy rozdzielacz typu T z trzema złączami F na przewody koncentryczne

Product Type Coaxial Cable Splitter T Shape F Female to 2F Female Adapter Coaxial Splitter (5pcs)
    Style: "T" Type 3 Way, Material: Brass, Plating: Nickel Plated, Mounting Type: Free Hanging
    Impedance: 50 Ω, Operating voltage: 170 V max., Frequency range: DC ~ 1 GHz, Durability (plugging): 500 (cycles)
    Application: This RG6 splitter is good for video recorder antenna, TV cable, satellite, DVD, HD TV, satellite receiver, cable box, video recorder, TV antenna
    Never worry about safety problems. We are confident in the quality of our coaxial cable splitter connector and ready to provide 1 month replacement warranty and 100% satisfaction guarantee. If you unfortunately receive a defective, please contact our customer support.

Connector Type: F Type Adapter
    Cable Type: Coaxial
    Compatible Devices: For combo TV cable, satellite antenna
    Other Special Features of the Product: Low loss, lightweight and durable
    Compatible Phone Models: For RG6 cable, TV cable, satellite antenna
    Connector Gender: Female to 2 Female
    Number of Pins: 4
    Frequency: 1 GHz
    Maximum Voltage: 170 Volts

Blok jest z lat 80.; jak stara jest instalacja, nie mam pojęcia.
    AI: Czy obecnie w Twoim mieszkaniu jest zamontowane gniazdo przelotowe (pass-through), czy końcowe? Jeśli możesz, opisz lub zrób zdjęcie obecnego gniazda i sposobu podłączenia kabli.
    W mieszkaniu mam gniazdo przelotowe.
    AI: Jak dokładnie wygląda obecne okablowanie w miejscu, gdzie chcesz przenieść gniazdo? Czy do puszki dochodzi jeden kabel, czy więcej? Czy jest tam jakaś rozdzielnia, czy tylko pojedynczy przewód?
    Pojedynczy przewód z dołu i pojedynczy do góry.
  • REKLAMA
  • #2 21641219
    mieszkaniec
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    zadzwoń do operatora kablówki,przyjdzie technik i to zrobi,samodzielna ingerencja w instalacje prowadzi do osłabienia sygnału w całej instalacji i może generować zakłócenia(zwłaszcza że spliter ma być na samym początku)
  • REKLAMA
  • #3 21641302
    Jawo5
    Poziom 2  
    @mieszkaniec, dzięki, to faktycznie najprostsze rozwiązanie. :)
    To jeszcze jedno pytanie. W zasadzie chcę przenieść gniazdo dokładnie w pionie kabla. Czy zastosowanie takiego łącznika:

Metalowy złącze typu F do kabli koncentrycznych, widok z bliska

spowoduje jakieś zakłócenia? Połączyłbym kabel w starym miejscu, a gniazdo przeniósłbym wyżej.
  • #4 21641308
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 897
    To załączone to nie jest splitter tylko tzw. trójnik.
    Splitter to inaczej rodzielacz i powinien mieć 75Ω impedacja i separację powiędzy wyjściami/wejściami i małe tłumienie we/wyjścia.
    To załaczone nie ma tłumienia bo ma galwanicznie połączenie żył środkowych.
  • #5 21641315
    Jawo5
    Poziom 2  
    sq3evp napisał:

Do czego to służy?
  • REKLAMA
  • #6 21641384
    sq3evp
    Poziom 39  
    Do połączenie przewódów oczywiście, ale nie w tym celu. Rozdzielając sygnał na 75Ω masz potem albo 2x37,5Ω (przewody równoległe) albo łączysz do tego tzw. "stub filter" z koncetryka.
    Np. tutaj masz coś:
    https://www.onallbands.com/simple-filters-from-transmission-line-stubs/
    Można zrobić filtry zaporowe wycinające jakieś kanały TV

Poczytaj co to jest i będziesz wiedział, że istnienie takich rozdzielaczy nie jest bez sensu.

