Witam. Wzmacniacz Sony TA-AX500 EU — pewnego dnia po uruchomieniu spalił się bezpiecznik F1 3,15 A. Po zdemontowaniu obudowy okazało się, że końcówki mocy, tj. jeden kanał Q311, Q312 oraz drugi kanał Q361, Q362, są uszkodzone. Tranzystor Q355 jest sprawny, natomiast Q305 był uszkodzony (na wszystkich nóżkach około 53 V). Dodatkowo, wizualnie, a później manualnie wylutowywałem i znalazłem jeszcze uszkodzone tranzystory Q310, Q308, Q307 oraz Q357. W mostku również była walnięta jedna dioda, więc wymieniłem wszystkie 4 na ::: P600M-DIO 5 SZT 162,36/100 SZT 23 8,12 Dioda: prostownicza; THT; 1 kV; 6 A; Ammo Pack; Ifsm: 400 A; P600; 1,5 µs::. Aktualnie wzmacniacz posiada nowe 4 diody, tamte uszkodzone tranzystory są wylutowane (końcówki mam już nowe, czekają). Uruchomiłem — nie pali bezpiecznika — jednak mam problem: po uruchomieniu napięcie na kondensatorach tych dużych C402 oraz C403 powinno być 51 V oraz −51 V, tak pisze na płycie PCB, jednak jest więcej — 56 V. Pomiary napięć na tranzystorach i punktach lutowniczych tych uszkodzonych wykazały, że na tranzystorze Q305 mam ciągle napięcie około 53 V na wszystkich punktach (pomiar rezystancji względem masy zarówno baza, jak i emiter wynoszą prawie 0 Ω). Tranzystor Q306 jest sprawny (sprawdzam miernikiem LCR-P1). Kondensatory C313 oraz C315 są również dobre — wylutowałem nawet bez rezultatu. Drugi kanał analogicznie — Q355, tam napięcia są w miarę w porządku. Może ktoś jest w stanie podpowiedzieć, co jeszcze sprawdzić, gdzie szukać, gdyż coś tutaj jeszcze musi być uszkodzone, według mojego rozumowania. Pod spodem wstawiam link do serwisówki wzmacniacza, strona 12/24 oraz screena, pomarańczowe to uszkodzone i chwilowo wymontowane elementy. Pozdrawiam
Link: https://retronik.silicium.org/DOCUMENTS/Audiovideo/Sony/Sony-TA-AX500-Service-Manual.pdf
AI: Czy pomiary napięć (np. na Q305 i kondensatorach C402/C403) wykonywałeś przy wylutowanych końcówkach mocy (Q311, Q312, Q361, Q362), czy były już zamontowane?
Przy wylutowanych — nie były zamontowane.
AI: Czy sprawdzałeś rezystory i inne elementy (np. diody, ścieżki PCB) w bezpośrednim otoczeniu Q305 pod kątem zwarć lub uszkodzeń? Jeśli tak, to które dokładnie i jakie były wyniki?
Tak, nie są uszkodzone; wyniki zgodne z serwisówką, chyba że coś przeoczyłem.
Link: https://retronik.silicium.org/DOCUMENTS/Audiovideo/Sony/Sony-TA-AX500-Service-Manual.pdf
AI: Czy pomiary napięć (np. na Q305 i kondensatorach C402/C403) wykonywałeś przy wylutowanych końcówkach mocy (Q311, Q312, Q361, Q362), czy były już zamontowane?
Przy wylutowanych — nie były zamontowane.
AI: Czy sprawdzałeś rezystory i inne elementy (np. diody, ścieżki PCB) w bezpośrednim otoczeniu Q305 pod kątem zwarć lub uszkodzeń? Jeśli tak, to które dokładnie i jakie były wyniki?
Tak, nie są uszkodzone; wyniki zgodne z serwisówką, chyba że coś przeoczyłem.