Tobie potrzeba rozdzielacza lub tzw. puszka przelotowa - tego szukaj.
  • #7 21641474
    Jawo5
    Poziom 2  
    sq3evp napisał:
    Tobie potrzeba rozdzielacza lub tzw. puszka przelotowa - tego szukaj

Zrobię tak, jak napisałem w poście #3. W miejscu aktualnego gniazda połączę 'beczkę', a nowe gniazdo zrobię powyżej, rozcinając kabel biegnący do sąsiada. To chyba będzie najmniej inwazyjne dla 'jakości' sygnału.
  • #8 21641485
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1145
    Nie dotykaj samodzielnie takiej instalacji. Jak popsujesz obciążą cię kosztami naprawy.
  • #9 21641520
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5474
    Jawo5 napisał:
    To chyba bedzie najmniej inwazyjne w 'jakosc' sygnalu.

Oczywiście, że będzie inwazyjne.
    I tłumienie sygnału wzrośnie.

Sygnał w kablówkach, a zwłaszcza tam, gdzie jest internet (DOCSIS), jest kalibrowany do tego, co jest tu i teraz.
    Dołożenie choćby jednego dodatkowego elementu może spowodować, że ludzie zaczną zgłaszać z Twojego bloku reklamację.
    A jeśli monterzy sprawdzą instalację i wykryją nieautoryzowane poprawki, no to chyba nie trudno się domyślić, czym to dla ciebie się skończy.
    Sygnał pracy dla modemu internetowego i dekodera ma to do siebie, że ma ściśle określone wartości. Ich zmiana powoduje, że telewizja przestaje działać, a modem przestaje logować się do sieci operatora.
  • #10 21641532
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    Jawo5 napisał:
    Zrobie tak jak napisalem w poscie#3. W miejscu aktualnego gniazda polacze 'beczka', a nowe gniazdo zrobie powyzej rozcinajac kabel biegnacy do sasiada. To chyba bedzie najmniej inwazyjne w 'jakosc' sygnalu.

Tak to rzeczywiście mogłoby być zrobione, ale jak już wcześniej było napisane - lepiej się do tego nie dotykaj. To pewnie, jak napisał @andpol 33 nie kablówka, a stary AZART. Tak czy inaczej jest ktoś, kto odpowiada za jej działanie - albo kablówka albo, co bardziej prawdopodobne, wspólnota z bloku lub spółdzielnia. I jeśli w niej grzebniesz, a stanie się jakieś "nieszczęście", to możesz mieć problemy, bo wrzasku mogą narobić sąsiedzi nad tobą korzystającej z tej instalacji.

Jawo5 napisał:
    sq3evp napisał:
    Do czego to służy?

To dzielnik używany w technice Audio/Video. Absolutnie nie nadaje się do sieci telewizyjnych.
  • REKLAMA
  • #11 21642109
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    Jawo5 napisał:
    @mieszkaniec, dzięki, to faktycznie najprostsze rozwiązanie. :)
    To jeszcze jedno pytanie. W zasadzie chcę przenieść gniazdo dokładnie w pionie kabla. Czy zastosowanie takiego łącznika:

Metalowy złącze typu F do kabli koncentrycznych, widok z bliska

spowoduje jakieś zakłócenia? Połączyłbym kabel w starym miejscu, a gniazdo przeniósłbym wyżej.

Tak można śmiało zrobić.
  • #12 21644542
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 182
    Autorze tematu i inni wypowiadający się - czy jesteście pewni, że jest to czynna, stara instalacja przelotowa ? Te rozwiązanie zostały wyłączone z eksploatacji wiele lat temu. Obecnie to tylko puszka odgałęźna na klatce m.in. po to by domorośli majsterkowicze nie grzebali w kablach biegnących do następnych lokali.
  • #13 21686773
    Jawo5
    Poziom 2  
    >>21644542
    domsat napisał:
    Autorze tematu i inni wypowiadający się - czy jesteście pewni, że jest to czynna, stara instalacja przelotowa ?

Tak. Kabel idzie z piwnicy w rurkach, więc widać, gdzie są piony i jak jest rozprowadzony.
    domsat napisał:
    Te rozwiązanie zostały wyłączone z eksploatacji wiele lat temu.

To blok z lat 80. w Badeni-Winterbergii, a tam starych 'dobrych' rozwiązań się nie zmienia :P
  • #14 21686777
    damiankowalczuk87
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Ja bym się w to sam nie bawił. Jak coś zepsujesz, to zaraz będziesz miał na głowie sąsiadów i administrację.
  • #15 21686945
    k_pec
    Poziom 34  
    Jawo5 napisał:
    To blok z lat 80. w Badeni-Winterbergii

I dlatego tym bardziej bym się nie dotykał do instalacji.
  • #16 21687024
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5474
    @Jawo5
    W takiej sytuacji powinno się zastosować odgałęźnik, a nie rozgałęźnik.
    Fizycznie wyglądają tak samo, łatwo się pomylić.
  • #17 21691344
    Jawo5
    Poziom 2  
    Zapytałem administracji, czy mogę to zrobić sam. No i niby mogę, ale... :D

Cytat:
    W swoim mieszkaniu możesz przenieść gniazdo antenowe w dowolne miejsce.
    Wymagane jest, aby prace wykonywał fachowiec lub osoba z odpowiednimi kwalifikacjami.

No i bądź tu mądry, co znaczy fachowiec lub osoba z kwalifikacjami :D
  • #18 21691408
    k_pec
    Poziom 34  
    Jawo5 napisał:
    No i bądź tu mądry, co znaczy fachowiec lub osoba z kwalifikacjami

To osoba mająca odpowiedni "papier", czyli dupochron dla wszystkich... ;)
  • #19 21691426
    sq3evp
    Poziom 39  
    k_pec napisał:

To osoba mająca odpowiedni "papier", czyli dupochron dla wszystkich... ;)

Nie ma co narzekać - w Polsce możesz instalację elektryczną przerobić, jak chcesz, byle odebrał to ktoś z uprawnieniami i podpisał.
    W Niemczech nie wolno dotykać przewodów, jeżeli nie masz uprawnień - nie jest aż tak źle.
  • #20 21691455
    Jawo5
    Poziom 2  
    Zrobię to w dwóch krokach.
    Od dołu przyłączę 1,5 m nowego kabla za pomocą beczki i gniazdo do tego kabla. Zostawię tak na miesiąc. Jak nikt nie będzie zgłaszał problemów, to przeniosę gniazdo wyżej.
    Przez miesiąc będę mógł bez problemu wrócić do stanu pierwotnego. Jak coś będzie źle, to już u mnie powinno się pokazać.

PS. Ciekawe, czy dyplom inżyniera elektrotechniki to wystarczający papier :P

Schematyczny rysunek dwóch kroków modyfikacji kabla z użyciem złączki beczkowej

Podsumowanie tematu

✨ W bloku z lat 80. z instalacją przelotową kablówki na RG6, mieszkanie na parterze chce przenieść gniazdo antenowe w pionie kabla bez zakłócania sygnału dla mieszkańców powyżej. Proponowany pasywny "T-connector" (trójnik) nie jest splitterem, gdyż nie posiada impedancji 75 Ω, separacji ani tłumienia, a jedynie łączy kable galwanicznie, co może powodować zakłócenia i osłabienie sygnału. Zalecane jest użycie rozdzielacza (splittera) lub puszki przelotowej o impedancji 75 Ω, które zapewniają odpowiednią separację i minimalne tłumienie. Samodzielna ingerencja w instalację może skutkować pogorszeniem jakości sygnału, problemami z internetem DOCSIS oraz reklamacjami sąsiadów. Wskazane jest skonsultowanie się z operatorem kablówki lub administracją budynku, gdyż instalacja może być zarządzana przez wspólnotę lub spółdzielnię. W praktyce, jeśli przeniesienie gniazda ma być wykonane samodzielnie, najlepiej zastosować "beczkę" (łącznik typu barrel) do przedłużenia kabla i testować przez okres próbny, by w razie problemów móc łatwo przywrócić stan pierwotny. W dyskusji podkreślono, że w Niemczech ingerencja w instalację wymaga uprawnień, a nieautoryzowane zmiany mogą skutkować konsekwencjami finansowymi i technicznymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA